Vjerodostojnost Biblije, Kur'ana i hadisa

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Status: Offline

Re: HADIS DANA

Post by krhotina » 08 Oct 2014, 15:11

Prvo, ne možeš ti meni govoriti kakvu ću temu ja da otvorim, niti ja to mogu bilo kome sugerisati. Ja, i svi mi, diskutujemo na otvorene teme a ne na one koje nisu otvorene.
Već sam rekao da hadisi nisu Alajbegova slama, oni su za pomno proučavanje, lično i u užim krugovima...

Što se tiče Oprosnog hadža nije me zaintrigirao sam tekst tj. hadis nego što si ti napisao sljedeće dvoje:

Velika hutba je sačuvana u iskonskom obliku i glasi:
p.s.
Da ništa više nema o islamu ovo je dovoljno za one koji vjeruju.

I da malo spustimo tenzije, prijateljski ti preporučujem da ne uzimaš ništa zdravo za gotovo :mah

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Vjerodostojnost Biblije, Kur'ana i hadisa

Post by drugrankovic » 16 Oct 2014, 16:33

kad ćete se pomakljate i pokažete kome je veći? kad već ne možete dokažete čija je knjiga u pravu? a junaci?
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 16 Oct 2014, 17:32

Ni Biblija nije više ono što je nekad bila, tako ni Musaf a Hadisi pogotovo.
Nakaradno tumačenje na svakom koraku a ako se neko slučajno usudi pa skrene pažnju na to nakaradno tumačenje,............ onda je taj kriv i mrzitelj a nisu oni krivi što krivo tumače.
Na ovom forumu je to u više navrata bilo prisutno - kao i u stvarnom životu u svakodnevnici.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 16 Oct 2014, 18:56

Salahuddin wrote:
mrki62 wrote:Ni Biblija nije više ono što je nekad bila, tako ni Musaf a Hadisi pogotovo.
Nakaradno tumačenje na svakom koraku a ako se neko slučajno usudi pa skrene pažnju na to nakaradno tumačenje,............ onda je taj kriv i mrzitelj a nisu oni krivi što krivo tumače.
Na ovom forumu je to u više navrata bilo prisutno - kao i u stvarnom životu u svakodnevnici.
Mozes li mo objasniti tvoju tvrdnju da ni Musaf nije sto je nekad bio? Je li to on nekako izmijenjem? Sto se tice tumacenja, tu mogu da se slozim jer svako danas misli da moze tumaciti Kur'an, pa je youtube pun videa samozvanih sejhova kako tumace Kur'an kako njima pase. Ali ako kazes da je Kur'an nesto razlicit od onog, recimo iz 10 vijeka, onda moram zatraziti objasnjenje.
Mogu objasniti,mada sam odmah u drugoj rečenici jasno napisao a prvenstveno ovo; Nakaradno tumačenje na svakom koraku
To je problem.
Dakle, ništa nije izmijenjeno al je zato ono što ja a i ti pišemo - tumačenje je problem..
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9728 times
Been thanked: 11465 times

Post by Krokodil Behko » 11 Dec 2014, 11:17

Idemo ponovo. Nisam dobio odgovor od forumske uleme.

Austrija uvodi zakon o Islamu i između ostalog, zakon nalaže da propovijedi budu na njemačkom jeziku.

Pitanje (ponovo) bi bilo, zašto mora da bude arapski a ne i maternji jezici?

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 11 Dec 2014, 11:47

Krokodil Behko wrote:Idemo ponovo. Nisam dobio odgovor od forumske uleme.

Austrija uvodi zakon o Islamu i između ostalog, zakon nalaže da propovijedi budu na njemačkom jeziku.

Kakve propovjedi? U islamu toga nema.
KUR'AN da se uči na njemačkom? Za hudbe se i ja slažem.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla » 11 Dec 2014, 15:04

pretjerujete,,sa ovim vasim iskazima,,(ali kuran se moze samo uciti na arpskom!)Ovo me posjeti na doba kada se biblija ucila samo na latinskom jeziku a latinski su ucili samo oni koji su teologiju ili medicinu studirali)
Skrivati znanje od drugih je grjeh, zato na svu srecu postoje prevodi svih svetih knjiga na svim jezicima !
jer ako tako napisete moze se dobiti osjecaj da je musliman iz Bosne manje vrjedan od onog muslimana u Pakistanu
ili muslimana iz Dohe,!!,
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci » 11 Dec 2014, 23:43

Krokodil Behko wrote:Idemo ponovo. Nisam dobio odgovor od forumske uleme.

kao sto Komesar i Salahuddin rekose, radi se sigurno o (dzumanskim) hutbama.
ako se ne varam to se i u njemackoj predlagalo. neke dzamije to same od sebe praktikuju na nacin pored hutbe na maternjem jeziku(npr. turskom ) izloze letak na njemackom jeziku u kojem je sadrzana sva hutba.

