Pozitivna dešavanja u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9720 times
Been thanked: 11461 times
Status: Offline

Re: Pozitivna dešavanja u BiH

Post by Krokodil Behko » 15 Jul 2011, 12:28

Nova turisticka ponuda:Adrenalin park

"Adrenalin park" nova je vrsta turističke ponude u našem gradu, mjesto za sve koji vole ekstremne sportove i izazove koji podižu adrenalin. Nalazi se u naselju Osjek pored Ilidže, na više od 10 dunuma zemlje okružene šumom i sastoji se od velikog broja disciplina, tako da svako može naći nešto za sebe.

Isti tretman

- U ponudi imamo nekoliko disciplina. Prvenstveno je to šumska adrenalin disciplina, gdje učesnici moraju savladavati prepreke postavljene u šumi, od kojih je svaka zahtjevnija od prethodne. Tu je paintball, borba u šumskom ambijentu oružjem koje ispaljuje kuglice boje, kao i offroad vožnja motociklima četverotočkašima.

Posebna ponuda je "zip line", namijenjena prvenstveno onima koji se žele riješiti straha od visine. Naime, sastoji se od spuštanja preko sajle sličnoj onoj za žičaru, s tim da se ovdje obavlja preko kaiša kojim ste privezani za sajlu, dok tijelo slobodno visi - rekao nam je voditelj parka Zaim Korić.

Gosti dolaze iz Sarajeva i okolice, iz BiH i regiona, a u posljednje vrijeme i iz zemalja EU. Bilo je, kaže Korić, ambasadora, muzičara i političara, ali tretman je za sve isti.

Stručni nadzor

- Htjeli smo da našim građanima kao i turistima ponudimo jedinstven doživljaj. Svjesni smo da u današnje vrijeme zbog načina života, posla i ostalih stvari svi u sebi nakupljamo velike količine stresa i negativne energije. "Adrenalin park" je idealan način da to izbacimo iz sebe kroz druženje u prirodi i ekstremne sportove. Sve discipline rade se uz stručni nadzor. Mogu učestvovati svi, bez obzira na starosnu dob, a cijene se kreću od 21 KM za djecu do 30 KM za odrasle - naglašava Korić.

Sljedeći projekt, kaže Korić, bit će izgradnja paintball staze sa scenarijem. To podrazumijeva organizaciju borbe sa scenarijem koji će kreirati sami učesnici. U planu je i izgradnja kamp-prostora s bazenom, gdje će gosti moći razapeti šatore i provesti nekoliko dana u prirodi.

Ljudski stoni nogomet

Posebna ponuda za mlađe učesnike je uvećana verzija popularne igre stonog nogometa koja se igra na posebno pripremljenom poligonu.

Image

Uvećana verzija popularne igre

Svi igrači su privezani za poprečne šipke (tim broji do pet igrača) te se svi koji su na jednoj šipki moraju kretati u istom smjeru u isto vrijeme da bi došli do lopte.

I gurmani mogu uživati

Za sve goste osigurana je bogata gastro ponuda po pristupačnim cijenama.
Meni se sastoji od domaće hrane, roštilja i jela ispod sača, sa salatom i prilozima, a uz to se poslužuju i osvježavajuća pića i topli napici.

Političari žele intimu

- Prilikom dolaska ambasadora ili političara zakupljuje se čitav prostor na cijeli dan i taj dan park posluje samo za njih - kaže Korić.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 21 Jul 2011, 23:47

Miralem Ramic, jedanaestogodisnji Ronaldo iz Kalesije

Miralem Ramić, jedanaestogodišnji dječak iz Kalesije, svojim nogometnim umijećem, prema mišljenju nogometnih stručnjaka, mogao bi biti jedan od najboljih bh. nogometaša budućnosti. Iako i sam pripada mlađoj populaciji, već je ostvario svoj dječački san koji mu je bio zvijezda vodilja.

Miralem će uskoro put Italije i Španjolske gdje ga očekuju kako bi dodatno brusili njegovo nogometno umijeće i od njega stvorili svjetsko nogometno ime.

Dinamo, Inter, Juventus, Atalanta, što izabrati? - slatke su muke pred odlazak Miralema Ramića u neki od svjetskih klubova. Ovaj jedanaestogodišnji dječak iz Kalesije postao je novo nogometno otkriće pred kojim je, čini se, svjetska nogometna karijera. Njegov talent i sposobnost zapazili su menadžeri najpoznatijih italijanskih klubova.

Image

„Meni je prelijepo bilo. Svako jutro kad sam dolazio, oni su me grlili i družili se sa mnom, igrali smo se svačega. Treneri su me svaki put kad uradim nešto govorili: ’Bravo Mire, bravo Mire!’“

Koliko to tebi znači?

