Što ne znaš, ne može te povrijediti!

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7893 times
Been thanked: 18659 times
Status: Offline

Što ne znaš, ne može te povrijediti!

Post by Maja » 09 Dec 2010, 10:44

često čujem, kako na netu, tako i u stvarnosti, ovu rečenicu.
slažete li se vi s njom?
je li istina da je dobro, ako nekome nešto prešutiš da si uradio, jer ga tako nećeš povrijediti?
npr prevariš voljenu osobu i šutiš vadeći se na ovu parolu...što ne zna, neće ga povrijediti..

biste li vi voljeli, ako bi vas voljena osoba prevarila, da vam to prešuti kako bi i dalje mogli biti s njim?

ne mora to biti seksualna prevara, može masa drugih ozbiljnih stvari.

pitam se, grize li savjest te osobe koje urade nešto loše, pa prešute. zaboli li ih kada vide kako se osoba koju su prevarili trudi da im bude dobro, kada slučajno u priči kaže prije bih umrla nego te prevarila.

potisnu li oni to sve negdje tamo daleko i može li se takvo nešto zaboraviti?

merylin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 9 times

Re: Što ne znaš, ne može te povrijediti!

Post by merylin » 09 Dec 2010, 12:27

Maja wrote:često čujem, kako na netu, tako i u stvarnosti, ovu rečenicu.
slažete li se vi s njom?
je li istina da je dobro, ako nekome nešto prešutiš da si uradio, jer ga tako nećeš povrijediti?
Istinu treba govoriti,taman i da je najcrnja...neka zaboli,neka se i razočaramo,bolje je i to nego da izgubimo povjerenje nama drage osobe(istina uvijek izađe na vidjelo)
Doživjela sam dva puta takvo iskustvo...jednom sam ja uprskala stvar,prešutivši istinu,misleći da je tako bolje,da ću napraviti manju štetu nego ako priznam,ali prevarila sam se! :hmm

biste li vi voljeli, ako bi vas voljena osoba prevarila, da vam to prešuti kako bi i dalje mogli biti s njim?
Nije mi se to dogodilo ili barem mislim da nije :laugh ,ali naravno da bi voljela da mi kaže ako se to već dogodi...opet kad razmislim,da sam u braku i da su tu već djeca,a da mi prizna da me prevario...ne znam kako bi se nosila sa istinom...možda bi tada i bilo bolje da ne priznaje ništa!
pitam se, grize li savjest te osobe koje urade nešto loše, pa prešute. zaboli li ih kada vide kako se osoba koju su prevarili trudi da im bude dobro, kada slučajno u priči kaže prije bih umrla nego te prevarila.

potisnu li oni to sve negdje tamo daleko i može li se takvo nešto zaboraviti?
Vjerujem da se krupne greške i opraštaju,ali nikada ne zaboravljaju...ostane čovjeku u podsvijesti da te neko slagao ili da si slagao!
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe

Dreamy
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Been thanked: 1 time

Post by Dreamy » 09 Dec 2010, 12:49

ne ne slazem se nikako s tom izrekom pa u bilo kojem obliku se prevare ili nanosenje bola radilo... u principu svako razuman samim takvim postupkom nanese bol i samome sebi sto se odazava u obliku griznje savjesti... pocinjem prvo od sebe, kako bi meni bilo da mi netko nesto presuti a u principu uvijek se sve sazna na ovj ili onaj nacin... uhhh ma grozno...
ako bi vec dobio potrebu da prevarim partnerku znaci da iz nekog razloga nisam zadovoljan nasom vezom sto se opet moze razgovorom dovesti na pravi put... a ako to nije moguce pa nije problem otvoreno reci ili akceptirati odluku partnera da se veza nemoze vise odrzati i da je vrijeme za promjene i to bez griznje savjesti... evo i u ovom obliku nema presucivanja pa covjek ne zavarava ni sebe ni partnera... a bilo bi i to sok, da netko od partnera kaze nakon nekog vremena "cuj u zadnjih godinu dana nase veze nisam gajio/la vise nikakve osjecaje prema tebi" buuuuuuuu... prevara duga godinu dana a bola ko u prici.... ma sve se to da nekako ispeglati samo otvorenim razgovorom... svako nekad dodje u krizu ali mora nju artikulirati da nju i partner primjeti, prilagodi se njoj i pokusa zajedno raditi na rjesenju...
eto toliko od mene, a jesam ga nadrobioooo, :plavi...
Trenutak srece nije nesto maleno, on i postoji samo u kratkim trenucima!!!

