Dijabetes

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times
Status: Offline

Re: Dijabetis

Post by Calla » 15 Jan 2014, 20:22

Krokodil Behko wrote:
Maja wrote: Kod nas u široj porodici nema niko, međutim, kad je brat išao na ljekarski pregled pred vojsku utvrdili su da ima povišen šećer. Ne puno, ali dovoljno da ga proglase nesposobnim za vojsku (koja se poslije i ukinula, pa je njegova generacija nije ni služila).
To je bio veliki šok za nas. Ali brat više nikad nije htio otići da ponovo provjeri šećer. Iako je ogromna šansa bila da je razlog njegovog malo povišenog šećera nervoza zbog bolnice (kao kad u bolnici mjeriš tlak npr), znači da je bio na nervnoj bazi, i danas, poslije 7 godina ga tjeramo da ode ponovo na provjeru, al on neće.
E pa eto, draga naša šefice, kao da si znala.
Kamo sreće da si sebe provjerila. Nadam se preciznijoj informaciji. Dakle, šećer ti je devet(9).
Koja bi ovo vrsta mogla biti? Draga Calla, pomagaj :(

´Maja samo zbog straha a da brat nema diagnosu diabetes ne moze se glucosa povisiti na 9mmola,taj jedan jedini put??
ili sam pogresno procitala Behko,,Majin secer je 9mmola

Moze samo biti da mu je pretraga zamjenjena ,odnosno da mu je upisan rezultat od nekog drugoga !!
Pokusaj od nekoga u komsiluku tko mjeri secer svakodnevno pozajmiti jednu trakicu i bockalicu pa mu ti izmjeri ,,
ili ga posalji u ambulantu na novi pregled :))
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 15 Jan 2014, 20:27

Pasaga wrote:To je jos moze se reci u razvojnoj,pocetnoj fazi.
Nije jos kasno,koristiti jabukov ocat(sircet)
vrlo efikasan,bolji nego bilo koji medicinski preparat.
Taj ocat,mora biti od domacih,ljutih jabuka,onih kiselih...zna ona to.
Poznam mnoge koji to imaju,i sa tim ocatom haman ga nuliraju.

:rol :jok :oklagija ..

odrzavati preventivno zdravu ishranu u koju mozemo svakodnevno i ocat od jabuka koristiti i regulaciju glucoznih profila svakodnevno pratiti eee ovako nekako ocat definiciju mogu ostaviti ali da netko anulira svoj diabetes da vise ne postoji samo sa octom,,Pasaga nemoj se ljutiti ,, ne mogu ostaviti tek tako samo na ovom listu papira!! :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9728 times
Been thanked: 11466 times

Post by Krokodil Behko » 15 Jan 2014, 20:31

Calla wrote:
Krokodil Behko wrote:
Maja wrote: Kod nas u široj porodici nema niko, međutim, kad je brat išao na ljekarski pregled pred vojsku utvrdili su da ima povišen šećer. Ne puno, ali dovoljno da ga proglase nesposobnim za vojsku (koja se poslije i ukinula, pa je njegova generacija nije ni služila).
To je bio veliki šok za nas. Ali brat više nikad nije htio otići da ponovo provjeri šećer. Iako je ogromna šansa bila da je razlog njegovog malo povišenog šećera nervoza zbog bolnice (kao kad u bolnici mjeriš tlak npr), znači da je bio na nervnoj bazi, i danas, poslije 7 godina ga tjeramo da ode ponovo na provjeru, al on neće.
E pa eto, draga naša šefice, kao da si znala.
Kamo sreće da si sebe provjerila. Nadam se preciznijoj informaciji. Dakle, šećer ti je devet(9).
Koja bi ovo vrsta mogla biti? Draga Calla, pomagaj :(

´Maja samo zbog straha a da brat nema diagnosu diabetes ne moze se glucosa povisiti na 9mmola,taj jedan jedini put??
ili sam pogresno procitala Behko,,Majin secer je 9mmola