"To meni znači da previše ja mogu i da može još bolje. Ja bih volio samo da znam još jezik italijanski i sve će mi se onda ostvariti".

Miralemov trener Sulejman Sinanović i dalje je pod ogromnim utiskom nakon povratka iz Italije.

„Ostaju ti treneri bez daha kad vide Miralema kako se on ponaša u igri, kako igra - jer dijete sa 11 godina i tri mjeseca da ima takvu inteligenciju u igri koju igra timski za kolektiv. Obično djeca u toj dobi drže loptu, nikome ne bi dali. Međutim, njegovo najveće bogatstvo je upravo ta timska igra, ta igra za kolektiv“, pojašnjava on.

Sve je počelo 2005. godine kada je Miralemov otac shvatio da njegov sin ne ispušta loptu. Sve što bi se našlo na putu završavalo je na nogama, pa u nekom improviziranom golu, pričaju nam ponosni Miralemovi roditelji Ramo i Šefika:

„Ja sam otkrio njega kao maloga. Imao je nepunih šest godina, flaše plastične kad bismo pili sokove on je šutao nogama - i tako eto, hvala Bogu, uspio je.“

„Ja sam veoma ponosna na svog sina koji već putuje po Evropi od 11 godina. Sinanović ga podržava u tome, i mi roditelji i kompletna familija - svi ga podržavamo. Ja se samo mogu diviti svome sinu.“

Miralem kaže da bez podrške roditelja ne bi ništa uspio.

„Od roditelja podrška mi je baš dobra. Ja bih volio isto da idem odavdje u jači klub, gdje imaju uslove. Ja bih volio u životu da napravim sve najbolje, da postanemo familija Ramić najbolja. Ja bih volio da se ostvari, da budem neko i nešto, i da se priča da iz Bosne jedan mali dječak da igra za neki jak klub“, priča Miralem.

Na naše pitanje Miralemovim roditeljima Rami i Šefiki kako će bez svog sina, odgovaraju:

„Teško je odlučiti da dijete od 11, 12 godina putuje po svijetu, ali šta sad da radim - to je njegova karijera, odnosno biće karijera njegovog života da se bavi tim fudbalom. I neka ga. I da ga gledam kao Ronalda na stadionu.“

„Pa ako se preseli tamo, i ja kao majka i on kao otac ćemo redovno da dođemo u posjetu. Znači bićemo sa njim. To je to. Biće mi teško, ali, Bože moj.“

Iz Juventusa su tražili snimke Miralemove igre, u Inter su ga pozvali da dođe kad god želi, Dinamo ga očekuje, a u Atalanti također smatraju da je već njihov, kaže nam trener Sulejman Sinanović:

„Sad ćemo i mi malo da vagamo sve te ponude, zašto ne? Trebamo biti ponosni svi na Miralema jer nadam se da ćemo mi uskoro dobiti još tih Miralema koji će BiH predstavljati u najboljem svjetlu kad je u pitanju bh. fudbal.“

A Miralem vjeruje da gdje god zaigra da će biti najbolji:

„Nogomet znači moj život - i moja karijera.“

Pred Miralemom je sada odlazak i u Španjolsku, pa tko zna - možda ipak njegova stalna adresa postane Barcelona ili Real. I to je moguće jer je već dobio ime „Messi iz naše ulice“.

Iako i sam pripada mlađoj populaciji, već je ostvario svoj dječački san koji mu je bio zvijezda vodilja.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 25 Jul 2011, 00:11

Mostarac Dzenan Pekusic: Kylie Minouge zeli doci u Sarajevo

Dženan Pekušić, rodom iz Mostara, do ostvarenja svojih snova prešao je dug životni put, i to pod imenom Jenan Pekusic. Kao 13-godišnjak spakovao je kofere i otputovao u Veliku Britaniju, tačnije u London. Jedini razlog za njegov odlazak bili su bolji uvjeti za školovanje, koje je potom završio u britanskom internatu za matematiku i kompjutere. U razgovoru za "Dnevni avaz" priča o svojim počecima, ali ponajviše o ulasku u svijet slavnih.

- Nakon završene škole, počeo sam se baviti fotografijom. Napravio sam izložbu u Londonu, gdje sam, ustvari, i odrastao. U međuvremenu sam radio za razne studije iz filmske industrije. Sada sam tamo već 33 godine, ali živim na relaciji Sarajevo - Mostar - London - Zagreb. Nastanio sam se u svakom od ovih gradova, u nekima zbog porodice, a u ostalima zbog posla. Proputovao sam cijeli svijet, ali se uskoro planiram vratiti u svoju Bosnu i Hercegovinu, i to da nastavim raditi ono što sam započeo i dobro zapečetio u Londonu - govori Dženan.

