Lokalni izbori u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3484 times
Status: Offline

Re: Lokalni izbori 2016

Post by Chloe » 05 Oct 2016, 19:12

@Veco, Vikret je načelnik općine. Ali zbog nekih nelogičnosti u broju glasačkih listića i glasača, popriličan broj biračkih mjesta ponovo broji glasove za općinsko vijeće.
Nezvanično, Laburisti i Vikret nemaju nadpolovičnu većinu i ruke su im vezane ako neko iz opozicije ne koalira s njima... Negdje sam pisala podjelu vjećničkih mjesta.... Ostaje da vidimo koliko çe opozicija biti jedinstvena i srranke jake da se drže zajedno. :)

Kako god, osuđivani ratni zločinac je načelnik v.kladuše :zao političari bih snose odgovornost za situaciju u kojoj smo se našli zbog nedorečenog izbornog zakona, a tek potom krivim svoje sugrađane koji su ovce za šišanje ... :123

Eto sad sam i ovce uvrijedila. :grana
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 05 Oct 2016, 19:37

Pitam se samo kakav je onda onaj drugi kad su se odlučili za ovog. :D.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 05 Oct 2016, 20:24

Krokodil Behko wrote:
KOMESAR wrote: Bošnjaci biraju onako kako im servira SDA.Ne valja tako?
Kako to stoji ako imamo da je SDA pogubio mnoga načelnička mjesta?
Kako to može biti istina?
Čak su i neke rubne opštine, poput Kalesije i Bužima, glasale protiv SDA.
Ako ne želiš da gledaš svojim očima, onda tako reci, nemoj da pišem o nečemu što je toliko očito. Da si rekao za Hrvate, pa hajde de... :cudi

E kad smo već kod njih, lijepo mi se na vrh glave popeli sa "slučajem Komšić" i pričama kako su ugroženi ko janjad, u vučjem brlogu.
Taj slučaj je prošlost, ali imam utisak da će im to biti vadiona u narednih milion godina, pa će uz svake izbore biti red cmizdrenja-deset redova HDZ-a, pa sve tako.
Eto,načelnici Visokog, Zenice,Goražda,Bugojna,...nisu predloženi od SDA?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9726 times
Been thanked: 11465 times

Post by Krokodil Behko » 06 Oct 2016, 19:46

Jel se i vama čini, da ulazimo u tu neku "hrvatsku fazu"?
Odnosno, kod njih ima taj MOST, koji je skupina raznih nezavisnih lista i kandidata, a evo i kod nas, dosta je nezavisnih kandidata osvojilo načelnička mjesta i vjerovatno još 5x toliki broj koji su ušli u opštinska vijeća.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9726 times
Been thanked: 11465 times

Post by Krokodil Behko » 07 Oct 2016, 10:11

Naša stranka u SA, napravila najbolji rezultat do sada.
Fahro potonuo do dna. U SA su tek četvrta-peta stranka, iza SDA, Naše stranke, SDP DF.
Inače, u skoro svakoj opštini na području grada, ako se ljevica složi, SDA ide u opoziciju.

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 07 Oct 2016, 10:14

.logicno sad kad se svijet osvijestio i odbcio ljevicu u bih ce sigurno proc. :zubi

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer » 07 Oct 2016, 10:28

dr laganini wrote:
Mirelam wrote:E Vojo hajmo polako možda ti lakše u glavu udje mada sumnjam jer u tvom slučaju više važi ona o centimetrima i guzici. Svaka opcina ima odredjeni broj stanovnika koji su pripadnici tkz. konstituivnih i uvijek je neko od konstitutivnih manjina. Znači da bi bilo legitimno i legalno onako kako ti vidis stvari za načelnika bi morala da glasa natpolovična većina svakog naroda.Kužiš. Ma kužiš ti quvac moj. :ooo
.kako nebi razumio muslimani izaberu navodnog hrvata koji od hrvata dobije pet posto gasova sve jasno i po pravilima.. :cool.
..naravno nije ric o majorizaciji nego su bosnjaci mozgovi i oni najbolje znaju ko je najbolji za njih... :hihi

cak i da je to tacno-A nije,...Ipak je ovo sto ti tvrdis daleko daleko daleko civilizovanije nego ono "traktorijadom" rjesavat Probleme sa manjinskim narodima...Demokrato ... :djed

:oo

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 07 Oct 2016, 10:31

..koja logika :lud traktorijada je izbor pobunjeni srba..a sto da se u krajini dogodila srebrenica..il vukovar..ipak iz tebe viri yugos pardon srbijancic..al onibva ne vole jehiga..cakistovise.. :hihi

Black Swans
Na probnom
Na probnom

Post by Black Swans » 07 Oct 2016, 14:30

dr laganini wrote:..koja logika :lud traktorijada je izbor pobunjeni srba..a sto da se u krajini dogodila srebrenica..il vukovar..ipak iz tebe viri yugos pardon srbijancic..al onibva ne vole jehiga..cakistovise.. :hihi
Ne volimo ni mi njih, ali ipak smo svjesni da traktorijada je etnicko ciscenje.
POZDRAV DOMOVINI !

