PALESTINA - Od rijeke do mora

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

User avatar
baton
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Posts: 950
Joined: 06 Jan 2021, 22:22
Has thanked: 206 times
Been thanked: 539 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by baton » 04 Feb 2024, 00:38

Krenuli migranti u Bosnu...kaže meni žena joj žao joj migranata kako se pate..kao mi u zadnjem ratu.
I kažem ja njoj eto imamo neki stan viška ajd da primimo jednu porodicu do pet članova ako ti žao...i ona okreče priču..kako to da nam prave probleme..
I skontam da 99% stanovnika u FBiH tako razmišlja.
I to smo mi realno gledajući u BiH.
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.

User avatar
rocko
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3324
Joined: 13 Jan 2020, 21:21
Has thanked: 67 times
Been thanked: 61 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by rocko » 04 Feb 2024, 04:51

Eno vratio se hamas dijele plate salju policiju na ulice i vrse uvidjaje

User avatar
ironman
sirius
sirius
Posts: 27290
Joined: 25 Jan 2021, 19:36
Has thanked: 14288 times
Been thanked: 14634 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by ironman » 13 Feb 2024, 20:16

Stariji video ima u komentarima prica.
dream of spring..
...at dawn look to the east.

User avatar
Zanki
saudade / forumasica godine
saudade / forumasica godine
Posts: 52055
Joined: 29 Jul 2020, 17:52
Has thanked: 19444 times
Been thanked: 22228 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by Zanki » 18 Feb 2024, 21:13

"It takes something more
than intelligence to act
intelligently "

User avatar
Zanki
saudade / forumasica godine
saudade / forumasica godine
Posts: 52055
Joined: 29 Jul 2020, 17:52
Has thanked: 19444 times
Been thanked: 22228 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by Zanki » 21 Feb 2024, 16:28

Lula non grata

Bura u brazilsko-izraelskim odnosima zbog izjave predsjednika Lula da Silve kojom je zbivanja u Gazi usporedio s holokaustom. Brazilski je predsjednik u Izraelu nepoželjna osoba, izgubio je svaku šansu da bude mirovni posrednik, brazilski je ambasador ponižen
Image

Ono što se događa u Pojasu Gaze s palestinskim narodom nije se dogodilo ni u jednom drugom povijesnom trenutku. Zapravo, već se jeste dogodilo: kad je Hitler odlučio pobiti sve Židove" izjavio je brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva na konferenciji za medije u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije, kamo je bio pozvan na sastanak na vrhu zemalja Afričke unije. "Brazil je osudio Hamas, no Brazil ne može a da ne osudi to što izraelska vojska radi u Pojasu Gaze."

Paralela između holokausta i djelovanja izraelskih vojnih snaga u Gazi izazvala je eksploziju gnjeva u vrhovima izraelske vlasti. "Morao bi se stidjeti", reagirao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu i optužio Lulu da je "obeščastio sjećanje na šest milijuna Židova koje su pobili nacisti" te da "dijabolizira židovsku državu kao najbješnji antisemit". Slično je rekao i predsjednik Isaac Herzog, a ministar obrane, Yoav Gallant, dodao je i da Lula od sada "podržava" Hamas.

Brazilski ambasador u Tel Avivu Frederico Meyer pozvan je, u skladu s diplomatskom praksom, u Ministarstvo vanjskih poslova, gdje mu je očitana bukvica, ali i u Yad Vashem, izraelski službeni memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta. Tamo je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz, pred ambasadorom i pred novinarima, govoreći na hebrejskom koji ambasador ne razumije, javno ukorio brazilskoga predsjednika i obavijestio javnost da je Lula persona non grata, zatražio od njega da povuče svoje riječi i ispriča se, a dok to ne učini, ostat će persona non grata tj. nepoželjna osoba čiji dolazak ili prisutnost nije u Izraelu poželjna.