Veliki prijatelji

U Londonu živi sam, vlasnik je dva studija "Provision Studios London", gdje radi kao producent, a u posljednjih nekoliko godina brine se za karijeru velike svjetske zvijezde - Kajli Minog (Kylie Minogue)!

- Sve vizuelno što vidite o Kajli, njene slike, videoklipove ili reklame za parfeme, to sam radio ja. Vodim sve aspekte njene karijere u posljednjih osam godina, jer radim kaoproducent i fotograf - govori Dženan.

Image
Dzenan i Kylie

S Kajli se sprijateljio na veoma čudan način i o tome uvijek rado govori.

- Kajli i njenog menadžera upoznao sam tri mjeseca prije nego što su joj dijagnosticirali rak dojke. Dok je bila u bolnici posjetio sam je nekoliko puta i, kada je izašla, nedugo nakon toga, zatražili su od nje da se vrati svijetu slavnih. No, neko vrijeme bilo joj je teško da se snađe i trebao joj je neko kao producent fotografije i što manji tim. Tada su me poslali u Pariz s njenim minimalnim timom i stilistima. Snimili smo sve za album i tako je počela naša "veza". U posljednjih šest godina sve njene promotivne fotografije radio sam ja - kaže Pekušić.

Nastup u BiH

O njoj, privatno, ima samo riječi hvale, jer je prošao i najbolje i najgore trenutke njene karijere, ali i života.

- Ona je jedno prekrasno i prizemno stvorenje. Totalno je timski igrač, za nju hijerarhija u radu i timu ne postoji. U njenom timu postoji mjesto za mene, Vilijama Bejkera (William Baker) i dvadesetak plesača koji je stalno prate i s kojima ona ima divan odnos, kako za binu i muziku, tako i za prijateljstvo. Tu je da pruži ruku na svaki način, zbog čega i nije standardna pop zvijezda. Posebna je na više načina - govori on.

Ono što je za njega posebna stvar jeste da je Kajli, kroz njega, dosta saznala o glavnom gradu BiH.

- Ona zna za BiH i već neko vrijeme ima želju da posjeti našu državu. Iako je ranije, na spomen BiH, znala samo za rat, kao i većina stranaca, nakon što je počela upoznavati naše ljude, uvidjela je potpuno drugačiju sliku od one koja je predstavljena svijetu. Kajli ima posebnu želju da dođe u Sarajevo, posjeti Baščaršiju i pojede ćevape. Preko mene je saznala i za Stari most u Mostaru, Panonsko jezero u Tuzli... Čak smo dogovarali i njen nastup, ali taj pokušaj ipak nije dobro prošao. Ono što znam 100 posto jeste da će u naredne dvije godine doći u Zetru ili na Koševo - kaže Dženan.

Život Londonca

Dženan je, također, radio nekoliko naslovnica kultnog vodiča "Time Out", u kojem se nalaze preporuke kultnih mjesta, mapa, restorana, intervjui, historijske znamenitosti...

- Posebno mi je drago to što sam prije četiri godine radio naslovnicu za "Time Out: Time Out Sarajevo & the Best of Bosnia-Herzegovina Visitor's Guide 2007/2008.", koji je u prodaji bio cijelu godinu. U okviru vodiča našli su se tekstovi o Sarajevu, ali i o drugim gradovima u BiH, a namjera vodiča jeste da turistima osigura sve što je potrebno za odmor u BiH. Ovo je najrespektabilniji vodič koji ima 32 izdanja u svijetu i specifično biraju mjesta kao "hot spot" - govori Pekušić.

On ovih dana radi na promociji modne revije "TNT Crew" mlade dizajnerice Aleksandre Lovrić.

- Za početak ću samo sponzorirati Aleksandrinu reviju. Ona je to sve organizirala s Aleksandrom Hršumom i mislim da se u potpunosti uklapa sa zapadnim kvalitetom. Nakon toga, otputovat ću s njom u London. Radit ćemo naslovnice i moji asistenti odradit će joj "book". Također, za kampanju ćemo angažirati nekoga od svjetski poznatih manekenki - govori producent.

Smatra da se po mentalitetu totalno uklopio u život jednog Londonca, ali ipak, BiH je BiH.

- Ono što nama fali, a što mi se dopada u Londonu, jeste kultura i tolerancija kod ljudi. Oni žive jedni pored drugih bez ikakvih razlika u kulturi, nacionalnosti, vjeri. Ne dopada mi se to što je u našoj zemlji razlika nešto negativno. London je za mene velika stanica za gradnju karijere, koja i dalje traje. Ono što je dobro u Sarajevu jeste da nam treba tri sata do mora ili sat do nekog skijališta, a što oni ne mogu ni zamisliti - nostalgično kaže Dženan.

