HADIS DANA

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: HADIS DANA

Post by KOMESAR » 26 Sep 2015, 09:34

od Ubade ibn Samita se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

”Garantujte mi šestero ja ću vama garantovati džennet:
-da ćete govoriti samo istinu,
-da ćete, kada nešto obećate ispuniti obećanje,
-da ćete voditi brigu o povjerenim emanetima,
-da ćete čuvati vaša stidna mjesta,
-da ćete obarati pogled i da nećete činiti nasilje drugim ljudima.”

(Hadis bilježi imam Ahmed, a šejh Albani ga je ocijenio kao hasen – dobar )
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 26 Sep 2015, 10:45

Tri stvari pojačavaju očni vid:
- gledati u zelenilo,
- gledati u tekuću vodu, i
- gledati u lijepo lice (koje je dozvoljeno gledati).
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40907 times
Been thanked: 27433 times

Post by Rum » 11 Oct 2015, 01:07

Bog da me ter'o da pijem
ne bih toliko trovao sebe
nista ja nemam da krijem
pio sam, sreco, pio zbog tebe
Nikada nije suvišno podsjećati da je ogovaranje strogo zabranjeno u islamu. To nije ponašanje koje priliči muslimanu.

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal » 11 Oct 2015, 01:48

Nije smiješno
🐽

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4119 times
Been thanked: 3086 times

Post by Lavlje_srce » 11 Oct 2015, 19:20

Nema lijeka u haramu.

Allahov Poslanik s.a.w.s., je prokleo deset osoba u vezi s alkoholnim pićima:

-onoga ko cijedi plodove za alkohol

-onoga za koga se cijede

-onoga ko ga pije

-onoga ko ga nosi

-onoga kome se nosi

-onoga ko ga toči i dijeli

-onoga ko ga prodaje

-onoga ko se hrani novcem od njegove prodaje

-onoga ko ga kupuje

-i onoga kome se kupuje. (Et-Tirmizi i Ibn Madzdze)
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2945 times

Post by Pasaga » 11 Oct 2015, 19:51

Sta je sa onim efendijom iz FOCE...
prodavo rakiju .....velika je civija u SDA.... :hihi
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 11 Oct 2015, 20:07

Pasaga wrote:Sta je sa onim efendijom iz FOCE...
Misliš na Bilala Memiševića? Njega je Zukorlić iškolovao,ali nije ovo tema za to.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2945 times

Post by Pasaga » 11 Oct 2015, 20:15

KOMESAR wrote:
Pasaga wrote:Sta je sa onim efendijom iz FOCE...
Misliš na Bilala Memiševića? Njega je Zukorlić iškolovao,ali nije ovo tema za to.
pa...vezao bih ga uz ovaj post gore,sto gospodjica postavi.
...gdje bi se mogo po tom pitanju on naci...i dusa mu.... :)
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 19 Oct 2015, 17:30

Posljednja tri dana prije preseljenja Muhamed s.a.v.s.je proveo sa Aišom r.a.

Usljed nesnosnih bolova i vrućice, Muhammed, s.a.v.s., mnogo se znojio. Aiša, r.a., pričala je: ”Allaha mi, nisam vidjela da se neko tako znoji kao Poslanik, s.a.v.s.” Zatim je uzela njegovu ruku i brisala mu znoj sa čela. Nije dozvolila da on to sâm čini niti je svojom rukom brisala njegov znoj, već je uzela njegovu ruku i brisala mu znoj sa lica, jer, kako kaže Aiša, r.a.: ”Njegova ruka bila je nježnija, čišća i plemenitija od moje, pa sam zbog toga znoj sa njegovog lica brisala njegovom rukom.”

Zatim je, priča Aiša, r.a., govorio: ”La ilahe illallah, zaista smrt ima svoju agoniju!” Onda se začula galama iz mesdžida, pa je Poslanik, s.a.v.s., pitao Aišu: ”Šta se to dešava?” Odgovorila je: ”Allahov Poslaniče, ashabi se boje za tebe.” Rekao je: ”Podigni me da idem među njih.” Silno je želio ustati, ali nije mogao. U posljednjim trenucima života često je gubio svijest. To mu se desilo i tada, kada je želio izaći među ashabe, pa su ga polili nekoliko puta vodom i svijest mu se vratila. Nošen rukama ashaba, Poslanik, s.a.v.s., popeo se na minber i održao svoj posljednji govor ashabima. Rekao je:

”O ljudi, kao da se pribojavate za mene?!” ”Da, Allahov Poslaniče”, odgovorili su. A onda im je rekao: ”O ljudi, mjesto vašeg susreta sa mnom nije dunjaluk, već moj izvor na Ahiretu. Tako mi Allaha, kao da sada, sa ovoga mjesta, gledam u svoj izvor u Džennetu. O ljudi, ja se za vas ne bojim siromaštva, već se bojim da vam se ne otvore vrata dunjaluka, pa da se natječete u stjecanju dunjalučkih blagodati, kao što su se natjecali oni prije vas, pa da vas dunjaluk ne uništi kao što je uništio one prije vas.” Zatim je rekao: ”Bojte se Allaha u pogledu žena! Činite ženama dobro!” A onda je nastavio: ”O ljudi, jednom Svom robu, Allah je ponudio da bira između onoga što je kod Allaha i dunjaluka, pa je on izabrao ono što je kod Allaha.” Niko od ashaba nije shvatio da Poslanik, s.a.v.s., zapravo govori o sebi i svome izboru, osim Ebu Bekra, koji se nije mogao suzdržati, pa je, plačući, govorio: ”Dali bi za tebe naše roditelje, Allahov Poslaniče! Dali bi za tebe našu djecu, žene i imetak, Allahov Poslaniče!” I nastavio je da ponavlja te riječi grcajući u suzama. Ashabi su se čudili Ebu Bekru i zamjerili mu što prekida Poslanika, s.a.v.s., jer nisu razumjeli o čemu se radi. A onda im je Muhammed, s.a.v.s., rekao: ”O ljudi, niko od vas nije uložio neku vrijednost a da mu je nisam nadoknadio, osim Ebu Bekra. Ja mu ne mogu nadoknaditi ono što je on dao za islam, pa sam to ostavio za Sudnji dan, da mu Allah nadoknadi. Zazidajte i zatvorite sva vrata koja vode u mesdžid osim Ebu Bekrovih vrata.” Na kraju je upućivao dove za njih, govoreći: ”Allah vas zaštitio, Allah vas čuvao, Allah vas pomogao i učvrstio na putu islama.” I kako dolazi u nekim predajama, među zadnjim njegovim riječima, osim upozorenja na čuvanje namaza, bile su: ”Prenesite selam onima koji će doći poslije mene, a koji će me slijediti.”

Nakon toga, ponovo su ga odnijeli u Aišinu, r.a., sobu i nedugo zatim, na njenom krilu, podižući ruku prema nebu i govoreći: ”Ka Uzvišenom prijatelju, ka Uzvišenom prijatelju!”, na bolji svijet preselio je najbolji čovjek koji je hodao zemljom i najodabranji Allahov poslanik, Muhammed ibn Abdullah, s.a.v.s.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 21 Oct 2015, 21:45

Poslanik, sallalahu alejhi ve selem, je rekao:

Čovjek na Sudnjem danu neće se pomaći dok ne bude upitan za četiri stvari:
-za život, kako ga je proživio
-za maldost, kako ju je proveo
-za imetak, kako ga je stekao i u šta ga je potrošio
-za nauku, šta je s njom radio.

(Tirmizi)

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 23 Oct 2015, 17:02

Najbolje četiri žene na ovome svijetu su:
-Hazreti Merjema, majka Isa, a.s.,
-Asija, žena Faraona,
-Hatidža, majka svih vjernika
-Fatima, kći Muhammeda.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 02 Nov 2015, 23:38

Teško onom ko ponizi drugog da bi sebe uzdigao.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 06 Nov 2015, 23:28

“Ko kupi odjeću za deset dirhema, od kojih je jedan dirhem od harama, Allah mu neće primiti namaz dok god je ta odjeća na njemu.”

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 09 Nov 2015, 21:32

Od Fatime r.a., se prenosi da je njen otac rekao:
„U petak ima jedan čas koji, ako ga musliman potrefi, moleći Allaha za dobro, bit će mu uslišano.“
Fatima r.a., upitala je:
„O Allahov poslaniče, koji je to čas?“
„Kada Sunce prođe pola puta ka zapadu“
Od tad je Fatima r.a., savjetovala vjernike da se petkom što više posvete dovi, sve dok sunce ne zađe.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 17 Nov 2015, 19:57

Prenosi se od Ebu Kebšeh El-Enmarija radijellahu 'anhu da je rekao Allahov poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem :

„Zaklinjem se za tri stvari (da su istina): Imetak Allahovog roba neće umanjiti sadaka, neće robu biti učinjena nepravda pa da na njoj osabura, a da mu Allah neće time povećati ponos, neće nijedan rob otvoriti vrata prosjačenja osim da će mu Allah otvoriti vrata siromaštva. Reći ću vam jedan govor, pa ga upamtite. Zaista dunjaluk pripada četvorici: robu kojeg je Allah opskrbio imetkom i znanjem, pa se on u tome boji svog Gospodara, održava rodbinsku vezu i preduzima, Allaha radi, ono što je obavezan u tome imetku. Ovakav je na najvećem stepenu; Robu kojem je Allah podario znanje, ali ne i imetak, pa on iskreno govori: da imam imetak radio bih (dobra djela) kao što radi taj i taj. Ovakav je iskrene namjere kao prvi, i nagrada im je ista; Robu kojem je Allah dao imetak, ali mu nije dao znanje, pa on troši svoj imetka bez znanja, ne boji se u tome svog Gospodara, niti održava rodbinsku vezu, niti preduzima ono što je obavezan prema Allahu u pogledu imetka. Ovaj je na najgorem stepenu; I robu kojem Allah nije podario ni imetak ni znanje, pa on govori: da imam imetak trošio bih ga (nerazumno) poput tog i tog. Ovaj je po namjeri poput prethodnog, pa su im grijeh i kazna isti.”

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 17 Nov 2015, 20:14

Rekao je Poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem:
"Kada vidite crne zastave da dolaze iz Horosana, priključite im se. Među njima je Allahov halifa el-Mehdi" (Ahmed)
Ebu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik sallAllahu alejhi ve selem rekao: Crne zastave će doći iz Horasana. Niko neće biti u stanju da ih zaustavi sve dok napokon ne stignu u Eelya (Jerusalem) gdje će uzdignuti svoje zastave. (Tirmizi)

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 17 Nov 2015, 22:55

Salahuddin wrote:
KOMESAR wrote:Rekao je Poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem:
"Kada vidite crne zastave da dolaze iz Horosana, priključite im se. Među njima je Allahov halifa el-Mehdi" (Ahmed)
Ebu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik sallAllahu alejhi ve selem rekao: Crne zastave će doći iz Horasana. Niko neće biti u stanju da ih zaustavi sve dok napokon ne stignu u Eelya (Jerusalem) gdje će uzdignuti svoje zastave. (Tirmizi)

Vidio sam vec par puta kako neki ljudi ovaj hadis zele da upotrijebe kako bi opravdali i cak regrutovali ljude u ISIL. Ovaj hadis se nikako ne moze odnositi na njih.