Moze samo biti da mu je pretraga zamjenjena ,odnosno da mu je upisan rezultat od nekog drugoga !!
Pokusaj od nekoga u komsiluku tko mjeri secer svakodnevno pozajmiti jednu trakicu i bockalicu pa mu ti izmjeri ,,
ili ga posalji u ambulantu na novi pregled :))
Hvala ti na javljanju.
Nisi dobro razumjela. Maja trenutno leži u bolnici. Naglo joj je pozlilo preksinoć i hitna pomoć ju je odveza u bolnicu. Šećer jeste devet, povišeni su joj neki leukociti i ima kamenac u žući. Možeš li nešto nazrijeti iz ovih šturih podataka? Kod nas, kako si i sama govorila, i nisu neke zdravstvene usluge, pa kad je otpuste a to će biti do vikenda, da ima neki savjet-uputu kako s tim šećerom. Nisam znao da šećer proizvodi ovako opasne situacije. kaže da je mislila da joj je došao kraj. danas se osjeća dobro.

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 15 Jan 2014, 20:32

..mislim da je šećer do sedam normalan...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 15 Jan 2014, 20:34

Epidemiološki podaci iz šire perspektive

Rasprostranjenost tipa 1 šećerne bolesti iskazana prevalencijom (ukupnom pojavnošću) i incidencijom (učestalošću) varira među pojedinim državama, unutar država i među različitim etničkim skupinama i do 400 posto. Tako, primjerice, incidencija varira od 0,1 (Fiji) do 57,6 (Finska) na 100.000 stanovnika iste dobi. Nakon Finske, najveću incidenciju ima Sardinija - 40, Kanada - 35,1, Švedska - 34, Velika Britanija - 33, i dalje opada prema jugu i istoku. Indoeuropska rasa, pogotovo stanovnici sjevernih područja, imaju najvišu, a narodi Azije najmanju incidenciju tipa 1 šećerne bolesti: Kina - 0,1, Japan - 2,4. Međutim, Japanci koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama i Francuzi koji žive u Kanadi imaju dva puta veću incidenciju nego u Japanu i Francuskoj, što govori o utjecaju okolišnih čimbenika rizika za razvoj tipa 1 šećerne bolesti. Incidencija u Hrvatskoj je 15 na 100.000 stanovnika. Najveća incidencija događa se u zimskim mjesecima, što se tumači povećanom izloženošću virusima u to doba godine.

Dobna raspodjela - Podjednak je broj oboljelih od tipa 1 šećerne bolesti među muškarcima i ženama, obično uz predominaciju muškog spola, ali ne statistički značajnu. Bolest se može razviti u bilo kojoj dobi, od novorođenačke do starosti, međutim obično je rijetka u dojenačkoj dobi i poslije četrdesete godine života. U ovisnosti o dobi, dva su vrha incidencije tipa 1 dijabetesa: prvi u dobi od pet do sedam godina - u vrijeme polaska u školu, što nosi povećanu izloženost djeteta infektivnim čimbenicima; drugi vrh je u doba puberteta, zbog pojačana lučenja spolnih hormona i hormona rasta (koji su antagonisti inzulina), kao i zbog emocionalnog stresa karakterističnog za tu dob.

Porast učestalosti u budućnosti - Posljednjih desetak godina incidencija tipa 1 dijabetesa povećava se dva do pet posto godišnje, s tim da zemlje s manjom incidencijom bilježe veće povećanje. Neki autori upućuju na porast broja novooboljelih od dijabetesa tipa 1 među mlađima od pet godina za 320 posto u tridesetogodišnjem razdoblju, za razliku od porasta od 50 posto u dobi između 10 i 14 godina.