Za dijete iz BiH 50.000 dolara

- Prije nekoliko godina jedno dijete u BiH bilo je teško bolesno. Čuli smo od nekih prijatelja da su mu otkazali bubrezi i da mu je potrebna ogromna suma novca za liječenje. Kajli i ja smo zajedno uplatiti 50.000 dolara, što je njoj bilo posebno drago - kaže Dženan.

Knjige u čast Australke

Naredne godine Kajli Minog slavit će 25 godina muzičke karijere.

- Tim povodom napravit ćemo joj četiri knjige, a do sada smo izdali već dvije. Stranice će vizuelno prikazivati njen rad i muzičku karijeru. Fotografije s veoma malo teksta pokazat će njen uspjeh - kaže producent.

Beskonačna lista poznatih

Prvi veliki posao koji je Dženan Pekušić uradio, bio je za kampanju "Yves Saint Laurent". U 2008. i 2009. godini osvojio je nagrade za najboljeg mladog menadžera Instituta za finansijska istraživanja. U poprilično dugoj karijeri radio je sa cijelom listom svjetski poznatih ličnosti. Nabrojao je samo neke, jer ističe da bi išlo do beskraja.

Između ostalih, spomenuo je Leonu Luis (Leona Lewis), Lili Alen (Lily Alen), Pola Mekartnija (Paul McCartney), "Sugarbabes", Sting, Čeril Kol (Cheryl Cole), Emu Tompson (Emma Thompson), Kejt Mos (Kate Moss), Naomi Kembel (Naomi Campbell), "Westlife".

Također, radio je kampanje za parfeme Viktoriji i Dejvidu Bekamu (Victoria i David Beckham), "Adidas", Leoni Luis, Kajli... Veliku i slavnu Madonu (Madonna) je upoznao, ali ističe da nisu sarađivali. Također, nekoliko razgovora imao je i sa pjevačicom Pink, ali se saradnja nije nastavila.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7892 times
Been thanked: 18656 times

Post by Maja » 25 Jul 2011, 01:31

po prezimenu mogao bi biti iz Blagaja kao i adnan ćatić

Republikanac
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 1 time

Post by Republikanac » 30 Jul 2011, 00:35

Oslobodjen Jovan Divjak
Danas stigao u Sarajevo

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by adacta » 15 Aug 2011, 09:57

Zoran Lucić, bh. umjetnik čija su djela objavljena širom svijeta

Proslavio se serijom plakata "Sucker for Soccer" • Objave u magazinima GQ i "FourFourTwo"

Početkom ove godine ime Zorana Lucića u svijetu grafičkog dizajna nije imalo posebnu težinu. No, nakon što je bh. umjetnik iz Bijeljine na internet-stranicu Behance.net prije nekoliko mjeseci postavio seriju postera "Sucker for Soccer" s likovima slavnih nogometaša, doslovno je preko noći postao zvijezda u vlastitoj branši. Njegove kreacije za svega nekoliko dana obišle su planetu, a čak su ih na svojim stranicama objavili i mnogi prestižni magazini, od onih koji se bave grafičkim dizajnom do sportskih listova.

Naprimjer, upravo je u svom posljednjem izdanju priču o Luciću i njegovim posterima čitaocima servirao i najpoznatiji nogometni časopis na svijetu, britanski "FourFourTwo".

Razni zahtjevi

- Ideja mi se prvi put javila 2008. godine, kada je u toku bilo Evropsko prvenstvo za nogometaše u Austriji i Švicarskoj. Razmišljao sam kako dizajneri uglavnom ne rade plakate o fudbalu i odlučio sam se upustiti u tu priču. Sjetio sam se nekih stvari iz prošlosti, kako su nekada ti posteri bili superdizajnirani tako da sam zbog toga i sve uradio u nekom retrofazonu.

Plakate sam postavio u aprilu ove godine na sajt Behance.net i nisam dugo čekao na reakciju. Reakcije posjetilaca stranice bile su više nego odlične, a ubrzo su postere počeli objavljivati čak i časopisi poput GQ-a, dakle ne samo sportski, što mi je posebno drago - govori Lucić.

Nakon objavljivanja specifično dizajniranih postera s likovima Maradone, Platinija, Puškaša i drugih nogometnih legendi, Zoran je postao veoma tražen.

- Dnevno dobivam po četiri-pet ponuda iz raznih zemalja, najviše iz Holandije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Naravno, ne mogu sve prihvatiti, stoga moram vrlo pažljivo vršiti selekciju. Potencijalni poslodavci imaju razne vrste zahtjeva, ali uglavnom insistiraju na tome da zadržim taj duh tipografije koji je prisutan na posterima. Naprimjer, konktaktirali su me ljudi iz najjače hokejaške lige svijeta NHL, koji traže da uradim predsezonski katalog, a zvali su me i iz Bokserskog saveza Velike Britanije - otkriva Zoran.