Amazonka
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by Amazonka » 09 Dec 2010, 14:20

Mislim da istina - kad-tad i kakva-takva izađe na vidjelo, jednostavno mora.
Zašto prešutjeti nešto što će se otkriti nekad? "Zaklela se zemlja raju da se tajne sve doznaju" - nije uzalud rečeno.

Bez obzira koliko bolno nešto bilo ili ne - mislim da je ljudski i najpoštenije reći, ma kako zaboljelo. Više boli kad se nešto sazna nakon nekog vremena i kad osim bolnog saznanja zaboli i sama činjenica da je to prešućeno, da nije rečeno kad je trebalo, boli više i jače, sigurna sam u to.

Uvijek sam za opciju igre otvorenih karata, kako god loše bilo. Bolje živjeti jedan dan u istini nego 100 godina u laži i prešućivanju!
Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja
da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam
još jučer smatrala nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj.

Vjerojatno bih odustala i od sebe same, ali ne mogu. Jer, ko će
ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah?....

Image

Ines
Na probnom
Na probnom

Post by Ines » 09 Dec 2010, 16:17

Istina na prvom mjestu. Treba reći istinu jer i ta laž neće dugo trajati.
Mislim da samo kukavice lažu

Sanjarko
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Sanjarko » 09 Dec 2010, 16:28

Bolje reci istinu ma koliko bolna bila nego presutjeti i lagati nekoga...
Nemogu vjerovati da netko moze presutiti nesto i mirno dalje zivjeti sa tom osobom kao da se nista nije desilo...mozda to dokazuje koliko tko koga cijeni i postuje...
Moguce je oprostiti al zaboraviti jako tesko...
Oprostiti moras zbog sebe samoga zaboravit nazalost je jako tesko al nerteba dopustiti da te to prati kroz cijeli zivot...
Ne gledamo crte sa dlana netko zivi zivot a netko ga sanja

vučica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by vučica » 09 Dec 2010, 16:43

istina ponekad jako zaboli,ja mislim da je ponekad dobro neke stvari prešutjeti nego nekoga povrijediti,nemora to biti samo pitanje prevare supružnika,laganje je u nekim situcijama jako korisno ako sa laže u dobre svrha...
...ako me ikada prevari bolje da šuti ,nego da mi kaže....a ako je uspio da prevari uspjet će i sakriti da ne povrijedi puno ljudi oko sebe.
toliko od mene,mada se mnogi neće složiti ali to je moje mišljenje...
***Ja sam ja,uvijek UNIKAT,nikad DUPLIKAT***
...Moja se radost čuje u tišini,
a ljubav udiše svakim dahom....

Image

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

Post by String » 09 Dec 2010, 17:26

Istina postoji, neovisno o nama samima...istinu mozemo cuti, sami otkriti, spoznati....
Ali znali mi za istinu ili ne, istina postoji sama za sebe...
Istina i laz su zivot ustvari...nikada rijesena jednacina...
Ima izreka vezana za istinu i laz -"Ako drvo padne u sumi a to niko ne vidi, da li je drvo palo ili ne"?
Friedrich Nietzsche je napisao jednom : "Ne postoji unaprijed utvrdjen sklad izmedju unapredjivanja istine i dobrobiti covjecanstva"
Meni licno najgore sto neko moze slagati su emocije...to vecinom bude prozivod trenutne zaljubljenosti...tj. laganje samog sebe i drugog pod uticajem euforije zaljubljenosti...tako da na kraju ja uvijek vidim da je drvo u sumi palo.....
Image