Zbog toga ponižavajućeg odnosa prema svom veleposlaniku koji je doveden u klopku u kojoj se ne može braniti i zbog optužbi Lule za antisemitizam, Itamaraty, brazilsko Ministarstvo vanjskih poslova povuklo ga je "na konsultacije", tj. pozvalo ga je da se vrati u Braziliju. Povlačenje ambasadora na konsultacije snažan je diplomatski čin koji pokazuje visok stupanj nezadovoljstva vlade s postupanjem vlade zemlje u kojoj ambasador obnaša dužnost. Istovremeno je pozvalo izraelskog veleposlanika u Braziliji u Itamaraty te ga upozorilo da je takvo ponašanje prema šefu misije neprihvatljivo. Drugim riječima, Brazil osuđuje postupanje Netanyahuove vlade koje smatra i dvoličnim, jednim pred javnošću, a drugim kad je daleko od reflektora.

Brazilska diplomacija smatra da je izraelska reakcija na Luline izjave predimenzionirana, s obzirom na to da je Lula odmah oštro osudio napade Hamasa protiv Izraela 7. listopada 2023. i izričito ih okvalificirao terorističkima, ali je potom i kritizirao vojno djelovanje Izraela protiv civila u Gazi. Pošto je preuzeo predsjedanje grupom G20 u prosincu, Lula se u više navrata zalagao za humanitarne pauze i prekid vatre. Također, kao rotacijski predsjednik Vijeća sigurnosti, Brazil je bio inicijator rezolucije kojom bi se osigurala humanitarna pauza, no koja nije usvojena zbog toga što je SAD uložio veto.

U Brazilu je, očekivano, Lulina izjava izazvala raznovrsne reakcije. Ekstremna desnica, koje je najistaknutiji predstavnik Jair Bolsonaro, koja podržava Netanyahuovu krajnje desnu vladu, spremno je napala Lulu zbog, kažu, nedržavničkog ponašanja koje šteti Brazilu i počela u Kongresu organizirati pokretanje postupka impeachmenta, njegove smjene, i navodno već prikupila podršku 91 zastupnika u Zastupničkom domu (gdje ih ima 513). Riječ je o simboličnoj gesti, nije nimalo vjerojatno da će u tome uspjeti.

Židovska konfederacija Brazila izjavila je da je Lula "napustio tradiciju ravnoteže i traženja dijaloga" što je karakteristika brazilske vanjske politike, no nije ga optužila za antisemitizam. Latinskoamerički judaistički kongres, tijelo koje predstavlja židovske organizacije pri vladama i političkim tijelima, izdao je saopćenje u kojem žali zbog Luline izjave, no također ga ne optužuje za antisemitizam, nego tvrdi da su njegove izjave iskaz "neznanja koje promiče antisemitizam" i šteti sjećanju na žrtve holokausta.

Organizacije koje predstavljaju brazilsko stanovništvo arapskoga podrijetla (oko 15 milijuna ljudi) nisu se oglasile, bar ne u većim medijima.

S obzirom na ta događanja i evidentnu krizu u brazilsko-izraelskim odnosima, predsjednik Lula ne može više računati na ulogu posrednika u pronalaženju rješenja za bliskoistočnu krizu, što je više puta predlagao, kao što je i svojedobno predlagao mirovno posredovanje između Ukrajine i Rusije, no to je Ukrajina odbila.

Prošloga je prosinca turski predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan upotrijebio je jednako oštre kvalifikacije izraelskih vojnih akcija u Gazi, označavajući ih genocidom i uspoređujući ih s Hitlerovim potezima. Netanyahu je tada protestirao i uzvratio da je turski predsjednik "posljednja osoba koja može davati Izraelu pouke o moralu", s obzirom na "genocid protiv Kurda" i "svjetski rekord u zatvaranjima opozicijskih novinara". Usprkos tako teškim riječima, Tel Aviv i Ankara održavaju odnose, s obzirom na široku suradnju u energetskom sektoru, trgovini i turizmu.

