Tlak

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1539 times
Been thanked: 1424 times
Status: Offline

Re: Tlak

Post by Tokmak » 21 Jul 2025, 17:50

I shadow je muško?? :sok
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 24693 times
Been thanked: 27383 times

Post by Shadow » 21 Jul 2025, 18:37

Tokmak wrote: 21 Jul 2025, 17:50 I shadow je muško?? :sok
Ja vicem, niko mi ne vjeruje :jutarnja

viewtopic.php?p=7870034#p7870034
Acta non Verba

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 51329 times
Been thanked: 9112 times

Post by ElTriconi » 21 Jul 2025, 18:49

Krokodil Behko wrote: 21 Jul 2025, 17:20
Zana wrote: 21 Jul 2025, 16:32

Dobro si, tačno će neko to pomisliti, gluho bilo. Eto ti već jesi :D.

A nisam, nego mi šega, na svakoj temi po jedna sisata guzla :lupa

Red sisa - red hadisa i na pravom smo putu :klanja
Dzenet pajdo :julia
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4292 times
Been thanked: 2112 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 23 Jul 2025, 23:06

97 / 67
sta moze biti ?
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9718 times
Been thanked: 11458 times

Post by Krokodil Behko » 23 Jul 2025, 23:27

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 23 Jul 2025, 23:06 97 / 67
sta moze biti ?

Ljubav.
Da je seks bio bi znatno visočiji

Ledena
Ange Ou Demon
Ange Ou Demon
Mood:
Has thanked: 1365 times
Been thanked: 4686 times

Post by Ledena » 23 Jul 2025, 23:48

Moj je uvijek 115/80

A nekad mi se zna desit lezim u krevetu i samo se soba krene okretat i padne mi mrak na oci.
Nekad mi padne dok stojim pa se moram uhvatit za nesto.
Dal padne tlak il secer pojma nemam
Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9717 times
Been thanked: 8351 times

Post by Zizi » 24 Jul 2025, 00:45

Izmjerih sada tlak, baš mi je donji nizak 111/64.
Zabolila me glava, izgleda me je večeras napuhala klima u džamiji. Spustili temperaturu na 18°, što je prenisko u odnosu na visoku temperaturu vani. Nikako mi ne odgovaraju nagli prelazi iz toplog u hladno i obratno.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 27 Jul 2025, 08:39

KRENIMO, ODMAH: Jednostavan trik koji vas neće skupo koštati, a spustiće vam visok pritisak

Nova istraživanja donose jasnije odgovore. Naučnici su otkrili da grupa biljnih jedinjenja, poznatih kao flavan-3-oli, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju funkcije krvnih sudova, piše "Science Alert".

Šta su flavan-3-oli?

Flavan-3-oli (poznati i kao flavanoli ili katehini) su prirodne supstance koje biljke koriste da bi se zaštitile od sunca i štetočina - a ljudima mogu biti od koristi za zdravlje srca i krvnih sudova.

Nalaze se u mnogim svakodnevnim namirnicama:

čaj (zeleni i crni)

kakao i crna čokolada

jabuke, grožđe, bobičasto voće

Gorak ili opor ukus koji osjećamo u tamnoj čokoladi ili jakom čaju? To su upravo flavan-3-oli.

Šta su istraživanja pokazala?

Jedno veliko istraživanje iz 2022. godine, koje je pratilo više od 21.000 ljudi, pokazalo je da kakao flavanoli smanjuju rizik od smrti izazvane bolestima srca za čak 27% - dok multivitamini nisu imali takav efekat.

U drugom istraživanju analizirano je 145 manjih studija sa više od 5.200 učesnika, gdje su naučnici pratili kako flavan-3-oli djeluju na:

krvni pritisak

funkciju krvnih sudova (FMD - fleksibilnost i zdravlje zidova vena i arterija)

Rezultati: manji pritisak, zdravije srce.

Ljudi koji su svakodnevno unosili oko 500–600 mg flavan-3-ola imali su:

prosječno sniženje pritiska za 2–3 mmHg

kod osoba s visokim pritiskom, pad je bio još izraženiji: do 6–7 mmHg

poboljšana funkcija krvnih sudova za 1,7%

To je slično efektima nekih lijekova za pritisak - ali bez jačih nuspojava.

Najčešće su se javljali blagi problemi sa varenjem, ali ništa ozbiljno, prenosi Nova.rs.