Porast incidencije ovakvim trendom ne može biti uzrokovan genetskim promjenama, nego kao mogući uzrok sugerira čimbenike okoliša. Moguće objašnjenje je higijenska hipoteza, koja kaže da neinficiranost virusima u djetinjstvu može dovesti do povećane sklonosti infekciji virusima tijekom trudnoće i posljedično većem riziku za razvoj tipa 1 šećerne bolesti u potomaka.
Hipoteza akceleracije sugerira da je porast novooboljelih od tipa 1 šećerne bolesti uzrokovan boljom prehranom koja dovodi do povećana rasta i razvoja djece. Veća tjelesna masa djece zahtijeva pojačanu metaboličku aktivnost beta stanica gušterače, što pojačava njihovu imunogenost i posljedično dovodi do većeg broja oboljelih od tipa 1

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2946 times

Post by Pasaga » 15 Jan 2014, 20:35

Tu taj kamenac prouzrokuje najvise probleme....bolove.
Tu je operacija kad-tad neminovna.
Sad imaju laseri,to ide bezbolno
samo je pitanje kao sto kazes usluge i azurnosti.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 15 Jan 2014, 20:43

Hvala ti na javljanju.
Nisi dobro razumjela. Maja trenutno leži u bolnici. Naglo joj je pozlilo preksinoć i hitna pomoć ju je odveza u bolnicu. Šećer jeste devet, povišeni su joj neki leukociti i ima kamenac u žući. Možeš li nešto nazrijeti iz ovih šturih podataka? Kod nas, kako si i sama govorila, i nisu neke zdravstvene usluge, pa kad je otpuste a to će biti do vikenda, da ima neki savjet-uputu kako s tim šećerom. Nisam znao da šećer proizvodi ovako opasne situacije. kaže da je mislila da joj je došao kraj. danas se osjeća dobro.

ajojj vidi mene ja samo preletjeh,,a ono se radi o nasoj Majusi,,,

ja ipak vjerujem da joj je taj kamenac u zuci vise zadao bolova ,,jer tipicno za diabetes nisu bolovi niti naglo pozlivanje
mozda su je sada slucajno otkrili kao diabeticarku ,,
evo ovako za prvu ruku je uvjek potrebno znati sa ishranom a to ce odmah i nauciti dok tamo lezi ,,(za glucozni aparatic i sve sto joj treba za mjerenje glucose,,mozes mi dati svoju adresu ,odmah ti posaljem paketic pa joj odnesi tamo gdje lezi )a ja cu usput dodati i letkovne smjernice koje su joj potrebne za prvu pomoc,,nabavi mi informaciju jesu je poceli medikamentozno lijeciti protiv diabetesa i kako se medikamenti zovu:))
sto znaci vise juhica salate i povrca,,kiselog kupusa ,,paprika

mada ako se radi o zucnoj kesi,,nece smjeti ni kupusa niti paprika,,
nego ce to biti lagana ishrana sa par supica ,,papice i malo bijelog hljeba oko 7 dana !!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9728 times
Been thanked: 11466 times

Post by Krokodil Behko » 15 Jan 2014, 20:49

Calla wrote:Hvala ti na javljanju.

ajojj vidi mene ja samo preletjeh,,a ono se radi o nasoj Majusi,,,

ja ipak vjerujem da joj je taj kamenac u zuci vise zadao bolova ,,jer tipicno za diabetes nisu bolovi niti naglo pozlivanje
mozda su je sada slucajno otkrili kao diabeticarku ,,
evo ovako za prvu ruku je uvjek potrebno znati sa ishranom a to ce odmah i nauciti dok tamo lezi ,,(za glucozni aparatic i sve sto joj treba za mjerenje glucose,,mozes mi dati svoju adresu ,odmah ti posaljem paketic pa joj odnesi tamo gdje lezi )a ja cu usput dodati i letkovne smjernice koje su joj potrebne za prvu pomoc,,nabavi mi informaciju jesu je poceli medikamentozno lijeciti protiv diabetesa i kako se medikamenti zovu:))
sto znaci vise juhica salate i povrca,,kiselog kupusa ,,paprika
E hvala ti na savjetima i dobroj volji. Znao sam da si osoba koja će biti na nivou.
Što se slanja paketića tiče, Maja je malo "poteška" oko svoje lokcije pa stvarno bih morao vidjeti s njom. Već sam joj napisao da je više neću gnjaviti danas ali sutra ću je pitati i sve prenijeti. Ona će tu biti najkasnije u petak uveče i stvarno mi je drago da na forumu imamo osobu koja je stručna za ovo. Uvjeren sam da neće biti problema oko kontrole dijabetisa. :respekt

Za sada ovo su sve informacije a nadam se da će ih sutra biti još a pogotovo to oko terapije.

Na žalost, ja nemam šećer pa tako da od poklona divne Calle nema ništa :tuga

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 15 Jan 2014, 21:03

pozdravi je puno nebitno kojim putem ces se cuti sa njom,, i reci joj da cemo diabetes lako dotjerat da bude pod spagu
a ako je poteska i neda svoju adresu nabavi adresu od prvog komsije poslat cemo komsiji paketic pa neka joj uruci :))

i neka si ti meni zdrav,,a paketice mozemo poslati i onako :))

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2946 times

Post by Pasaga » 15 Jan 2014, 21:12

Calla wrote:pozdravi je puno nebitno kojim putem ces se cuti sa njom,, i reci joj da cemo diabetes lako dotjerat da bude pod spagu
a ako je poteska i neda svoju adresu nabavi adresu od prvog komsije poslat cemo komsiji paketic pa neka joj uruci :))

i neka si ti meni zdrav,,a paketice mozemo poslati i onako :))
bogme i ja bi prikupio nesto,nek se nadje....
ako ce se slati...javite.... :123
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14501 times
Been thanked: 10023 times

Post by Julia-Klara » 15 Jan 2014, 21:15

znaci to je... pa i ja sumnjam da je dijabetes ovo prouzrokovao, cisto iz razloga sto je moja sestra imala problema sa zuci, nije bio kamenac ali je bio mulj, znaci nije jos postao kamenac, i operisali su je
kazu da zuc "proradi" iza 40e godine,ali eto,moja sestra operisala sa 22...
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 15 Jan 2014, 21:35

Šećer joj je 12. Što se tiče prehrane jedan poznanik je skoro imao problema sa šećerom. Izbacio je alkohol totalno, jede zdravo..npr doručak i ručak uvijek u određeno vrijeme i sa mjerom, svaku noć pred spavanje određena voćka, dvije i samo to navečer. Mezu je izbacio također. Dobio je i gomilu tableta, pije 7,8 dnevno, dvije vrste. Pije ujutro prije doručka(oko 6h) pa par puta u toku dana, za ručak, popodne, pred spavanje.

Za nekih 20 dana spao je sa 122 na 106 kila a šećer mu se drastično smanjio i normalan je. Kod njega je i problem što mu je mati umrla od toga, otac boluje isto, a kažu mu doktor da tu ima i tog straha, da i to negativno utiče.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 15 Jan 2014, 21:51

Lebowski wrote:Šećer joj je 12. Što se tiče prehrane jedan poznanik je skoro imao problema sa šećerom. Izbacio je alkohol totalno, jede zdravo..npr doručak i ručak uvijek u određeno vrijeme i sa mjerom, svaku noć pred spavanje određena voćka, dvije i samo to navečer. Mezu je izbacio također. Dobio je i gomilu tableta, pije 7,8 dnevno, dvije vrste. Pije ujutro prije doručka(oko 6h) pa par puta u toku dana, za ručak, popodne, pred spavanje.

Za nekih 20 dana spao je sa 122 na 106 kila a šećer mu se drastično smanjio i normalan je. Kod njega je i problem što mu je mati umrla od toga, otac boluje isto, a kažu mu doktor da tu ima i tog straha, da i to negativno utiče.

Meni bi u njenom slucaju pored te razine glucose od 12mmola ,
nekako bitnija informacija bila da znam kako je lijece i koji tiip diabetesa ona sada ima tip 1 ili tip 2 ,
jer ako ljekari sad direktno na prvom nastupu budu skrti i ne budu izvadili genetsku diagnostiku
tretirat ce je kao tip 2 -jku bez vece analize krvi a to nije nimalo fer..!!
zato su mi potrebni njeni medikamenti sa cime je lijece trenutno,,,
inzulinom sc,,,inzulinom i infuzijama ili antidiabetickim tabletama !!?
ishrana se da namjestiti brzo,,to mogu sa Majom i ovdje na ovoj stranici ,,
a za komsiju i ne treba se plasiti nego predrzavti savjeta koji dobiju kao smjernice od ljekara ili nutricistkinja na duze staze
da ne bi svojom nemarnoscu i ignoriranjem da nemaju diabetes nakon tri do pet godina dobili trajne posljedice
ostecenje unutrasnjih organa ,amputacije stopala,,dializa ,oslabljenje krvnih zila (srcani mozdani ) i nervnog sustava gastropareze ,impotencija !

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 16 Jan 2014, 01:01

Dijabetes tipa 2 je prevashodno bolest lošeg životnog stila, tj. kombinacija neadekvatne prehrane i izostanka fizičke aktivnosti (pri čemu primarno imam u vidu aktivnosti pod opterećenjem, kakva je npr. teretana, jer to su oblici aktivnosti koji povećavaju inzulinsku senzitivnost). Genetska komponenta može da postoji, ali ako ne postoje "sredinski aktivatori", genetika sama po sebi ne igra veliku ulogu, tako da je u slučaju tipa dva loš životni stil > sve ostalo. U skladu s tim, jedini "lijek" jeste permanentno korigovati ponašanja koja su do bolesti originalno i dovela, a to znači korekciju prehrane i uvođenje treninga pod opterećenem (uz adekvatnu suplementaciju i medikamentaciju, pri čemu je dugoročno relativno izvodljivo ovo drugo svesti na minimum ili čak i potpuno izbaciti ako se sve odradi kako treba). Iako je dijabetes tipa 2 u velikoj većini slučajeva (nažalost, ne u svim) reverzibilan (tip 1 nije, to je priča za sebe), većina ljudi zapravo preferira farmakoterapiju (koja ne liječi dijabetes, već ga samo drži pod kontrolom), jer to je "lakše" nego mijenjati loše navike. A, za one koje interesuje kako odraditi reverziju dijabetesa tipa 2, evo eksplicitnih sugestija, datih na naučno-popularan način (jasno, na engleskom): http://webtalkradio.net/internet-talk-r ... d-example/.

A, što se Majine situacije tiče, ne smatram umjesnim špekulisati, ljekari treba da odrade ono za šta su plaćeni, a mi da poželimo najbolje i držimo fige, ali da istovremeno poštujemo i njeno pravo na privatnost.
What can change the nature of a man?

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40954 times
Been thanked: 27510 times
Status: Online

Post by Rum » 16 Jan 2014, 01:13

Pasaga wrote:Tu taj kamenac prouzrokuje najvise probleme....bolove.
:jok koji laser mislis laparaskopskom metodom dva uboda , laser se koristi u svemiru :lula znaci laparaskopskom metodom (nije laserskom ) se izvode operacije gdje je 1 kamenac , ako je vise kamenaca(4 i vise) klasika se radi veliki rez ,prednost , laparaskopskom metodom (ponavljam koji laser nije film) je sto ides kuci za dan dva a klasicnom za 5 i brzi je oporavak ....
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 16 Jan 2014, 09:34

Calla wrote:
Lebowski wrote:Šećer joj je 12. Što se tiče prehrane jedan poznanik je skoro imao problema sa šećerom. Izbacio je alkohol totalno, jede zdravo..npr doručak i ručak uvijek u određeno vrijeme i sa mjerom, svaku noć pred spavanje određena voćka, dvije i samo to navečer. Mezu je izbacio također. Dobio je i gomilu tableta, pije 7,8 dnevno, dvije vrste. Pije ujutro prije doručka(oko 6h) pa par puta u toku dana, za ručak, popodne, pred spavanje.