Kao prvo, Poslanik i njegovi sljedbenici su i u najzescim bitkama bili blagi (nakon dobijene bitke) prema starcima, zenama, djecom, nemocnim i svim onim koji nisu ucestvovali u borbi. Oni koji jesu, zavrsavali su kao ratni zarobljenici. Opstepoznat je primjer Poslanika s.a.ws, kada je davao slobodu svakom zarobljeniku, ma o kakvom se covjeku radilo - da nauci 10 muslimana citati i pisati u zamjenu za slobodu. Neki su mijenjani i kao sto se to danas radi u razmjeni zarobljenika. Ali, uglavnom, ratni zarobljenik je morao da ima hranu i vodu - istu onu koju su jeli i muslimanski borci. Imao je pravo da ne bude maltretiran, zahvaljujuci naredbi Poslanika s.a.w.s. ISIL niti pomislja da drzi zarobljenike, svi bivaju ubijeni. To nije cinio Poslanik s.a.w.s, nikada i kada je oslobodio Meku, znamo da niko nije pogubljen. Omer r.a, nije pogubio nikoga kada je osvojio Jerusalem. Muhamed s.a.ws i njegovi sljedbenici i prijatelji nikad nisu krili svoja lica. Nisu se stidjeli ni bojali nikoga do Allaha s.w.t. ISIL nesto mnogo maskiranih ima...

Drugo, nema nikakvih naznaka da ce ikada krenuti prema Jerusalemu jer im je prece da ubijaju nezasticene civile, svih vjera, ukljucujuci i muslimane na teritoriji koju kontrolisu. Da bi ISIL bio vojska koja se spominje u hadisu, potrebno je da se dogode neke druge stvari prije ponovnog povratka u Jerusalem, sto ukljucuje i totalni poraz Zidova. Posto oni niti pomisljaju da krenu na tu stranu, znaci opet ne mogu biti oni ti koji se pominju.

Trece, Poslanik s.a.w.s nije najavio nista slicno njima. Oni su ljudi (?) bez ikakvog znanja, islamskog ili bilo kog drugog, koji nemaju milosti ni prema kome. Ko im je dao za pravo da ubijaju manjinske vjere? Pa to je strogi haram! To su ljudi koji bi u pravom Halifatu bili zasticeni u punom i pravom smislu te rijeci.

Sa ovima, niko nije siguran, cak ni muslimani! (A nazvati nekog kafirom bez jasnog dokaza o tome, je jako tezak grijeh a oni to rade uglavnom da bi opravdali kad im se "desi" da pobiju i muslimane, za sto bi im u Hilafetu otisla glava. Zbog te posebne i "ekstra" zastite za muslimane (imaju je i ostali ali ubiti muslimana u islamskoj drzavi, znacilo bi sebi potpisati smrtnu presudu jer druge kazne za to nema), mnogi su inicijalno presli na islam i mnogi su, obzirom da su vec bili rodjeni u muslimanskim porodicama, ostali muslimani cak i kada je je to postalo "opcionalno". (Bosna je dobar primjer ovoga, kako zbog masovnih prelazaka na islam, tako i sa nekim pisanim tragovima, koji govore u prilog mojim tvrdnjama o zastiti vjerski manjina - dobar primjer je Adhnama sultana Mehmeda bosanskim franjevcima. Jedan od najstarijih ako ne i najstariji sacuvani dokument o pravima - mozda ne prvi i jedini ali jeste jedini, u smislu da je jedini potpisan od strane vrhovnog poglavara zemlje i nadolazece pobjednicke vojske. Iako nominalno priznajuci halifu, turski sultan je ustvari onaj kod koga je tada bila sva moc, sto opet odstupa od islamskog pravila ali to je druga tema).

Ovim sam samo zelio da skrenem paznju svima koji bi, eventualno, mogli da te "crne zastave" razumiju kao da se to odnosi na ove neuspjele pobacaje, koji sebe zovu IS(IS). "Islamska drzava". da, naravno. PO CEMU?! U islamskoj drzavi ne bi bilo straha, ne bi bilo prosjaka i niko ne bi mogao sprijeciti njen uticaj i sirenje, upravo iz razloga koje sam pomenuo. A dok tom teritorijom, vladaju ljudi koji kriju svoja lica, na krvi onih koje su bili duzni stititi, svaki musliman treba da dobro razmisli prije nego sto skoci ispred alima i tumaci islam sa jako malo ili nimalo znanja o islamu, fikhu i Serijatu uopsteno.
Horasan i zastave koje se spominju u hadisu nemaju nikakve veze sa ISILOM.

