Bišćanka Almira Džanić na bosančici: Dokazala sam da je bosanski jezik naučno utemeljen!

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
User avatar
bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 6072
Joined: 20 Jan 2021, 08:28
Has thanked: 178 times
Been thanked: 305 times
Status: Offline

Bišćanka Almira Džanić na bosančici: Dokazala sam da je bosanski jezik naučno utemeljen!

Post by bosnjakinja » 06 Apr 2024, 17:18

Svaka čast!

Almira Džanić na bosančici: Dokazala sam da je bosanski jezik naučno utemeljen!

Dokazala da su glagolski oblici u bosaničnim pravnim tekstovima drugačiji od onih u srpskim i hrvatskim pravnim tekstovima srednjovjekovnoga perioda. Ta naučna činjenica ide u prilog odbrani samoga naziva bosanskoga jezika.

Almira Džanić (29) iz Bihaća na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci odbranila je doktorsku disertaciju posvećenu bosančici kao prvom i najznačajnijem pismu u historiji BiH, pod nazivom „Glagolski oblici u bosaničnim pravnim tekstovima srednjovjekovne Bosne“, a time postala prvi doktor lingvističkih nauka u Unsko-sanskom kantonu.

U vrijeme napada na bosanski jezik i osporavanja, pogotovo od istočnih susjeda, Unsko-sanski kanton je dobio prvog, a Bosna i Hercegovina najmlađeg doktora lingvističkih nauka.
– Titula doktora mi ujedno predstavlja i čast i želju za usavršavanjem. Svim snagama ću se truditi da stečena znanja prenesem na studente. Nadam se da ću ispuniti očekivanja zajednice i studenata, jer su studenti, kao budući akademski građani, jedina nada da BiH krene naprijed u ovim teškim vremenima – kazala je Džanić.

Džanić je, malo neobično, krunu studija posvetila bosančici, prvom i najznačajnijem bosanskohercegovačkom pismu. Ovim je i bosanski jezik dobio još jednu potvrdu, jer su se kroz ovu disertaciju istražili mnogi bosanični tekstovi srednjovjekovne Bosne.


https://krajina.ba/svaka-cast-biscanka- ... utemeljen/

Post Reply

Return to “BiH”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest