Merhaba naš mubareć Ramazan
- Anonimus 9
- Poneki mu pročitamo

- Status: Offline
Re: merhaba naš mubareć Ramazan
Hadis
Od Aiše, r.a., se prenosi da je Muhammed, s.a.v.s., rekao: „Ko je umro, a ostao je dužan post, napostiće za njega njegova najbliža rodbina“
Od Aiše, r.a., se prenosi da je Muhammed, s.a.v.s., rekao: „Ko je umro, a ostao je dužan post, napostiće za njega njegova najbliža rodbina“
Em sam izbjeglica ,em rođen na carski rez ,nit kuce nit picke materine
"bezvezno" gladovanje ima izmedju ostalog za cilj ciscenje organizma. to i doktori preporucuju jednom sedmicno. ono te takodjer treba podsjetiti na one medju nama koji nemaju cak ni cestito komad kruha, kako bi shvatio blagodat Gospodara svoga i bio Mu zahvalan, te milostiv prema siromasnim.....blento59 wrote:da stvar je u bezveznom gladovanjupaparaci wrote:nije stvar u jelu i picu. ali nije greda.
klanjanje ,molitve, poboznost i
sve ostalo(skoro sve)mogu da shvatim ,ali bezrazlozno gladovanje ne
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
[ytube][/ytube]
Sa stijenama s planinama
zvao bih te Gospodaru,
sa pticama u svitanja
zvao bih te Gospodaru
Sa Isaom gor, na nebu
sa Musaom na Sinaju,
sa štapom u rukama mu
zvao bih te Gospodaru.
Sa Ejjubom na mukama
sa Ja'kubom u suzama,
s Muhammedom Miljenikom
zvao bih te Gospodaru.
*P.S. nadam se da nećemo nikome dodijati sa ovom temom jer nije zamišljena ni kao inat nekome niti dosađivanje ,već baš obrnuto
Sa stijenama s planinama
zvao bih te Gospodaru,
sa pticama u svitanja
zvao bih te Gospodaru
Sa Isaom gor, na nebu
sa Musaom na Sinaju,
sa štapom u rukama mu
zvao bih te Gospodaru.
Sa Ejjubom na mukama
sa Ja'kubom u suzama,
s Muhammedom Miljenikom
zvao bih te Gospodaru.
*P.S. nadam se da nećemo nikome dodijati sa ovom temom jer nije zamišljena ni kao inat nekome niti dosađivanje ,već baš obrnuto
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
U susret Ramazanu...
Bismillahir-Rahmanir-rahim!
Svevišnji Gospodaru,
neka Ti je hvala što si nas počastio i ovim Ramazanom!
Milostivi Gospodaru,
pomozi nam da u ovom ramazanu iskreno postimo za rad tvog zadovoljstva i tako očistimo naše duše od pohlepe, zavisti i mržnje, da prosvijetlimo naš razum i ozdravimo naša tijela, da naše porodice budu skladne, da zavlada ljubav među ljudima, da pravda i mir budu gornji, a nasilje i nepravda budu oslabljeni.
Gospodaru svih svjetova,
blagoslovi sve dobre ljude. Podari im blagostanje u životu na ovom i na budućem svijetu, a bolesnima podari zdravlje i olakšaj njihovu bolest.
U tom svjetlu svim pripadnicima islama na ovom forumu RAMAZAN I ŠERIF MUBAREK OLSUN, da ga provedete u rahatluku, zdravlju i berićetu!
----------------------------------
Bismillahir-Rahmanir-rahim!
Svevišnji Gospodaru,
neka Ti je hvala što si nas počastio i ovim Ramazanom!
Milostivi Gospodaru,
pomozi nam da u ovom ramazanu iskreno postimo za rad tvog zadovoljstva i tako očistimo naše duše od pohlepe, zavisti i mržnje, da prosvijetlimo naš razum i ozdravimo naša tijela, da naše porodice budu skladne, da zavlada ljubav među ljudima, da pravda i mir budu gornji, a nasilje i nepravda budu oslabljeni.
Gospodaru svih svjetova,
blagoslovi sve dobre ljude. Podari im blagostanje u životu na ovom i na budućem svijetu, a bolesnima podari zdravlje i olakšaj njihovu bolest.