p.s.
Na osnovu predaja očito je da će postojati dvije vrste crnih bajraka - oni zabludjeli i oni koji su na istini.
Ovo su znaci po kojima ćemo moći poznati i razlučiti zabludjele crne bajrake od onih koji su ispravni – što bi valjalo uzeti u obzir, pogotovu jer se radi o opisu starom preko 1000 godina:

-nosiće ih ljudi, slabi, kojima (inače) niko ne pridaje pažnju,
-srca su im (osora i tvrda), kao gvozdene poluge,
-imaće državu-devlu (hum ashabul-devla),
-ali neće ispunjavati ugovor, niti datu riječ,
-pozivaće istini (hakk), ali sami neće biti na istini,
-imena su im nadimci, i pripisivaće se raznim mjestima.
-kose će im biti opuštene i duge kao u žena,
-sve dok se međusobno ne raziđu i razbiju.

Shodno navedenom dalo bi se zaključiti da je opis ispravnih crnih bajraka sljedeći:

-nosiće ih ljudi, jaki, poznati, koji će zavrijeđivati pažnju ljudi,
-srca su im meka i ne osora,
-neće imati Devlu-državu,
-ispunjavaće ugovor i datu riječ,
-pozivaće Istini i sami će je praktikovati,
-predstavljaće se svojim pravim imenima a ne nadimcima,
-kose im neće biti dugačke kao u žena,
-međusobno se neće razbijati...

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 18 Nov 2015, 19:05

Obaveze vjernika prema komšiji su:
- ako se komšija razboli, da ga obiđe;
- kad umre, da se pomoli za njega i da ga isprati do groblja;
- ako komšija zatraži pomoć, da mu pomogne;
- ako komšiju pritisne kakva bijeda ili ga zadesi kakva sramota, da ga zaštiti i tu sramotu pokrije;
- ako je kod komšije kakvo veselje ili praznik, da ode i da mu čestita;
- ako komšiju kakva nesreća zadesi, (npr. Smrtni slučaj u porodici), da mu izrazi saučešće i da učestvuje u njegovom bolu;
- da svoju kuću ne podiže iznad njegove, kako mu ne bi zaklonio sunce i vjetar (čist zrak i vidik); i
- da ga ne uznemirava mirisom od kuhane hrane, (osobiti ako je komšija siromah), a da mu nešto od te hrane ne odnese i ne pošalje.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 18 Nov 2015, 19:09

U neprilike će se dolaziti zbog nepromišljenih riječi.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 10 Dec 2015, 08:49

Omer r.a.,
prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
”Doći će vrijeme kada će svijet imati ljudske oblike ali će im srca biti poput srca pustinjskih vukova. Prolijevaće krv, a neće se libiti od zla kojeg čine! Ako im dadneš prisegu na vjernost – prevariće te, a ako ti se obrate – lagaće te, ako im se povjeriš – iznevjeriće te, a kada ne budeš sa njima – ogovaraće te. Djeca će im biti bezobrazna, omladina devijantna, a njihovi stari će biti poročni – neće naređivati dobro niti će odvraćati od zla. Biti sa njima je poniženje, a tražiti ono što je njihovo je pravo siromaštvo! Dobri među njima je zalutao, dok je zalutali među njima dobar! Sunnet je za n jih bid’at, dok je bid’at za njih sunnet. Onaj koji dobro među njima naređuje je sumnjiv, fasik među njima je častan čovjek, dok je vjernik kod njih potlačen! Kada se ljudi počnu ponašati tako Allah će dati da njima ovladaju ljudi koji će ih ubijati ako što prozbore, koji će ih eksploatirati ako budu ćutali, koji će im uzimati ono što zarade, i koji će se nepravedno prema njima odnositi dok budu vladali njima!”
(Džami’ul-Ehadis, Sujuti, br.31621.)

Post Reply

Return to “Religija”