Dva projekta

Lucić je porijeklom iz Orašja, ali već godinama živi u Bijeljini, gdje je i završio studij grafičkog dizajna.

- Sada mi diploma ne znači mnogo, jer ljude na Zapadu to najmanje interesira. Njih zanima isključivo kako radite svoj posao, jeste li maštoviti i kreativni. Ali, eto, upravo sam se zbog te diplome i našao u Bijeljini, gdje danas živim. Bila je opcija da se preselim u Mančester, imao sam primamljivu ponudu od čuvenog proizvođača sportske opreme "Umbro".

No, nismo se dogovorili, najviše zbog toga što su iz "Umbra" tražili da potpišem ugovor kojim ću se obavezati da ću dizajnirati samo za njih. Još nisam spreman raditi za jednu firmu, to bi spržilo moju kreativnost. Mnogo više mogu postići radeći ovako, honorarno, za razne poslodavce - smatra bh. umjetnik.

U posljednje vrijeme okupirala su ga dva projekta.

- Radim dizajn torbi za jednu veliku američku kompaniju, koju ne smijem spominjati zbog ugovora o povjerljivosti. Također, za jednu izdavačku kuću iz Londona kreiram omot knjige o najboljim igračima Totenhema svih vremena - kaže Lucić.

Naše legende

Zoran Lucić bavi se i idejom da slične postere kao što je do sada radio, napravi i s likovima naših fudbalskih asova.

- To bi trebao biti jedan poseban album, u kojem bi se našli plakati s Bakom Sliškovićem, Safetom Sušićem... Ali, o tom, potom - govori umjetnik.

Hvala internetu

Za svoj uspjeh najviše je zahvalan internetu. Društvenu mrežu preporučuje i ostalim kolegama iz naš domovine.

- Svi talentirani ljudi koji misle da su dovoljno kreativni, moraju raditi danonoćno i objavljivati na internetu sve što naprave. Tako će i biti primijećeni - tvrdi Zoran.

Vlastita firma

Ima velike planove o vlastitoj karijeri, ali ipak naglašava kako neće nigdje žuriti.

- Želim, prije svega, ostvariti malo jači portfelj, izgraditi ime. To bi se, vjerujem, trebalo desiti za dvije do pet godina. Potom bih pokrenuo vlastitu firmu s još dvojicom-trojicom istomišljenika. Ali, ponavljam, sada je još rano za takvo nešto, svjestan sam da moram ići stepenicu po stepenicu - kaže Lucić.

Zidan i Mančester

Postere koji su ga proslavili, Lucić je uradio dijelom i zbog velike ljubavi koju gaji prema fudbalu. Što se tiče njegovih stavova o nogometnoj igri, vrlo je isključiv po jednom pitanju.

- Veliki sam fan Zinedina Zidana (Zinedine). On jedan i jedini, potpuno drugačiji od svih ostalih. Kada se radi o klubovima, navijač sam Mančester junajteda - govori Zoran.

:citaj http://www.dnevniavaz.ba/showbiz/estrad ... umbra.html

bosnasjever
Na probnom
Na probnom

Post by bosnasjever » 20 Aug 2011, 10:09

Nevidim sta je tu negativno ili pozitivno sto su ljudi "100" njih otisli iz Bosne? Pozitivno ili negativno za koga? Mislim da je negativna sama pomisao da neko nekoga prihvata otvorenih ruku i daje tim "100" Bosanaca selameta u tudzini.
Milton Wedding Photographer
http://www.armansphotography.com

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by adacta » 20 Aug 2011, 10:26

bosnasjever wrote:Nevidim sta je tu negativno ili pozitivno sto su ljudi "100" njih otisli iz Bosne? Pozitivno ili negativno za koga? Mislim da je negativna sama pomisao da neko nekoga prihvata otvorenih ruku i daje tim "100" Bosanaca selameta u tudzini.

Pozitivno je to da iako drzava sa malim brojem stanovnika ima naprednih ljudi iz raznih sfera i polja i da isti dobiju svoje mjesto u svijetu sa bilo to naucnim ili nekim drugim dostignucima.
Negativno je to da u vecini slucajeva od onih koji bi to trebali u nasoj drzavi ne prepoznaju ta ostvarenja i logican je slijed da isti to potraze negdje vani. Sto ti jednostavno receno , opet smo mi sami sebi krivi sto je to tako. Vjeruj da je malo onih koji bi trazili " hljeba nad pogacom " ali ako nemaju ni pogace otice traziti brasno za pogacu negdje drugo. Od samog selameta se ne zivi . Svi mi radimo da bi smo zivjeli i zivimo da bi smo radili ( a za to trebamo biti i placeni i onda je selamet potpun )

bosnasjever
Na probnom
Na probnom

Post by bosnasjever » 20 Aug 2011, 17:27

adacta wrote:
bosnasjever wrote:Nevidim sta je tu negativno ili pozitivno sto su ljudi "100" njih otisli iz Bosne? Pozitivno ili negativno za koga? Mislim da je negativna sama pomisao da neko nekoga prihvata otvorenih ruku i daje tim "100" Bosanaca selameta u tudzini.

Pozitivno je to da iako drzava sa malim brojem stanovnika ima naprednih ljudi iz raznih sfera i polja i da isti dobiju svoje mjesto u svijetu sa bilo to naucnim ili nekim drugim dostignucima.
Negativno je to da u vecini slucajeva od onih koji bi to trebali u nasoj drzavi ne prepoznaju ta ostvarenja i logican je slijed da isti to potraze negdje vani. Sto ti jednostavno receno , opet smo mi sami sebi krivi sto je to tako. Vjeruj da je malo onih koji bi trazili " hljeba nad pogacom " ali ako nemaju ni pogace otice traziti brasno za pogacu negdje drugo. Od samog selameta se ne zivi . Svi mi radimo da bi smo zivjeli i zivimo da bi smo radili ( a za to trebamo biti i placeni i onda je selamet potpun )
Upravu si to sto kazes da ljudi nemaju sredstava i stim idu trbuhom za kruhom, a isto si upravu kad kazes da smo sami krivi za takvu sredinu. Jesmo, i ljudi u BiH a i Bosanci i Hercegovci u Dijaspori koji se sve vise priljepjuju tudzim sistemima i zaboravljaju gdje su im nikli korijeni. Ovaj forum je jedan od alata kako bi se i jedni i drugi okupili i porazgovarali o pozitivnim stvarima BH drustva i drzave. Svi znamo da nam politicari nece nista dobro donijeti barem ne ovi danasnji - cinjenica godinu dana bez vlasti! Samo je jedan izlaz! Rad, i to samo rad, ako se podsjetimo na njemacku nakon II svjetskog rata, njemacka je bila sravnjena sa zemljom i kako su uspjeli uzdignuti ovakvu drzavu koju imaju danas? odgovor je jednostavan, - nacijom radnika, radom uopste, sto mi apsolutno nemamo! A da niko nece dzabe da radi, da se i to potsjetimo ko je radio dzabe na radnim akcijama u bivsoj Jugoslaviji? Omladina, radna akcija! Sto znaci i u bivsoj drzavi je se nasla solucija, radne akcije, dnevnice topli obroci i udri u kamen za dobrobit drzave i na kraju dobrobit sviju onih koji zive u toj drzavi. Ima solucija samo nema volje! Nazalost! Patriotizam je ipak 0 !

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by niska grana » 20 Aug 2011, 23:39

100 gladnih usta manje, kud ćeš veće pozitive.
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 10 Sep 2011, 00:50

slavuj iz bosne i hercegovine

Medina Begić, porijeklom iz BiH, ostavila je bez daha suce žirija X Factor iz Australije.
Tako su Ronan Keating i Mel B, dakle pjevači sa svjetskim karijerama, mogli samo nijemo slušati njen glas slavuja.
nogima u publici su pobjegle i suze. Mislite li da će te ih vi uspjeti suzdržati?

[media]qPnwQ0LsBjk[/media]

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40926 times
Been thanked: 27453 times

Post by Rum » 17 Sep 2011, 15:00

ImageImage

DRUGI STUDENTSKI FESTIVAL 'ZENICA ZOVE': Nastupaju Hadno pivo, Postolar Tripper, Superhiksi, Ringišpil...
[media]wWl6Yv2-NRw&feature[/media]
“Ljudi imaju puno toga lijepog o tebi da kažu, samo prije toga treba da umreš.”

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 17 Sep 2011, 17:33

Krokodil Behko wrote:slavuj iz bosne i hercegovine

Medina Begić, porijeklom iz BiH, ostavila je bez daha suce žirija X Factor iz Australije.
Tako su Ronan Keating i Mel B, dakle pjevači sa svjetskim karijerama, mogli samo nijemo slušati njen glas slavuja.
nogima u publici su pobjegle i suze. Mislite li da će te ih vi uspjeti suzdržati?

[media]qPnwQ0LsBjk[/media]

slušala sam i bolje, ali s obzirom da joj je 14 g dobra je :ok

a kako su joj se smijali na početku, ime, pa što je sa sela. kako ti ljudi imaju predrasude. svi i svugdje

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 17 Sep 2011, 18:41

Pa dobro... Vjerujem i ja da ima boljih.. Ali ova mala,zivi u Australiji izgleda..
Pa ko je blizi vatri.... Da nam funkcionise sistem,imalki bi organizacije,koje
bi ovakve talente,primjecivali odmah..