Kako unositi flavan-3-ole kroz ishranu?

Umjesto skupih suplemenata, najbolji efekat se postiže unošenjem ovih jedinjenja kroz svakodnevnu hranu:

* 2–3 šolje zelenog ili crnog čaja
* 1–2 porcije tamne čokolade (oko 50–60 g)
* 2 kašike kakao praha
* 2–3 jabuke
* bobičasto voće, kruške, grožđe

Mali, jednostavni koraci - poput zamjene slatkiša jabukom i komadićem tamne čokolade ili dodavanja još jedne šolje čaja u dan - mogu tokom vremena znatno poboljšati zdravlje srca.

Da li su suplementi dobra ideja?

Iako su neka istraživanja koristila flavanol suplemente, pokazalo se da su prirodni izvori (hrana) efikasniji. Razlog može biti u tome što u cjelovitoj hrani ima i drugih korisnih sastojaka koji pomažu apsorpciju.

Također, kod ljudi koji piju lijekove - dodaci ishrani mogu imati nepoznate interakcije, pa je uvijek bolje posavjetovati se sa ljekarom.

Flavan-3-oli nisu čudesan lijek koji zamjenjuje ljekarsku terapiju, ali u kombinaciji sa zdravim navikama, oni mogu biti ukusna i prirodna podrška zdravlju srca.

I najbolje od svega - nisu u pitanju skupi superhrana prahovi, već jednostavne namirnice koje većina ljudi voli i lako može uključiti u svakodnevnu ishranu.

Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 27415 times
Been thanked: 31425 times

Post by Zanki » 27 Jul 2025, 09:48

Umjesto skupih suplemenata, najbolji efekat se postiže unošenjem ovih jedinjenja kroz svakodnevnu hranu:

* 2–3 šolje zelenog ili crnog čaja
* 1–2 porcije tamne čokolade (oko 50–60 g)
* 2 kašike kakao praha
* 2–3 jabuke
* bobičasto voće, kruške, grožđe
Odlično :ok

Planiram uvesti u dnevne napitke više crnog čaja
Za početak neću skroz izbacivati kavu
ali polako...

Tamna čokolada :ovaj

Ovo ostalo sve ide lako :hop
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2937 times
Been thanked: 3314 times

Post by Skin » 27 Jul 2025, 12:34

kad pijem crni ili zeleni caj, a isti dan pijem i kafu, strasno me glava boli..bude previse. nizak pressure inace

Zanki
saudade
saudade

Post by Zanki » 27 Jul 2025, 12:55

Skin wrote: 27 Jul 2025, 12:34 kad pijem crni ili zeleni caj, a isti dan pijem i kafu, strasno me glava boli..bude previse. nizak pressure inace
Pa zar ima tako jak učinak :roll

Ja imam normalan, nekad bude nizak, a kako san meteoropata znaju mi se približavati sve češće, onda bude baš grdo, jer nema nikakvog rješenja negoli ležati u mraku i čekat da se vrate u normali :tuga

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2937 times
Been thanked: 3314 times

Post by Skin » 27 Jul 2025, 13:02

da, mislim da to treba ili kafa ili caj. kofein ima ucinak posebno ako imas nizak pritisak.
eh, ako si i meteoropata puno vode, kokosova voda, soli u vodu, magnezij, masiranje slijepoocnica, hladna obloga na celo... i sad ide ona fudina slika, dobro mi ikako

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 4566 times
Been thanked: 4227 times

Post by uvijek_kontra » 27 Jul 2025, 15:13

Skin wrote: 27 Jul 2025, 13:02 da, mislim da to treba ili kafa ili caj. kofein ima ucinak posebno ako imas nizak pritisak.
eh, ako si i meteoropata puno vode, kokosova voda, soli u vodu, magnezij, masiranje slijepoocnica, hladna obloga na celo... i sad ide ona fudina slika, dobro mi ikako
Ili jedno, ili drugo. :ok

Ljudi misle zdravo je kad piju zeleni ili crni caj, i to piju kao vodu, a ustvari ne valja previse i ko pije crni ili zeleni caj, obavezno mora da se hidrira i loce vodu jer takav caj izsusuje i tijelo i kozu i sve.

