Kuhanje-pitanja i savjeti!
Re: Kuhanje-pitanja i savjeti!
Tempering bi zapravo označavao kaljenje, a u kuhinji to isto. Dodavanje zagrijanog u hladno ili manje vruće. Odatle je izvedeno (od tempering) Tempy, što bi značilo prekaljeni.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7893 times
- Been thanked: 18658 times
- Status: Offline
Re: Kuhanje-pitanja i savjeti!
Eto otkri nam daca značenje Tempyjevog nicka 
Hvala daco na savjetu, probam sljedeći put akobogda.
Hvala daco na savjetu, probam sljedeći put akobogda.
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Re: Male tajne u kuhinji - SAVJETI
Ja meso odmrzavam tako što ga stavim u posudu s vodomsilence wrote:Meso se pere u komadu, ocijedi i onda siječe. Ne treba da stoji dugo u vodi.
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Dakle,
limun (osim u rizu i banane) mozete koristiti i kada zelite prokuhati jaje cija ljuska je pukla. Dobro natrljajte pukotinu jajeta i stavite ga u hladnu vodu da se postepoeno kuha.
limun takodjer koristite i kad zelite napraviti snijeg od bjelanjaka. Brze ce biti gotov. Samo nakapajte nekoliko kapi prije mućenja.
Kad przite piletinu, najbolje je u tavu s uljem dodati malo brasna ili soli. Tako ulje neće frcati.
Kad pečete pile najbolje je čačkalicom na vrh staviti smrznuti maslac. Kožica ce biti lijepe boje i ukusnija.
Kad pečete krompir prethodno ga uvaljajte u malo brašna. Ukusniji je i lijepo izgleda.
Bjelanjak od žumanjka odvajajte pomoću lijevka. Jaje razbijete iznad - bjelanjak će proći, žumanjak ne..
Ili razdvajajte ovako
[ytube][/ytube]
limun (osim u rizu i banane) mozete koristiti i kada zelite prokuhati jaje cija ljuska je pukla. Dobro natrljajte pukotinu jajeta i stavite ga u hladnu vodu da se postepoeno kuha.
limun takodjer koristite i kad zelite napraviti snijeg od bjelanjaka. Brze ce biti gotov. Samo nakapajte nekoliko kapi prije mućenja.
Kad przite piletinu, najbolje je u tavu s uljem dodati malo brasna ili soli. Tako ulje neće frcati.
Kad pečete pile najbolje je čačkalicom na vrh staviti smrznuti maslac. Kožica ce biti lijepe boje i ukusnija.
Kad pečete krompir prethodno ga uvaljajte u malo brašna. Ukusniji je i lijepo izgleda.
Bjelanjak od žumanjka odvajajte pomoću lijevka. Jaje razbijete iznad - bjelanjak će proći, žumanjak ne..
Ili razdvajajte ovako
[ytube][/ytube]
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

