Samo da pitam

Dio foruma koji se ne cenzuriše

Moderator: VIP

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7893 times
Been thanked: 18656 times
Status: Offline

Re: Samo da pitam

Post by Maja » 02 Oct 2012, 17:51

Ukupno je 200, a tih 200 možeš raspoređivati po folderima.

dacina_curica

Post by dacina_curica » 02 Oct 2012, 17:56

A-haaaaaaa, malo brate :ooo (zezam!)

Hvala! :)

vučica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by vučica » 02 Oct 2012, 19:09

kad bi zadavili strumpfa koju bi boju poprimio kad je ionako plav??? :plavi
***Ja sam ja,uvijek UNIKAT,nikad DUPLIKAT***
...Moja se radost čuje u tišini,
a ljubav udiše svakim dahom....

Image

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 02 Oct 2012, 23:30

BlackHawk wrote:NIje preporucljivo vjesati bilo kakve slike zivih bica na zid.. U kojoj kuci imaju takve slike tu meleci ne ulaze...
hvala :grana
E sad necu ni kako ja hocu

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 03 Oct 2012, 00:05

IM_ex wrote:
BlackHawk wrote:NIje preporucljivo vjesati bilo kakve slike zivih bica na zid.. U kojoj kuci imaju takve slike tu meleci ne ulaze...
hvala :grana
a sta sa televizijom
tamo slike ne vise nego se jos i micu
smijemo li gledati tv
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Blackhawk

Post by Blackhawk » 03 Oct 2012, 08:51

tv je druga stvar...Mada i on se nebi trebao gledati u prevelikoj mjeri, ne zbog toga sto su slike tu nego zbog trosenja vremena u nista..

Slike su zabranjene kao i crtanje istih, sa zivim bicima, jer sa tim imitira se Bozije stvaranje, tj pokusavas uzeti osobine Boga sto je sirk, a stavljanje takvih slika je jedna vrsta obozavanja te osobe, sto je takodjer vrsta sirka..
Cak i slike koje uslikamo, svoju djecu i porodicu, nije lijepo drzati na zidu, nego vec ako se uslika da se stave slike u album..

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by IM_ex » 03 Oct 2012, 23:56

Mene vec polijepo pocinje nervirati opce neznanje nasih djedova i roditelja, a na tu temu :grana
Ovako, na razdoru smo, mahom. Ne znam ni jedno domacinstvo a bez kojekakvih, po islamu zabranjenih slika okacenih na zidovima; tu su roditeljske uvecane fotografije, ili u jedan ram poredano vise manjih fotografija - ako nisu roditeljske, tu su fotografije s vjencanja ili djecije fotografije, licni portreti, ili slike iz domena umjetnosti (likovi).

ah da ... ako se zabrana odnosi zbog figure, lika, ociju, uopce
Nije li zabranjeno postavljanje na zid "lehvi", npr. najpoznatija Djevojcica koja uci Kur'an (a u pozadini slike je Mekka), ili Stari vjernik sijede brade, s Kur'anom u rukama, s istom pozadinom slike? Po nekoj logici, trebalo bi da je i to zabranjeno, sem lehvi cija je slika sveto mjesto Mekke, sa porukama na arapskom jeziku?

Anonimus 9
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Anonimus 9 » 04 Oct 2012, 00:05

IM_ex wrote:Mene vec polijepo pocinje nervirati opce neznanje nasih djedova i roditelja, a na tu temu :grana
Ovako, na razdoru smo, mahom. Ne znam ni jedno domacinstvo a bez kojekakvih, po islamu zabranjenih slika okacenih na zidovima; tu su roditeljske uvecane fotografije, ili u jedan ram poredano vise manjih fotografija - ako nisu roditeljske, tu su fotografije s vjencanja ili djecije fotografije, licni portreti, ili slike iz domena umjetnosti (likovi).

