Dr.Šukrija Ramić optužio ashabe da su pod pritiskom vlasti izmišljali hadise!!!

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
zagortenej
Na probnom
Na probnom
Posts: 32
Joined: 29 Apr 2020, 22:01
Mood:
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Dr.Šukrija Ramić optužio ashabe da su pod pritiskom vlasti izmišljali hadise!!!

Post by zagortenej » 24 Dec 2023, 15:56

RESETOVANJE MUSLIMANSKOG UMA
Osnovni ciljevi koji se žele postići projektom SAVREMENE METODOLOGIJE ZA VERIFIKACIJU MUSLIMANSKE TRADICIJE I TUMAČENJA DĪNI ISLAMA ogledaju se u sljedećem:

a) Oživjeti zapostavljeni Časni Kur’ān u srcima i praksi vjernika muslimana – sljedbenika dīni-islama, zaštititi čast Poslanika, ṣallallāhu ‘alejhi ve sellem, i zaštititi sunnet Poslanikov, ṣallallāhu ‘alejhi ve sellem, od svega što sunnetu ne pripada.

b) Vratiti muslimanima ukradeni, originalni dīni-islam, dīni-islam Časnoga Kur’āna, prije svega dodajući postojećim temeljima (ruknima) islama, kojih trenutno ima pet, zapostavljene temelje islama koji su jasno propisani u Časnom Kur’ānu, kao što je rad i dobro djelo, ispunjavanje ugovora i date riječi, pravedno suđenje i postupanje, društveno dogovaranje, naređivanje dobra i odvraćanje od zla, dobročinstvo prema roditeljima, bližnjim i daljnjim komšijama i onima koji su u našoj blizini, najbolja priprema za odbranu od neprijatelja itd., a što učenjaci treba da pojasne kroz jasne kur’ānske ajete. Stavljanjem u prvi plan navedene i druge zapostavljene temelje (ruknove) islama, vraćanjem u upotrebu ajeta koji su proglašeni derogiranim od strane učenjaka i traganjem za originalnim značenjima Časnoga Kur’āna, otvorit će se putevi reformi i razvoja u muslimanskim društvima i zajednicama na svim poljima ljudske djelatnosti.

c) Kroz povratak Časnom Kur’ānu, kao originalnom izvoru dīni-islama, zatim kroz primjenu jasnih kur’ānskih ajeta i sunneta Poslanikovog, ṣallallāhu ‘alejhi ve sellem, i kroz odbacivanje izmišljenih (mevḍū’) hadisa i tradicije utemeljene na njima, zatvoriti u muslimanskim društvima i zajednicama ideološka i vjerska sukobljavanja zbog različitog razumijevanja i tumačenja islama, zatvoriti izvore mržnje prema drugom i drugačijem, zatvoriti izvore nasilja, totalitarizma, nacionalizma, homofobije, ksenofobije, ekstremizma i terorizma.

d) Kroz uklanjanje glavnih ideoloških i vjerskih izvora nasilja, totalitarizma, nacionalizma, homofobije, ksenofobije, ekstremizma i terorizma u muslimanskim društvima i zajednicama, a koji, uglavnom, proizilaze iz izmišljenih (mevḍū’) hadisa i tradicije utemeljene na njima, zatvoriti povode i razloge islamofobije i drugih vidova netrpeljivosti prema muslimanima od strane nemuslimanskih društava, zajednica i pojedinaca.

e) Otkloniti status svetosti sa svega što je ljudski proizvod, a što je vezano za dīni-islam i otvoriti puteve oslobađanja od svih obaveza, opterećenja, tereta i teškoća koji su kroz hiljadugodišnje tumačenje islama nametnuti kao vjera (dīn) i stavljanje svega toga u sferu slobodnog izbora, tako da muslimani mogu u njima uživati, ali u smislu tradicije i ustaljene prakse među muslimanima, a ne kao dīna, vjerske obaveze.
https://ramic-methodology.com/bs_ba/

"I od plodova palmi i grožđa - uzimate iz toga opojno sredstvo i opskrbu lijepu. Uistinu, u tome je znak za ljude koji razumiju."(16:67)
Uistinu! Oni koji ne vjeruju u Allaha i poslanike Njegove, i žele da načine razliku između Allaha i poslanika Njegovih i govore: “U neke vjerujemo, a u neke ne vjerujemo ”, i žele da uzmu između toga put. Ti takvi su nevjernici istinski! A pripremili smo za nevjernike kaznu prezrenu.(4:150-151)

Post Reply

Return to “Religija”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests