Vehabije
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma

- Status: Offline
Re: Vehabije
Mene bi eto stvarno interesovalo tvoje misljenje po ovom pitanju.
Npr imamo s jedne strane tzv."Vehabije",onda od njih samih imamo objasnjenje:"nema Vehabija".
A ipak recimo imaju na Karti S.Arabije regije koje su prikazane sa Wahabitten tj Vehabije.
Velika je fitna medju muslimanima po ovom pitanju,od desavanja i odvajanja u Dzamijama pa i do problema u porodicama.
Ja licno imam prijatelja i poznanika i s ove i s one strane.
U mnogo cemu ih razumijem,a dosta toga je maglovito.
Pitanje Akide.
Pitanje Abdul Vehaba,ko je sta je,zasto se njegov otac njega javno odrekao,sta pise njegov brat o njemu u njegovoj knjizi?
Klasicna Islamska Zajednica isto nije "cvijecka",da se razumijemo.
Npr imamo s jedne strane tzv."Vehabije",onda od njih samih imamo objasnjenje:"nema Vehabija".
A ipak recimo imaju na Karti S.Arabije regije koje su prikazane sa Wahabitten tj Vehabije.
Velika je fitna medju muslimanima po ovom pitanju,od desavanja i odvajanja u Dzamijama pa i do problema u porodicama.
Ja licno imam prijatelja i poznanika i s ove i s one strane.
U mnogo cemu ih razumijem,a dosta toga je maglovito.
Pitanje Akide.
Pitanje Abdul Vehaba,ko je sta je,zasto se njegov otac njega javno odrekao,sta pise njegov brat o njemu u njegovoj knjizi?
Klasicna Islamska Zajednica isto nije "cvijecka",da se razumijemo.
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM
Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!
Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9721 times
- Been thanked: 11462 times
InšaAllah pokušaću da na što jednostavniji način pojasnim neke stvari, samo sada je malo kasno da bih se u to upustio, koncentracija pada, oči se sklapaju

"Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima." (El-Isra,82)
Pa vidi 'Hajrullah', možda je bolje u objašnjenju da kreneš od toga da smo mi ovdje 'ljudi koji nisu nasjeli na određenu propagandu'. Znači, već jedni s drugima deveramo oko 20 godina i vehabizam, kako ga imenuje većina u BiH, ovdje nije nikakva novina. Ono što je po meni bitno je da sve prolazi nužne mijene i prilagodbe, a ako su to u ovom slučaju poboljšanja svakako da je vrijedno o njima govoriti i pisati. 
Kako bi bilo lijepo kada bi taj avatar zamijenio i inšaAllah uradićeš ti to 
U pravu si da to nije novina ovdje, međutim iako je tako, narod je zaista zadrt po nekim pitanjima i neda da im se argumentovano pojasne neke stvari, već dozvoljavaju da im mediji u mnogome kreiraju mišljenje ne samo po ovom pitanju, a mediji se nisu pokazali dobronamjernim i radili su sve moguće stvari i spletke da bi sebi gledanost povećali, pa i na uštrb istine.krhotina wrote:Pa vidi 'Hajrullah', možda je bolje u objašnjenju da kreneš od toga da smo mi ovdje 'ljudi koji nisu nasjeli na određenu propagandu'. Znači, već jedni s drugima deveramo oko 20 godina i vehabizam, kako ga imenuje većina u BiH, ovdje nije nikakva novina. Ono što je po meni bitno je da sve prolazi nužne mijene i prilagodbe, a ako su to u ovom slučaju poboljšanja svakako da je vrijedno o njima govoriti i pisati.
Ja sam brate prošao svijeta, dugo godina živio u Americi i nigdje nisam naišao na odbojnost prema određenim ljudima kao ovdje, ali o tome ću detaljno u svom pokušaju da pojasnim ovu temu, inšaAllah...
Ipak si se razbudio...
Ovdje jeste velika blokada u svijesti, ali nigdje nemaš tako dobrih ljudi kao kod nas!