Nije li zabranjeno postavljanje na zid "lehvi", npr. najpoznatija Djevojcica koja uci Kur'an (a u pozadini slike je Mekka), ili Stari vjernik sijede brade, s Kur'anom u rukama, s istom pozadinom slike? Po nekoj logici, trebalo bi da je i to zabranjeno, sem lehvi cija je slika sveto mjesto Mekke, sa porukama na arapskom jeziku?
Melek ne ulazi u kucu gdje su pas i slika(lik) samo iz razloga da se nebi Obozavale te stvari i tako pripisivali Allahu ravni . detaljnije mozes nac u tewsiru
Em sam izbjeglica ,em rođen na carski rez ,nit kuce nit picke materine

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 04 Oct 2012, 00:12

IM_ex wrote:Mene vec polijepo pocinje nervirati opce neznanje nasih djedova i roditelja, a na tu temu :grana

Ocito ti koji su pravili iste nemaju pojma o Islamu (slabo su imali i oni koji su kupovali), a cilj im je bio (i jeste) da zarade togom raznoraznih otvora dzamija, hadzijskih ispracaja itd itd itd
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9726 times
Been thanked: 11465 times

Post by Krokodil Behko » 04 Oct 2012, 00:15

Aha. Da li je ispravno imati u hodniku sat sa slikom ćabe a koji uči svakih sat vremena, pod uslovom da mu ja to ne isključim? A uglavnom isključim :oo

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 04 Oct 2012, 00:16

Znam kakav ti je sat :D

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9726 times
Been thanked: 11465 times

Post by Krokodil Behko » 04 Oct 2012, 00:18

Jel i u tebe Arabic airlines Swatch marka?

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi » 04 Oct 2012, 00:21

Ja dobila ice watch mejd in chajna....:ha :srce
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Anonimus 9
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Anonimus 9 » 04 Oct 2012, 00:24

Koliko ja znam da je dozvoljeno imat sliku Kabe ,to je najsvetije mjesto na dunjaluku za vjernike Muslimane ,ja licno imam preko cijelog zida Bajrak ,u dnevnoj imam sliku kabe .
Em sam izbjeglica ,em rođen na carski rez ,nit kuce nit picke materine

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 04 Oct 2012, 00:28

BlackHawk wrote:tv je druga stvar...Mada i on se nebi trebao gledati u prevelikoj mjeri, ne zbog toga sto su slike tu nego zbog trosenja vremena u nista..

Slike su zabranjene kao i crtanje istih, sa zivim bicima, jer sa tim imitira se Bozije stvaranje, tj pokusavas uzeti osobine Boga sto je sirk, a stavljanje takvih slika je jedna vrsta obozavanja te osobe, sto je takodjer vrsta sirka..
Cak i slike koje uslikamo, svoju djecu i porodicu, nije lijepo drzati na zidu, nego vec ako se uslika da se stave slike u album..
ako je meni sad ista jasno
slike zabranjene a tv u ogranicenim kolicinama
koliko znam po kuranu je slikanje zabranjeno
kakav album i koji bakraci
slikanje nije dozvoljeno jer je to mijesanje u bozije poslove
a danas se najvece vjerske vodje slikaju i snimaju kao filmske dive
ja ne shvatam ovo tumacenje kurana, osim ako nije izaslo neko novo dopunjeno izdanje
stvarno bismo se trebali uozbiljiti po tom pitanju
imam osjecaj da se tumaci onako kako nekome trenutno odgovara
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by IM_ex » 04 Oct 2012, 00:31

Anonimus 9 wrote:Koliko ja znam da je dozvoljeno imat sliku Kabe ,to je najsvetije mjesto na dunjaluku za vjernike Muslimane ,ja licno imam preko cijelog zida Bajrak ,u dnevnoj imam sliku kabe .
Slika Kabe i nije upitna.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 04 Oct 2012, 00:34

Krokodil Behko wrote:Jel i u tebe Arabic airlines Swatch marka?
Ne znam moram pogledati, kod mame je :D

Blackhawk

Post by Blackhawk » 04 Oct 2012, 08:51

Kao prvo fotografisanje nije postojalo u doba Muhammeda a.s. tako da o tome nista nije ni receno..
Zabranjena je slika zive osobe, zivog bica, pravljenje ikona od takvih slika, jer drzanje slika na zidu je jedan vid obozavanja te osobe ili zivotinje, i samim tim cinis sirk.. Pa bilo to slika tvog djeda, tite, ili nekog sto uci Kur*an..
To sto nesto ima kupit ili neko kupovao ne znaci da je dozvoljeno..

