Fizička aktivnost
Moderator: Krokodil Behko
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
- Status: Offline
Re: Fizička aktivnost
Zapali, što se bezveze mučiš, kad ne moraš.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
-
Spanac_113
- Inventar foruma

- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9728 times
- Been thanked: 11465 times
- Status: Online
Sjedenje vas ubija!

Svi već znaju da sjedenje u dugim vremenskim periodima nikako nije dobro za zdravlje. Novo istraživanje daje vam i dodatni razlog da budete fizički što aktivniji, a da manje vremena provodite sjedeći.
Naime, novo istraživanje pokazalo je da sjedenje povećava rizik od invaliditeta u starosti. Grupa učesnika studije, starijih od 60 godina, provodila je dvije trećine dana, odnosno oko devet sati dnevno, sjedeći.
Veza između invaliditeta i sjedenja bila je jednako prisutna i kod onih učesnika studije koji nisu gojazni i nemaju drugih zdravstvenih problema.
Invaliditet nije rijetkost kod ljudi koji veći dio vremena provode sjedeći. Istraživači su otkrili da svaki sat sjedenja kod ljudi starijih od 60 godina za 50 odsto povećava šanse za nastanak zdravstvenih problema koji bi mogli rezultirati invaliditetom.
Takođe, fizička neaktivnost čini nas gojaznima. Razne studije pokazale su da su ljudi čiji posao podrazumijeva višesatno sjedenje gojazniji od onih koji su fizički aktivniji. O tome koliko smo fizički neaktivni govori i podatak da danas u prosjeku trošimo od 120 do 140 kalorija dnevno manje nego što su trošili ljudi prije 50 godina.
Osim toga, sjedenje povećava i rizik od srčanog udara. Istraživači su analizirali životne stilove više od 17.000 muškaraca i žena u vremenskom periodu od 13 godina i otkrili da oni koji veći dio dana provode sjedeći imaju 54 odsto veće šanse da umru od srčanog udara.
Sjedenje utiče i na mentalno zdravlje. Učesnici studije čije radno mjesto podrazumijeva višesatno sjedenje, slabijeg su mentalnog zdravlja od onih čiji posao uključuje više fizičke aktivnosti.
Fizička neaktivnost povećava rizik od hroničnih bolesti. Istraživanje u kome je učestvovalo 63.048 Australijanaca pokazalo je da ljudi koji dnevno sjede više od četiri sata imaju veće šanse da obole od hroničnih bolesti srca i dijabetesa.
Sjedenje takođe povećava i rizik od bolesti bubrega i kolorektalnog kancera.
Nakon ovakvih rezultata različitih istraživanja, ne čudi ni to što je životni vijek onih koji veći dio dana provode sjedeći, kraći. Studija sprovedena 2011. godine pokazala je da svaki sat koji ljudi stariji od 25 godina provedu sjedeći, smanjuje njihov životni vijek za 22 minuta!
(Vijesti.ba)
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7893 times
- Been thanked: 18660 times
Re: Sjedenje vas ubija!
Svašta oni ovdje nabrabonjaše.
Ja samo znam da je osobama koji rade uredski posao preporučljivo da svako 20 minuta ustanu, istegnu se i naprave krug po kancelariji. Kao to je naizgled ništa a puno znači za zdravlje. Proradi cirkulacija i šta ja znam.
I znam da se zbog puno sjedenja poremeti metabolizam tj ljudi imaju problema sa stolicom i raste stomak.
Naravno ovo se odnosi na one koji godinama i desetljećima rade kancelarijski posao.
Ja samo znam da je osobama koji rade uredski posao preporučljivo da svako 20 minuta ustanu, istegnu se i naprave krug po kancelariji. Kao to je naizgled ništa a puno znači za zdravlje. Proradi cirkulacija i šta ja znam.
I znam da se zbog puno sjedenja poremeti metabolizam tj ljudi imaju problema sa stolicom i raste stomak.
Naravno ovo se odnosi na one koji godinama i desetljećima rade kancelarijski posao.
Pa bilo bi fino ustati i protegnuti noge svakih 20 minuta, ali nekad se ima posla toliko da se ne može stići otići u WC dok ti ne dođe 5 do 12...
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3910 times
- Been thanked: 2946 times
...jel ti koji put bilo predaleko.....alma75 wrote:Pa bilo bi fino ustati i protegnuti noge svakih 20 minuta, ali nekad se ima posla toliko da se ne može stići otići u WC dok ti ne dođe 5 do 12...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Ma to da sjedenje ubija govore ovi što samo sjede i pri tom dobro zarađuju, teže im nego rudarima pod zemljom...kao čitav dan koriste mozak a to ubija.Maja wrote:Svašta oni ovdje nabrabonjaše.
Normalno, ne treba pretjerivati. 10 sati sjedenja u istom položaju i bez nekih drugih aktivnosti može umoriti čovjeka.
Čuj ti to.Razne studije pokazale su da su ljudi čiji posao podrazumijeva višesatno sjedenje gojazniji od onih koji su fizički aktivniji.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Pa rekla sam 5 do 12, pa se za put do tamo iskoristi to 5Pasaga wrote:...jel ti koji put bilo predaleko.....alma75 wrote:Pa bilo bi fino ustati i protegnuti noge svakih 20 minuta, ali nekad se ima posla toliko da se ne može stići otići u WC dok ti ne dođe 5 do 12...
-
Ciklama
Istina.
Meni lično sve teže pada moj posao, sjedim, radim sa strankama, što je veća kriza teže je, nagledam i naslušam se svega i svačega. Iscrpi me psihički, fizički neaktivna i onda se osjećam fuj.
Zato neka stepera, traka, vreće za box, vježbi ...
Meni lično sve teže pada moj posao, sjedim, radim sa strankama, što je veća kriza teže je, nagledam i naslušam se svega i svačega. Iscrpi me psihički, fizički neaktivna i onda se osjećam fuj.
Zato neka stepera, traka, vreće za box, vježbi ...
Jes' vala bas, valja radit 
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
-
Ciklama
Zato se ja radujem proljeću i ljetu, počinju obaveze prema cvijetnjaku i bašti, koristan način i psihičkog i fizičkog rekreiranja. 
- Divlja_u_srcu
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
Jučer sam počela sa 30 day squat challenge,,jos 29 dana
najvise me brinu oni poslje 200
uspjet ću pa kako god 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
❤️ Majka❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
- Konsultant
- Legenda foruma

- Been thanked: 1 time
- Divlja_u_srcu
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
bez pauza i kad Oćeš 
❤️ Majka❤️
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
- Has thanked: 4618 times
- Been thanked: 4278 times
2 km setnja, 2 km trcanje.
Koji dan ispustim zbog koljena, al za sad sve super.
Koji dan ispustim zbog koljena, al za sad sve super.
„Ah, die Liebe. Ein grausamer Fehler. Und doch so furchtbar leicht zu entzweien.“
- titicha
- Osvježenje foruma

Radim na 2.katu poslovne zgrade. Naravno,8h sjedim. Na 1.katu-teretana.
Idealno. Radi od 7-22. Poslije posla sat vremena teretane
Idealno. Radi od 7-22. Poslije posla sat vremena teretane
- Čarobni
- Inventar foruma

- Been thanked: 13 times
Biciklizam, trčanje, tegovi. U tome svemu je i kilaža i kondicija.Maja wrote:Kako održavate kondiciju, zdravlje, kilažu... Koliko je istinita ona U zdravom tijelu zdrav duh. Osjećate li se bolje nakon fizičke aktivnosti?