Religijska pitanja

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Religijska pitanja

Post by mrki62 » 02 Apr 2012, 09:41

Maja wrote:Ma vidiš li koliko je narod neupućen. Prvo ovaj primjer sa ženama na džumi, sad sunećenje. Nemaju ljudi pojma, a svi bi ko nešto...
Upućen il ne, kod nas je tako a kod drugih drugačije i pominjanje tvog datuma mi je malo čudno i ne želim se miješati u to da ne ispadnem neki poklopac nekom loncu već sam nako ovlaš opisao kako je kod nas a još mojim dolaskom u Sloveniju sam primijetio da se pojedine stvari kod nas ne uklapaju sa Krajišnicima , dok kasnije nisam čuo da je islam kod njih najkasnije došao i da su oni u stvari najmlađi muslimani a samim tim i da imaju neke stvari koje se vežu tradicije.
Tako je haman pa svugdje, s obzirom da je ovo tema o religijskim pitanjima , možemo i o običajima kad neko umre, kod nas je i sedmica i četeresnica i pola godine i godišnjica - tehvid
Dok to kod mnogih nije, kod mnogih je samo četeresnica i ništa više.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Blackhawk

Post by Blackhawk » 02 Apr 2012, 11:12

Da pokusam odgovoriti koliko toliko..
Sto se tice dzume.. Tu je problem sto je carobnjak naveo u prostoru dzamije. I petkom je dzamija uvijek puna i svi su muskarci.. U dzamiji u namazu, zene moraju biti iza muskaraca, ne ispred njih ili pored njih, i da safovi zena i muskaraca budu vise odvojeni.
Eh sad, pretpostavljam da tu nije bilo vise od 20-tak zena, neke izasle znaci da ih ostalo par.. I zbog tih par morali bi muski pomjerit par safova napred da bi se njima ostavio prostor iza da mogu napraviti svoj saf.
Ipak, oni se jesu ogrijesili, jer su trazili da izadju iako i zena moze klanjati dzumu, ali mogle su i zene izaci i kasnije uci klanjati podne, i niko nebi ogrijesio..

Drugo pitanje sunnet... Nema nigdje da stoji kad se moze vrsiti sunnet, tako da se moze uvijek, normalno kad dijete odraste par mjeseci pa dalje, ne moze se skroz maleno dijete..
Tu je mozda jedino taj ko sunneti, da li doktor ili hodza, ima neki svoj termin kad to radi, ako ima nekih drugih obaveza ovog onog, i onda stavi neki odredjeni dan u sedmici kad sunneti...
Kod nas je dzematski odbor izglasao da se seriatsko vjencanje vrsi utorkom, i tad se placa 20 KM, a svaki drugi dan ako hoces da te hodza vjenca, on ce doci, ali tad mu placas 80.. (ovo su uglavnom donijeli da bi vise zaradili pa moguce tako i kod sunneta).

KAko se vrsi biranje hodze..
Evo prije mjesec dana u mene brat je primljen i poceo raditi kao hodza.. Izasao je oglas u Preporodu i na stranici IZ, postavljeni uslovi za izbor hodze.. Prijavio se i prosao konkurs..
MAda, konkurs je bio "namjesten" od strane medzlisa i imali su nekog svog hodzu kojeg podupirali, i to se kao unapred znalo ko ce biti samo et konkurs sto se mora. I bio je izabran taj od strane medzlisa, al dzemat rekao da im se ne svidja i da oni nece tako (doticni je vec radio u drugom dzematu, samo sto mu ovaj vise odgovarao jer mu i zena radi u toj opcini) i ponistili su konkurs, da bi ponovo bio objavljen i tad primljen moj buraz..

Salijevanje strahe
Ovo vecinom ne rade hodze, nego zene, i to je zabranjeno..
Svaki vid lijecenja na bilo koji drugi nacin osim Kur'ana je zabranjeno. Svi ti zapisi, hamajlije, zastitne narukvice, ogrlice i sta sve nema, sve je to zabranjeno..
Lijecenje moze biti samo ucenjem Kur'ana..

