SDP

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times
Status: Offline

Re: SDP

Post by Heidi » 21 Mar 2012, 20:43

ma sta ce on sam protiv svih majmuna? probao je nesto, nije islo....ucijenili ga bilesi :p
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 25 Mar 2012, 20:27

Heidi wrote:ma sta ce on sam protiv svih majmuna? probao je nesto, nije islo....ucijenili ga bilesi :p
Dobri ljudi i posteni ljudi ne mogu da dodzu do izrazaja jer je vise lopova,lopova sve lafo vjere a sve mafiozi do jednog opljackase sto se stvaralo i radilo vrijedno.[media]cqFDTs9zNDw[/media]Evo ovaj video zapis pa mozete pogledat citav intervju gos Spahica koji je skroz u pravu :ruke :ruke :ruke :ruke :bravo
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 27 Mar 2012, 07:13

Taj Besim je srpski špijun koji koristi taktiku da kaže 70 % istine i onda u ovih 30% uvalja narodu žešće laži ,a koje mnogi popuše aplaudirajući mu još. Šta je Besim uvalio vama u ovih 30 %?
Prvo pokušava da raspodijeli krivicu na sve podjednako i time automatski umanji srpsku agresiju. Eno za banjalučke medijie je izjavio "biće opet građanski rat" što znači da je i ovaj prošli bio građanski,a ne srbočetnička agresija ;) Drugo i isto plaho golemo je što je izjavio da Mladić nije kriv za Srebrenicu i kao svi koji to misle da trebaju kod psihijatra .....ali nije to tema i ne znam šta radi taj srboslavenac na ovoj temi.

Krajiški SDP-ovci Ferida Buljubašića nazvali Omer-pašom Latasom

Odlukom sarajevske Centrale SDP-a, raspušteni članovi Kantonalnog odbora stranke Unsko-sanskog kantona (USK) i članovi najjačih, odnosno najbrojnijih općinskih odbora SDP-a Bihać i Cazin, najavili su obraćanje medijima u utorak 27. marta tačno u podne.

Također, prema najavi predsjednika raspuštenog općinskog odbora SDP-a Bihać, Mahmuta Alagića, krajiški SDP sarajevskoj Centrali stranke uputit će i zvaničnu žalbu na odluku o raspuštanju kantonalnog i općinskih odbora ove stranke.

Istog dana u Krajinu bi trebao iz Sarajeva doputovati i Ferid Buljubašić, povjerenik SDP-a za Krajinu koji bi u narednih petnaestak dana trebao predložiti povjerenike za sve tri raspuštene organizacije SDP-a.

„Brigadir Ferid Buljubašić je ovovremeni Omer paša Latas kojeg u Krajinu šalje veliki vezir Zlatko Lagumdžija da ugasi demokratiju“, poruka je koju nam je uputio jedan visokopozicionirani dužnosnik SDP-a u Krajini, a koja najbolje ilustruje raspoloženje krajiških socijal-demokrata pred dolazak Buljubašića u njihov Kanton.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9714 times
Been thanked: 11455 times

Post by Krokodil Behko » 27 Mar 2012, 10:27

Navodno je Zeljko Komsic, spijun Hilari Klinton.
Ili ga bar za takve stvari, optuzuje izvjesni Zlaja. :kafa

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Lagumdžija u posjeti Hrvatskoj

Post by Krokodil Behko » 04 Apr 2012, 15:21

Lagumdžija i Šprem: Hrvatska je strateški partner i neka vrsta lokomotive za BiH

Image

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u srijedu zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžiju i s njim razgovarao o suradnji dviju država i pravima Hrvata u BiH, saopćeno je iz ureda predsjednika Sabora.

Predsjednik Sabora izrazio je podršku očuvanju stabilnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH kao i nastavku reformi u toj zemlji.

"Želimo uspješan nastavak euroatlantskih integracija. U tom smislu Hrvatska pruža, te želi i dalje pružati podršku u prenošenju stečenih znanja i iskustava u pristupnom procesu", kazao je Šprem.

Ukazao je na važnost provedbe opsežne reforme izbornog zakonodavstva u BiH kojom bi se poboljšala prava Hrvata, ali je i naglasio interes Hrvatske da Hrvati svoj položaj u BiH afirmiraju kroz evropske vrijednosti.

"U tom smislu predlažem osnivanje Centra za euroatlantske integracije u Mostaru koji bi se usredotočio na edukaciju i prijenos znanja i iskustava iz euroatlantskih procesa, informiranje građana o Evropskoj uniji i NATO-u te na pitanja izgradnje državnih institucija", rekao je, prema saopćenju.

Izrazio je želju Hrvatske da riješi otvorena pitanja s BiH i podržao intenziviranje parlamentarne suradnje.

"Hrvatska je strateški partner i neka vrsta lokomotive za Bosnu i Hercegovinu. Za nas je izuzetno važno da ste uspješno ostvarili sve uvjete za članstvo u Evropskoj uniji", kazao je Lagumdžija, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, i dodao kako BiH ne želi da zbog ulaska Hrvatske u EU dođe do udaljavanja u bilateralnim odnosima.

"Zato godinu pred nama trebamo dobro iskoristiti. Imamo puno otvorenih pitanja koja su dugo na dnevnom redu. Vrijeme je da se okrenemo suradnji koja će stvoriti pozitivnu energiju", smatra zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH.

"Svjestan sam težine problema, ali optimist sam", zaključio je izrazivši uvjerenje kako na obje strane postoji volja da se riješe otvorena pitanja, kako stoji u saopćenju.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Re: Lagumdžija u posjeti Hrvatskoj

Post by Konsultant » 04 Apr 2012, 15:52

trebao sam i ja sljedece sedmice ici, al mi eto odgodise.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 04 Apr 2012, 16:08

Izgleda da je Zlaja, sa svojim odlaskom u Srbiju, sebi digao cijenu u HR.
Sastao se i sa Pusickom i sa Josipovicem i sa Špremom u istom danu.

Dr.Vejsil Hetjimitj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Dr.Vejsil Hetjimitj » 04 Apr 2012, 17:15

Krokodil Behko wrote:Izgleda da je Zlaja, sa svojim odlaskom u Srbiju, sebi digao cijenu u HR.
Sastao se i sa Pusickom i sa Josipovicem i sa Špremom u istom danu.
treba se uciti od Tita i u nasem slucaju balansirati izmedju srbije i hrvatske

ako to shvati zlaja,daleko ce dogurati
izbjeglicaizbezsmisla

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 07 Jun 2012, 14:13

Image

Toruk Makto
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 6 times
Been thanked: 10 times

Post by Toruk Makto » 07 Jun 2012, 14:17

Gledaj bande :D.
Dal se trava sadi kod njih ko kod nas žito ,
da vidim svemirca , to bi ga ja upitooo .

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40907 times
Been thanked: 27430 times

Post by Rum » 07 Jun 2012, 14:18

:smijeh
Nikada nije suvišno podsjećati da je ogovaranje strogo zabranjeno u islamu. To nije ponašanje koje priliči muslimanu.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 17 Jun 2012, 09:07

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, dogovorio se Bobi s Rudijem da ujutro rano odu u lov. Probudio se Rudi u pola šest, poljubio Regicu i izašao iz kuće, kad vani ljuta mećava, napadalo snijega do koljena. Živ se smrznuo Rudi, automobil nikako da upali, pa nakon desetak minuta odustao, vratio se u kuću, zavukao u topli krevet i priljubio Regici uz leđa.

- Jel hladno vani? - upita ga ona.

- Jašta je, minus dvaes – cvokoćući će Rudi.

- A onaj moj konj otišo u lov!

Tako otprilike, ne znam vam bolje objasniti, nastaju političke koalicije. Ode Tihić s Čovićem u lov, a Fahro uskoči u krevet. Sve dok za koji mjesec, tamo u jesen, ne napada snijeg, pa se promrzli Tihić vrati u topli krevet.

- A onaj moj konj otišo na hadž!

Nije, međutim, to ono što fascinira. Politika je kurva, to je prvo što smo naučili kad je došla ova, kako se zove, demokracija, nije to nešto što čovjeka više može iznenaditi. Ima i onaj politički vic, znate ga sigurno, kad se Regica požalila doktoru da je Rudi ne može zadovoljiti, ovaj joj preporučio da proba s dvojicom ili trojicom, a ona mu odgovorila da je probala s njih četrdeset, pa ništa. "Vi ste onda medicinski fenomen!", rekao joj doktor, a ona će njemu: "Fenomen, doktore, fenomen, a ne kurva, kao što selo priča!".

Drugi je, naime, medicinski fenomen meni zanimljiv: fenomen političke demencije. To, naime, kako se u politici lako zaboravlja ono zbog čega se u svakodnevnom životu vade čakije i preko noći raskidaju i najčvršća prijateljstva. Da vi nekome kažete ono što je Zlatko Lagumdžija onomad rekao o Fahri Radončiću, do kraja života mimoilazili biste jedan drugoga prelazeći na drugu stranu ulice. U politici, međutim, to fercera. Kad bi se u politici, naime, pamtilo, ne bi nitko nikad ni s kim u krevet legao. Zato u politici nema kurvi, nego samo medicinskih fenomena.

"Radončićeva imperija laži i zla je nastala, u velikoj mjeri, na kukavičluku i podaničkom mentalitetu naše kvazielite, koja je spremna da za mrvicu dnevne slave čini kompromise i ponaša se tako što ide ‘krmku niz dlaku’. Njegova nenormalna potreba da kreira vlast po svojoj mjeri ima jednu namjeru: da po svaku cijenu zaštiti svoju na ratu sumnjivo stečenu imovinu", govorio je Lagumdžija o Radončiću, sve ga časteći "mafijašom", "reketašom", "ljudskim i moralnim kepecom".

Nije pritom Lagumdžija tako o Fahri govorio u srednjoj školi, na partijskom sastanku 1986. ili u ratu, pod granatama, kad živ čovjek svašta kaže. Govorio je to i ponavljao praktički sve do jutros. Dok Tihić nije otišao u lov.

A onda odjednom, kao da se ništa nije dogodilo, Zlaja i Fahro najbolji prijatelji. Iz čista mira, kao na Facebooku. Kliknuo Zlaja na "Confirm" i sve se zaboravilo. Toliko u svog novog najboljeg druga ima povjerenja da mu je dao ministarstvo sigurnosti. Zaboravile se učas sve teške riječi, zaboravila se "mafija", "reket" i Fahrina "na ratu sumnjivo stečena imovina". "Gdje god su mafija i reketarenje", svečano je, kažu, na zakletvi poručio načelnik SBB-a, Službe bosanske bezbjednosti, "gdje god je na ratu sumnjivo stečena imovina, znajte da smo tu mi!"

Zaboravilo se tako onih sedam sudskih presuda, zaboravile se sve one uvrede i psovke. Znali smo mi, doduše, i prije da bosansku politiku kroje stranci, ali pojma nismo imali da je to Alois Alzheimer.

- Bogati, Amina - pitao nekidan Lagumdžija ženu - kako se zove onaj Švabo što mi sakriva Avaz po kući?

Da ja, recimo, u Parlamentu Bosne i Hercegovine kažem kako je Zlatko Lagumdžija sam sebi skočio u usta i pojeo govno, sutra bih bio ministar sigurnosti BiH. A da to isto napišem u Oslobođenju, završio bih na sudu.

- Kako to mislite? – pitao bi me na sudu Zlaja.

- Lijepo. Vi ste, naime, tipični predstavnik kukavičke i podaničke kvazielite koja je spremna da za mrvicu dnevne slave čini kompromise i ponaša se tako što ide 'krmku niz dlaku'.

- Nevjerovatna konstrukcija! – viknuo bi on. – Odakle vam to?

- Kako odakle? Sami ste to rekli. Tim riječima.

- Ja?! Kad?

- Gore, maloprije. Evo: "Radončićeva imperija laži i zla je nastala, u velikoj mjeri, na kukavičluku i podaničkom mentalitetu naše kvazielite..."

- Dobro, dobro, vidim i sam! Vidite, to je sad dosta jedna nezgodna... kako da kažem... – stao bi petljati Zlaja. – A tko je to uopće rekao?

- Vi, sami. Tim riječima.

- Ja?! Kad?

- Gore, maloprije. Evo: "Radončićeva imperija laži i zla je nastala, u velikoj mjeri, na kukavičluku i podaničkom mentalitetu naše kvazielite..."

- Dobro, dobro, vidim i sam! A tko je to uopće rekao?

- Vi, sami. Tim riječima.

- Ja?! Kad?

I tako do sutra. Sve dok Lagumdžija ne bi svjedoka pozvao visokog predstavnika međunarodne zajednice, gospodina Aloisa Alzheimera, a ja - jasna stvar - prdnuo u čabar.

Bez tog medicinskog fenomena, uostalom, ne bi ni mogla funkcionirati ova, kako se zove, demokracija. A demokracija je divna stvar: za desetak dana, recimo, vlasnik Avaza i ministar Fahrudin Radončić ni kriv ni dužan primit će u New Yorku nagradu za promoviranje rodne ravnopravnosti, što su je Ujedinjeni narodi dodijelili Ministarstvu sigurnosti BiH dok je ministar bio Sadik Ahmetović.

Da nije, naime, Alzheimera, Radončić bi se sutra - umjesto u New Yorku - pojavio pred zgradom Vijeća ministara, nadgledajući kako deset agenata SIPA upada u sobu za sastanke, pa pred zaprepaštenim ministrima i televizijskim kamerama obara Zlatka Lagumdžiju na pod, stavljajući mu lisice na ruke. A novi ministar sigurnosti svečano bi u večernjem dnevniku objavio kako je Zlatko Lagumdžija priveden zbog osnovane sumnje da "kreira vlast po mjeri mafijaša i direktno štiti njihovu na ratu sumnjivo stečenu imovinu".

Ovako, umjesto da ga hapsi, Fahro mu čuva leđa. A Zlaja se svako malo promeškolji, pa pita: "Jel hladno vani?"

- Jašta je.

- A onaj moj konj otišo u New York.

Dežulović :cool

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 17 Jun 2012, 20:10

[media]K35glXkj2tY[/media]

Ban Kulin
Sitna buranija
Sitna buranija

Sramni dogovr CRVENE BANDE i čovičbobnovaca

Post by Ban Kulin » 28 Jul 2012, 18:37

u znak zahvalnosti Laguziji za novi SRAMNI DOGOVOR
novi pajdosi su mu došli na iftar

Image

Image

Image
Historija Bosne : forum, facebook

Image

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Sramni dogovr CRVENE BANDE i čovičbobnovaca

Post by Konsultant » 28 Jul 2012, 21:28

ovo se zove idealno rjesenje - peripetum mobile. prosto covjek pomisli kako je to savrseno bez ikakve mane.
dovoljno je da se samo jedan od konstitutivnih naroda povuce i opet blokada, pa sta bilo po zakonu ili ne, bas kao sto je slucaj sa predsjednistvom.
mogli su makar uraditi swot analizu, bar nju razmije svaki coban.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14474 times
Been thanked: 10010 times

Post by Julia-Klara » 28 Jul 2012, 22:05

Ja ne znam sta se svi cudite nesto...Pa svi koaliraju sa svakime samo da bi bili u skupstinama i parmalentima. Vise mi postaje dosadno ovo pljuvanje malo jednih pa drugih. Osvrnite se unazad i pogledajte da se ista stvar desava godinama samo se akteri (stranke) mijenjaju. Pa i SDA je koalirala sa SDSom, pa? Ista govna svi :kafa
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 29 Jul 2012, 00:09

Meni nije jasna jedna stvar. Zbog čega su ovi SDP-ovci, tako dugo zaobilazili HDZ,
i čekalo se na formiranje državne vlade, više od godinu dana. Eto, sad se odjednom,
super slažu. ..Ah da. To je bilo, prošle godine i vjerovatno se ne pika :D

Sve mi se čini, da ću zaobići i ove izbore.

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 29 Jul 2012, 01:18

nesto ovo bas ne kontam. lafo se zalazu za ravnopravnost svih naroda ili ti gradjana - a sastav u domu naroda parlamenta fbih koji se sastoji od nih 58 (po 17 iz konsitutivnih naroda i 7 iz ostalih) ne zele mijenjati :D.

za ostalo nisam imao zivaca.....
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Ban Kulin
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Ban Kulin » 29 Jul 2012, 12:49

ostala je samo BANDA u punom sastavu

Image

Image

Ban Kulin
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Ban Kulin » 29 Jul 2012, 12:57

Emir Imamović: Eto trećeg entiteta

Nizom kolosalnih grešaka Lagumdžija je sebe i stranku doveo do kapitulacije, nakon koje će od onoga što je sam nazivao mirenjem građanskog i nacionalnog izvjesnije biti pronalaženje piramida u Visokom. Jednostavno, onim što je SDP učinio do kraja se i za vijeke vjekova dokida i najmanja šansa da BiH jednog dana bude nešto više od klimave zajednice tri monoetnička politička društva i država koja nije, kako bi rekao pisac Nenad Veličković, iz dvadesetog ušla u devetnaesto stoljeće.
Image
Prvo je Saša Magazinović, šef Kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i jedan od mladih lavova Socijaldemokratske partije BiH, rekao: “SDP BiH ne podržava asimetrična rješenja. SDP nije ni spreman da ide u razgovore o rješenjima koja predviđaju jedan način izbora u jednom, drugi način izbora u drugom entitetu. Druga stvar ‘ispod linije’, dakle nešto o čemu ne želimo ni razgovarati, nešto što je neprihvatljivo za SDP, jeste uspostava novih etnički definisanih izbornih jedinica.” A onda je Željko Komšić, član državnog i Predsjedništva SDP-a BiH te nesumnjivo najpopularniji socijalista barem u jednom, najbrojnijem narodu u Bosni i Hercegovini, napustio sjednicu Predsjedništva stranke, jer je bilo jasno kako će to tijelo prihvatiti “asimetrična rješenja i uspostavu novih etnički definisanih izbornih jedinica”. Sve u skladu sa sporazumom utanačenim sa oba bosanska HDZ-a i Savezom za bolju budućnost.

Heroj povlačenja

O kakvom se, zapravo, dogovoru radi, pisao je u prošlom broju “Novosti”, kratko i precizno, naš novinar Eldin Hadžović: “Lider Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija odlučio je da baš on, kao predstavnik posljednje velike bh. stranke sa građanskim opredjeljenjem, zabije glogov kolac u građanski duh BiH. Naime, novouspostavljeni savez Lagumdžije sa šefom HDZ-a BiH Draganom Čovićem rezultirao je sporazumom o ustavnim promjenama, prema kojem tri konstitutivna naroda postaju izborne jedinice na osnovu rezultata budućeg popisa stanovništva. U praksi bi to značilo da stotinjak hiljada birača iz kantona sa hrvatskom većinom ima mogućnost da izabere dovoljno članova hrvatskog kluba u Domu naroda FBiH, da blokira donošenje odluka u BiH na isti način na koji to danas rade predstavnici Republike Srpske zloupotrebljavajući mehanizam entitetskog glasanja. Ovaj sporazum bi u praksi značio da bi glas u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Travniku i Bihaću vrijedio nekoliko puta manje nego glas u Širokom Brijegu, te da bi jedino hercegovački Hrvati imali svoje predstavnike u tijelima vlasti, za razliku od, recimo, Hrvata iz Tuzle, Sarajeva ili Banje Luke. Ne treba ni spominjati da građane BiH, koji ne pripadaju niti jednom od tri konstitutivna naroda, ili koji ne žele da se njihova politička i građanska prava uvjetuju etničkim opredjeljivanjem, u planu sa kojim su izašli HDZ-ovci – nema.”

