Hrvatska: novinar razotkrio svecenika pedofila

snimak sa skype
Svećenik u jednoj od župa Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj, nakon što je odslužio večernju misu, vraća se u svoju prostranu kuću, tik do crkve. Uključuje laptop, logira se na Skype, stavlja mikrofon i slušalice i započinje komunikaciju s poznanikom. U pozadini, na zidu njegove dnevne sobe, uramljeni akvareli sa slavonskim i primorskim pejzažima.
Skida zelenkasto-plavu jaknu ispod koje su crni kožni remeni, s metalnim rupicama. Gotovo da su se usjekli u njegovo punašno tijelo. Ima uske tamnoplave hlače, s velikim izrezom koji potpuno otkriva stražnjicu i spolovilo.
Poznaniku sa Skypea potom pokazuje tri ogromna plastična penisa, bijeli, smećkasti i crni, odložena na trosjedu do njega. Potom započinje svoju igru. Sve to, više nego jasno, vidi se na gotovo polusatnoj snimci sa Skypea. Četrdesetak eksplicitnih fotografija s te snimke ovih je dana ustupljeno "Jutarnjem listu".
Stalni kontakt
- O čemu maštaš dok to radiš - pita svećenika, zabavljenog svojom seksualnom igrom, sagovornik sa Skypea.
- O onim dečkima iz škole.
- Kako znaš koji bi to htjeli?
- To se osjeti. Vidi se u pogledu, u smiješku.
- Maštaš o njima?
- Da. Ali zapravo ne znam bih li se to ovdje usudio učiniti - zadihano odgovara svećenik, zabavljen svojim pomagalima.
Velečasni, kako ga s uvažavanjem svi oslovljavaju u njegovom selu, prije nekoliko godina premješten je iz župe u Osječko-baranjskoj županiji u Vukovarsko-srijemsku. Iz ranije župe morao je otići jer ga je prijavio maloljetni rođak kojeg je seksualno zlostavljao. Policija je provela istragu, ali cijelo se selo diglo protiv svećenikovog rođaka.
Iako je bilo glasina da svećenik isto čini i s nekoliko drugih dječaka, niko u selu G. o tome s novinarima ne želi pričati. Kažu da djeci u toj dobi svašta pada na pamet, skloni su izmišljati, lagati, pričati gluposti, blatiti druge, a ne susprežu se ni kad je svećenik u pitanju.
Ipak, prijava svećenikovog rođaka bila je povod da ga premjeste u selo B. Tamo je već nekoliko godina. Osim vođenja župe, ima i status vjeroučitelja, pa predaje vjeronauku u tri škole i u svakodnevnom je kontaktu s maloljetnicima.
Uzbuđeni glas
Novinar "Jutarnjeg" razgovarao je s velečasnim 20. aprila. Kad je načeta tema nenajavljenog razgovora, velečasni se silno uzbudio, gotovo da je drhtao.
- To je potpuno nemoguće. Da, posjedujem računar, prijenosni i stolni, ali tek sam prosječni poznavalac rada na kompjuteru. Ništa ne znam o Skypeu niti ga koristim - rekao je drhtavim, uzbuđenim glasom.
Novinar mu je detaljno opisao šta se vidi na snimcima sa Skypea. Velečasni ponavlja kako o tome ništa ne zna.
- Ne, pojma o tome nemam. Uopće ne znam o čemu govorite - kaže dok mu znoj probija na čelo.
- Želite li da vam pokažemo slike - pita novinar.
- Ne, ne želim ih vidjeti. Ali morat ćemo prekinuti razgovor. Imam misu, a i vidite koliko sam uzbuđen.
- Možemo li nastaviti razgovor nakon mise - pita novinar.
- Ali sve sam vam već rekao! Žao mi je. Neću moći. Iza mise držim djeci vjeronauku - rekao je svećenik.