Skupoća životnih namirnica

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2945 times
Status: Offline

Re: Mostarski rekordi: Kilogram paprika više od devet KM

Post by Pasaga » 18 Apr 2013, 15:34

Krokodil Behko wrote:Ni ovdje paprike nisu skuplje od 4.5-5 maraka. Prošle zime išle su i do 6.5 maraka ali ove zime eto obrnuto nego u Mostaru. Bilo je jeftinije. A ta cijena od 9.20 maraka je bezveze. Budala je ko plati. Šta je kila paprika? Za toliko novca taman se može kupiti i kila pilećih fileta.
bolan behko....mora bit toliko...
sve uz Neretvu....i oklo....sve lezi u ledini
vele ne isplati se....
otkud sad kuknjava.....
Pola dulama zemlje uz vodu,dole je uvjek moglo hranit dvije familije....
pa da barem uzoru 200-300 kvadrata...za sebe....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9714 times
Been thanked: 11455 times

Post by Krokodil Behko » 18 Apr 2013, 15:48

Pasaga wrote:
Krokodil Behko wrote:Ni ovdje paprike nisu skuplje od 4.5-5 maraka. Prošle zime išle su i do 6.5 maraka ali ove zime eto obrnuto nego u Mostaru. Bilo je jeftinije. A ta cijena od 9.20 maraka je bezveze. Budala je ko plati. Šta je kila paprika? Za toliko novca taman se može kupiti i kila pilećih fileta.
bolan behko....mora bit toliko...
sve uz Neretvu....i oklo....sve lezi u ledini
vele ne isplati se....
otkud sad kuknjava.....
Pola dulama zemlje uz vodu,dole je uvjek moglo hranit dvije familije....
pa da barem uzoru 200-300 kvadrata...za sebe....
Pa i bez toga je preskupo. Šta je to toliko skupo pa su uvoznici digli cijene do neba?

Ruana

Post by Ruana » 18 Apr 2013, 15:53

Ja cu aBd da spojim Neretvu i Trebisnjicu i da sadim kavadu, paziju, bizu, sacivicu, saransak i krtolu. Samo se vi kesite.Zivi bili pa vidjeli.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 18 Apr 2013, 15:57

Ja te još sinoć pitah šta je biz? :)
Stvarno je neobično to s tim cijenema. To je voćarski i povrtlarski kraj. Treba da je jeftinije.
Ja mislio kod vas paprike u staklenicima već prispjele. I da potvrdim što je neko iznad već napisao. "Kupovni" paradajz je stvarno bzvz. Kiseo i gumen. Ni blizu domaćeg.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2945 times

Post by Pasaga » 18 Apr 2013, 15:58

Ja sam isto nosio svako jutro na tepu....svega...
i uvjek bi medju prvima prodo...
ono sto bi ostalo dao bi nakupcima....
uvjek sam davao jeftinije,brzo prodam,...i vise zaradim....
onu papriku je bolje dat za 3 marke nego da stoji tri dana...
onda je nece niko ni dzaba.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Ruana

Post by Ruana » 18 Apr 2013, 16:06

Krokodil Behko wrote:Ja te još sinoć pitah šta je biz? :)
Stvarno je neobično to s tim cijenema. To je voćarski i povrtlarski kraj. Treba da je jeftinije.
Ja mislio kod vas paprike u staklijinicima već prispjele. I da potvrdim što je neko iznad već napisao. "Kupovni" paradajz je stvarno bzvz. Kiseo i gumen. Ni blizu domaćeg.
Salu na stranu stvarno preskupo i ja sam mislila da je dolje jeftinite. Paradajz jest da je ko plasticni ali ja nenormalno volim i jedem ga isto ko jabuku i to uvjek moram imat u kuci. A biz ili biza je grasak.

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 344 times
Been thanked: 872 times

Post by Sheval » 18 Apr 2013, 22:10

Snaga prirode.
Suše i poplave.
Nikako da ljudi shvate da su maleni.
Zato sanjam extremnu zimu,extremne snijegove,kiše i sušu,da konačno shvate kako su minijaturni.
Da kilo brašna bude 200 maraka.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 18 Apr 2013, 22:13

Van sezone paprike su vodene,a paradajz ima koru ko ceradu,tako da i ne kupujem,osim toga špricaju ga čime stignu,bolje u sezoni od žena sa pijace domaći uzimati.......najzad,malo hercegovaca znam da jedu paprike :oo ,cak sam na moru cula da sprdaju nekog sto je jeo paprike,sto nije janjetinu,a oni se hvalili kako mogu 3X dnevno janjetine,a debeli ko krmci :grana
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Ruana

Post by Ruana » 18 Apr 2013, 23:10

A pite iz Gorazda na plazi i to jos u tepsiji. A kolut na sredini izavadjen i unutra zdjela luka i kavade juce napravljeno.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 19 Apr 2013, 10:40

U Sa je spinat 2km, kruske 4.5 km, za paprike ne znam jer ih ja imam jos od zime u zamrzivacu, jabuke 3.5 km.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Re: Apsurd: U Švajcarskoj jeftinije nego u BiH

Post by Konsultant » 20 Apr 2013, 09:11

Katja wrote: Ma nisam jedna od onih koji gledaju crno-bijelo pa da tvrdim da je u Titovo vrijeme sve bilo crno, mislim da je Misterov komentar pretjeran, ja sam se doduše rodila nakon Titove smrti ali sam živjela u onom sistemu desetak godina i ne sjećam se da nije bilo ulja i kave. A ni Tito nije kriv što fićo može povući koliko može. :ooo
Samo kažem da u slučaju da ti Tito nije odgovarao, da je Tito bio sto puta gori, mogla si samo šutjeti i plakati.
Sad možeš nešto poduzeti.
Sredinom osamdesetih bilo je dosta nestasica tipa ulja, mlijeka, secera, kafa se shverala iz Trsta. Pogledaj stare filmove, dosta ih spominje inflaciju, skupocu i nestasice.

Katja ispravicu ti recenicu: sada mozes nesto poduzeti, medjutim to slabo ne pije vode jer je situacija zabetonirana. Onomad nisi smio pricati protiv Tita jer bi bio antidrzavni element. Sada ko smijes samo te svi cudno gledaju ili te tapshu po ramenu jes jes tako i kazu de (TI) promjeni to.
A to što sada samo šutimo i plačemo je do nas, do naše nesposobnosti da preuzmemo odgovornost.... valjda ostavština iz onih vremena. :D
Malo ljudi se zrtvuje za promjene i djeluju kao kap u moru, a oni koji su kao za promjene, samo uvale druge i izvuku svoju guzicu. Druga dimenzija nakon vec desetak godina korupcija je postala sastavni dio zivota. Ovi mladi sto sada friski zavrse fakultet jednostavno su vec odgojeni na takan nacin zivota. Vec se zna ko je gdje preko stele dobio posao, tender. Vise se i ne suti o tome. Antikorupcijski timovi ne postoje u stvarnosti.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Cijene namirnica niže i do 10 posto!

Post by Krokodil Behko » 04 May 2013, 09:51

Image

Blagi pad cijena građani bi uskoro mogli zabilježiti pri kupovini potrošačke korpe koju čine osnovne životne namirnice. Tako će se ulje, šećer i brašno na policama širom BiH naći po nižoj cijeni i do 10 posto.

Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, naglasila je da je to jedini način da trgovci održe promet i prodaju roba i da odgovore na stanje u kojem se trenutno nalaze bh. potrošači.

Siguran promet

- Nadam se da je silazna cijena odraz interesa da se uspostavi stabilizacija na tržištu i time potrošači navedu na veće kupovine, čime bi se aktivirala i proizvodnja i trgovina u narednom periodu - smatra Bulić.

Ona je istakla da su za potrošače i proizvođače male zarade i siguran promet bolji nego visoke zarade i jedan opći zastoj i kolaps.

- Sada, kada su ljudi na rubu egzistencije, proizvođači i trgovci, da bi održali postojeći biznis, moraju stesati svoje apetite za zaradom i formirati normalne i prihvatljive cijene - napomenula je Bulić.

Silazna putanja

Iako je trend poskupljenja puno veći od pojeftinjenja, niže cijene ovih namirnica veliko su olakšanje za građane, smatra Bulić.

- Cijene nekih proizvoda koje smo ranije imali zaista su bile neopravdano visoke. Proizvođači i trgovci su nakon povećanja cijene nastojali zadržati što duže, ne snižavati ih. Zbog toga svaku silaznu putanju cijena građani pozdravljaju - kaže Bulić.

Kretanje cijena u KM

April Maj

- Brašno 1,15 1,10

- Ulje 2,90 2,60

- Šećer 1,65 1,45

Blackhawk

Re: Cijene namirnica niže i do 10 posto!

Post by Blackhawk » 04 May 2013, 10:17

Pad cijena se dosta osjeti...
Secer nekad bio 5kg 10-11 KM, sad ima po 6.5 KM,
ulje 2.5 KM
Kafa isto za marku jeftinija skoro..
Mada jos uvijek je to daleko od onih cijena nekad sto bile, ali polako idu dole cijene, sto je dobro.. Jos kad ganjas popuste po trgovinama, moze se dosta ustediti.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 04 May 2013, 10:23

Jeste.. jeste. Isto tako juneća šnicla je bila 8 a sada je 14 maraka. :D
Uvijek pojeftine neke lijeve stvari. O cigaretama da i ne govorimo.

Blackhawk

Post by Blackhawk » 04 May 2013, 10:35

Pa cigarete i ne treba da pojeftine..
I za tebe lijeva stvar je brasno secer a glavna stvar cigare i juneca snicla ?? Zna se sta su osnovne namirnice, i one treba da pojeftine koliko toliko..
A kod nas telecu kupis za 14 KM :)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Ovo nema čak ni kod nas! Prodaju trešnje na komad

Post by Krokodil Behko » 13 May 2013, 22:27

Image

Novinari novosadskog Radija 021 na tržnici su snimili fotografiju koja o vremenu u kojem živimo govori više od 1.000 riječi. Trešnje se tamo prodaju na komad

Image

Cijena jedne trešnje iznosi 4 srpska dinara (manje od 0,10 KM), a kilogram 300 dinara ili 5 KM.

Je li trgovac samo bio ljut što mu svi dolaze probati prve ovogodišnje trešnje, a ne kupuju, ne znamo, ali i činjenica da samo probaju, a ne kupe kazuje kolika je kriza zahvatila centar Vojvodine.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7889 times
Been thanked: 18650 times

Re: Ovo nema čak ni kod nas! Prodaju trešnje na komad

Post by Maja » 13 May 2013, 22:35

Moguće da su bezobrazne mušterije samo probale. Znam čovjeka koji na pijaci u Vrapčićima nosi ispod jekne pivu i ide od stola do stola gdje su sirevi i suhovina, pa proba uz ono "pošto ti je" i samo produži, a kad ožedni gucne malo pive.
I on to sam prizna.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 13 May 2013, 22:36

Maja wrote:Moguće da su bezobrazne mušterije samo probale. Znam čovjeka koji na pijaci u Vrapčićima nosi ispod jekne pivu i ide od stola do stola gdje su sirevi i suhovina, pa proba uz ono "pošto ti je" i samo produži, a kad ožedni gucne malo pive.
I on to sam prizna.

:DD sto ti je snalazljivost....
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40907 times
Been thanked: 27431 times

Post by Rum » 13 May 2013, 22:51

Maja wrote:Moguće da su bezobrazne mušterije samo probale. Znam čovjeka koji na pijaci u Vrapčićima nosi ispod jekne pivu i ide od stola do stola gdje su sirevi i suhovina, pa proba uz ono "pošto ti je" i samo produži, a kad ožedni gucne malo pive.
I on to sam prizna.
:plavi
Nikada nije suvišno podsjećati da je ogovaranje strogo zabranjeno u islamu. To nije ponašanje koje priliči muslimanu.

hojla
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by hojla » 13 May 2013, 23:09

dje nadje tešanjsku pijacu.......
Our solution mind revolution

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”