Ovdje jeste velika blokada u svijesti, ali nigdje nemaš tako dobrih ljudi kao kod nas!
Ne znam šta bih ti rekao... Iskreno, ja sam se mnogo razočarao u ljude ovdje... otišao sam iz Bosne 2000. godine, vratio se 2012. i kako nisam bio svo to vrijeme ovdje, primjetio sam mnoge negativne promjene, koje možda teško primjeti neko ko je ovdje bio svo to vrijeme.krhotina wrote:Ipak si se razbudio...
Nema više one topline, ljudskosti, sve više se svijet udaljava od vjere (doduše neki se i vraćaju, ali to je sasvim nešto malo), familijarne veze se kidaju, sve se manje ljudi druže, posjećuju, familije se ne obilaze, ne znaju jedni za druge, ne zanimaju ih ni problemi nekoga u familiji, a kamoli da pokuša da pomogne svom bližnjem. Svugdje je zavladao nekakav interes, pa ako ima interesa, imaćeš pažnju familije ili prijatelja, a ako niko nema interes ili koristi neke od tebe, nikome nisi na pameti. Jedna velika udaljenost...
A što je najbolnije, ovdje ljudi dozvoljavaju da ih propaganda usmjerava gdje ona hoće. Za svojih 12 godina u Americi nisam doživio neugodnosti, kao ovdje za 2 godine. Ali eto...
Nisam se razbudio, ali za ove postove ne treba da ulažem nekakve posebne naporekrhotina wrote:Ipak si se razbudio...
Hajrullah wrote:Ne znam šta bih ti rekao... Iskreno, ja sam se mnogo razočarao u ljude ovdje... otišao sam iz Bosne 2000. godine, vratio se 2012. i kako nisam bio svo to vrijeme ovdje, primjetio sam mnoge negativne promjene, koje možda teško primjeti neko ko je ovdje bio svo to vrijeme.krhotina wrote:Ipak si se razbudio...
Nema više one topline, ljudskosti, sve više se svijet udaljava od vjere (doduše neki se i vraćaju, ali to je sasvim nešto malo), familijarne veze se kidaju, sve se manje ljudi druže, posjećuju, familije se ne obilaze, ne znaju jedni za druge, ne zanimaju ih ni problemi nekoga u familiji, a kamoli da pokuša da pomogne svom bližnjem. Svugdje je zavladao nekakav interes, pa ako ima interesa, imaćeš pažnju familije ili prijatelja, a ako niko nema interes ili koristi neke od tebe, nikome nisi na pameti. Jedna velika udaljenost...
A što je najbolnije, ovdje ljudi dozvoljavaju da ih propaganda usmjerava gdje ona hoće. Za svojih 12 godina u Americi nisam doživio neugodnosti, kao ovdje za 2 godine. Ali eto...
Najbolja stvar koja ti se mogla dogoditi, a dobro znaš da se ništa slučajno ne događa, je da si bio odsutan ovaj period. Ja apsolutno stojim iza tvrdnje da nigdje nemaš tako dobrih ljudi kao kod nas. No, blokada svijesti koju pominjem je moderni koncept pokoravanja i dehumanizacije naroda, ali to je već druga tema. Helem, naš čovjek u sebi još nosi ono veličanstveno što je imao u ratu, a za što su hegemonisti mislili da je iskorijenjeno. Danas se to duhovno imanje urušava pod teretom materijalnog neimanja. Zato je vanjska slika nas često fizička afirmacija bijednih ljudi. No, to nije pravo stanje stvari
Nemojte ih braniti kad su oni šljam, barem većinom. Ko njima daje za pravo da nazivaju druge muslimane nevjernicima? Ne znam da li je neko postavio video gdje u skopskoj džamiji izbacuju i udaraju muftiju i jednog starca koji je pokušao da spriječi incident koji se ne bi smio dešavati u džamiji. Neki dan vehabije poznatog časopisa SAFF su šikanirale trenutnog Reisa jer je čestitao Kradinalu Puljiću postavljanje kipa pokojnog Pape Ivana Pavla II a siguran sam da ovdje svi ili barem većina znaju koliko je taj isti Papa uradio za državu Bosnu i da znaju da je najviše intervencija i napravio za BiH. Prije toga oficijelna vehabijska stranica Put Vjernika je "protekfirila" istog Reisa jer je čestitao Božić Kardinalu i katolicima u BiH. Moje pitanje je šta oni žele ovdje? Da li žele od multikulturalne Bosne napravit muslimanski rezervat u Evropi ili šta drugo. Ako to hoće zašto ih branite, a ako neće zašto je njihovo ponašanje grozno prema autohtonim bosanskim katolicima (posebno prema njima)
AmenJCR wrote:Nemojte ih braniti kad su oni šljam, barem većinom. Ko njima daje za pravo da nazivaju druge muslimane nevjernicima? Ne znam da li je neko postavio video gdje u skopskoj džamiji izbacuju i udaraju muftiju i jednog starca koji je pokušao da spriječi incident koji se ne bi smio dešavati u džamiji. Neki dan vehabije poznatog časopisa SAFF su šikanirale trenutnog Reisa jer je čestitao Kradinalu Puljiću postavljanje kipa pokojnog Pape Ivana Pavla II a siguran sam da ovdje svi ili barem većina znaju koliko je taj isti Papa uradio za državu Bosnu i da znaju da je najviše intervencija i napravio za BiH. Prije toga oficijelna vehabijska stranica Put Vjernika je "protekfirila" istog Reisa jer je čestitao Božić Kardinalu i katolicima u BiH. Moje pitanje je šta oni žele ovdje? Da li žele od multikulturalne Bosne napravit muslimanski rezervat u Evropi ili šta drugo. Ako to hoće zašto ih branite, a ako neće zašto je njihovo ponašanje grozno prema autohtonim bosanskim katolicima (posebno prema njima)
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
Na ovoj stranici (18) sam dva puta prozvan pa da se javim sa ovom viješću:

Vođa jedne od dvije najveće zajednice pripadnika radikalnog islama u Bosni i Hercegovini Bilal Bosnić pozvao je mladiće iz te zemlje da se pridruže oružanim skupinama terorističke organizacije Islamske države (IS) i tako se uključe u džihad kojega ta organizacija vodi na teroritoriju Iraka i Sirije čineći pri tom zločine bez presedana, prenosi “Dnevni avaz”.
Bosnićev poziv mladim muslimanima iz BiH da se pridruže IS-u ostao je zabilježen na video snimci s posljednjeg predavanja što ga je održao pred svojim sljedbenicima s područja Cazinske krajine u sjeverozapadnoj Bosni. Bosnić je u tom istupu, među ostalim, kazao kako “istina i Islamska država opstaju”.
“To nije rekao Bilal, rekli su oni koji su je (IS) utemljili i koji su za tu stvar dali svoje živote i svoje kosti. Ta stvar opstaje i pored tolikih napada onih koji su zbunjeni i onih koji nisu zbunjeni nego se bore protiv istine”, kazao je Bosnić kako ga citira “Avaz”.
A snimak tog nakaradnog Bosnića imate na linku
EDIT, ja se toplo nadam da neću doživjeti, dakle da ću prije umrijeti nego da doživim takve pozive na područja bivše Yu, jer to što oni rade u Siriji i u Iraku, to će isto raditi i prvenstveno u BiH. Ubijat će ćafire, to jest one koji ne praktikuju islam kao oni.
U Siriji to već rade a kako su počeli to i u Iraku rade.

Vođa jedne od dvije najveće zajednice pripadnika radikalnog islama u Bosni i Hercegovini Bilal Bosnić pozvao je mladiće iz te zemlje da se pridruže oružanim skupinama terorističke organizacije Islamske države (IS) i tako se uključe u džihad kojega ta organizacija vodi na teroritoriju Iraka i Sirije čineći pri tom zločine bez presedana, prenosi “Dnevni avaz”.
