Web stranice - Šta znate o njima

Zanimljivi sajtovi, igrice i slično
Post Reply
Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Web stranice - Šta znate o njima

Post by Bambi » 23 Aug 2013, 17:47

Evo kako vidim nema ovakva tema... Dakle,ovdje možemo razmjenjivati mišljenja o web stranicama,probleme i pitanja u vezi istih...

:hihi

Da ja počnem...

Ima možda 3-4 godine kako sam se počela zanimati sa internet stranicama...Ispočetka je to bilo nešto bezveze,ali kad bolje razmislim, to je u neku ruku i korisno znati,pa sam ja polako ali sigurno učila i učila... Naravno i sada se povremeno bavim time,ali još uvijek ništa što bi mi moglo donijeti neku svotu novca,za sada je to sve "free" ali,naravno,to mi dođe kao neki hobi u slobodno vrijeme. :oo Prvo sam krenula sa blogovima,razne blogove sam imala,počevši o kuhanju pa do filmova,serija i ostalih stvari...Onda sam riješila da napravim jednu stranicu o fudbalu,pa sam tako došla na ideju da napravim o samo jednom timu a to je AC Milan...I dan danas imam tu stranicu,stara je možda 2 godine,uređujem je i sredila sam je besplatno kao što rijetko ko uspije,sama sebi sam se čudila kako sam to vremenom postigla...Također sam zadovoljna i posjećivanjem...Ali moram napomenuti i da je youtube zaslužan za većinu toga,kad god mi nešto nije jasno odem na yt i pogledam neke tutoriale... :hihi

Išla sam korak po korak,kada sam imala vremena,tako da do sada već imam dosta iskustva što se tiče toga...Znam raditi pomalo i u CSS...

Otvorila sam temu jer me zanima,ko se još zna baviti tim stvarima,jer koliko vidim web dizajnere jako dobro plaćaju i mislim da je to jako korisno znati...

Također,ovdje možemo postavljati pitanja jedni drugima ukoliko imamo nekih problema sa design-om i drugim stvarima... :hihi

Evo par primjera kako napraviti besplatnu web stranicu...

[ytube][/ytube]

[ytube][/ytube]

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9714 times
Been thanked: 11454 times
Status: Online

Re: Web stranice - Šta znate o njima

Post by Krokodil Behko » 23 Aug 2013, 19:51

Nisam nikada razmišljao o tim stvarima. Jednom poodavno, otprilike 2009. godine, dok sam bio ko zna gdje na internetu naletile su mi one reklame za izradu free bloga.- Prijavio se, dobio neki template pred sobom i pitanje: Šta sad? :cudi
Nije mi zanimljivo petljati oko toga i trošiti vrijeme na blog. Ne znam ni koja je svrha tih blogova. Mislim, znam ja to ali mi je nekako bzvz davati "izjave za javnost" preko bloga ili nešto pametovati. Bog dao pa se u informatiku i ne razumijem pa sam odmah pobjegao odatle.

reha69
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by reha69 » 23 Aug 2013, 20:23

Blogovi i sajtovi su vecinom reklamne stranice neceg sto pojedinci ili firma izlazu na internetu.
Tako da ja kao pojedinac sam probao te izrade sajtova ali me najvise interesovalo izrada Foruma naprimjer kao sto je ovaj trenutno.Imam iskustva sa izradom verzija SMF i PHP foruma mada nemam vremena vise za te zanimljivosti ali eto sto bi se reklo nek sam probao.Ima mojih par video tutorijala ovdje na forumu oko nekih detalja ubacivanja i mjenjanja slika u themama stranice itd. http://www.youtube.com/user/reha969
Odavde sam najvise ucio http://www.tutorijali.net/css/uvod
Image

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 23 Aug 2013, 23:11

Ovo vam je najbolja stranica za učenje programskog jezika: http://www.w3schools.com/default.asp
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 24 Aug 2013, 00:03

Rock istinu zbori. Stranica je jedna od najboljih, textovi su maximalno smanjeni na samo ono sto treba. Na youtubu imate gomilu videa.