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 02 Apr 2012, 13:25

KAko se vrsi biranje hodze..
Evo prije mjesec dana u mene brat je primljen i poceo raditi kao hodza.. Izasao je oglas u Preporodu i na stranici IZ, postavljeni uslovi za izbor hodze.. Prijavio se i prosao konkurs..
MAda, konkurs je bio "namjesten" od strane medzlisa i imali su nekog svog hodzu kojeg podupirali, i to se kao unapred znalo ko ce biti samo et konkurs sto se mora. I bio je izabran taj od strane medzlisa, al dzemat rekao da im se ne svidja i da oni nece tako (doticni je vec radio u drugom dzematu, samo sto mu ovaj vise odgovarao jer mu i zena radi u toj opcini) i ponistili su konkurs, da bi ponovo bio objavljen i tad primljen moj buraz..
Da otprilike to tako ide ahbabu ,i zadnju riječ ima džemat kod primanja imama u službu ali i kod raskida ugovora. Postoji nešto u džamiji što se zove "džamijski odbor" ,a njih izabire čitav džemat demokratskim glasovanjem i zato ja kažem da islam poznaje demokratiju i primjenjuje je prije nego što smo mi i čuli za to ako pojam. Dakle ne postoji niko ko može narodu u nekom džematu da nametne nekog imama niti da ga zadrži ako džemat to ne želi.
Postoji oforrmljen džemat ,oformi se džematski odbor sa "mutavelijom " kao predsjednikom džematskog odbora i kao osobom iz naroda kojem hodža u svakom trenutku mora da položi račune ,a opet on mora narodu tj džematu.
Onda taj novooformljen džemat ima mogućnost da sam potraži sebi imama ,a ima i da raspiše konkurs ,obično u Preporodu (novine IZ-a) . Kad se jave na konkurs ,popriča sa odborom i onda po nekom nepisanom pravilu je dužan obaviti jednu džumu namaz ,da ga džemat vidi ,upozna kako uči kako vazi itd i kad se sve to obavi onda opet odbor vrši konsultacije sa džematom sa vjernicima ,komšijama itd pa se onda dobije zeleno svijetlo ili se ne dobije ,što uopšte nije rijetkost ,kao što vidimo iz tvoga primjera ,komšija
Hmmmmm pa ja ne znam to za hodžu. Par puta smo samo čuli od drugih "došao nam neki iz Bosne". Ko je njega nama dodijelio ne znam, ali džematlije ga nisu birale. Ovdje je puno sela, svako selo ima džamiju i vjerovatno fali hodža. A i nemamo nikad stalnog hodžu koji ovdje živi. Tj živi samo za ramazan, a ostatak godine dolazi samo petkom na džumu i kad su hatme.
Majo,u podebljanom dijelu i jeste problem jer vi ste vjerovatno samo podružnica od nekog džemata jer u protivnom džemat da bi imao stalno zaposlenog imama dužan je da mu obezbijedi i stan.Možda niste brojačano jaki ,tako je slučaj i sa mojim selom gdje imamo mejtaf u kojem se klanja samo uz ramazan Ti što dolaze samo za ramazan su obično učenici koje pošalju iz medrese na praksu ,da klanjaju teraviju i usput zarade za neki godišnji džeparac. Naravno da se oni ne mogu porediti sa iskusnim i starijim imamima
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 02 Apr 2012, 13:46

Salijevanje strahe

Svaki vid lijecenja na bilo koji drugi nacin osim Kur'ana je zabranjeno. Svi ti zapisi, hamajlije, zastitne narukvice, ogrlice i sta sve nema, sve je to zabranjeno..
Sa ovim prvim djelom se ne bih baš složio 100 % sa tobom iz razloga što ,bar koliko sam ja upoznat , to salijevanje strave sadrži veliki dio suneta u sebi . O čemu je tu riječ ? Uzme se obična pitka voda i u njoj se potapaju vreli komadići olova i toga zaista nema u praksi suneta ali ostalog dijela ima ,jer se onda uče sure koje nam je Muhamed a.s. i preporučio da učimo kao zaštitu ,a naravno riječ je o felek i nas surama kao i o ajetul kursiji.
Dakle Poslanik s.a.w.s je učio to nad čašom vode pa bi pio ili bi se kupao u toj vodi . To se kod nas još zove "naučiti na vodu". Dakle ti je spoj tradicije to topljenje olova ,sa islamom ,a ne vidim da se tu nešto radi što se kosi sa islamom i tako su i radile do sada te "žene" .
Ipak bih ja preporučio svakome ko zna te kratke sure da to uradi sam ,a ako ne zna neka da nekom u kog ima povjerenja ,a ne da ide tamo nekom desetom.
Mnogi će sad koji budu čitali reći kako je to bezveze ali upitajte psihijatre za najmodernije metode liječenja nekih bolesti isključivo putem vjerovanja da neki medikament ima ljekovita svojstva ali da u biti nema lijek ta svojstva nego čovjek liječi sebe vjerujući da oni "djeluju". Eh,sad zamislite nekog vjernika koji uzme tu vodu koja u sebi nema ništa posebno ,osim njegove vjere da je obogaćena molitvom ;) i pomogne mu

Blackhawk

Post by Blackhawk » 02 Apr 2012, 16:34

Razlika je izmedju tog ucenja na vodu i salijevanja strahe... To rade hodze vecinom, i to je dio lijecenja Kur'anom..
A ubacivanje olova u vodu i taj obred nema ama bas nikakvu podlogu u islamu..

