Tesawuf- sufizam
Re: Tesawuf- sufizam
Ja samo skrećem pažnju na sekte, koje prave nered iliti fitnu - smutnju
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4119 times
- Been thanked: 3086 times
- Status: Offline
Ah.carobnjak Nurudin wrote: ah ,taj Rumi

Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Ebu-Hurejre, r.a., prenosi daje Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "NE ZAVIDITE jedan drugom, ne podižite cijenu robe (ne želeći je kupiti) jedan drugom, NE MRZITE se međusobno, ne okrećite jedan drugom leđa (ne svađajte se), ne namećite se u kupovini, nego BUDITE PRAVA BRAĆA, Allahovi iskreni robovi. Musliman je muslimanu brat; on ga NEĆE OŠTETITI, NITI POTCIJENITI, NITI ga NA CJEDILU OSTAVITI. Takvaluk je ovdje, i pokaza na svoje grudi, tri puta. Dosta je čovjeku zla da omalovažava svoga brata muslimana. Sve što je vezano za muslimana haram je drugom muslimanu: njegova krv, njegov imetak i njegova čast." - (Muslim)

niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- zvrk
- Poneki mu pročitamo

- Been thanked: 6 times
Kad bi ljudi razumjeli rijeci "Boja vode je boja posude u kojoj se nalazi" ne bi potcjenjivali ili omalovazavali nikakve likove (oblike) i nikakva bilo kakva uvjerenja, nego bi vidjeli Boga u svakom, bilo kakvom liku (obliku) u bilo kakvom uvjerenju. Zato je Bog rekao "Ja se likovima (oblicima) očitujem samo onako kakvo je njihovo uvjerenje, nikako drugacije..."
Voda je uvjerenje, a posuda lik (oblik)
A lik (oblik) nemaju samo ljudi...
U doba ashaba i prijasnjih mutesavifa, pojam, naziv, ime tesavuf uopste nije postojao, ali se njegova stvarnost nalazila u svemu. Postojala praksa i nije bilo bitno kako to nazvati. Danas postoji pojam, naziv, ime... ali ne i njegova bit. Praksa je prakticki nepoznata.
Voda je uvjerenje, a posuda lik (oblik)
A lik (oblik) nemaju samo ljudi...
U doba ashaba i prijasnjih mutesavifa, pojam, naziv, ime tesavuf uopste nije postojao, ali se njegova stvarnost nalazila u svemu. Postojala praksa i nije bilo bitno kako to nazvati. Danas postoji pojam, naziv, ime... ali ne i njegova bit. Praksa je prakticki nepoznata.
-
klanac23
- Sitna buranija

- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 49 times
Otprilike sto godina nakon Muhamedove smrti, postojali su pobožni muslimani, koji su se odricali svakog posjeda, željeli su živjeti jednostavnim životom, a u znak asketizma odijevali su se u grube vunene haljetke (suf). Neki od njih postali su lutajući propovjednici, a drugi su živjeli u duhovnim zajednicama u kojima je bilo upadljivo mnogo žena. Po nekim značajkama, njihov način života podsjeća na kasnije franjevce.
nije majmun kriv sto je od njega nastao tramp
- zvrk
- Poneki mu pročitamo

A moze i ovako...
svako jaje slici jedno drugom,
ali.... kako se koja izlegu, svako ode svojim putem.
ili, ni jedna suma nije od istog drveta,
a ako jeste od istog drveta, ni jedno drvo nije isto.
ili...?
svako jaje slici jedno drugom,
ali.... kako se koja izlegu, svako ode svojim putem.
ili, ni jedna suma nije od istog drveta,
a ako jeste od istog drveta, ni jedno drvo nije isto.
ili...?
-
klanac23
- Sitna buranija

- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 49 times
Otprilike sto godina nakon Muhamedove smrti, postojali su pobožni muslimani, koji su se odricali svakog posjeda, željeli su živjeti jednostavnim životom, a u znak asketizma odijevali su se u grube vunene haljetke (suf
na ovo sam mislio. ono nekoliko koje poznajem ne zive bas skromno i ne odricu se posjeda, nego naprotiv
na ovo sam mislio. ono nekoliko koje poznajem ne zive bas skromno i ne odricu se posjeda, nego naprotiv
nije majmun kriv sto je od njega nastao tramp
- zvrk
- Poneki mu pročitamo

klanac23 wrote: 12 Oct 2025, 11:16 Otprilike sto godina nakon Muhamedove smrti, postojali su pobožni muslimani, koji su se odricali svakog posjeda, željeli su živjeti jednostavnim životom, a u znak asketizma odijevali su se u grube vunene haljetke (suf
Drago mi je da si skontao da niko nije isti... o tome se radi.