U tom svjetlu svim pripadnicima islama na ovom forumu RAMAZAN I ŠERIF MUBAREK OLSUN, da ga provedete u rahatluku, zdravlju i berićetu!
----------------------------------

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
Svim postačima želim što lakši post i da Ramazan provedete sa svojim najmilijima
Ramazan mubarek olsun
[ytube][/ytube]
Ramazan mubarek olsun
[ytube][/ytube]
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti zelim da mjesec Ramazana zajedno sa njihovim najblizim ,komsijama i prijateljima prodje u miru i sreci .
- komsija
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 2 times
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4119 times
- Been thanked: 3086 times
Amin draga silence i svima uzvracam lijepe zelje. 

Bismillah-i-Rahman-i-Rahim,
Molim uzvisenog Allaha da u ovom Mubarek mjesecu
uputi neupucenog
ojaca iman onih koji ga vec imaju i ucvrsti njihove stope u Islamu
da pomogne ugrozeneg i ubogog
da se smiluje sirocetu, bolesnom, napustenom i starom
i da nam svima ukabuli post i dobra djela koja cemo inshAllah uciniti.
Neka je svima ugodan i sretan Ramazan.
[ytube][/ytube]

Bismillah-i-Rahman-i-Rahim,
Molim uzvisenog Allaha da u ovom Mubarek mjesecu
uputi neupucenog
ojaca iman onih koji ga vec imaju i ucvrsti njihove stope u Islamu
da pomogne ugrozeneg i ubogog
da se smiluje sirocetu, bolesnom, napustenom i starom
i da nam svima ukabuli post i dobra djela koja cemo inshAllah uciniti.
Neka je svima ugodan i sretan Ramazan.
[ytube][/ytube]
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7887 times
- Been thanked: 18648 times
Do koliko je večeras trajala teravija? Maloprije nestajalo struje. Nije valjda da im je bio mrak u džamiji. Crni humor...
Svega mi ne bih se čudila da su isključili namjerno jer često ovako nestane za ramazan i bajram.
Svega mi ne bih se čudila da su isključili namjerno jer često ovako nestane za ramazan i bajram.
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 8884 times
- Been thanked: 5644 times
Eto sad ne vidite postit.Maja wrote:Do koliko je večeras trajala teravija? Maloprije nestajalo struje. Nije valjda da im je bio mrak u džamiji. Crni humor...
The Dark Side Of The Forum...
[ytube][/ytube]
mi nismo imali problema sa strujom. cak su se neki politicari iz krscanske demokratske stranke najavili
sace izbori - pa ne bi li koji glas ujagmili
mi nismo imali problema sa strujom. cak su se neki politicari iz krscanske demokratske stranke najavili
sace izbori - pa ne bi li koji glas ujagmili
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Ja legnem poslije akšama malo , vidim da ću zaspati i ukucam u mobitel da mi zvoni u 10 :45
umjesto 22: 45 ,maloprije usto 
ja evo kontao malo prileci, ali se bojim da se necu vise probuditi
najbolje mi je da sad zapostim. ako se upali pizza, da mogu jos gasiti
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Inače hvala svima na čestitkama i lijepim željama i ja se pridružujem i da nam Allah podari svima što više ramazanskog nura i da nas promijeni na bolje ,da budemo nakon ovoga mjeseca bolji jedni prema drugima i zahvalniji našem Stvoritelju na blagodatima ,amin
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Ja kahvendišem pa ću na sabah i onda vjerovatno neću moći zaspati al nema veze.paparaci wrote:![]()
ja evo kontao malo prileci, ali se bojim da se necu vise probuditi![]()
najbolje mi je da sad zapostim. ako se upali pizza, da mogu jos gasiti
Danas je petak i aBd ću ići u kladušku centralnu džamiju na džumu ,idem u taj džemat kad god mogu ,ako te nanese put kad uđi u tu džamiju i osjetićeš šta je usul
hocu, ako Bog da.
ja jedva gledam. bas sam umoran/pospan. ali nema spavanja do sabaha. sam sam kriv sto nisam odmah nakon teravije legao. kosta me ova haber-kutija (laptop tj. internet) glave
kad se pomolim hodzi krvavih ociju i blijedog lica
ja jedva gledam. bas sam umoran/pospan. ali nema spavanja do sabaha. sam sam kriv sto nisam odmah nakon teravije legao. kosta me ova haber-kutija (laptop tj. internet) glave
kad se pomolim hodzi krvavih ociju i blijedog lica
-
Blackhawk
Kod mene zavrsila oko 23:50.. inace nas hodza sporo klanja, pa uvijek najduze se ostaje.Maja wrote:Do koliko je večeras trajala teravija? Maloprije nestajalo struje. Nije valjda da im je bio mrak u džamiji. Crni humor...
