UDBA
Moderator: Krokodil Behko
Re: UDBA
Meni se čini da se njima daju neke nadnaravne moći..odmah mi masoni prolaze kroz glavu i slično.
Ne komentarišem ovu vijest i ove dokumente..da se zna.

Ne komentarišem ovu vijest i ove dokumente..da se zna.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- 
				Spanac_113
 - Inventar foruma

- Status: Offline

Ja to gledam sa malo odmaknutog polozaja storm. 60 i nesto godina istorije bi trebalo biti dovoljno vremena da se ne vezemo emocionalno za dogadjaje, ni nasi djedovi se toga ne sjecaju vise. 
Ja nisam stavio post u znak divljenja udbi na postignucu.
Ali ako ne mozemo sagledati razloge sa obje strane kako je vec ostatak svijeta vec davno podvukao crtu, kako onda da pricamo o skorijim dogadjajima?
Na koji nacin pricati onda o poracu, 2sr, u hrvatskoj, bih i srbiji gdje je puno puno vise krvi proliveno.

Ja nisam stavio post u znak divljenja udbi na postignucu.
Ali ako ne mozemo sagledati razloge sa obje strane kako je vec ostatak svijeta vec davno podvukao crtu, kako onda da pricamo o skorijim dogadjajima?
Na koji nacin pricati onda o poracu, 2sr, u hrvatskoj, bih i srbiji gdje je puno puno vise krvi proliveno.
- Krokodil Behko
 - Globalni moderator

- Has thanked: 9722 times
 - Been thanked: 11465 times

Nečiji bi se djedovi možda i sjećali ali ne mogu jer ih je OZNA/UDBA pobila.Spanac_113 wrote:Ja to gledam sa malo odmaknutog polozaja storm. 60 i nesto godina istorije bi trebalo biti dovoljno vremena da se ne vezemo emocionalno za dogadjaje, ni nasi djedovi se toga ne sjecaju vise.
Nije to samo slučaj sa Slovenijom. Iz Bijeljine su odveli 300 Bošnjaka u nekakve/negdje Hrvatske Karlovce i sve ih pobili. Rijetko je koji ostao živ. Jedan koji je preživio, kaže da su ga pustili samo zog toga što je bio mlađi od 20 godina. Znači, ovih 300 pobijeno je jer im je dokazano krivično djelo - stariji od 20 godina.
Ja gledam tako 
 nama je 45 godina bubano jedno u glavu, pa smo sad malo u nevjerici kad čujemo i neku drugu stranu 

mene više zanima zašto se nakon 90te još 20tak godina i dalje šutjelo o tome...poznat vam je moj stav...jednom sve istjerati na čisto i zatvoriti knjigu....a dok se budu vucale teorije i priče uvijek će biti prostora za manipulacije...matematika je egzaktna nauka svugdje osim na balkanu....brojke rastu i padaju prema potrebi...
nijemci savršeno u čovjeka znaju koliko je njihov režim odnio života...mi neznamo za svoje selo točne podatke
što se tiće masovnih umorstava, baš je tu oko celja, točnije od zidanog mosta preko celja pa do maribora pobijeno desetke tisuća osoba....strojnicama košeno sa uzvisina iznad ceste kojom su prolazike kolone....kažem desetke tisuća jer neznam točan broj i sumnjam da ću ga ikada saznati...
postoje filmovi i svjedočenja slovenaca ali to je za posebnu temu, ali mislim da nema u biti šta tražiti na ovome forumu osim da je usput spomenemo...
pisao sam već....bez točnog stanja i saznanja šta i kako se zbilo, nema nama dalje...kako iz onoga, tako ni iz ovoga rata.točka