P.S. Sve neugodne mirise s ruku najbolje ćete otkolniti pastom za zube 
-
Trepavica
Ili mljevenu kafu nanijeti na mokre ruke , i saprati hladnom vodom!nepodobna wrote:P.S. Sve neugodne mirise s ruku najbolje ćete otkolniti pastom za zube
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Trepavice, znam da pire krompir (odnosno krompir opcenito) nije dobro podgrijavati. Ali ako to radis, kako radis? Citala sam da ga treba ubacit u kipucu vodu nakratko, pa procijediti. Jesi li pokusavala? Ja sam pokusavala na pari, ali nisam zadovoljna...
Ovaj savjet koji si pročitala za podgrijavanje pirea, pisao je neko ko nema pojma o kuhanju...nepodobna wrote:.....znam da pire krompir (odnosno krompir opcenito) nije dobro podgrijavati. Ali ako to radis, kako radis? Citala sam da ga treba ubacit u kipucu vodu nakratko, pa procijediti. Jesi li pokusavala? Ja sam pokusavala na pari, ali nisam zadovoljna...
Ako ubacuš pire ili bilo šta od gotovog jela, pa procijediš, izaći će sva slast iz tog jela
Samo se snađeš da prilikom podgrijavanja ne zagori...tavica i puter su najbolje riješenje...
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
meni pire promjeni ukus ako podgrijavam i ne volim.. ako ga je bas puno ostalo, onda isprzim puno luka i na to stavim pire, sasvim malo vegete i par puta okrenem na tom luku, pa dobijem nesto kao restovani pire
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Kad sam gladna onda pravim ogromne količine hrane. Oči mi budu gladne, tako da često ostane. A grijeh je bacit
Probacu s puterom...
Probacu s puterom...
-
dacina_curica
Nepodobna probaj dodati MALO toplog mlijeka u pire, taman da malo omeksa pa ga onda ugrij na laganoj "vatri". 
A ako ostane pirea od ručka, znam da napravim uštipke... Kod mene je sve šteta baciti, sve što se da iskoristiti...
.
U pire stavim jedno jaje, brašna i sasvim malo praška za pecivo, malo vegete i proprženi luk. Dobro izmiješam i kašikom koju umačem u ulje, vadim uštipke i pržim. Redam ih na tanjir na koji stavim papirne salavete da upije višak ulja. Izvrsni su i mogu da posluže kao prilog jelu, a mogu se i onako sami jesti uz mileram. Ukusom podjećaju na kljukušu.
Najbolji su kad fino porumene...
U pire stavim jedno jaje, brašna i sasvim malo praška za pecivo, malo vegete i proprženi luk. Dobro izmiješam i kašikom koju umačem u ulje, vadim uštipke i pržim. Redam ih na tanjir na koji stavim papirne salavete da upije višak ulja. Izvrsni su i mogu da posluže kao prilog jelu, a mogu se i onako sami jesti uz mileram. Ukusom podjećaju na kljukušu.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Maja
- Administrator

I ja kao i daca uvijek grijem pire s mlijekom. Bitno je da se dooobro ugrije na kolu i zato ga treba stalno miješati da ne zagori. Istovremeno ugrijati masla ili maslaca i na kraju servirati na tanjir i preliti po pireu i ne miješati poslije. Ja inače nikad u pire ne dodajem masnoću nego nakap po vrhu onako s kašike.
Ja ne mogu tako raditi, jer bih onda dobila kašu. To može samo ako se pravi črst pire krompir, ali ja ne pravim čvrst, pa kada bih dodala mlijeko, to više ne bi bio pire... Sve zavisi kako nepodobna pravi pire, pa onda može odabrati način podgrijavanja. Dobar je i ovaj način sa mlijekom...
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Maja
- Administrator

A kad podgrijavam makarone i špagete dodam jedan fildžan vode 
Inače mi budu presuhi kad ih podgrijem bez ičega, a voda ih lagano navlaži i budu kao tek skuhani.
Inače mi budu presuhi kad ih podgrijem bez ičega, a voda ih lagano navlaži i budu kao tek skuhani.
- Maja
- Administrator

Pa meni baš makaroni, špageti i pire promijene okus kad ih podgrijem u mikrovalnoj.
-
Ruana
To jest ali najbrze je, uglavnom ih prespem necim, parmezanom ili nesto slicno pa malo preuzme.
A pire napravim kuglice dobro ih uprzim i to djeca vole.
A pire napravim kuglice dobro ih uprzim i to djeca vole.
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

De molim te definisi ovo malo brasna, malo vegete, malo peciva, malo.. malo?silence wrote:A ako ostane pirea od ručka, znam da napravim uštipke... Kod mene je sve šteta baciti, sve što se da iskoristiti....
U pire stavim jedno jaje, brašna i sasvim malo praška za pecivo, malo vegete i proprženi luk. Dobro izmiješam i kašikom koju umačem u ulje, vadim uštipke i pržim. Redam ih na tanjir na koji stavim papirne salavete da upije višak ulja. Izvrsni su i mogu da posluže kao prilog jelu, a mogu se i onako sami jesti uz mileram. Ukusom podjećaju na kljukušu.Najbolji su kad fino porumene...
Nepodobna za kuhanje