"Hodze" uce i na nekakve zapise, zapisuju dove i sta sve ne, i vecina ih nosi uz sebe kao zastitu, i to je haram, jer se na taj nacin utjeces tom predmetu, zapisu ili hamajliji za zastitu a ne Allahu dz.s.

A za sve je dovoljan samo Allah dz.s., samo treba imati cvrstu vjeru u Njega, Vjerovati Ga, i traziti pomoc od Njega..
Svako bi trebao da zna uzeti abdest, i da zna uciti te sure. I da moze sam zamoliti Allaha dz.s. za pomoc...

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 02 Apr 2012, 16:41

carobnjak Nurudin wrote:
Salijevanje strahe

Sa ovim prvim djelom se ne bih baš složio 100 % sa tobom iz razloga što ,bar koliko sam ja upoznat , to salijevanje strave sadrži veliki dio suneta u sebi . O čemu je tu riječ ? Uzme se obična pitka voda i u njoj se potapaju vreli komadići olova i toga zaista nema u praksi suneta ali ostalog dijela ima ,jer se onda uče sure koje nam je Muhamed a.s. i preporučio da učimo kao zaštitu ,a naravno riječ je o felek i nas surama kao i o ajetul kursiji.
Dakle Poslanik s.a.w.s je učio to nad čašom vode pa bi pio ili bi se kupao u toj vodi . To se kod nas još zove "naučiti na vodu". Dakle ti je spoj tradicije to topljenje olova ,sa islamom ,a ne vidim da se tu nešto radi što se kosi sa islamom i tako su i radile do sada te "žene" .
Ipak bih ja preporučio svakome ko zna te kratke sure da to uradi sam ,a ako ne zna neka da nekom u kog ima povjerenja ,a ne da ide tamo nekom desetom.
Mnogi će sad koji budu čitali reći kako je to bezveze ali upitajte psihijatre za najmodernije metode liječenja nekih bolesti isključivo putem vjerovanja da neki medikament ima ljekovita svojstva ali da u biti nema lijek ta svojstva nego čovjek liječi sebe vjerujući da oni "djeluju". Eh,sad zamislite nekog vjernika koji uzme tu vodu koja u sebi nema ništa posebno ,osim njegove vjere da je obogaćena molitvom ;) i pomogne mu

Sada sam zbunjena. Da li je dozvoljeno ili ne? Poznato mi je da se salijevanje strave/strahe praktikovalo i praktikuje od davnina. Tamo gdje sam odrasla, to su radile uglavnom starije zene- hadzinice. Do posljednjeg rata nisam nikada ni pomislila da je takvo sto zabranjeno. Onda su se pojavili neki novi vjernici, oni sto znaju sve bolje od tebe, pa rekose da je to grijeh, da nema uporiste u Islamu itd. Nisam znala da je Poslanik a.s. praktikovao ucenje na vodu. Ovo stvarno moze posluziti kao argument onima koji su zestoki protivnici gore navedene prakse.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 02 Apr 2012, 19:38

BlackHawk wrote:Razlika je izmedju tog ucenja na vodu i salijevanja strahe... To rade hodze vecinom, i to je dio lijecenja Kur'anom..
A ubacivanje olova u vodu i taj obred nema ama bas nikakvu podlogu u islamu..

"Hodze" uce i na nekakve zapise, zapisuju dove i sta sve ne, i vecina ih nosi uz sebe kao zastitu, i to je haram, jer se na taj nacin utjeces tom predmetu, zapisu ili hamajliji za zastitu a ne Allahu dz.s.

A za sve je dovoljan samo Allah dz.s., samo treba imati cvrstu vjeru u Njega, Vjerovati Ga, i traziti pomoc od Njega..
Svako bi trebao da zna uzeti abdest, i da zna uciti te sure. I da moze sam zamoliti Allaha dz.s. za pomoc...
Jeste ,slažem se 90% s tobom oko toga samo u ovom dijelu oko salivanja zrna ili strahe ne postoji kontraargument da se tu radi o nečemu nedozvoljenom samo zato što to nije Muhamed a.s. radio i tu ne treba biti rigorozan iz jednostavnog razloga jer se taj običaj u potpunosti uklopio u islam i ne sadrži u sebi neki haram . To je lično moje mišljenje

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 03 Apr 2012, 20:16

Ja da pitam zasto je kanom iscrtavanje dozvoljeno,a tetovaza zabranjena....zar nisu oslikavanje tijela i jedno i drugo :cudi
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Blackhawk

Post by Blackhawk » 03 Apr 2012, 21:22

Nikakvo crtanje po tijelu nije dozvoljeno, odnosno haram je, pa bilo da je tetovaza ili crtanje kanom.. To ako se gdje radi stvar je tradicije tog naroda a ne islama..