mene više zanima zašto se nakon 90te još 20tak godina i dalje šutjelo o tome...poznat vam je moj stav...jednom sve istjerati na čisto i zatvoriti knjigu....a dok se budu vucale teorije i priče uvijek će biti prostora za manipulacije...matematika je egzaktna nauka svugdje osim na balkanu....brojke rastu i padaju prema potrebi...
nijemci savršeno u čovjeka znaju koliko je njihov režim odnio života...mi neznamo za svoje selo točne podatke
što se tiće masovnih umorstava, baš je tu oko celja, točnije od zidanog mosta preko celja pa do maribora pobijeno desetke tisuća osoba....strojnicama košeno sa uzvisina iznad ceste kojom su prolazike kolone....kažem desetke tisuća jer neznam točan broj i sumnjam da ću ga ikada saznati...
postoje filmovi i svjedočenja slovenaca ali to je za posebnu temu, ali mislim da nema u biti šta tražiti na ovome forumu osim da je usput spomenemo...
pisao sam već....bez točnog stanja i saznanja šta i kako se zbilo, nema nama dalje...kako iz onoga, tako ni iz ovoga rata.točka
Habibti, ya nour el - ain... 
						- Krokodil Behko
 - Globalni moderator

- Has thanked: 9722 times
 - Been thanked: 11465 times

Bilo ih je koji nisu bili nigdje. Mahom Zeleni kadar koji je bio muslimanska milicija za zaštitu grada od četničkih hordi iz okolnih sela. Bilo je i domobrana ali nemam saznanja o tome da je bilo pripadnika SS Handžar divizije, mada je Podrinje njihov rodni krajlaganini wrote:u kojoj su vojsci bili....
U Bijeljini je baš bilo fino tokom okupacije. Niko nije stradao. Tu i tamo, možda su Nijemci streljucnuli ponekog komunistu ili židova ali jbg, šta se tu može.
1941. odnekud su izbile Ustashe i obračunali se sa nekim Srbima tu u Semberiji. Aman bože, digla se graja i potpisivala peticija pa se slalo Paveliću na ruke. Da zaštitimo komšije Srbe.
A ne znam baš da se toliko šutilo i mislim da nije sasušana ni ona prva strana. Kao i za većinu sličnih stvari(tema) ja mislim da je istina negdje između dvije strane a kako utvrditi tačne brojeve ne znam jer oni i dalje služe politikama...Jasenovac Srbima, Bleiburg za pranje od NDH i njihovih zločina, ne ide to baš lako i bez manipulacija ni u ostatku svijeta.storm wrote:Ja gledam takonama je 45 godina bubano jedno u glavu, pa smo sad malo u nevjerici kad čujemo i neku drugu stranu
![]()
a čuj...istina je uvijek samo jedna, a tumačenja se razlikuju...ja ovo sve navodim, ali nikako da bi se svrstao na jednu stranu....zapravo ne vidim u zadnjih 100 godina ispravne strane na ovim prostorima...nemaLebowski wrote:
A ne znam baš da se toliko šutilo i mislim da nije sasušana ni ona prva strana. Kao i za većinu sličnih stvari(tema) ja mislim da je istina negdje između dvije strane a kako utvrditi tačne brojeve ne znam jer oni i dalje služe politikama...Jasenovac Srbima, Bleiburg za pranje od NDH i njihovih zločina, ne ide to baš lako i bez manipulacija ni u ostatku svijeta.
i nikako nemamo pameti i snage izvući se iz te spirale nasilja, zločina i ljudske gluposti...
Nisam ni rekao da imaju dvije nego da nije ni kako sada pričaju niti je kako su pričali prije.

Neka se samo otvori sva dokumentacija i sve se u roku par dana svede i objaviLebowski wrote:Nisam ni rekao da imaju dvije nego da nije ni kako sada pričaju niti je kako su pričali prije.
naravno da i ovi sad pumpaju priču i brojke, upravo zato bi volio točne podatke...
						- Rockefeller
 - Aktivni forumaš

Zna se ko su oni bili... Ništa dobro, to je sigurno. Zadnji ljudi koji su mogli suditi fašistima.

Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place
 - Inventar foruma

U Jugoslaviji i zemljama koje su nastale njenim raspadom decenijama se nagadjalo o tačnom broju ljudi koji su od 1949. do 1956. prošli kroz logore za informbiroovce, što na Golom otoku, što na drugim mestima. Spekulacije sa brojem uhapšenih i umrlih često su bile deo aktuelnih ideoloških prepucavanja, naročito od sredine osamdesetih na ovamo, kada je Goli otok umnogome poslužio za diskreditovanje čitavog perioda jugoslovenskog socijalizma. Eksluzivno objavljujemo spisak svih zatvorenika interniranih po liniji IB-a koji je napravila savezna UDBA, a koji se nalazi Državnom arhivu Hrvatske. Na njemu se nalazi 16.101 ime zatočenika i zatočenica. Ukupno je, po tom spisku, u svim logorima za informbiroovce na razne načine (ubistvo, samoubistvo, prirodna smrt) život izgubilo 413 osoba. Brojka od oko 16 hiljada ljudi se u naučnoj literaturi koja je objavljena na ovu temu spominje odavno, ali je smatrana režimskom apologijom surove kampanje protiv uhapšenih pripadnika prosovjteske opozicije.
Spisak svih zatocenih sa datumom hapsenja/pustanja na slobodu na postu ispod:
http://noviplamen.net/2013/12/25/16000- ... po-spisku/
Objavljeno na http://noviplamen.net/2013/12/25/16000- ... po-spisku/

Spisak svih zatocenih sa datumom hapsenja/pustanja na slobodu na postu ispod:
http://noviplamen.net/2013/12/25/16000- ... po-spisku/
Objavljeno na http://noviplamen.net/2013/12/25/16000- ... po-spisku/
- 
				Spanac_113
 - Inventar foruma

Tuzla.
Šefkija Selimović

Braća Meša i Šefkija Selimović.
Šefkija Selimović je bio partizanski oficir komande Tuzlanske vojne oblasti i rođeni brat pisca Meše Selimovića.
Šefkija je pre rata bio ekonom u tuzlanskoj bolnici. Selimovići su bili poznata partizanska porodica u Tuzli. Mobilisan u domobrane, Šefkija je prilikom prvog oslobođenja Tuzle, prešao je u partizane. Prije drugog oslobođenja Tuzle raspoređen je na rad u Komandu Tuzlanske vojne oblasti u činu potporučnika. Određen je da rukovodi Odsjekom za raspolaganje zaplinjenom neprijateljskom imovinom, tzv. Fondom narodnih dobara.
1944. godine, kao rukovodilac Fonda narodnih dobara, Šefkija je uzeo kućni namještaj, "najbolji od svih koji su bili zaplijenjeni", i poslao svojoj kući. To je saznao Štab Korpusa, te je tražio da se zbog pljačke narodne imovine Selimović uhapsi. Prilikom saslušavanja on je priznao da je uzeo namještaj, braneći se da su to i drugi činili. Međutim, u partizanima se i za mnogo manje pljačke kažnjavalo strogo, najčešće smrću. Ali, pošto se radilo o oficiru iz poznate partizanke porodice, Selimović je samo pušten iz zatvora, raščinjen i poslat kao običan vojnik u jedinicu. Štab Korpusa je, nakon saznanja da je Šefkija pušten iz zatvora, zahtijevao da baš zato što je on iz partizanske kuće treba da bude najoštrije kažnjen za primjer drugima. Šefkija Selimović je nakon toga predat u nadležnost vojnih organa.
Pravomoćnom odlukom Vojnog suda Trećeg korpusa NOVJ osuđen je na smrt, strijeljan i pokopan na nepoznatom mjestu, zato što je iz magazina GUND-a, Glavne uprave narodnih dobara, neovlašteno uzeo – dakle ukrao – krevet, ormar i još nešto namještaja. Šefkija je namještaj iz GUND-ovog magazina zapravo posudio, i to zato što su mu ustaše opljačkale stan, a supruga mu se u prazan dom vraćala iz jasenovačkog logora.
Šefkiji nije pomoglo ni to što je bio oficir iz ugledne partizanske obitelji, koja je narodnooslobodilačkoj borbi dala sedam članova. Naprotiv, Šefkiji je to bila presudna otežavajuća okolnost: strijeljan za primjer i opomenu drugima. Ni njegov drugi brat Teufik Selimović, visoki oficir Ozne, "nije pomaknuo malim prstom da mu pomogne".[2] Streljanje za opomenu, zbog namanje krađe, bila je legitimno sredstvo disciplinovanja pripadnika NOVJ. Prema ocjeni Nisima Albaharija, šefa odeljenja OZNE za oblast Trećeg korpusa, "radilo se u tim prilikama o izuzetnom kriminalu".
Usled traume zbog tragične smrti starijeg brata Šefkije, Meša Selimović je dvadeset godina kasnije napisao svoje najpoznatije djelo „Derviš i smrt”.
Prema Dežuloviću, Šefkija Selimović je bio "jedan od one djece koje je slavna Revolucija pojela, ispljunuvši mu kosti i zadovoljno podrignuvši"
iz Wiki.