Meni bi u njenom slucaju pored te razine glucose od 12mmola ,
nekako bitnija informacija bila da znam kako je lijece i koji tiip diabetesa ona sada ima tip 1 ili tip 2 ,
jer ako ljekari sad direktno na prvom nastupu budu skrti i ne budu izvadili genetsku diagnostiku
tretirat ce je kao tip 2 -jku bez vece analize krvi a to nije nimalo fer..!!
zato su mi potrebni njeni medikamenti sa cime je lijece trenutno,,,
inzulinom sc,,,inzulinom i infuzijama ili antidiabetickim tabletama !!?
ishrana se da namjestiti brzo,,to mogu sa Majom i ovdje na ovoj stranici ,,
a za komsiju i ne treba se plasiti nego predrzavti savjeta koji dobiju kao smjernice od ljekara ili nutricistkinja na duze staze
da ne bi svojom nemarnoscu i ignoriranjem da nemaju diabetes nakon tri do pet godina dobili trajne posljedice
ostecenje unutrasnjih organa ,amputacije stopala,,dializa ,oslabljenje krvnih zila (srcani mozdani ) i nervnog sustava gastropareze ,impotencija !
e mojqa calla, ne pristupaju doktori dole tome ko ovi ovdje.. u nas ti sve trpaju u isti kos... ko sto za sve skoro daju antibiotik i jos hladno kaze, to ti je neki virus, evo ti antibiotik..
tako vjerovatno i sa diabetesom. daju uvijek iste lijekove...

steta sto se maja nije prije kontrolisala. ja vjerujem da je mozda sklona malo povisenom seceru ali da je doso do 12 zbog zuci. moja mama je imala problema s kamencom u zuci i kad je operisala preporodila se
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Jan 2014, 09:34

laganini wrote:..mislim da je šećer do sedam normalan...

dobro mislis,,
prije jela do 6mmola,,posle jela dva sata kasnije do 8mmola

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Jan 2014, 09:42

Tako je Luna ,,,sto se tice opisa kod tvoje mame svaka upala prouzrokuje na kratko povisenu glukosu kod osoba koje naginju tipu 2 diabetesu,,
i ja vjerujem da ce se i kod Maje to sve povuci cim upala se smiri,,i opet je moramo natjerati na kontrole a i onako dobre kolace koje ona pravi nece vise ni zeljeti puno jesti :))

o ljekarima ,,znam poprilicno kako to ide jer sa mojim roditeljima tu borbu vodim zajedno sa njihovim ljekarima ,mada kada sa doktorima diskutiras i vide da se razumijes u materiju slusaju:)))i to mi je drago jer uspostavis zaista dobru komunikaciju pa i roditelji kasnije kada ja odem bolje slusaju ljekare,,nekada i moji roditelji fulaju,,ljekari im propisu pravu terapiju a oni se predoziraju jer odrade pogresno:))
Last edited by Calla on 16 Jan 2014, 09:51, edited 1 time in total.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Jan 2014, 09:46

Rum wrote:
Pasaga wrote:Tu taj kamenac prouzrokuje najvise probleme....bolove.
:jok koji laser mislis laparaskopskom metodom dva uboda , laser se koristi u svemiru :lula znaci laparaskopskom metodom (nije laserskom ) se izvode operacije gdje je 1 kamenac , ako je vise kamenaca(4 i vise) klasika se radi veliki rez ,prednost , laparaskopskom metodom (ponavljam koji laser nije film) je sto ides kuci za dan dva a klasicnom za 5 i brzi je oporavak ....
Rumic,,obje metode postoje,,i laparoskopska i laeser razbijanje kamenaca,,

mada laserska metoda se ne koristi u svim slucajevima ,,
ne smije biti upala,,kamenci ne smiju biti preveliki,,,ne smije kamen biti obavijen kalkom vazda nekih kontraindikacija

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Jan 2014, 09:49

Ahhhhh pise,,
A, što se Majine situacije tiče, ne smatram umjesnim špekulisati, ljekari treba da odrade ono za šta su plaćeni, a mi da poželimo najbolje i držimo fige, ali da istovremeno poštujemo i njeno pravo na privatnost.

Da tacno ,sacuvajmo njenu privatnost i sacekajmo sa pitanjima dok nam se Majusa vrati ;))

Post Reply

Return to “Zdravlje”