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 09 Dec 2010, 20:00

prva tema sa kvalitetnim komentarima i bez offiranja

prije svega zanima me kako "pobornici" ove tvrdnje mogu da žive sami sa sobom. mene bi to jelo iznutra i rekla bih pa kud puklo da puklo. ako veza ili prijateljstvo ode k vragu bolje i to nego da me razne misli i krivnje progone. oni koji su sposobni da prešute, po meni, ili ne vole dovoljno onog koga su povrijedili ili nemaju snage da se suoče sa svojim greškama.

a inače ima ona "zadnji sazna onaj koji je prevaren"
zašto je to tako?
je li što ima veliko povjerenje u partnera ili što odbija čuti istinu kako se ne bi morao suočiti sa problemima

koliko ima žena koje znaju da ih muzevi varaju ali se prave da ne znaju.
jesu li one hrabre ili jadne......vjerovatno oboje
možda misle da je lakše malo zažmiriti nego razoriti dom

Sanjarko
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Sanjarko » 09 Dec 2010, 20:11

koliko ima žena koje znaju da ih muzevi varaju ali se prave da ne znaju.
jesu li one hrabre ili jadne......vjerovatno oboje
možda misle da je lakše malo zažmiriti nego razoriti dom
Mislim da zena sazna ili primjeti odmah ako ju muz pocne varati...nemogu povjerovati u ono"pa ja nisam imala pojma niti sam sumnjala ili mislila da je on u stanju tak nesto napravit"
Sad ne vjerujem da se prave da neznaju a ako to ignorisu vjerovatno imaju jak razlog...
Mozda dobro zive pa si ne zele poljuljati tu sigurnost...cuj ako bude sutila on ce nastaviti dalje i kad tak puci ce sve...
Dom se razori prvi put kad to ucini bilo tko od njih dvoje...potcjenjujes tako partnera...
Ma neznam cemu to sve po meni je bolje da veli:Nesto vise ne stima medju nama,bilo sta nek navede i ide u :hm
Najgore je slusati njegove lazi,cak je spreman toliko ici da tebe pocne optuzivati za nesto sto nema pojma...
Nema tu vise pomoci jednom kad nesto pukne mozes ti to sastavljati al nije to to...
Najvise od svega boli laz...kad te gleda u oci i smislja ispriku...a ti pucas u sebi i mislis se dokle ces uhhhhhhhh
Ne gledamo crte sa dlana netko zivi zivot a netko ga sanja

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

Post by String » 09 Dec 2010, 20:34

U lazi su duge noge jer duge noge svi primjete....
Mnoge zene i muskarci znaju da ih partneri varaju ali sute i "plivaju" u tome kao da je to nesto sasvim obicno....to vecinom dolazi od toga sto je ovaj nas zivot postao tako monoton sto se drustva tice..nema vise zivosti..niko se vise ne raduje onim malim stvarima koje te cine sretnim...nikome vise moral nije bitan...
Eto skontajte, svi koji niste u vezi, da li je lako danas naci osobu koja vam odgovara da budete sa njom u vezi....uopste nije lako...koliko god se trudili i trazili nije lako..a zasto nije lako?? Sjetite se samo prije onih shema kada imate drustvo pa svako iz tog drustva ima po nekoga sa strane ko povremno tu i tamo izadje sa tim vasim drustvom...pa se nabaci koja shema ovo-ono...toga vise NEMA...svi su uplivali u suzeni krug prijatelja koji su vecinom ozenjeni/udate...sjedi se u stanovima.. i sve se vrti u krug...ustaljenost, monotonija...sustizanje godina...nesto tipa "ko je jamio-jamio"....Zato se ljudi sada varaju konstantno jer tu i tamo skontaju neku shemu sa strane pa se osjete mladjima...zeljni onih prijasnjih ludorija...i tu sve pukne...ne zaboravite da smo svi odrasli preko noci i da smo svi popusili djetinjstvo...neko manje neko vise....
Image