Šefkija Selimović
Braća Meša i Šefkija Selimović.
Šefkija Selimović je bio partizanski oficir komande Tuzlanske vojne oblasti i rođeni brat pisca Meše Selimovića.
Šefkija je pre rata bio ekonom u tuzlanskoj bolnici. Selimovići su bili poznata partizanska porodica u Tuzli. Mobilisan u domobrane, Šefkija je prilikom prvog oslobođenja Tuzle, prešao je u partizane. Prije drugog oslobođenja Tuzle raspoređen je na rad u Komandu Tuzlanske vojne oblasti u činu potporučnika. Određen je da rukovodi Odsjekom za raspolaganje zaplinjenom neprijateljskom imovinom, tzv. Fondom narodnih dobara.
1944. godine, kao rukovodilac Fonda narodnih dobara, Šefkija je uzeo kućni namještaj, "najbolji od svih koji su bili zaplijenjeni", i poslao svojoj kući. To je saznao Štab Korpusa, te je tražio da se zbog pljačke narodne imovine Selimović uhapsi. Prilikom saslušavanja on je priznao da je uzeo namještaj, braneći se da su to i drugi činili. Međutim, u partizanima se i za mnogo manje pljačke kažnjavalo strogo, najčešće smrću. Ali, pošto se radilo o oficiru iz poznate partizanke porodice, Selimović je samo pušten iz zatvora, raščinjen i poslat kao običan vojnik u jedinicu. Štab Korpusa je, nakon saznanja da je Šefkija pušten iz zatvora, zahtijevao da baš zato što je on iz partizanske kuće treba da bude najoštrije kažnjen za primjer drugima. Šefkija Selimović je nakon toga predat u nadležnost vojnih organa.
Pravomoćnom odlukom Vojnog suda Trećeg korpusa NOVJ osuđen je na smrt, strijeljan i pokopan na nepoznatom mjestu, zato što je iz magazina GUND-a, Glavne uprave narodnih dobara, neovlašteno uzeo – dakle ukrao – krevet, ormar i još nešto namještaja. Šefkija je namještaj iz GUND-ovog magazina zapravo posudio, i to zato što su mu ustaše opljačkale stan, a supruga mu se u prazan dom vraćala iz jasenovačkog logora.
Šefkiji nije pomoglo ni to što je bio oficir iz ugledne partizanske obitelji, koja je narodnooslobodilačkoj borbi dala sedam članova. Naprotiv, Šefkiji je to bila presudna otežavajuća okolnost: strijeljan za primjer i opomenu drugima. Ni njegov drugi brat Teufik Selimović, visoki oficir Ozne, "nije pomaknuo malim prstom da mu pomogne".[2] Streljanje za opomenu, zbog namanje krađe, bila je legitimno sredstvo disciplinovanja pripadnika NOVJ. Prema ocjeni Nisima Albaharija, šefa odeljenja OZNE za oblast Trećeg korpusa, "radilo se u tim prilikama o izuzetnom kriminalu".
Usled traume zbog tragične smrti starijeg brata Šefkije, Meša Selimović je dvadeset godina kasnije napisao svoje najpoznatije djelo „Derviš i smrt”.
Prema Dežuloviću, Šefkija Selimović je bio "jedan od one djece koje je slavna Revolucija pojela, ispljunuvši mu kosti i zadovoljno podrignuvši"
iz Wiki.
- 
				Spanac_113
 - Inventar foruma