Moj rahmetli did je redovno ustajao ujutro na sabah i klanjao svaki vakat, ali svako jutro prije sabaha drmne "casicu" ljute da plakne organizam...
Ako je on to radio ne znaci da valja.. Isto tako i vasi, nasi djedovi nane, koji su stavljali slike ne znaci da je to dozvoljeno..

Problem kod nasih nani i deda, jeste u tome da su oni bili nepismeni pretezno, i sve znanje koje su imali dobijali su od hodza.. A hodze.. njih ima raznih, to vidimo i sad, neki stvarno zele da druge nauce islamu dok drugi jednostavno su to jer ima dobre zarade..
I onda pricaju ljudima ono sto bi htjeli cuti, jer nece da dolaze u sukom sa njima, jer mozda nebi shvatili nesto, pa onda jednostavno kazu, ma ajde smije se to..

Danas je drugacija stvar jer znanje ima svugdje, samo ga treba pokupiti.. Imate raznih literatura, knjiga, online izdanja, gdje se moze sve saznati o svemu..

I da ne pametujem dalje..
evo ista tema na stranici http://www.rijaset.ba pitanje i odgovor

Pitanje

Selam.

Nedavno sam čula da meleki neće ući u kuću u kojoj se nalazi slike s likovima, pa makar to bili i naši umrli roditelji, kao ni u onu kuću u kojoj ima alkohola ili u kojoj se drži pas.

Interesuje me tačnost navedenog i šta vi mislite o tome? Posebno me zanima ovo u vezi slika, ako je na zidu umjetnička slika s likom ili vezeni goblen s likovima (ljudi ili životinje ili oboje...), ili ako je riječ o porodičnoj slici, roditelji i djeca, neka lijepa uspomena, da li je to zabranjeno po islamskim zakonima? Naravno, klanjač zna da se ne klanja liku sa slike/goblena nego Uzvišenom Allahu dž.š.

Odgovor

Esselamu alejkum!
Ima hadisa u kojima se govori o tome kako meleki ne ulaze u kuću u kojoj se nalaze spomenute stvari. Međutim, sasvim je izvjesno da se to ne odnosi na fotografije, budući da u vrijeme izricanja hadisa nisu ni postojale, a analogija na umjetničke slike s likovima nije uvjerljiva. Kada je riječ o umjetničkim slikama s likovima ljudi ili životinja, njih bi trebalo izbjegavati. Zabrana kipova i slika likova u islamu povezana je sa zabranom njihovog obožavanja i veličanja, pa ako taj razlog otpadne, zabrana je blaža. U svakom slučaju bolje je izbjegavati i sumnjive situacije. Kada je riječ o fotografijama, situacija je jednostavnija, budući da se zabrana izravno ne odnosi na njih, osim ako se radi o fotografijama nepropisno odjevenih osoba. U tom slučaju bolje je ne držati te slike na zidu.

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 04 Oct 2012, 12:54

BlackHawk wrote: Isto tako i vasi, nasi djedovi nane, koji su stavljali slike ne znaci da je to dozvoljeno..
Ali nisu sve slike zabranjene, zar ne? Zabranu ipak treba gledati u okviru onog vremena u kojem je ona nastala. Tada su se slike koristile kao predmet politeističkog obožavanja. Dakle, zabranjene su samo one slike koje vode mnogoboštvu.

Zabrana nastaje i zbog toga što je pisana riječ puno važnija za učenje i sticanje znanja pa se njoj daje prednost. Međutim, ponekad se znanje stječe upravo pomoću slika (uzmi za primjer sliku čovječjeg tijela na zidu jednog medicinskog fakulteta) i takve slike nikako nisu zabranjene.

Nisu sve slike zabranjene jer se djela razlikuju prema nijetu (namjeri).

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7893 times
Been thanked: 18656 times

Post by Maja » 04 Oct 2012, 23:11

Ja sam dosta davno čula da fotografije nisu zabranjene, a umjetničke slike jesu, a kao razlog je navedeno to da samo Bog stvara ljude. Znači, kad nekog uslikaš, ti samo ovjekovječiš nešto što je Bog stvorio, a kad slikaš, "stvaraš" novo biće. To mi je nekako i logično.

Post Reply

Return to “Pričaona”