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 09 Dec 2010, 21:35

Ne mogu da zamislim da prevarim a da to prešutim. Kad tad bih rekla jer i inače u životu ne mogu da živim s grižnjom savjesti. Niti bih mogla živjeti isto kao prije kad bih saznala da me partner vara, ni po koju cijenu.
Mnogi znaju da su varani ali šute iz raznoraznih razloga, obično zbog djece ili finansija.
A što se tiče toga da što ne znamo to ne boli, to jeste tačno samo dok ne saznamo. Što kasnije saznamo – više boli i trajnije su posljedice.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Cici
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Cici » 10 Dec 2010, 08:22

ovo je bas nesto sto moram vremena da uzmem da bi na pisala ja sad idem na poso pa kad se vratim cu da napisem ono sto ja mislim o tome ... dotle ...
Onima koji su mi se smijali,hvala... Bez njih ne bih plakala... Onima koji me nisu mogli voljeti,hvala... Bez njih ne bih upoznala pravu ljubav... Onima koji su povrjedili moja osjecanja,hvala... Bez njih ne bih znala da ih imam... Onima koji su me ostavili,hvala... Bez njih ne bih otkrila sebe.... Ali onima koji su mislili da necu uspeti- Njima najvise zahvaljujem, jer bez njih ne bih ni pokusala....

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 10 Dec 2010, 17:40

ali evo primjer, imas ti merylin dvije drugarice, koje se medjusobno mrze, ali ti si kul sa obje. I jutors ci cijelo jutro provela sa jednom a a po podne si se srela sa drugom. i cim ste se ono "lazno cmoknule" ona te poklopi nekim crnjacima koji joj se danas desili i u tome kaze "ali evo sad smo nas dvije ovdje i sve ce biti bolje, a sta si ti cijelo jutro radila, gdje si bila"......hoces li joj sad "sjesti na muku" i reci bila sa onom sto je ti mrzis, i sj.bt i ovaj ostatak dana ili ces izvrdati onako malo i odkulirat sta i kako???

dobar primjer ali sam na ovoj temi mislila (kad sam je otvarala) na malo važnije stvari od ove koje si ti naveo

a kad bi mi se ovo desilo možda bih i prešutjela da sam to jutro bila s ovom drugom ali bih joj rekla naredni dan

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 10 Dec 2010, 18:50

Ova parola može da važi ali samo privremeno, jer sve se kad-tad sazna zato je ipak bolje reći istinu jer nema goreg udarca od tog da nešto zadnji saznaš i to sasvim slučajno.
Prije bih oprostila neku grešku kad je priznata nego da sama saznam u tom slučaju ne mogu oprostiti jer laž mrzim iz dna duše
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 10 Dec 2010, 22:59

najveci sam zagovornik iskrenosti... ali ipak mislim da se neke stvari, ako se dese, trebaju presutit´...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

myka
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by myka » 12 Dec 2010, 00:24

Da tacno ne moze povrijediti ali moze unistiti
Za leprsav hod i sjaj u ocima koristite kozmetiku heineken
http://www.youtube.com/watch?v=R7j7GEuK1ZE
Tuge postoje da bi prizvale smijeh
http://www.youtube.com/watch?v=dFkUMsJGXzc

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9718 times
Been thanked: 11459 times

Post by Krokodil Behko » 14 Feb 2011, 15:08

Mislim da je bolje imati cist racun.. jednom kad dodje do trzavica,odjednom ce masa stvari isplivati na povrsinu i raspad je neminovan... Mogu doci u obzir,samoone sitne i umiljate lazi... lazi koje se obicno smisljaju da bi se partner/ka zadrzala uz njega/nju..

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by gejsha » 20 Apr 2011, 23:33

Iako se donekle slažem sa tim da što ne znaš ne može te povrijediti,ne bih nikada voljela da mi partner prešuti prevaru.
To je zadnje što želim da mi se dogodi,da me on u sebi sažalijeva,a da ja nemam pojma o tome..
Slažem se sa ovom rečenicom,ali možda samo za neke sitnije i manje bitne stvari u životu,koje se nemaju potrebe reći,a koje bi mogle povrijediti neku osobu ako bi se izgovorile.A za sve krupnije stvari-istina i samo istina!
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9718 times
Been thanked: 11459 times

Post by Krokodil Behko » 22 Apr 2011, 20:28

Pitanje je i da li moze biti da se ne zna/ne osjeti...
Nekad se u zraku osjeti da nesto ne stima a partner/ka suti
i izbjegava odgovor.. I sta onda ?

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”