ОЗНА и КОМУНИСТИЧКИ команданти
ОЗН – Орган заштите народа у време комунистичке власти, коме је 1947. Године промењен назив у УДБ- Управа државне безбедности.
1. Александар Ранковић = шеф Озне за Југославију (књ 2 стр 15)
2. Слободан Пенезић- Крцун = шеф Озне за Србију и помоћник шефа Озне за Југославију (књ 2 стр 15)
3. Мића Ашћерић = шеф Озне у Вишеграду (књ 2 стр 75)
4. Миле Милативић = официр Озне, главни организатор међуопштинских Озни Источне Босне у хватању Драже Михаиловића
5. Ризо Селмановић = шеф Озне у Сребреници (књ 3 стр 49)
6. Љубо Вукајловић = шеф Озне у Милићима (књ 3 стр 50)
7. Сава Билић = шеф Озне у Соколовићима (књ 3 стр 66,67)
8. Маринко Миљевић = шеф Озне у Горажду, мајор (књ 3)
9. Лука Драгојловић = шеф Озне у Бајиној Башти, мајор (књ 3)
10. Брана Савић = заповедник комуниста и партизана у Шековићима, син проте Саве Савића из Шековића. Брана Савић и Роса Јакшић су намамили и убили Момчила Мићића команданта власеничке бригаде. Иначе, Роса Јакшић је кума Момчила Мићића. (књ 1 стр 189). Све о Брани Савићу види; (књ Н.с.к.Д стр. 27,28).
11. Милован Ђилас = црногорски комунистa убијаo Србе (књ 1)
12. Пека Дапчевић = црногорски комунистa убијаo Србе (књ 1)
13. Сава Ковачевић = црногорски комунистa убијаo Србе (књ 1)
14. Светозар Вукмановић-Темпо = црногорски комунистa убијао Србе (књ 1), Светозар Вукмановић –Темпо један од чланова највиших форума Комунистичке партије Југославије, партизански руководилац, представник за БиХ, комадант Главног штаба НОПО БиХ, делегат ЦК КПЈ ѕа БиХ, члан Главног штаба НОПОЈ.
15. Драган Ђурић = мајор, шеф Ваљевске Озне (књ 2 стр 15)
16. Јосип Броз Тито = врховни командант партизанске војске Југославије 1941-1945. и председник Југославије 1945-1980 године (књ 1 стр 15).
17. Теуфик Селимовић- Буђони = шеф Тузланске Озне, генерал, брат књижевника Меше Селимовића ( књ 3 стр 23)
18. Слободан Принцип – Сељо = комунистички представник за БиХ, члан Главног штаба НОПО БиХ.
19. Родољуб Чолаковић = представник за Србију,политички комесар Главног штаба НОПО БиХ. /Све о Родољубу и његовом пореклу; види (књ Н.с.к.Д стр. 22,23).
20. Славиша Вајнер- Чича = све о њему види; (књ Н.с.к.Д стр. 78).