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 03 Apr 2012, 21:56

Ipak smo mi ne tako davno prihvatili islam i ne mogu se tek tako ukinuti neki običaji.
Upravo se sad sjetih , vjerovatno bi se moglo naći kao problem i postavljanje ograde oko svoje zemlje, jer to u mnogim islamskim zemljama ne poznaju :pusi

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 04 Apr 2012, 07:02

mrki62 wrote:Ipak smo mi ne tako davno prihvatili islam i ne mogu se tek tako ukinuti neki običaji.
Upravo se sad sjetih , vjerovatno bi se moglo naći kao problem i postavljanje ograde oko svoje zemlje, jer to u mnogim islamskim zemljama ne poznaju :pusi
Ti nisi još skonto da tvoje neznanje nikoga ne zanima na ovoj temi

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 04 Apr 2012, 07:58

carobnjak Nurudin wrote:Ti nisi još skonto da tvoje neznanje nikoga ne zanima na ovoj temi
Da, nisam upućen , zašto mi je velik i ukrućen :pusi

Jesam li u čemu pogriješio , ako jesam - ispravi me sinko :ble

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 04 Apr 2012, 08:19

mrki62 wrote:
carobnjak Nurudin wrote:Ti nisi još skonto da tvoje neznanje nikoga ne zanima na ovoj temi
Da, nisam upućen , zašto mi je velik i ukrućen :pusi

Jesam li u čemu pogriješio , ako jesam - ispravi me sinko :ble
a zato ti mozak ne radi jer ti sva krv dole ? Što nisi odmah reko da znamo zašto ti textovi veze s mozgom nemaju :)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 04 Apr 2012, 08:22

Jesam li u čemu pogriješio , ako jesam - ispravi me sinko Image

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 04 Apr 2012, 08:29

mrki62 wrote:Jesam li u čemu pogriješio , ako jesam - ispravi me sinko Image
Jel te to neki brat savio pa te treba ispravljati? :hihi

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 19 Apr 2012, 16:24

BlackHawk wrote:Nikakvo crtanje po tijelu nije dozvoljeno, odnosno haram je, pa bilo da je tetovaza ili crtanje kanom.. To ako se gdje radi stvar je tradicije tog naroda a ne islama..
Cuj,a ja cula da je dozvoljeno :hm (znaci afganistan i to-tradicija :hm )

Da pitam slijedece:Iz vise izvora sam cula,a skoro i procitala na jednom mjestu,da kad muskarac upita zenu hoce li mu biti zenom,a ona potvrdno odgovori,smije opciti s njom :hm
Mahom se radi po islamskim zemljama,pa,opet,dopusteno ili tradicionalno?
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 19 Apr 2012, 16:34

To sto pitas je taj tzv. muta' ili privremeni brak i koliko znam (a mozda i grijesim) je zabranjen.

Blackhawk

Post by Blackhawk » 19 Apr 2012, 16:54

Zabranjeno je... Mora se prvo seriatski vjencati, da bi bilo dozvoljeno opciti sa zenom.
Cak i ako si vjencan opcinski, opet ti je haram prici zeni dok ne vjencas seriatski. I svaki oblik prilaska zeni, bez da nisi sa njom vjencan seriatskim se smatra bludom i bludnicenjem.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9722 times
Been thanked: 11465 times

Post by Krokodil Behko » 19 Apr 2012, 17:03

madam Bovary wrote:
BlackHawk wrote:Nikakvo crtanje po tijelu nije dozvoljeno, odnosno haram je, pa bilo da je tetovaza ili crtanje kanom.. To ako se gdje radi stvar je tradicije tog naroda a ne islama..
Cuj,a ja cula da je dozvoljeno :hm (znaci afganistan i to-tradicija :hm )

Da pitam slijedece:Iz vise izvora sam cula,a skoro i procitala na jednom mjestu,da kad muskarac upita zenu hoce li mu biti zenom,a ona potvrdno odgovori,smije opciti s njom :hm
Mahom se radi po islamskim zemljama,pa,opet,dopusteno ili tradicionalno?
To je običaj iz bosanske predislamske tradicije.
Momak pita žensku "Hoćeš li mi biti vjerna?"
Ako odgovori potvrdno, brak je sklopljen.
Bar je tako važilo za sirotinju :(

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 19 Apr 2012, 17:11

Krokodil Behko wrote:
To je običaj iz bosanske predislamske tradicije.
Momak pita žensku "Hoćeš li mi biti vjerna?"
Ako odgovori potvrdno, brak je sklopljen.
Bar je tako važilo za sirotinju :(
Jel' to bas tako bilo? Mislim da se tu radilo o vjernosti, ali ne o braku. Ono sto nas je razlikovalo od plemena tamo nekih zemalja istoka, je to sto su i djevojka i momak imali pravo izbora. Ovdje govorim o svom kraju, ali mislim da je bilo i sire rasprostranjeno.

Post Reply

Return to “Religija”