Alma Čardžić je kandidatkinja Narodne stranke “Radom za boljitak” za načelnicu najmnogoljudnije općine u Sarajevu, Novi Grad, saopćeno je danas iz te stranke.
Planira da radi na poboljšanju životnih uslova Novog Grada, naročito na oživljavanju zapuštene privrede, izjavila je.
Narodna stranka “Radom za boljitak” kandidirala je više od 40 posto žena na njenim izbornim listama.
Čardžić, koja je trenutno poslanica u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, navodi da je uspjela s koleginicama parlamentarkama promijeniti zakonske odredbe o zastupljenosti žena na listama.
-Zahvaljujući kvalitetnom radu sjajnih zastupnica, posebno iz prošlog mandata, danas imamo ovaj obavezni procenat o zastupljenosti žena. Učestvovala sam u svim projektima koje su snažile učešće žene u politici i društvu. Možda je moja greška, a i drugih sjajnih koleginica s kojima sam divno sarađivala, što smo zbog svoje skromnosti, možda nedovoljno promovirale ono što smo radile i što radimo kako bi ojačale status žene u politici“, njene su riječi.
-Kao što sam partner u kući, kao žena, želim biti partner i u donošenju odluka koje se tiču budućnosti svih nas. Ljudi me možda percipiraju kao pjevačicu, estradnu umjetnicu, ali često zaboravljaju da sam ja ekonomistica i da ću se ozbiljno uhvatiti ukoštac s problemima privrede u Općini Novi Grad, kako bih i svojim primjerom dokazala da su žene s Boljitkovih listi itekako spremne i sposobne da budu aktivniji i produktivniji dio političke scene u našoj zemlji”, izjavila je.
Želja joj je, kaže, da u BiH i općini Novi Grad ljudi budu sretni, da žive od svog rada i nikad ne požele da žive drugdje.