Za sada nema indicija koje bi upućivale na to hoće li ova brazilsko-izraelska kriza biti prevladana ili će se odnosi dalje zaoštravati.

Povijesno gledano, Brazil nije ama baš nikako sudjelovao u holokaustu. I u brazilskoj kulturi sjećanje na holokaust ili šoa, nacistički genocid židovskoga naroda, izaziva osjećaj užasa nad takvim barbarstvom. Negacionizma, tj. poricanja holokausta u Brazilu nema, nije društveni fenomen.

Uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata, tisuće su europskih Židova izbjegle u Brazil, tamo našle utočište i priključile se zajednici koja danas broji oko 120.000 ljudi. Među njima je i jedan od čuvenijih, Vladimir Herzog, rođen 1937. u Osijeku, novinar, pjesnik i dramaturg, čiji su roditelji izbjegli iz tzv. Nezavisne Države Hrvatske, važno ime pokreta otpora brazilskoj vojnoj diktaturi (1964.-1985.) koji je mučen i ubijen 1975. godine u vojnim kazamatima.

Brazil ima i dvoje pravednika među narodima, dvoje ljudi koji su spašavali Židove od istrebljenja za vrijeme holokausta, riskirajući pri tom vlastite sudbine: ambasador u Francuskoj Luiz Martins de Souza Dantas i šefica konzularne sekcije u Hamburgu Aracy de Carvalho potajno su izdali tisuće viza Židovima koji su htjeli pobjeći iz Hitlerove Europe u Brazil.
"It takes something more
than intelligence to act
intelligently "

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120556
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 7011 times
Been thanked: 7969 times
Status: Online

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by Krokodil Behko » 25 Feb 2024, 09:14

STIŽE TUŽBA ZA SCHOLZA I BAERBOCK: Optužili ih za genocid u GAZI
Image



Grupa advokata saopćila je da će njemačkom saveznom tužiocu podnijeti krivičnu prijavu protiv visoko rangiranih njemačkih političara, među kojima je i kancelar Olaf Scholz, optužujući ih da su "pomagali i podržali genocid koji je Izrael počinio u Pojasu Gaze".

Pored Scholza, advokati tuže i ministaricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock, ministra ekonomije Roberta Habecka, ministra finansija Christiana Lindnera i druge.


Advokati će se u prijavi baviti i njemačkim izvozom oružja u Izrael, koji je značajno porastao u 2023. u odnosu na godinu ranije.


Advokati predstavljaju porodice dvojice Palestinaca koji su porijeklom iz Pojasa Gaze, uključujući i onu palestinsko-njemačke naučnice za migracije Nore Ragab, piše "Al Jazeera".


"Mi, Palestinci u dijaspori, nećemo stajati po strani i gledati genocid nad našim porodicama i našim narodom. Upotrijebit ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Njemačku vladu smatramo odgovornom za saučesništvo u genocidu u Gazi", navela je Ragab u saopćenju.

Tužbu su, između ostalih, podržali Evropski centar za pravnu podršku, Palestinski institut za javnu diplomatiju i engleska organizacija "Zakon za Palestinu".

"Njemačka je jedna od zemalja koja je pokazala najsnažniju političku i materijalnu podršku Izraelu u napadu na pojas Gaze i Palestince", navodi se u zajedničkom saopćenju ovih institucija.

Jedan od advokata koji je podržao tužbu, Aleksandar Gorski, kazao je da će "sa pravnog gledišta i s obzirom na politički pejzaž u Njemačkoj, ovaj slučaj biti težak".


"Međutim, vjerujemo da, kao ljudi koji rade u pravosudnom sektoru, moramo da pokušamo nešto da uradimo. Vidimo kako se genocid prenosi uživo širom svijeta, i uprkos tome, izraelsku vladu i dalje podržavaju druge zemlje i još uvijek dobija oružje od njih", rekao je Gorski za "Al Jazeeru".