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 05 Oct 2011, 13:49

BiH: Izvoz povećan za čak 18 posto

BiH je u prvih osam mjeseci ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 5.570.212.774 KM, što je za 835.189.221 KM, odnosno 17,64 posto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

U istom periodu, vrijednost uvoza iznosila je 9.777.484.217 KM, što je za 1.329.917.613 KM, odnosno 15,74 posto više nego lani. Ostvareni rezultati doveli su do povećanja nivoa pokrivenosti uvoza izvozom za 1,64 posto, koji je u ovom periodu iznosio 56,97 posto.

Istovremeno, povećan je ukupan vanjskotrgovinski deficit, koji je iznosio 4.207.271.443 KM, što je za 494.728.392 KM, odnosno 13,33 posto više u odnosu na uporedni period.

U avgustu je ostvaren izvoz iz BiH u vrijednosti od 703.216.000 KM, što je za 18,86 posto više nego u avgustu prošle godine, dok je uvoz iznosio 1.261.927.000 KM, odnosno veći je za 10,41 posto.

Vanjskotrgovinski deficit je u avgustu neznatno povećan u odnosu na isti mjesec prethodne godine - za 1,35 posto, uz istovremeno značajnije povećanje nivoa pokrivenosti uvoza izvozom za 7,65 posto, koji je dostigao 55,7 posto.

U odnosu na juli ove godine, izvoz je smanjen za samo 0,65 posto, uz istovremeno smanjenje uvoza za 3,9 posto i deficita za čak 7,71 posto, što je rezultiralo i povećanjem nivoa pokrivenosti uvoza izvozom za 3,38 posto.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri BiH i dalje su pojedine članice CEFTA 2006, prije svega, susjedne zemlje i EU.

Najveće povećanje izvoza ostvareno je na tržištima Slovačke - od 165 posto, Holandije 91,59 posto, Makedonije 89,47, Turske 86,91 i Albanije 70,21 posto, a smanjenje u trgovini sa Belgijom - od 56,12 posto, Velikom Britanijom 29,86, Francuskom 28,27 i Švicarskom 15,61 posto.

Uvoz je najviše povećan iz SAD - 69,69 posto, Rusije 52,17 i Švicarske 39,99 posto, a smanjen iz UNMIK/Kosova 65,36 posto i Crne Gore 17,05 posto.

Izvoz je najviše povećan u sektorima rude, metali i proizvodi - 25,05 posto, koža, krzno, tekstil 22,75 posto, drvo, papir i namještaj 19,35, hemijski i farmaceutski proizvodi, đubriva, plastika, guma 19,18 i mašine, aparati, mehanički uređaji, kotlovi 18,56 posto, a najmanje u sektoru kamen, kreč, cement, beton, keramika i proizvodi - 0,64 posto.

Istovremeno, uvoz je najviše povećan u sektorima mineralna goriva 29,41 posto, koža, krzno i tekstil 18,70 i rude, metali i proizvodi 13,76 posto, a najmanje u sektoru drvo, papir i namještaj 4,38 posto.

Izvor vijesti: http://www.24sata.info/vijesti/ekonomij ... z1ZuJBP378

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 Oct 2011, 20:50

Bosanke viceprvakinje Svjetskog kupa u Show Dance-u

Image

Članice reprezentacije Bosne i Hercegovine u Show Dance-u Vanesa Klopić i Lejla Lugavić, pod vodstvom trenerice Dine Miraščić, osvojile su drugo mjesto i srebrnu medalju na Svjetskom kupu u Beogradu.

Učešće je uzelo 2.275 takmičara iz raznih dijelova svijeta. Takmičenje je proteklo u organizaciji IDO-a (International Dance Organization) organizacije koja broji više od 60 država članica širom svijeta u saradnji sa SAPO (Srpska Asocijacija Plesnih Organizacija).

Ovaj fantastični rezultat predstavlja uspjeh saradnje dva sportska kluba i to Univerzitetskog plesnog kluba Univerziteta u Tuzli i kluba ritmičko-sportske gimnastike "Sloboda" Tuzla. Bitno je naglasiti da je trener u KRSG "Sloboda" Tuzla Svitlana Nosan Tinjić jedan od glavnih krivaca za odlične rezultate takmičara ova dva kluba na raznim sportskim plesnim takmičenjima. Ukoliko se uzme u obzir da je ovo prvo inostrano plesno takmičenje plesnog para Klopić-Lugavić time je rezultat još i veći.

