Psiholog

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9393 times
Been thanked: 11154 times
Status: Offline

Psiholog

Post by Krokodil Behko » 14 Jun 2012, 17:22

Vjerujete li vi, da psiholozi, čuda čine u liječenju psihe?
Ima li neko, medju vama, da je imao seanse kod psihologa i iskustva?
Zapravo, ja baš i ne znam, razliku izmedju psihologa i psihijatra.

Kod psihijatra, nikada nisam ni bio a kod psihologa, bio sam (bijadoh) dva puta.
Jao čudesnog li oporavka! Sve što ja navedem, ona ukuca u kompjuter i
na kraju priče, to mi bude konačni nalaz :plavi

A svugdje po internetu, čitam te neke "psiholog online" fazone.
Propuštam li ja priliku da se "liječim" kad ne prakticiram to ili?
Neki lik, postavio pitanje "Izgubio sam vjenčani prsten u kući - šta to znači?"
Ja bih mu odgovorio "To znači da si glup, čim misliš da ti mogu pomoći"

Kod nas je mentalitet takav, da i ako kažeš, da si samo navratio kod psihologa,
odmah pomisle da si lud. :ljut

A opet na zapadu, kako doznajem, kod psihologa, ide se puno češće.

Šta mislite, šta oni mogu izliječiti i na koji način?
Koje su to bolesti koje oni mogu i dijagnosticirati i izliječiti?

Stekoh utisak, da ova ženska kod koje sam bio, nije u stanju, izliječiti
ni neke blaže oblike depresije a kamoli tek, nešto opasnije.
A i po hodnicima su im, sve same patetične plakat-reklame.
"Bliskost u porodici - dobro mentalno zdravlje" i tome slično.

Ukratko, jesu li vrijedni novca i vremena? Ako ne i rizika za pogoršanje
zdr. stanja nakon eventualnih razočarenja?

Hana84
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Re: Psiholog

Post by Hana84 » 14 Jun 2012, 18:07

Kad mi je jedno dijete operisalo srce osjecala sam se jako tuzno i dobila sam od doktora uputnicu za psihologa.
Bila, pricala...ja sjedim, zenska me gleda, avaza od sebe ne pusta, na sve sto kazem klima glavom.
Licno mi nista nije pomogla, samo mi je stvorila obavezu da dolazim kod nje i da pricam " Markove konake ".
Pomoglo mi je vrijeme da prihvatim istinu i puno mi je pomogla moja sira familija da me rastereti tada trenutnih obaveza i da se posvetim bolesnom djetetu.

dacina_curica

Post by dacina_curica » 14 Jun 2012, 19:20

Behko, osnovna razlika izmedju psihijatra i psihologa je u obrazovanju, znaci psiholog je doktor filozofije (PhD) ili psihologije (PsyD) a psihijatar je doktor medicine (MD). Psihijatar se bavi umnim bolestima i moze ti odrediti terapiju medikamentima, psiholog ne.

Moj cova je psiholog po struci, tacnije "industrijski psiholog", znaci bavi se psiholoskim pitanjima radnika i uticajem radnih uslova na produktivnost i slicno; savjetuje radnike, slusa njihove zalbe, najcesce je plavi sljem ako cemo iskreno. Zeznut posao, mora covjek imati konjske zivce za to.

Ja sam isla psihijatru (nije bilo psihologa) nakon sto mi je tata umro i nakon cega sam pocela razvijati neosnovane strahove (dijete od 8 godina valjda tako reaguje) i mislim da je to bila greska jer je odgovor bio u lijekovima (Apaurini) koje sam ja odbijala jer su od mene pravili zombija...Kasnije kao tinejdzer sam radila sa jednim divnim psihologom u Njemackoj i ona mi je pomogla da mnogo toga shvatim i poslozim u svojoj glavi te me ja naucila mnogim dobrim metodama smirivanja, pobjedjivanja ankcioznisti i slicno. Meni licno nista ne pomaze kao autogeni trening, preporodim se svaki put. :)

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli » 14 Jun 2012, 19:31

znaci psiholog je doktor filozofije
A ja sve kontam "doktor" filozofije je Filozof :sok
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

dacina_curica

Post by dacina_curica » 14 Jun 2012, 19:42

Mic-Sokoli wrote:
znaci psiholog je doktor filozofije
A ja sve kontam "doktor" filozofije je Filozof :sok
Jest' i on :D ali Doktor Filozofije (PhD) obuhvata mnogo oblasti, pogotovo drustvenih nauka. :)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 14 Jun 2012, 19:50

dacina_curica wrote:Behko, osnovna razlika izmedju psihijatra i psihologa je u obrazovanju, znaci psiholog je doktor filozofije (PhD) ili psihologije (PsyD) a psihijatar je doktor medicine (MD). Psihijatar se bavi umnim bolestima i moze ti odrediti terapiju medikamentima, psiholog ne.