ОЗН – Орган заштите народа у време комунистичке власти, коме је 1947. Године промењен назив у УДБ- Управа државне безбедности.
1. Александар Ранковић = шеф Озне за Југославију (књ 2 стр 15)
2. Слободан Пенезић- Крцун = шеф Озне за Србију и помоћник шефа Озне за Југославију (књ 2 стр 15)
3. Мића Ашћерић = шеф Озне у Вишеграду (књ 2 стр 75)
4. Миле Милативић = официр Озне, главни организатор међуопштинских Озни Источне Босне у хватању Драже Михаиловића
5. Ризо Селмановић = шеф Озне у Сребреници (књ 3 стр 49)
6. Љубо Вукајловић = шеф Озне у Милићима (књ 3 стр 50)
7. Сава Билић = шеф Озне у Соколовићима (књ 3 стр 66,67)
8. Маринко Миљевић = шеф Озне у Горажду, мајор (књ 3)
9. Лука Драгојловић = шеф Озне у Бајиној Башти, мајор (књ 3)
10. Брана Савић = заповедник комуниста и партизана у Шековићима, син проте Саве Савића из Шековића. Брана Савић и Роса Јакшић су намамили и убили Момчила Мићића команданта власеничке бригаде. Иначе, Роса Јакшић је кума Момчила Мићића. (књ 1 стр 189). Све о Брани Савићу види; (књ Н.с.к.Д стр. 27,28).
11. Милован Ђилас = црногорски комунистa убијаo Србе (књ 1)
12. Пека Дапчевић = црногорски комунистa убијаo Србе (књ 1)
13. Сава Ковачевић = црногорски комунистa убијаo Србе (књ 1)
14. Светозар Вукмановић-Темпо = црногорски комунистa убијао Србе (књ 1), Светозар Вукмановић –Темпо један од чланова највиших форума Комунистичке партије Југославије, партизански руководилац, представник за БиХ, комадант Главног штаба НОПО БиХ, делегат ЦК КПЈ ѕа БиХ, члан Главног штаба НОПОЈ.
15. Драган Ђурић = мајор, шеф Ваљевске Озне (књ 2 стр 15)
16. Јосип Броз Тито = врховни командант партизанске војске Југославије 1941-1945. и председник Југославије 1945-1980 године (књ 1 стр 15).
17. Теуфик Селимовић- Буђони = шеф Тузланске Озне, генерал, брат књижевника Меше Селимовића ( књ 3 стр 23)
18. Слободан Принцип – Сељо = комунистички представник за БиХ, члан Главног штаба НОПО БиХ.
19. Родољуб Чолаковић = представник за Србију,политички комесар Главног штаба НОПО БиХ. /Све о Родољубу и његовом пореклу; види (књ Н.с.к.Д стр. 22,23).
20. Славиша Вајнер- Чича = све о њему види; (књ Н.с.к.Д стр. 78).
Na što se ovo tačno odnosi, na područje cijele Jugoslavije a ne samo Hrvatske, i to u u periodu 1949-1956?Na njemu se nalazi 16.101 ime zatočenika i zatočenica. Ukupno je, po tom spisku, u svim logorima za informbiroovce na razne načine (ubistvo, samoubistvo, prirodna smrt) život izgubilo 413 osoba.
Čini mi se da je uvijek bila prenapuhana priča oko tog Golog otoka.
- 
				Spanac_113
 - Inventar foruma

to je potpuna lista zatvorenika na GO.Lebowski wrote:Na što se ovo tačno odnosi, na područje cijele Jugoslavije a ne samo Hrvatske, i to u u periodu 1949-1956?Na njemu se nalazi 16.101 ime zatočenika i zatočenica. Ukupno je, po tom spisku, u svim logorima za informbiroovce na razne načine (ubistvo, samoubistvo, prirodna smrt) život izgubilo 413 osoba.
Čini mi se da je uvijek bila prenapuhana priča oko tog Golog otoka.
najvecim dijelom staljinisti (ili oni za koje se mislilo da jesu) iz cijele SFRJ (FNRJ).
po prosjeku, najveci broj crnogorskih prvoboraca, clanova KP 36'-40' koji su silom prilika ili boravili u sovjetskom savezu u to vrijeme ili bili u kontaktu/pod komandom za vrijeme rata sa osobama koje su se smatrale staljinistima su bili osudjeni na robiju na GO. mnogi od njih su takodjer bili i nosioci najvisih odlikovanja iz NOB-a.
- 
				Spanac_113
 - Inventar foruma