Također kao član reprezentacije Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju nastupila je i Vanessa Tinjić, pod vodstvom trenerice Melihe Jahić, koja je plasiravši se u četvrtfinale postigla zavidan rezultat. Predstojeće iskušenje za takmičarke ova dva kluba je već u novembru kada će uzeti učešće na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Njemačkoj u gradu Rizi. S obzirom na ovaj posljednji senzacionalni rezultat sa pravom se može očekivati odličan plasman i na predstojećim takmičenjima.

bosnasjever
Na probnom
Na probnom

Post by bosnasjever » 09 Oct 2011, 04:26

Svaka cast! Fino je vidjeti ovakvo nesto.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 12 Oct 2011, 16:14

Više Banjalučana gledalo BiH nego utakmicu “svoje” Srbije!

Image

“Ovo je bila neviđena utakmica na ovim prostorima, odavno jedna reprezentacija s prostora bivše Jugoslavije nije pokalaza takvu silinu i potencijal od kojeg se Francuska usred Pariza čitav sat nije vidjela!”

Otprilike svi komentari koji se u Banjoj Luci mogu čuti nakon prespavane noći svode se na ovakvu ili slične ocjene koju je izrekao kolega novinar iz RS.

I on, kao i stotine, hiljade drugih Banjalučana i desetine hiljada građana širom BiH naklonili su se nad sinoćnjom fantastičnom predstavom naših momaka, izražavajući na taj način respekt i poštovanje. A iz toga se tako često rađa ljubav.

Upravo riječi koje je izrekao ovaj kolega novinar potkrepljuju ono što se desilo sinoć u mnogim banjalučkim domovima, a što je do prije samo nekoliko mjeseci bilo nezamislivo. Naime, više je Banjalučana, dakle ne samo Bošnjaka, gledalo fantastičnu predstavu “Zmajeva” usred Pariza nego što ih se odlučilo pogledati još jedno mučenje “svoje” reprezentacije Srbije!

Džeko i društvo su već sada, bez obzira kako se završi ova fudbalska bajka, učinili više za integraciju naše države i njen ugled u svijetu nego predstavnici bh. vlasti svih ovih godina, svi skupa i na svim nivoima, uključujuće čitavu bulumentu naših diplomata i ambasadora u svijetu!

Zbog svega ovoga, zbog svega viđenog, zbog svega rečenog, zbog jednostavne činjenice da imamo reprezentaciju velikog potencijala i neslućenih mogućnosti, ne trebamo se plašiti bilo kojeg protivnika u baražu.

Doista, šta će se tek dogoditi ako se plasiramo na Evropsko prvenstvo?

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 31 Oct 2011, 18:34

Image

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 31 Oct 2011, 18:49

Avanture Tintina 3D u Ekranu!
Image
AVANTURE TINTINA 3D - svjetska premijera animirane akcijske avanture redatelja Stevena Spielberga i producenta Petera Jacksona 03. novembra očekuje nas prava avanturistička filmska poslastica: dobitnici Oscara Steven Spielberg (u ulozi redatelja) i Peter Jackson (u ulozi producenta) kao dvojica najvećih filmskih vizionara današnjice udružila su snage na epskom animiranom 3D spektaklu „Avanture Tintina „ kojime će gledaoce povesti na putovanje prepuno skrivenih misterija, opakih kriminalaca i drevnih tajni u ovom spoju akcije, humora i prave avanture!

Film težak 135 milijuna dolara zamišljen je kao prvi dio trilogije, a sljedeći nastavak bi trebao režirati koproducent ovog filma - Peter Jackson. Inače, riječ je o 3D filmu koji je napravljen u najsavremenijoj 'motion capture' tehnologiji, a ovo je i prvi put da Spielberg režira animirani film.

'Avanture Tintina' prate mladog junaka Tintina (Jamie Bell) koji susreće kapetana Haddocka (Andy Serkis) i zajedno s njim kreće u potragu za blagom Haddockovog pretka. Za one koji ne znaju, 'Tintin' je ekranizacija popularnog belgijskog stripa Georgesa Rémija, a Spielberg je još 1983. otkupio prava za snimanje filma o tom avanturistu i svjetskom putniku kojeg je nazvao 'Indianom Jones za sve generacije'.

Spielberg je film režirao prema scenariju Stephena Moffata ('Doctor Who'), Edgara Wrighta ('Noć glupih mrtvaca') i Joea Cornisha ('Eksplozivni murjaci'), a osim Jamieja Bella i Andyja Serkisa, u filmu glasove posuđuju i Daniel Craig, te Simon Pegg i Nick Frost.

Titlani trailer filma možete pogledati ovdje:
[media]-Iax9IvsSTs[/media]
Za prvi dan prikazivanja jednog od najvećih svjetskih događaja filmske industrije
ulaznice možete potražiti već od danas na blagajnama multiplexa ili rezervisati
putem telefona 032 407 518 .

http://www.multiplexekran.ba

Post Reply

Return to “BiH”