Chloe wrote: 11 May 2021, 07:59
Lavlje_srce wrote: 11 May 2021, 01:39Da, i kakve veze s ovim sto sam napisala ima to sto ti imas troje djece?
Ti bi u ovoj situaciji - u kojoj nije bilo tuce, nije bilo otpora, bilo je samo cistog, sadistickog, animalnog izivljavanja jedne bolesne djevojcice prema drugoj djevojcici (koja je time bez ikakve sumnje ostala duboko istraumirana) - sagledavala krivicu svog djeteta? To hoces da kazes?
Da, istina, pametnom dosta.
Sagledavanje situacije uopće nije samo u pojedinačnim krivicama nego šire. Obitelj, škola, društvena zajednica i nadležne institucije.
Sama kažeš "bolesna djevojčica" - rješenje nije da se kazni samo ona, nego uđe u srž problema ( posebno ako je na na ncionalnoj osnovi) i spriječe ovakvi i slični slučajevi. Ne bih išla silom, jer nije rješenje, kao što i ne bih prešla preko toga, ali bih dala sve od sebe da pokušam spriječiti ili bar umanjiti šanse da neko drugo dijete doživi isto.
Iz mogog dugogodišnjeg roditeljstva, samo ću reći, samo trebamo moliti Boga da sutra naše dijete ne bude "bolesna djevojčica" sa ovog snimka, bez obzira što imamo mirnu, finu, odgojenu djecu - nikad ne znamo šta može biti, i kako mogu odreagovati u nekim situacijama.
Ti sad meni filozofiras o dugorocnim rjesenjima koja su se trebala desiti (ali nisu) u posljednjih 25 godina, dok se jedno dijete uspavljuje placuci nakon sto je ponizeno i zgazeno na velikom odmoru u skoli, i to dok je postilo. Ono sto sam ja vidjela gledajuci ove klipove - je Mahir Rakovac u najavi. E pa moje dijete niko ne bi gazio, taj se jos nije rodio.
Ja se vidis ne bih oslanjala na licemjerno i do srzi korumpirano drustvo, nego bih to rijesila sama. Naravno ne koristenjem nasilja (to sam ponovila vise puta na temi) nego tako sto bih napravila pritisak na skolu, medije i posljednju paru ulozila u to da se ovo procesuira zakonski, a svom djetetu bih nasla najboljeg psihologa da mu pomogne proraditi traumu. Mene bi Jajce zapamtilo, vjeruj mi.
Apropos de 'bolesne' djevojcice, za antisocijalnu psihopatiju cije znakove ta djevojcica pokazuje - lijeka nema. Takvi se drze u policijskom registru dok su zivi i ro je to. HAVANA je to u jednom od postova odlicno objasnio.
p.s. Prva sam koja bih se ukljucila u sve oko Dana ruzicastih majica generalno gledano jer nasilje prezirem u svakom slucaju, a nasilje prema djeci smatram najtezim mogucim zlocinom.