Djelovanje UDBE izvan drzavnih granice. 
Asasinacije;
Year Country Assassinated

Asasinacije;
Year Country Assassinated
- 1946	 Italy	                          Ivo Protulipac
Italy Andrej Uršič
1948 Austria Ilija Abramović
1960 Argentina Dinka Domančinović
1962 Argentina Rudolf Kantonci
1966 Canada Mate Miličević
1967 West Germany Joze Jelić, Mile Jelić, Vlado Murat, Jusuf Gervalla,
Bardhosh Gervalla, Anđelko Pernar, Marijan Šimundić, Petar Tominac
1968 Austria Josip Krtalić
Australia Pero Čović
France Nedjeljko Mrkonjić
Italy Ante Znaor
West Germany Đuro Kokić, Vid Maričić, Mile Rukavina, Krešimir Tolj, Hrvoje Ursa
1969 West Germany Mirko Ćurić, Nahid Kulenović
Spain Vjekoslav (Maks) Luburić
1971 Argentina Ivo Bogdan
UK Maksim Krstulović
West Germany Mirko Šimić
Sweden Mijo Lijić
1972 Italy Rosemarie Bahorić, Stjepan Ševo, Tatjana Ševo
West Germany Ivan Mihalić, Josip Senić
1973 West Germany Josip Buljan-Mikulić
1974 West Germany Mate Jozak
1975 Austria Nikola Martinović
Belgium Matko Bradarić
Denmark Vinko Eljuga
West Germany Ivica Miošević, Nikola Penava, Ilija Vučić
Sweden Stipe Mikulić
1976 France Ivan Tuksor
1977 South Africa Jozo Oreč
West Germany Ivan Vučić
1978 France Bruno Bušić
United States Križan Brkić
1979 Canada Cvitko Cicvarić, Goran Šećer
United States Marijan Rudela, Zvonko Šimac
1980 West Germany Mirko Desker, Nikola Miličević
1981 France Mate Kolić
West Germany Petar Bilandžić, Ivo Furlić, Ivan Jurišić, Mladen Jurišić,
Ante Kostić, Jusuf Gervalla, Bardhosh Gervalla, Kadri Zeka
Switzerland Stanko Nižić
1983 West Germany Stjepan Đureković, Franjo Mikulić, Đuro Zagajski, Milan Župan
1984 West Germany Slavko Logarić
1984 Austria Tomislav Katalenic
1986 United States Franjo Mašić
1987 Canada Damir Đureković
West Germany Ivan Hlevnjak
1989 West Germany Ante Đapić
1990 Belgium Enver Hadri 
Kakva god da je bila UDBA, da je Bog d'o zavrsila sto je pocela, ne bi ovog rata ni bilo. 
Jao dok su svi lizali partijske hastale, i dupenca, druga se pjesma pjevala.
Hipokrizija je najgora osobina

Jao dok su svi lizali partijske hastale, i dupenca, druga se pjesma pjevala.
Hipokrizija je najgora osobina
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
						btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
- 
				Spanac_113
 - Inventar foruma

hajd' nadji kakav dokument o tome inace cemo svi pocet laprdat rekla kazala.Krokodil Behko wrote: Iz Bijeljine su odveli 300 Bošnjaka u nekakve/negdje Hrvatske Karlovce i sve ih pobili. Rijetko je koji ostao živ. Jedan koji je preživio, kaže da su ga pustili samo zog toga što je bio mlađi od 20 godina. Znači, ovih 300 pobijeno je jer im je dokazano krivično djelo - stariji od 20 godina.
postoji dosta dokumentacije na netu, 98% gluposti ali se moze naci i poneki izvorni dokument.
tu i tamo lete i imena clanova egzekucijskih odreda ali ne da mi se bas stavljati postove sa imenima ljudi.