Nakon napada Hamasa, 7. oktobra, tokom koga je na jugu Izraela ubijeno 1.139 ljudi, izraelska vlada je uzvratila napadom u Gazi u kojem je do danas ubijeno više od 29.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu krajem januara odlučio je da Izrael mora da preduzme sve moguće mjere kako bi spriječio genocid u Gazi, uključujući ubijanje pripadnika Palestinskog naroda i nanošenje štete Palestincima.

Njemački advokati kažu da su, nakon ove odluke MSP, Nemačka i sve ostale strane morale da pokušaju da spriječe Izrael da počini takva djela. Međutim, kako su dodali, od oktobra, mnogi njemački zvaničnici su svojim izjavama "podsticali na genocid".


(SB)
online

User avatar
Fuddo
Maliciozni seronja i forumas godine
Maliciozni seronja i forumas godine
Posts: 84614
Joined: 03 Dec 2018, 21:17
Has thanked: 11084 times
Been thanked: 16692 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by Fuddo » 29 Feb 2024, 20:37

Ovi su prevrsili svaku mjeru



Fasizam 1/1
Dozvolite da se obratimo

User avatar
ironman
sirius
sirius
Posts: 27290
Joined: 25 Jan 2021, 19:36
Has thanked: 14288 times
Been thanked: 14634 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by ironman » 01 Mar 2024, 10:03

Da ne kopiram
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/lavr ... /240301010

Otprilike je jasno sve.
Palestina je jos jedno igraliste a svi palestinci zapravo su bitni samo sebi.
Rusi vlastito stanovnistvo salju bezglavo da gine po Ukrajini a da ih je nesto briga za palestince.
Opet razumijem palestince...nakon 70 godina pakla svako ko ne puca na njh im je saveznik jos ako uz to mrzi one koje oni smatraju odgovornim za svoju situaciju.
Dobijemo ovo gore.
A onda 1 mart danas.
Dan nezavisnosti.
Pa svim glavurdama kojima nije jasno zasto je bitno imati Drzavu u medjunarodno priznatim granicama neka bace pogled na onaj sto gore u prilogu.
Ono su sda,nip,sdp nasisti i svi drugi kreteni koji postoje iskljucivo zbog glasova jednog naroda a cine sve sto mogu da taj narod podijele jos i vise..
dream of spring..
...at dawn look to the east.

User avatar
bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 5911
Joined: 20 Jan 2021, 08:28
Has thanked: 175 times
Been thanked: 297 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by bosnjakinja » 01 Mar 2024, 10:30

Zar nije izjava -from the river to the sea malo fasisticka? Jel to znaci da Izrael treba nestat? Sta bi sa 2 state solution?

User avatar
Masamune
DeLorean
DeLorean
Posts: 43054
Joined: 12 Dec 2019, 23:29
Mood:
Has thanked: 14241 times
Been thanked: 12806 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by Masamune » 01 Mar 2024, 11:07

Pa to su Hamasovci uglavnom. Ali ni to više nije toliko bitno s obzirom da je Izrael taj koji trenutno čini genocid nad jednim narodom.
When people believe in me I am good, but when people doubt me I am great.

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 96841
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 34779 times
Been thanked: 21349 times
Contact:
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by Rum » 12 Mar 2024, 10:59

Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚
Muškarac bi trebao biti naspram žene, kao što je to hridina naspram morskih valova. Čvrst, nesalomljiv i postojan!!!

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 96841
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 34779 times
Been thanked: 21349 times
Contact:
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by Rum » 18 Mar 2024, 09:20

Izraelska vojska izvela je napad na bolnicu al-Šifa na Sjeveru Gaze, uz tvrdnju kako je borci Hamasa koriste za svoje aktivnosti, prenosi BBC.

Izraelska vojska je rekla da provodi "preciznu operaciju" u bolnici al-Šifa, dodavši da Hamas ustanovu koristi za "provođenje terorističkih aktivnosti".