Moj cova je psiholog po struci, tacnije "industrijski psiholog", znaci bavi se psiholoskim pitanjima radnika i uticajem radnih uslova na produktivnost i slicno; savjetuje radnike, slusa njihove zalbe, najcesce je plavi sljem ako cemo iskreno. Zeznut posao, mora covjek imati konjske zivce za to.

Ja sam isla psihijatru (nije bilo psihologa) nakon sto mi je tata umro i nakon cega sam pocela razvijati neosnovane strahove (dijete od 8 godina valjda tako reaguje) i mislim da je to bila greska jer je odgovor bio u lijekovima (Apaurini) koje sam ja odbijala jer su od mene pravili zombija...Kasnije kao tinejdzer sam radila sa jednim divnim psihologom u Njemackoj i ona mi je pomogla da mnogo toga shvatim i poslozim u svojoj glavi te me ja naucila mnogim dobrim metodama smirivanja, pobjedjivanja ankcioznisti i slicno. Meni licno nista ne pomaze kao autogeni trening, preporodim se svaki put. :)

Aha, dobro, hvala na pojašnjenju. Ma ne iznenadjuje me što čujem da su tamo psiholozi bolji. Kod nas, na žalost, zdravstvo je u kolapsu uključujući tu, i etičku komponentu. Ma nisam ja neka dileja :D ..Samo su mi (pogrešno) dijagnosticirali anksioznost. Naravno, niko se nije ni potrudio, da mi pojasni šta je to anksioznost. Bar ne od tih psihologa. Sudeći po onome, što čitam na internetu, ako sam ja anksiozan, onda je zemlja kockasta. :cudi
U jesen 2010, imao sam seansu kod psihijatra, koja je trajala cijelih 20 sekundi, pa zato i kažem, da nisam nikada ni bio kod psihijatra. A upravo on mi je to i dijagnosticrao. Ja sam zaista, sušta suprotnost svakom mogućem osjećaju panike, straha, nesigurnosti, nepovjerenja prema ljudima oko sebe.....zaista suprotan. A ako je to tako a jeste, onda ne mogu ni biti anksiozan :cudi

E kad se već razumiješ, šta im znači ona skraćenica "Sci"?

dacina_curica

Post by dacina_curica » 14 Jun 2012, 20:01

Ma ja sam radila sa psihologom u Njemackoj, zena je fenomenalna :klanja. A meni licno je trebalo zbog te traume is djetinjstva jer potiskivanje traume samo kasnije stvori jos veci problem.

Mislis na Sci.D.? Doctor of Science tj. Doktor Nauka, znaci zvanje ljudi sa doktoratom iz fizike, hemije, biologije i slicno. :)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 14 Jun 2012, 20:12

Eh.. da.. Zapravo piše "Dr.sci". Ja sam očekivao, da je kod njih sve na latinskom.
U svakom slučaju, ovdje nije tako. Popunio sam neki test kod psihologa. I malo dijete,
po prirodi pitanja, na koja se odgovara sa DA ili NE, može zaključiti, da će ispadati sve
ludji i ludji, ako bude što više odgovarao, sa opcijom DA.

dacina_curica

Post by dacina_curica » 14 Jun 2012, 20:52

Krokodil Behko wrote:Popunio sam neki test kod psihologa. I malo dijete,
po prirodi pitanja, na koja se odgovara sa DA ili NE, može zaključiti, da će ispadati sve
ludji i ludji, ako bude što više odgovarao, sa opcijom DA.
Pa dobro, nije bas tako strasno. :) Test radis da bi onaj ko ga tumaci mogao ustanoviti na koji nacin pristupiti poblemu i razlogu iz kojeg si dosao psihologu. Problem sa pitanjima na koje mozes odgovoriti samo sa DA/NE je da ne postoji "siva zona" tj. ti si taj ko odlucuje kako odgovaras na pitanje (bez obzira na intenzitet problema i slicno). Kroz daljnji razgovor psiholog utvrdi o kakvom i kolikom problemu se radi i na osnovu toga bira metodu kojom ce ti pomoci.

E sad, ankcioznost npr. se ispoljava na mnogo razlicitih nacina: ubrzano kucanje srca, znojenje dlanova, otezano disanje, povisen pritisak itd. i vrlo cesto se rjesava lijekovima (mada su po meni meditacija i autogeni trening mnogo bolje metode). Takodjer neki ljudi imaju (losu -po njih) osobinu da kupe sve "u sebe" i sami sebe unistavaju iznutra. Odlazak psihologu takvim ljudima moze biti od ogromne koristi jer u psihologu pronadju osobu kojoj mogu povjeriti sve sto in muci bez razmisljanja kako ce se to sto kazu njemu/njoj odraziti na njihovu okolinu.

Sta ja znam, mislim da kod nas jos uvijek postoji stigma oko odlaska psihologu i trazenja tog vida pomoci za sopstveno zdravlje. Ovdje (u SAD) je to u neku ruku previse zastupljeno i u nekim krugovima je vise moda nego potreba (mislim, svaki drugi klipan koji se jednom za Noc Vjestica obukao kao Frojd misli da je psiholog) ali ko god misli da mu treba neka ode i vidi; nema sta izgubiti. :)

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7684 times
Been thanked: 18113 times

Post by Maja » 01 Apr 2013, 23:13

Teško da će naši psiholozi nekom pomoći. Pa ili nisu stručni ili nas ne shvataju ozbiljno. Ne znam nikog ko je rekao da mu je razgovor s psihologom nešto olakšao :cudi
Ili su možda treba ići ovima koji rade privatno, šta znam :hm

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla » 01 Apr 2013, 23:37

Maja wrote:Teško da će naši psiholozi nekom pomoći. Pa ili nisu stručni ili nas ne shvataju ozbiljno. Ne znam nikog ko je rekao da mu je razgovor s psihologom nešto olakšao :cudi
Ili su možda treba ići ovima koji rade privatno, šta znam :hm
ja bih svim osobama sa povecanom dozom stresa preporucila odlazak psihologu,,
pogotovo mladim roditeljima sa djecom sa posebnim potrebama ili djecom sa hronicnim oboljenjima (reuma,astma,diabetes) koje roditelji godinama prate dok ne porastu :ruke podrska i zamrseni odnosi u partnerstvu sa adekvatnom terapijom psihologa i te kako mogu u svakodnevnici ovakvih slucaja pomoci..
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 01 Apr 2013, 23:49

Calla wrote:
ja bih svim osobama sa povecanom dozom stresa preporucila odlazak psihologu,,
Ne znam, nisu svi ljudi isti.
Mene su slali kod psihologa kad mi je tata poginuo ali nisam htjela ići jer nemam potrebu s nekim pričati kad imam neki problem.
Što on meni može reći a da ja to već ne znam?
No mnoga druga djeca su išla i vjerujem da im je pomogao.

Sve ovisi o tome kako se tko nosi sa svojom boli.

Ruana

Post by Ruana » 01 Apr 2013, 23:55

Kad su mi roditelji umrli, kratko jedno iza drugog, isla sam psihologu, iskreno nista mi nije pomoglo. Cak mi je znalo biti i puno gore kad dodjem, zato sto me ispitivao svasta nesto, pa bi mi to jos vise pogorsalo stanje vracajuci se u proslost.
Nasla sam utjehu i pomoc u necem drugom i to mi je pomoglo.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 01 Apr 2013, 23:59

tacno,,sve zavisi od toga da li si spremna tvoju tugu podjeliti sa drugima ,
,ocito da tada nisi bila spremna mislila si da je tuga samo tvoja i da se to ne tice nikog drugog osim tebe,!!!
psiholog ako je strucan polako ce te dovesti do svih bolnih tacaka iz tvog zivota
bez trauma koje se kasnije u pozamasnom odraslom dobu uvuku ili pretvore u nekakav drugi oblik (depresija)

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 02 Apr 2013, 00:01

Ruana wrote:Kad su mi roditelji umrli, kratko jedno iza drugog, isla sam psihologu, iskreno nista mi nije pomoglo. Cak mi je znalo biti i puno gore kad dodjem, zato sto me ispitivao svasta nesto, pa bi mi to jos vise pogorsalo stanje vracajuci se u proslost.
Nasla sam utjehu i pomoc u necem drugom i to mi je pomoglo.
Ruana u kojoj zemlji si isla kod psihologa=?

Ruana

Post by Ruana » 02 Apr 2013, 00:02

Nije na Balkanu.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 02 Apr 2013, 00:06

Ruana wrote:Nije na Balkanu.
mozda u Danskoj,sa prevodiocom ili bez=?

Ruana

Post by Ruana » 02 Apr 2013, 00:10

Calla wrote:
Bez Calla, a sam prevodilac vec 15 godina.

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 02 Apr 2013, 00:18

ja sam isla davno psihoterapeutu i super mi je pomoglo... sad bi isla opet da kassa hoce platit
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 02 Apr 2013, 09:05

Ruana wrote:
Calla wrote:
Bez Calla, a sam prevodilac vec 15 godina.
ne znam da li smo mi kao ljudi u stanju da bilo sto prihvatimo od ponudenog
kada stranac strancu preda ogledalo prave istine pogotovo u svjezoj fazi (ranjavanja)smrt oba roditelja ,
mada terapijski gledano to je upravo pravi put ,
konfrotirati pacijenta dok je jos svjez,upravo tada iako pacijent osjeca neudobnost jos jacu tugu nelagodnost on ili ona prolaze brze i intenzivnije kroz bolnu proceduru (neka vrsta cistilista)

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”