Sasvim je sigurno,da je tesko pronaci,dobrog sajdziju.
Obicno,kad se ovim instant-sajdzijama,odnese sat na popravku,oni kazu,kako se to ne moze popraviti i smjesta ponude na kupnju "original" sat po pogodnoj cijeni.
Mislim da je sat,jos uvijek potreba. Ipak je lakse,malo zadici ruku,pa baciti pogled na sat.nego gurati ruku u dzep i posezati za mobitelom. Prije rata,nisam ni nosio satove,mada je u mojoj carsiji,tad medju mladim ljudima,hit bio upravo dzepni sat. Mislim da imam jedan jos uvijek,ali ga ne nosim. U posleratnim godinama,nosio sam "seiko" sat-original,naravno. Bio je dobar,ali mu se vremenom,pokvario,mehanizam za navijanje.
Nije mi se dalo,zajebavati se sa tim,pa sam nabavio "Citizen",takodjer original,ali nije imao puno nesto tih takozvanih "rubina". Neka je jeftinija varijanta bila u pitanju. Trajao je godinama i ispravan je jos uvijek,samo ga ne koristim,jer sam mu ogrebao staklo,jednom prilikom na poslu. Od 2007 godine,do proslog ljeta,koristio sam sat sa crnom podloskom. Solarni pogon a marka je isto tako jaka. "Jung hans". Mejdutim,prosle godine se pokvario,pa koristim,po prvi put,malo poveci sat,marke "Festina". isto tako,original a za pogon me ne pitajte. Nije ni solarni ni na baterije niti ga treba navijati. Podloska je celicno-plave boje a okvir zlatne boje. To mi je inace,uspomena na oca rahmetli. Mada ga on nije ni nosio nesto,ali je bio njegov. za mene,taj sat nema vrijednost. Ne bih ga prodao ni za vrecu eura.