recimo, u jednoj bosanskoj dzamiji imam praktikuje da dio hutbe odrzi na njemackom jeziku, dok drugi (duzi) dio odrzi na nasem.
to je radi onih koji nisu sa naseg podrucja. meni je to super.

sto se tice ucenja Kur'ana - tu samo arapski dolazi u obzir. posebno kad je namaz u pitanju.
Calla wrote:pretjerujete,,sa ovim vasim iskazima,,(ali kuran se moze samo uciti na arpskom!)Ovo me posjeti na doba kada se biblija ucila samo na latinskom jeziku a latinski su ucili samo oni koji su teologiju ili medicinu studirali)
Skrivati znanje od drugih je grjeh, zato na svu srecu postoje prevodi svih svetih knjiga na svim jezicima !
jer ako tako napisete moze se dobiti osjecaj da je musliman iz Bosne manje vrjedan od onog muslimana u Pakistanu
ili muslimana iz Dohe,!!,

ma nije bona. ne krije niko znanje. da je tako, ne bi bilo prevoda. znanje je u islamu golemu i covjek se na isto podstice.

dove recimo mozes i bolje ti je cak uputiti na svom jeziku - a Allah dragi najbolje zna - dok je ucenje Kur'ana posebna stvar.
mozda te nekad oblije taj posebni osjecaj pri slusanju ucenja Kur'ana - bez obzira u kojem obliku, pa shvatis zasto je to tako. :cvijece
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 15 Dec 2014, 15:50

Eee samo sam to zeljela da cujem (poseban osjecaj pri slusanju ucenja kurana )
nebitno je na kojem je jeziku, ako tebi molitva godi!!

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 16 Dec 2014, 00:31

nije isto Calla. nije. ali, hajde de.

najzad, kad je molitva tj. namaz u pitanju to je obaveza (farz)! oko toga nema dileme i rasprave.
NeK pUkNu DuSmAnI...

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Dec 2014, 11:35

Paparaci,je li to nekakvo naviknuto unutarnje tjeranje ,da moras,,da ne smijes izostati jer u protivnom ako preskocis osjetices prazninu,,jad,,lose raspolozenje...ili kako??

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 16 Dec 2014, 11:59

Nekako mi i ne bi imalo smisla da se prevodi i tako uči.. čitati ok al baš učiti na način kao što se sada radi ne bi to bilo to... Ne vidim ni neku potrebu kad već funkcioniše i ovako. :cudi
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 17 Dec 2014, 00:33

Calla wrote:Paparaci,je li to nekakvo naviknuto unutarnje tjeranje ,da moras,,da ne smijes izostati jer u protivnom ako preskocis osjetices prazninu,,jad,,lose raspolozenje...ili kako??
na sta mislis? na obavljanje namaza ili ucenja Kur'ana?

mozda najvazniji razlog zbog kojeg se u namazu mora uciti na arapskom, jeste taj, sto je Kur'an samo na arapskom originalan i autentican. kad su prevodi u pitanju, to nije slucaj. imas recimo na bosanskom jeziku dva priznata i poznata prevoda - a to su od Korkuta i Mlive.
NeK pUkNu DuSmAnI...

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 17 Dec 2014, 07:59

Prevod Kur'ana je moguć i dozvoljen ali ma kako bio stručno i pažljivo rađen,ne može nikad ni približno biti jednak orginalu,niti može služiti kao izvor i podloga za dublje izučavanje islama ili kao pobožne riječi,riječi ibadeta koje bi se učile u namazu umjesto orginalnog teksta

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 17 Dec 2014, 09:41

Ovdje ste me zaposlili sa razmisljanjem ,zasto vam je bitno da kuran mora original biti odnosno tko vam prireduje ovakve izjave da niste originalni jer ucite iz prevedenih kopija ??
Nesto sto je nemoguce dohvatiti zasto se tezi prema tome odnosno zasto se navode sumnje meni ovo zvuci kao da taj sto vjeru prevodi i sam nije siguran u sebe pa zato i vama prenosi nesigurnost u to sto radite (savladati nemoguce )???
Postajete li vi kao vjernik ,osobe vece i jace ako iz originala ucite=????

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 17 Dec 2014, 10:24

Calla wrote:Ovdje ste me zaposlili sa razmisljanjem ,zasto vam je bitno da kuran mora original biti odnosno tko vam prireduje ovakve izjave da niste originalni jer ucite iz prevedenih kopija ??
Nesto sto je nemoguce dohvatiti zasto se tezi prema tome odnosno zasto se navode sumnje meni ovo zvuci kao da taj sto vjeru prevodi i sam nije siguran u sebe pa zato i vama prenosi nesigurnost u to sto radite (savladati nemoguce )???
Postajete li vi kao vjernik ,osobe vece i jace ako iz originala ucite=????
Kur'an je vječno nadahnuće. LJudski um nikad neće dosegnuti sve tajne sakrivene u njemu.
Zato je svaki prevod,ma kako bio dobar,mrtvo slovo na papiru,odnosno trenutno nadahnuće onog koji prevodi.

p.s.
Poznati njemački filozof Emanuel Kant u svom djelu "Kritika čistog uma" razvio je misao da ljudski um ne može obuhvatiti beskonačnu istinu.Po svojoj prirodi um spoznaje samo dijelove,a nemoćan je da shvati apsolutno egzistiranje.
Last edited by KOMESAR on 17 Dec 2014, 10:34, edited 1 time in total.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 17 Dec 2014, 10:26

KOMESAR wrote:Prevod Kur'ana je moguć i dozvoljen ali ma kako bio stručno i pažljivo rađen,ne može nikad ni približno biti jednak orginalu,niti može služiti kao izvor i podloga za dublje izučavanje islama ili kao pobožne riječi,riječi ibadeta koje bi se učile u namazu umjesto orginalnog teksta
..kad tad će te obrede održavat na materinjem jeziku to je prirodni ciklus.. :ok ne mogu zamislit da mi je misa na latinskom..ili ti na talijanskom :jok
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 17 Dec 2014, 10:39

laganini wrote:
KOMESAR wrote:Prevod Kur'ana je moguć i dozvoljen ali ma kako bio stručno i pažljivo rađen,ne može nikad ni približno biti jednak orginalu,niti može služiti kao izvor i podloga za dublje izučavanje islama ili kao pobožne riječi,riječi ibadeta koje bi se učile u namazu umjesto orginalnog teksta
..kad tad će te obrede održavat na materinjem jeziku to je prirodni ciklus.. :ok ne mogu zamislit da mi je misa na latinskom..ili ti na talijanskom :jok
Kur'an, od njegovog spuštanja na zemlju,nije pretrpio ni jednu izmjenu niti će se to desiti dok ga Allah ne digne sa zemlje.Biblija je nešto drugo.

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 17 Dec 2014, 10:41

vjerodostojnost je rječ koja pobija sv aku religiju tj njene temelje... od nedokazanog predstavlejno dokazano...
dakle vjerodostojnost čega? laži?

gomile hartijetina sličnog sadržaja , otvorene religije dje se navodno prorcima ukazuje bog... bla bla bla...

dokazi gospodo? nedokazano je dokazano i tačka a?! shipak!

i te otvorene religije, svaka u sebi ima i smak svjeta... samo ni jedna eto ne zna tacan datum minut , kako? znaju otprilike kao onda kad... ma p.... materna...

ne daj da ti nametanje ruši logiku i zdrav razum, izaberi ono što ti se svidja, u to vjeruj, i time se vodi... ne mora mujo dje i svi turci...

meni se svidja deo priče, ja to vidim ovako, pošao muhamed po svjetu (trgovac) prikupljao od svega po malo (religija) i kao otklanjao mane, nedostatke, a uzimao najbolje, i došao do neke zlatne sredine, uredivši to malo... naravno i njemu se bog "javio" trt milojka
e sad ima islam pogresna tumacenja i vrlo radikalna... to ostaje covjeku na izbor...
a crkve? vatikan? inkvizicija a? ma okean ih ne opra... pravoslavlje? isti kurac drugo pakovanje...
borba za prevlast, korist, ...

zato nadji sredinu, i odaberi ono što znaš da je čisto i čestito.. dobronamjerno... plemenito...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 17 Dec 2014, 10:58

paparaci wrote:
Calla wrote:Paparaci,je li to nekakvo naviknuto unutarnje tjeranje ,da moras,,da ne smijes izostati jer u protivnom ako preskocis osjetices prazninu,,jad,,lose raspolozenje...ili kako??
na sta mislis? na obavljanje namaza ili ucenja Kur'ana?

mozda najvazniji razlog zbog kojeg se u namazu mora uciti na arapskom, jeste taj, sto je Kur'an samo na arapskom originalan i autentican. kad su prevodi u pitanju, to nije slucaj. imas recimo na bosanskom jeziku dva priznata i poznata prevoda - a to su od Korkuta i Mlive.
Jedan od najvećih alima na našim prostorima u XX vijeku Kasim ef. Dobrača je pomagao i surađivao sa Besimom Krkutom na prevodu Kur'ana,dok je sa svim drugim koji su pokušavali prevoditi Kur'an odbio saradnju. (Kad je Omer Mušić preuređivao Čaušević-Pandžin prevod Kur'ana zbog navodnih ahmedijsko-kadijanijskog pogleda na svijet,Dobrača je odbio ponudu da pomogne)

Post Reply

Return to “Religija”