Bosnićev poziv mladim muslimanima iz BiH da se pridruže IS-u ostao je zabilježen na video snimci s posljednjeg predavanja što ga je održao pred svojim sljedbenicima s područja Cazinske krajine u sjeverozapadnoj Bosni. Bosnić je u tom istupu, među ostalim, kazao kako “istina i Islamska država opstaju”.
“To nije rekao Bilal, rekli su oni koji su je (IS) utemljili i koji su za tu stvar dali svoje živote i svoje kosti. Ta stvar opstaje i pored tolikih napada onih koji su zbunjeni i onih koji nisu zbunjeni nego se bore protiv istine”, kazao je Bosnić kako ga citira “Avaz”.
A snimak tog nakaradnog Bosnića imate na linku
EDIT, ja se toplo nadam da neću doživjeti, dakle da ću prije umrijeti nego da doživim takve pozive na područja bivše Yu, jer to što oni rade u Siriji i u Iraku, to će isto raditi i prvenstveno u BiH. Ubijat će ćafire, to jest one koji ne praktikuju islam kao oni.
U Siriji to već rade a kako su počeli to i u Iraku rade.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
Ovaj gad se opet javlja. Dosta što je toliko majki u Bosni oplakivali svoje sinove jer su otišli dole u Siriju, već sad treba i u Irak. Kad je vođa muslimana što na svom primjeru ne pokaže 
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 165 times
- Been thanked: 369 times
al ga cvijeta tolerancijaJCR wrote:Nemojte ih braniti kad su oni šljam, barem većinom. Ko njima daje za pravo da nazivaju druge muslimane nevjernicima? Ne znam da li je neko postavio video gdje u skopskoj džamiji izbacuju i udaraju muftiju i jednog starca koji je pokušao da spriječi incident koji se ne bi smio dešavati u džamiji. Neki dan vehabije poznatog časopisa SAFF su šikanirale trenutnog Reisa jer je čestitao Kradinalu Puljiću postavljanje kipa pokojnog Pape Ivana Pavla II a siguran sam da ovdje svi ili barem većina znaju koliko je taj isti Papa uradio za državu Bosnu i da znaju da je najviše intervencija i napravio za BiH. Prije toga oficijelna vehabijska stranica Put Vjernika je "protekfirila" istog Reisa jer je čestitao Božić Kardinalu i katolicima u BiH. Moje pitanje je šta oni žele ovdje? Da li žele od multikulturalne Bosne napravit muslimanski rezervat u Evropi ili šta drugo. Ako to hoće zašto ih branite, a ako neće zašto je njihovo ponašanje grozno prema autohtonim bosanskim katolicima (posebno prema njima)
njih svatko ima pravo mrzit ali oni moraju biti fini prema svakom?
i to s papom,muftijom i reisom je za svaku pohvalu
sta je reis ikako?? ja nisam vehabija a gadi mi se lik,koji je on hepek ikako? mini poslanik? sveti coek?