Kuci stigao oko 00:15
-
Blackhawk
Polako prolazi ovaj dan, evo vrijeme ikindije... Kao i uvijek Milost Bozija je uz postace, i lakse je nego kad se gladuje izvan Ramazana...
Kad se iskreno posti, onda postac i ima to neko duhovno olaksanje...
Danas ce se najvise postiti, najduzi dan ce biti.. Pa cemo danas, ako Bog da, postiti punih 17 sati i 27 minuta.
Posto ce svaki dan biti kraci za neku minutu, zadnji dan Ramazana postit ce se 15 sati i 57 minuta.
Ramazan prodje jedan godisnji ciklus u toku 33 godine, pa je tako u ovom periodu Ramazan bio 1979 godine..
Malo strucnih preporuka za ovaj mjesec Ramazana
Za sehur stručnjaci preporučuju unošenje veće količine tečnosti, a posebno mlijeka i vode. Nedostatak vode u tijelu uzrokuje, posebno u ovim vrelim ljetnim danima, zadržavanje masnoća i toksina.
Imajući u vidu da se ove godine ramazan dešava u toku ljetnih dana kada su temperature izuzetno visoke, agencija Anadolija je za savjete postačima upitala šeficu Neurološke klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Enru Suljić.
“Treba uzimati dovoljno tečnosti, lahku i probavljivu hranu, dosta povrća i voća obogaćenog mineralima, s obzirom da se pojačano znoji. Ne treba konzumirati preslanu hranu jer to zahtjeva dodatne tekućine jer su dani dugi. I treba se što manje izlagati toploti”, ističe dr. Enra Suljić.
Napominje da osobe koje uzimaju lijekove ne bi trabale da poste, jer bi to moglo biti rizično po njihovo zdravlje. “Osobe koje su bolesne i koje zahtijevaju redovno uzimanje lijekova ne bi trebale da poste obzirom da moraju provesti dugi period bez uzimanja hrane, lijekova i tekućine”, ocijenila je dr. Suljić.
Poručila je da i pored visokih temperatura post ima veliki broj pozitivnih efekata na zdrave osobe. “Za zdrave osobe post znači pročiščavanje organizma. Isto tako post doprinosi i duhovnom miru postača. U svakom slučaju, ko je zdrav i ko ima namjeru da posti može uspješno ispostiti mjesec ramazan”, ocijenila je šefica Neurološke klinike KCUS-a Enra Suljić.
Sto se tice vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini, imat cemo vrijeme slicno kao i trenutno...
Malo zahladjenja nas ocekuje od nedjelje, koje bi se trebalo zadrzati 3-4 dana, a onda ponovo toplo.. Padavina biti u manjim kolicinama..
I za kraj od mene, za sve vjernike, jedan vid poklona...
Program, Athan Pro, vjerujem da svi znate kakav je program i zasta sluzi.. Ali ako neko ne zna.. To je program koji uci ezan u vrijeme odredjeno za namaz... Tako da uvijek mozete znati kad je vrijeme za neki namaz, i ako radite na compu on ce ucenjem ezana vas podsjetiti da je vrijeme za namaz i da idete klanjati..
Samo se instalira program, i namjeste osnovne opcije, grad i drzava u kojoj si i to je to...
Vjerujem da vecina ima program Athan Basic, a ovo je PRO, tako da u ovom imate vise razlicitih ezana koji mozete odabrati da uci za odredjeni namaz, takodjer, mozete ubaciti i ezan po vasoj zelji..
Takodje, ima i ucenje Kur'ana.. Moze se namjestit da uci prije ili poslije ezana.. Imate i slike za pozadinu vaseg desktopa, kao i screensaver sa islamskim motivima...
http://www.mediafire.com/?aeb2z11ar5l1c22
Kad se iskreno posti, onda postac i ima to neko duhovno olaksanje...