Bambi ako volis web ili se mislis tim baviti pocni s Wordpressom. Dosta je dobra i jednostavna platforma.

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi » 24 Aug 2013, 16:25

Evo još jedan malo duži video... :hihi

[ytube][/ytube]

Konsultant,radila sam i na wordpressu,nema na čemu nisam,trenutno sam zadovoljna svojom jedinom stranicom :hihi ;)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9714 times
Been thanked: 11454 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 24 Aug 2013, 16:38

Džaba. Definitivno mi je programiranje potpuno strana stvar. Sve bih radije radio na internetu osim patnje oko toga. Za mene je to patnja pošto sam operisan od većih količina informatičkih podataka odjednom. Ja samo uhvatim maglu :noga

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 24 Aug 2013, 22:02

Krokodil Behko wrote:Džaba. Definitivno mi je programiranje potpuno strana stvar. Sve bih radije radio na internetu osim patnje oko toga. Za mene je to patnja pošto sam operisan od većih količina informatičkih podataka odjednom. Ja samo uhvatim maglu :noga
Web stranice nisu klasicno programiranje, 80% stvari je sve gotovo samo se sredjuje i dopunjava.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 24 Aug 2013, 23:23

Tj. postoje platforme koje je neko prije uredio i ti samo preuredjuješ po svom ukusu (takva jedna je Wordpress). Postoje i plugini (dodaci) koje možeš naći na internetu i dodavati ih na svoju wordpress stranicu.

Istu stranicu kakvu napraviš preko Wordpressa možeš napraviti u HTML-u, samo da pišeš svoj vlastiti kod (HTML sintaksu svako može naučiti u jednom danu). To su tzv. statične stranice (to znači da nema nikakvog "dijaloga" izmedju korisnika i "stranice"). Dinamične su nešto drugo, tamo šalješ zahtjeve serveru na primjer u php-u i on odgovara u HTML-u (onom što vidimo), primjer takvih stranica je i ovaj forum.

Postoje i programi koji nam pomažu da izradjujemo stranice. Najbolji od svih (i besplatan) je Dreamweavar, vrlo lahak za upotrebu. Može se kako rekoh besplatno skinuti na oficijalnoj stranici adobea (www.adobe.com).

Još jednom, bilo da se koristi čisti HTML ili Wordpress (guglajte CMS), to je statična (prezentacijska) stranica.

Skinite sebi ovaj Firebug i otidjite na neku stranicu, recimo nekog poduzeća, kliknite desnom tipkom i onda "Inspect Element with Firebug" i moći ćete vidjeti tačno kako je ta stranica radjena, kod po kod. Onda taj kod možete samo prekopirat i raditi po svoje, naravno.

Evo mene na Sberbank BH d.d., evo kako to izgleda:
Image
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Vidtodor
Na probnom
Na probnom

Post by Vidtodor » 26 Aug 2013, 13:36

Ja sam nasao www.kioskpages.com i tu sam napravio prvo besplatan a posle se prebacio na placeni kad je bila akcija.

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi » 26 Aug 2013, 16:23

Evo ovdje imaju neka uputstva za pravljenje web stranica...

http://wgoptimizacija.com/blog/kako-nap ... pocetnike/

Edin'
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Edin' » 07 Oct 2013, 22:53

Ma nije to tako teško,i sam bavim se s tim kod kuće i tako,nisam ulazio u neki biznis s tim ,par puta sam išao na takmičenje u srednjoj školi.Lagano učiš HTML css i php . Valjaće to ,fino je znat :)
"The lion doesn't concern himself with the opinions of the sheep."

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 07 Oct 2013, 23:11

Ovaj kompletan topic izgleda kao "Vidjela žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu". Nemoguće je ni ispraviti sve pogrešne navode a da se pola knjige ne napiše. :bjezi
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Post Reply

Return to “Internet”