O događajima koji imaju ili mogu imati historijsku važnost nemoguće je u potpunosti suditi u realnom vremenu. Budući historičari će, dakle, moći ocijeniti je li i zašto, zaboga, Zlatko Lagumdžija na sebe preuzeo ulogu “heroja povlačenja”, kako holandski pisac Gert Mak naziva one lidere koji u ime sutrašnjice odustaju od dojučerašnje ideologije i proklamovanih ciljeva ili je, jednostavno, svih ovih godina, u političkom smislu naravno, bio najobičniji duduk sa viškom samopouzdanja. S obzirom na upornost sa kojom je srljao iz greške u veću grešku i moguće, lako predvidljive, nimalo pozitivne posljedice dila SDP-a sa HDZ-om, nije neka pamet pretpostaviti kakav će zaključak biti.

Kada su, dakle, iz SDP-a poručili da su protiv asimetričnih, a jesu za simetrična rješenja, šta god bilo i jedno i drugo, te da nikada neće preći liniju koja će ozvaničiti uspostavu etničkih izbornih jedinica, oni su ustvari kazali kako fakat neće, ali eto, takva vremena došla, moraju. U protivnom samo mogu prije vremena otići sa vlasti, a to im, naravno, ne pada na pamet. Zapravo, kada se pogleda, kako bi rekao Magazinović, iza linije podvučene pod sve što je SDP napravio od jeseni 2010. godine i posljednjih općih izbora do danas, jasno je kako nije bilo niti jednog jedinog razloga zbog kojeg bi neko, a da nije Željko Komšić, vjerovao da BiH na čelu sa Lagumdžijom ne srlja u potpunu katastrofu. On i njegova privatizirana stranka učinili su, o čemu smo više puta pisali, ama baš sve zbog čega uspostava hrvatskog političkog entiteta – po mjeri HDZ-a – danas izgleda kao jedino rješenje za kakav-takav prekid višegodišnje krize u zemlji koja je svakako u hroničnoj fazi raspada.

Niz kolosalnih grešaka

Podsjetimo se: da bi Željko Komšić prvi put bošnjačkim glasovima bio izabran za člana Predsjedništva BiH, nije pravljen novi izborni zakon, već je Lagumdžija pročitao i (zlo)upotrijebio stari. Do Komšića je, naime, kao što će biti još koji dan, Federacija bila jedna izborna jedinica u kojoj su se, posebno članovi kolektivnog šefa države, birali po građanskom principu: jedan čovjek, jedan glas. Formalno, dakle, svi su prije Lagumdžije mogli, jednostavnom igrom brojeva, uzeti mjesto člana Predsjedništva Anti Jelaviću, Čoviću, Ivi Miri Joviću, kome god iz HDZ-a, ali nisu. Ne zato što im nije palo na pamet, već zato što nije trebalo biti naročito inteligentan pa shvatiti kako se na taj način do kraja legitimiraju tvrdnje o neravnopravnosti Hrvata u BiH.

No, Lagumdžija je između stvarnosti i njenog ignoriranja, bez dvoumljenja odabrao drugo. Uslijedio je dnevnopolitički profitabilan, ali strateški i dugoročno krajnje problematičan, pokazuje se i poguban, reizbor Željka Komšića, praćen sumanutim pokušajem konstruiranja Vlade Federacije sa onim hrvatskim strankama koje ni u kantonima u kojima im žive lideri ne mogu prići relevantnom rezultatu. Tako je, nimalo neočekivano, u malu, nesretnu i siromašnu državu stigla i najveća politička kriza nakon Dejtona, pa je BiH državnu vladu dobila nedavno i nakratko, dok federalnu, koja se upravo i neuspješno rekonstruiše, niko izvan teritorija što ga je u ratu kontrolirala Armija BiH ne smatra legitimnom.

Nizom kolosalnih grešaka Lagumdžija je sebe i stranku doveo do kapitulacije, nakon koje će od onoga što je sam nazivao mirenjem građanskog i nacionalnog izvjesnije biti pronalaženje piramida u Visokom. Jednostavno, onim što je SDP učinio do kraja se i za vijeke vjekova dokida i najmanja šansa da BiH jednog dana bude nešto više od klimave zajednice tri monoetnička politička društva i država koja nije, kako bi rekao pisac Nenad Veličković, iz dvadesetog ušla u devetnaesto stoljeće.

Tekst preuzet iz Novossti

IZVOR:klikni

Image

Post Reply

Return to “Politika u BiH”