KAko se vrsi biranje hodze..
Evo prije mjesec dana u mene brat je primljen i poceo raditi kao hodza.. Izasao je oglas u Preporodu i na stranici IZ, postavljeni uslovi za izbor hodze.. Prijavio se i prosao konkurs..
MAda, konkurs je bio "namjesten" od strane medzlisa i imali su nekog svog hodzu kojeg podupirali, i to se kao unapred znalo ko ce biti samo et konkurs sto se mora. I bio je izabran taj od strane medzlisa, al dzemat rekao da im se ne svidja i da oni nece tako (doticni je vec radio u drugom dzematu, samo sto mu ovaj vise odgovarao jer mu i zena radi u toj opcini) i ponistili su konkurs, da bi ponovo bio objavljen i tad primljen moj buraz..
Da otprilike to tako ide ahbabu ,i zadnju riječ ima džemat kod primanja imama u službu ali i kod raskida ugovora. Postoji nešto u džamiji što se zove "džamijski odbor" ,a njih izabire čitav džemat demokratskim glasovanjem i zato ja kažem da islam poznaje demokratiju i primjenjuje je prije nego što smo mi i čuli za to ako pojam. 
Dakle ne postoji niko ko može narodu u nekom džematu da nametne nekog imama niti da ga zadrži ako džemat to ne želi.
Postoji oforrmljen džemat ,oformi se džematski odbor sa "mutavelijom " kao predsjednikom džematskog odbora i kao osobom iz naroda kojem hodža u svakom trenutku mora da položi račune ,a opet on mora narodu tj džematu.
Onda  taj novooformljen džemat ima mogućnost da sam potraži sebi imama ,a ima i da raspiše konkurs ,obično u Preporodu (novine IZ-a) . Kad se jave na konkurs ,popriča sa odborom i onda po nekom nepisanom pravilu je dužan obaviti jednu džumu namaz ,da ga džemat vidi ,upozna kako uči kako vazi itd i kad se sve to obavi onda opet odbor vrši konsultacije sa džematom sa vjernicima ,komšijama itd pa se onda dobije zeleno svijetlo ili se ne dobije ,što uopšte nije rijetkost ,kao što vidimo iz tvoga primjera ,komšija 
Hmmmmm pa ja ne znam to za hodžu. Par puta smo samo čuli od drugih "došao nam neki iz Bosne". Ko je njega nama dodijelio ne znam, ali džematlije ga nisu birale. Ovdje je puno sela, svako selo ima džamiju i vjerovatno fali hodža. A i nemamo nikad stalnog hodžu koji ovdje živi. Tj živi samo za ramazan, a ostatak godine dolazi samo petkom na džumu i kad su hatme.
Majo,u podebljanom dijelu i jeste problem jer vi ste vjerovatno samo podružnica od nekog džemata jer u protivnom džemat da bi imao stalno zaposlenog imama dužan je da mu obezbijedi i stan.Možda niste brojačano jaki ,tako je slučaj i sa mojim selom gdje imamo mejtaf u kojem se klanja samo uz ramazan Ti što dolaze samo za ramazan su obično učenici koje pošalju iz medrese na praksu ,da klanjaju teraviju i usput zarade za neki godišnji džeparac. Naravno da se oni ne mogu porediti sa iskusnim i starijim imamima