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
POZDRAV DOMOVINI !

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 07 Oct 2016, 14:36

..hrvatska nikad nije provodila etnicko ciscenje nego bas ti s traktorijade..to sto nismo plakali za njima je druga stvar.. :ok postivam svakog srbina i zalazem se za sva demokratska prava hr gradjana ma koje nacije bili..mislim da jexto stav i hr vlade..

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2946 times

Post by Pasaga » 07 Oct 2016, 15:35

Image
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 07 Oct 2016, 16:11

.uzelio se pasa rodne grude :hihi

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 08 Oct 2016, 22:51

"Zvao me jednom u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, kandidat za načelnika općine držao predizborni govor u jednom selu, pa stao nabrajati svjetska čudesa koja će izniknuti kod njih budu li glasali za njegovu listu.

“Asfaltirat ćemo vam put do sela, sagraditi pilanu i otvoriti pedeset radnih mjesta”, recitirao je budući načelnik, “napravit ćemo vam i novu trafo-stanicu, i most preko rijeke i novu zgradu mjesne zajednice i Dom kulture ćemo napraviti, i osnovnu školu i dječji vrtić!” “U našem selu nema djece”, dobaci na to netko od okupljenih, a kandidat, nimalo zbunjen, doda: “I djecu ćemo vam napraviti!”

Sjetio sam se toga staroga vica, jednog od onih što su se pričali još u socijalizmu, a ova im, kako se zove, demokracija dala posve novi smisao i značenje. Ne zbog toga što je onda na selu još ponegdje i bilo djece – a bilo je – nego zato što seljaci u ona doba ionako nisu mogli birati tko će im djecu praviti.

Sjetio sam se toga staroga vica čitajući, naime, o izborima u Istočnom Drvaru: nije, naime, priča o demokraciji u Bosni i Hercegovini i lokalnim izborima 2016. ni srpski načelnik Srebrenice, ni tučnjava na izborima u Stocu, ni ratni zločinac na čelu Kladuše, nisu ta priča ni Dodik ni Bakir, ni Mostar, ni Banja Luka, ni Sarajevo, već mala jedna, najmanja općina u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu.

Istočni Drvar administrativna je jedinica nastala Daytonskim sporazumom, kad je slavni Titov Drvar podijeljen između Federacije BiH i Republike Srpske, pa je onaj dio predratne općine što se toga jutra zatekao u Federaciji opet podijeljen na Livanjski i Unsko-sanski kanton, a onaj komadić što se obreo u Srpskoj – u stvarnosti tri zabita, pusta sela u klekovačkim šumama: Potoci, Uvala i Srnetica – sa svih svojih sedamdeset devet stanovnika dobio ponosni prefiks “Istočni” i mrtav-ozbiljan status općine.

Toliko je mala i zabita ta općina da joj čak i načelnica živi u gradu Drvaru, dakle u drugom entitetu.

Sedamdeset devet stanovnika! Više ljudi ima, eto, kulturno-umjetničko društvo u Mjesnoj zajednici Vrnograč u Babinoj Velikoj Kladuši nego cijela općina Istočni Drvar stanovnika, pa ipak su ta tri zabita sela pod Klekovačom – u stvarnosti samo jedno, jer zaseoci Uvala i Srnetica zajedno imaju jedva desetak stanovnika – prava pravcata općina sa vlastitim općinskim vijećem i načelnicom, vlastitim lokalnim izborima i vlastitom izbornom komisijom.

Čak osam, kako se to kaže, “političkih subjekata” i ravno četrdeset osam kandidata stajalo je na glasačkim listićima za lokalne izbore 2016. u općini Istočni Drvar, što znači da se gotovo dvije trećine stanovništva općine kandidiralo na lokalnim izborima, za jedno od četrnaest mjesta u općinskom vijeću i načelnika općine.

Ako odbijemo onemoćalu starčad, ispada da se u toj općini cjelokupno radno sposobno stanovništvo bavi politikom. A u Općinskom vijeću sjedi petina stanovnika.

Sedamdeset devet stanovnika i četrdeset osam kandidata za petnaest mjesta u općinskoj vlasti! Lokalni izbori u Istočnom Drvaru dođu, ukratko, nešto kao nekoć seoski jesenski radovi, kad bi se cijelo selo okupilo na berbi kukuruza ili pečenju rakije.

Danas tako cijelo selo, i staro i mlado, sudjeluje na općinskim izborima – tko kao kandidat za vijećnika, tko kao kandidat za načelnika, tko kao član općinske izborne komisije, tko kao nezavisni promatrač, svatko glasa za svakoga, pod jednim krovom u prosjeku su barem dva-tri kandidata za općinsko vijeće, pa stariji nadgledaju, a mlađi na kraju broje glasove – već sutra, nastavi li stari Istočni Drvar izumirati ovim tempom, u njemu će živjeti petnaest stanovnika i svi će biti u vlasti, i koliko prekosutra starci će unucima pričati kako se u njihovom selu nekoć glasalo, a neko će mjesno kulturno-umjetničko društvo u narodnim nošnjama trgati od zaborava drevni običaj jesenskih općinskih izbora u selima pod Klekovačom.

U Bosni i Hercegovini, zemlji s četrnaest vlada i četrnaest premijera, dvjesto ministara i hiljadu pomoćnika ministara, Istočni Drvar funkcionira kao utopija.

Općina u kojoj svaki peti stanovnik sjedi u općinskom vijeću, ili pak u uredu načelnika i zamjenika, a ostale četiri petine su kandidati što čekaju sljedeće izbore, nedosegnuti je ideal bosanskohercegovačke demokracije, jedinstvenog sustava u kojemu će polovica radno sposobnih stanovnika biti predsjednici, premijeri, ministri, zastupnici, načelnici, zamjenici, pomoćnici i općinski vijećnici, a druga polovica njihovi vozači i tajnice.

I to je sav smisao postdejtonske demokratske Bosne i Hercegovine: uglaviti se nekako u vlast, bilo đe i bilo kakvu, entitetsku, kantonalnu, gradsku, općinsku, bilo koju: trenutačno, jedina razlika između Istočnog Drvara i Sarajeva ili Banjaluke jest to što u Sarajevu ili Banjaluci za sada još ima više stanovnika nego kandidata.

I, naravno, to što tamo još uvijek ima djece. U cijeloj općini Istočni Drvar, prema posljednjem popisu stanovništva, djece između pet i devet godina ima ukupno, samo trenutak da provjerim, dakle jedno.

Ali, shvatili ste, napravit će im i djecu. "

Izvor Oslobođenje

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 09 Oct 2016, 13:54

Regionalni odbor Stranke demokratske akcije, SDA Krajina, obratio se javnosti putem saopćenja koje je upućeno predsjedniku ove stranke, Bakiru Izetbegoviću.

Naime, na nedavno održanim lokalnim izborima u našoj zemlji, SDA je napravila veoma loš rezultat u Krajini, pa je načelnička pozicija pripala samo SDA kandidatu u Općini Sanski Most, dok su u brojnim krajiškim općinama poraženi SDA kandidati za načelnika.

U saopćenju SDA Krajina, koje prenosimo u cjelosti, stoji sljedeće:

"Poštovani gospodine Izetbegović. Oslovaljavamo vas prezimenom jer poštujemo vaše prezime zbog r.a. Alije (kao osnivača i predsjednika stranke/države), a od ovih izbora distanciramo se od bliskosti sa vama i vašeg imena - vaših pozicija, jer smo vas dugo i puno puta oslovljavali imenom, ali više nećemo, kao što nećemo ni moliti, jer nama to ne priliči i mi smo zadužili vas i političko Sarajevo, a niste vi Krajinu. Distanciramo se od vaše inferiorne i podaničke politike, politike ličnih interese, interesa vaših zamjenika i savjetnika, prijatelja i rodbine na račun naroda, jer takva SDA postaje privatna stranka, a ne narodna.

http://source.ba/clanak/BiH/418024/Regi ... cun-naroda

....stizu fakture....minderase.....biznismene... :p
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 12 Oct 2016, 10:19

...jbt....samo poslovnih prostora,kirija....trznih centara..
....yebo Drzavu.....

https://www.cazin.net/clanci/vijest/gru ... etbegovicu
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 12 Oct 2016, 10:23

..cuo sam da su ti kaplani pljackali hrvate 45.do gole koze..nece jabuka ispod kruske.. :jok

hojla
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by hojla » 12 Oct 2016, 10:46

čuo sam i ja da si ti hajvan......još mi niko ne reče suprotno
Our solution mind revolution

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 12 Oct 2016, 10:49

hojla wrote:čuo sam i ja da si ti hajvan......još mi niko ne reče suprotno
...jel os rec da nije istina il ti ameta sto je istina.. :hm

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 12 Oct 2016, 10:55

..i ne samo katolike ti kaplani su bili navodno partizani i saucesnici npr.tek nedavno saznajem detalj o pokolju i Stočana koji su bili općinska vlast za NDH na čelu sa Omer-begom Rizvanbegovićem kojem je stolački prvoborac Gojko M… pred njim zaklao sina Ziju od 14 godina starosti.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 12 Oct 2016, 15:10

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Post Reply

Return to “Politika u BiH”