ili cisto neki debil koji se pravi pametan,slusajte me ja sam veliki reis
kurec od ovce
Prvo da pojasnim, nevezano za tvoj post pod multikulturom sam mislio na vjersku multikulturu 
Eh @harlekin šta bi reis trebao da uradi? Ode do katedrale i polupa kip? Jel ne treba da čestita katolicima Božić? Ne zaboravi da su Turci ubijali nemuslimane ne bi ni tebe bilo danas, kao ni mene, a bogami ni cijelog Balkana
Eh @harlekin šta bi reis trebao da uradi? Ode do katedrale i polupa kip? Jel ne treba da čestita katolicima Božić? Ne zaboravi da su Turci ubijali nemuslimane ne bi ni tebe bilo danas, kao ni mene, a bogami ni cijelog Balkana
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 165 times
- Been thanked: 369 times
nedo bogJCR wrote:Prvo da pojasnim, nevezano za tvoj post pod multikulturom sam mislio na vjersku multikulturu
nego sta ce reis ikako,koja je svrha njegova postojanja
nema ga ni u kakvim ozbiljnim knjigama,znaci novotarija cista
kod nas ljudi uzivaju u novotarijama,drze ih se,moj komso jak vjernik ima trgovinu i prodaje alkohol,a trci do dzamije
mislim da svatko zna 10 koje je bog prokleo a imaju veze s alkoholom,al to ne smeta nikom,ne smeta ni kad dicni ljudi nakon dzume ili bajrama navrate u birtiju na casicu,ali zato jebeno smeta sto oni sire noge kad klanjaju,to svatko vidi
sebe ne gledamo,a njih mrzimo jer znamo da su bolji od nas
Evo da ti objasnim funkciju Reisa koja je 100% takva. Sve do ukidanja hilafeta muslimani nisu imali Reisa, niti je bilo potrebe za tom f-jom. Dotad je Halifa lično davao dopuštenja ko može da drži hutbe na džumama i Bajram-namazima, on je donosio fetve... (naravno ove halife kasnije koje veze nisu imale sa vjerom su imale ljude koji su se dogovarali oko fetvi, a halife bi to i oficialno naredile). Kad je halifat ugašen, a halife više nije bilo muslimani su morali da dođu do neke alternative, tako da su napravili funkciju Reisa. On je za razliku od halife jedino DUHOVNI vođa. Danas reis radi ono što je nekad radio halifa, isključujući državnički posao koji je halifa imao. Dakle to jeste novotarija, ali novotarija sa razlogom. Malo pogledaj i opštu historiju, a i muslimansku historiju, pa pogledaj islamske propise kako bi nešto mogao prozvati nepotrebnim bidatom.
Živio
slazem se sa JCR-om. nasa je duznost da slijedimo reis-a iz razloga kojeg je vec JCR naveo. on je nas duhovni vodja i odgovarace pred Allahom dz.s. za ono na sta nas uputi. ista je stvar za muftije i imame.
vehabije (ne sve, ali sigurno vecina) svojim (grubim) nacinom cine razdor medju muslimanima. razbijaju dzemat. u tome je problem. a dzemat je od velike vaznosti u islamu. problem je u tome sto vecina sebe smatra (velikim) znalcem islama nakon (mozda) nekoliko procitanih dijela i diskreditira onog ko je cijeli svoj zivot tome posvetio (mejtaf, medresa, pa i fakultet i vise od toga). to je isto da odes doktoru. on ti uspostavi dijagnozu i ti mu kazes - ma daj sta ti znas - cika google kaze drugacije.
isto tako necemo otici kod automehanicara da nam uspostavi dijagnozu o nasem zdravlju ili da ne daj Boze uradi neki strucni zahvat nad nama.
glavno im je to sto se pozivaju na sunnet - a tako cesto su daleko od istog.
vehabije (ne sve, ali sigurno vecina) svojim (grubim) nacinom cine razdor medju muslimanima. razbijaju dzemat. u tome je problem. a dzemat je od velike vaznosti u islamu. problem je u tome sto vecina sebe smatra (velikim) znalcem islama nakon (mozda) nekoliko procitanih dijela i diskreditira onog ko je cijeli svoj zivot tome posvetio (mejtaf, medresa, pa i fakultet i vise od toga). to je isto da odes doktoru. on ti uspostavi dijagnozu i ti mu kazes - ma daj sta ti znas - cika google kaze drugacije.
glavno im je to sto se pozivaju na sunnet - a tako cesto su daleko od istog.
Još jedna stvar, rijetki su muslimani koji klanjaju čitavu džumu, dakle i nakon farza, a dosta se govori kako reis ne treba, kako je to novotarija. Da objasnim, naši pradjedovi mudri ljudi nakon što su napravili funkciju reisa, nisu bili sigurni da li se opet džuma prihvata, zato su uveli klanjanje nakon farza, kako bi nam u najgorem slučaju bilo upisano podne. Tako da ko god ne vjeruje reisu i smatra njegovu funkciju nepotrebnom, neka ostane i nakon farza džume da bi bio siguran (osim ako i to nije bidat
)