Tako da, pratiti sebe i svoje tijelo, reakcije, a ne ono sto je moderno, cini se zdravo i sl.. Nismo svi isti i ko ne zna kako sta djeluje, neka cita, istrazuje. Zeleni caj u kombinaciji sa jako malo vode, moze biti velika greska za neciji organizam. Bolji izbor u takvom slucaju su biljni cajOvi, tipa kamilica, planinski i sl.

Isto kao sto smoothie npr. ujutro na prazan zeludac nije za svakog, nebitno bio od banane ili zeleni. Za nekoga
zdrava i prava opcija, za mene npr. velika greska ali to je vec druga prica. :D Bolest covjeka na svasta natjera, da istrazuje, da trazi i da upozna sebe i svoje tijelo bolje da bi mu bilo bolje. Dobar nutricionist zlata vrijedi, ali ne ovi novodobni, insta komponovani koji nisu tu da pomognu vec da prodaju svoje produkte. Ali i to je vec druga tema. :D

Sto se tlaka tice, oprezno i sa kavom i sa cajem i sa soli.
„Ah, die Liebe. Ein grausamer Fehler. Und doch so furchtbar leicht zu entzweien.“

Zanki
saudade
saudade

Post by Zanki » 27 Jul 2025, 15:39

Skin wrote: 27 Jul 2025, 13:02 da, mislim da to treba ili kafa ili caj. kofein ima ucinak posebno ako imas nizak pritisak.
E da kokosova voda :ok
Tamo i najčešće bude bol
Tnx !

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 17 Sep 2025, 09:39

KORISNI SAVJETI KARDIOLOGA: Ako krvni tlak mjerite kod kuće, nemojte preskočiti jednu stvar

Image

Mjerenje krvnog tlaka postalo je uobičajeno u liječničkoj ordinaciji, a često nam liječnici savjetuju da to činimo i kod kuće. Prema riječima kardiologa dr. Majida Basita, "mjerenja krvnog tlaka kod kuće pružaju mnogo tačniju i pouzdaniju sliku u odnosu na jedno mjerenje u ordinaciji, gdje možemo biti pod stresom ili anksiozni".

Kardiolozi pritom naglašavaju jednu ključnu stvar koju nikako ne smijemo preskočiti: mjerenje krvnog tlaka u obje ruke.

"Provjeravanje krvnog tlaka u obje ruke važna je klinička praksa jer može otkriti vaskularne bolesti, poboljšati točnost dijagnoze i omogućiti sigurnije liječenje", ističe kardiologinja dr. Nina Williams za Parade. Kardiolog dr. Cheng-Han Chen dodaje: "Bilježenje višeg očitanja omogućuje nam da bolje ciljamo povišeni krvni tlak kod ljudi."

Razlike u očitanjima između ruku mogu imati više objašnjenja. Kako navodi interventni kardiolog dr. Bradley Serwer, ponekad je riječ o prirodnoj varijaciji, ali veća odstupanja mogu ukazivati na stanja poput suženja aorte ili periferne vaskularne bolesti.

Ipak, dr. Williams podsjeća da je normalno da krvni tlak tokom dana varira zbog aktivnosti, stresa, prehrane, temperature ili hormona. Ako se ipak pojave značajne razlike, preporuka liječnika je jednostavna - ponoviti mjerenje i pratiti rezultate.

"Ako primijetite veliko odstupanje između jedne i druge ruke, ponovite mjerenje da isključite pogrešku", savjetuje dr. Basit.

Dr. Chen naglašava i hitnost u posebnim slučajevima: "Krvni tlak iznad 180/120 može biti hitno stanje koje zahtijeva odmah liječničku pomoć", prenosi Index.hr

Osim toga, stručnjaci preporučuju pridržavanje pravila poput mjerenja na goloj koži, uspravnog sjedenja, dvostrukog mjerenja s razmakom od jedne minute te izbjegavanja pušenja ili kofeina prije mjerenja, kako bi rezultati bili što tačniji.

klanac23
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 2 times
Been thanked: 49 times

Post by klanac23 » 17 Sep 2025, 09:43

svako mljekaru je univerzalni uzrok pritiska pusenje . moj prijatelj je otisao kod ljekera i ovaj mu rekao da treba da prestane pusiti.
pa doktore ja u zivotu nikad nisam zapavio ni jednu cigsaru
nije majmun kriv sto je od njega nastao tramp

Post Reply

Return to “Zdravlje”