Danas ce se najvise postiti, najduzi dan ce biti.. Pa cemo danas, ako Bog da, postiti punih 17 sati i 27 minuta.
Posto ce svaki dan biti kraci za neku minutu, zadnji dan Ramazana postit ce se 15 sati i 57 minuta.
Ramazan prodje jedan godisnji ciklus u toku 33 godine, pa je tako u ovom periodu Ramazan bio 1979 godine..
Malo strucnih preporuka za ovaj mjesec Ramazana
Za sehur stručnjaci preporučuju unošenje veće količine tečnosti, a posebno mlijeka i vode. Nedostatak vode u tijelu uzrokuje, posebno u ovim vrelim ljetnim danima, zadržavanje masnoća i toksina.
Imajući u vidu da se ove godine ramazan dešava u toku ljetnih dana kada su temperature izuzetno visoke, agencija Anadolija je za savjete postačima upitala šeficu Neurološke klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Enru Suljić.
“Treba uzimati dovoljno tečnosti, lahku i probavljivu hranu, dosta povrća i voća obogaćenog mineralima, s obzirom da se pojačano znoji. Ne treba konzumirati preslanu hranu jer to zahtjeva dodatne tekućine jer su dani dugi. I treba se što manje izlagati toploti”, ističe dr. Enra Suljić.
Napominje da osobe koje uzimaju lijekove ne bi trabale da poste, jer bi to moglo biti rizično po njihovo zdravlje. “Osobe koje su bolesne i koje zahtijevaju redovno uzimanje lijekova ne bi trebale da poste obzirom da moraju provesti dugi period bez uzimanja hrane, lijekova i tekućine”, ocijenila je dr. Suljić.
Poručila je da i pored visokih temperatura post ima veliki broj pozitivnih efekata na zdrave osobe. “Za zdrave osobe post znači pročiščavanje organizma. Isto tako post doprinosi i duhovnom miru postača. U svakom slučaju, ko je zdrav i ko ima namjeru da posti može uspješno ispostiti mjesec ramazan”, ocijenila je šefica Neurološke klinike KCUS-a Enra Suljić.
Sto se tice vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini, imat cemo vrijeme slicno kao i trenutno...
Malo zahladjenja nas ocekuje od nedjelje, koje bi se trebalo zadrzati 3-4 dana, a onda ponovo toplo.. Padavina biti u manjim kolicinama..
I za kraj od mene, za sve vjernike, jedan vid poklona...
Program, Athan Pro, vjerujem da svi znate kakav je program i zasta sluzi.. Ali ako neko ne zna.. To je program koji uci ezan u vrijeme odredjeno za namaz... Tako da uvijek mozete znati kad je vrijeme za neki namaz, i ako radite na compu on ce ucenjem ezana vas podsjetiti da je vrijeme za namaz i da idete klanjati..
Samo se instalira program, i namjeste osnovne opcije, grad i drzava u kojoj si i to je to...
Vjerujem da vecina ima program Athan Basic, a ovo je PRO, tako da u ovom imate vise razlicitih ezana koji mozete odabrati da uci za odredjeni namaz, takodjer, mozete ubaciti i ezan po vasoj zelji..
Takodje, ima i ucenje Kur'ana.. Moze se namjestit da uci prije ili poslije ezana.. Imate i slike za pozadinu vaseg desktopa, kao i screensaver sa islamskim motivima...
http://www.mediafire.com/?aeb2z11ar5l1c22
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7887 times
- Been thanked: 18648 times
Znači nestalo im je struje tokom teravije. Morat ću pitati komšiju šta je bilo.BlackHawk wrote:Kod mene zavrsila oko 23:50.. inace nas hodza sporo klanja, pa uvijek najduze se ostaje.Maja wrote:Do koliko je večeras trajala teravija? Maloprije nestajalo struje. Nije valjda da im je bio mrak u džamiji. Crni humor...
Kuci stigao oko 00:15
Mene malo glava boli. Trebala sam sinoć pred spavanje popiti kafu i tako sam praktikovala čitav prošli ramazan, al inače je