- Znamo da su se visoki Hamasovi teroristi pregrupirali unutar bolnice al-Šifa i koriste je za komandovanje napadima na Izrael - rekao je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari u videu objavljenom na X.

Hagari je dodao da će vojska provoditi "humanitarne napore" tokom napada, osiguravajući vodu i hranu, dok je naglasio da "nema obaveze" pacijenata i osoblja da evakuiraju bolnicu.

Hamasov medijski ured je osudio operaciju, optužujući Izrael za ratni zločin zbog upada u kompleks s tenkovima i bespilotnim letjelicama.

Novinari" Al Jazeere Arabic" javili su da su izraelske snage opkolile bolnicu al-Šifa u gradu Gazi u kojoj se nalaze stotine pacijenata, medicinskog osoblja i raseljenih osoba, također su izvjestili da su izraelske snage otvorile vatru unutar bolnice i da ima mrtvih i ranjenih.
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚
Muškarac bi trebao biti naspram žene, kao što je to hridina naspram morskih valova. Čvrst, nesalomljiv i postojan!!!

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 96841
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 34779 times
Been thanked: 21349 times
Contact:
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by Rum » 18 Mar 2024, 20:34

Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚
Muškarac bi trebao biti naspram žene, kao što je to hridina naspram morskih valova. Čvrst, nesalomljiv i postojan!!!

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 96841
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 34779 times
Been thanked: 21349 times
Contact:
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by Rum » 25 Mar 2024, 14:33

I4RAEL ZEMLJOTRES
5,5 po Richteru
Epicentar u TEL AVIVU
Allahu ekber
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚
Muškarac bi trebao biti naspram žene, kao što je to hridina naspram morskih valova. Čvrst, nesalomljiv i postojan!!!

User avatar
ironman
sirius
sirius
Posts: 27290
Joined: 25 Jan 2021, 19:36
Has thanked: 14288 times
Been thanked: 14634 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by ironman » 25 Mar 2024, 14:43

Remzo?
dream of spring..
...at dawn look to the east.

User avatar
Remzudin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 4996
Joined: 29 Feb 2016, 19:05
Has thanked: 192 times
Been thanked: 265 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by Remzudin » 25 Mar 2024, 17:35

ironman wrote: 25 Mar 2024, 14:43Remzo?
Jesam,ali je za 2 dana prerano.
Potres je bio planiran za lejletul kadra 27.03.24 u Jerusalemu.

User avatar
Remzudin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 4996
Joined: 29 Feb 2016, 19:05
Has thanked: 192 times
Been thanked: 265 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by Remzudin » 25 Mar 2024, 17:39

Evo ga


http://www.balkanesia.info/showthread.p ... post252532


.
tu sam se zblanio za datum,jer nisam nosio naocale.

User avatar
ironman
sirius
sirius
Posts: 27290
Joined: 25 Jan 2021, 19:36
Has thanked: 14288 times
Been thanked: 14634 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by ironman » 28 Mar 2024, 15:25

dream of spring..
...at dawn look to the east.

User avatar
immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 10252
Joined: 01 Feb 2022, 19:48
Has thanked: 8378 times
Been thanked: 8749 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by immuno » 28 Mar 2024, 15:45

Pomalo se mijenja situacija u medijima, sinoc na austrijskom kanalu prvi put neko ko govori u ime palestinaca, u njemackom Stern TV reportaza direktno sa lica mjesta sa obadvije strane... Uzas, jevreji zaustavljaju kamione sa humanitarnom pomoci, pjevaju od srece sto su uspjeli, djevojcica 10 g ogrnuta izraelskom zastavom kaze " nek svi umru I treba da umru :sok uzaaas...
Ova generacije svijeta treba da se stidi zbog desavanja u Gazi.

User avatar
baton
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Posts: 950
Joined: 06 Jan 2021, 22:22
Has thanked: 206 times
Been thanked: 539 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by baton » 29 Mar 2024, 00:06

Niko više na svijetu neće poštovati zidove
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.

Post Reply

Return to “Svijet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests