Kosovo

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

klanac23
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 2 times
Been thanked: 49 times
Status: Offline

Re: Kosovo

Post by klanac23 » 10 Oct 2025, 09:05

tvoj potpis je pravi, tako da necu da se hrvem
nije majmun kriv sto je od njega nastao tramp

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9900 times
Been thanked: 16696 times

Post by spacebound » 10 Oct 2025, 09:17

klanac23 wrote: 10 Oct 2025, 09:04 nisi ti rata ni okusio
Dobro :o
klanac23 wrote: 10 Oct 2025, 09:05 tvoj potpis je pravi, tako da necu da se hrvem
Dobro :o
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23926 times
Been thanked: 6244 times

Post by Veca » 10 Oct 2025, 13:42

:hihi
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 51408 times
Been thanked: 9128 times

Post by ElTriconi » 10 Oct 2025, 19:28

klanac23 wrote: 10 Oct 2025, 07:46 procitao sam vise knjiga nego sto si ti u zivotu vidio. i dan danas citam. clan sam biblioteke u brckom kojoj sam donirao 20-ak knjiga
Jesil procito sta od fatkica? 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Bego
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 255 times
Been thanked: 1678 times

Post by Bego » 10 Oct 2025, 19:59

Naseef Mushroom wrote: 09 Oct 2025, 13:48
spacebound wrote: 09 Oct 2025, 11:17 Mitre, providan si :ćitire
Šta veli “moj badžo” a zove ga šiptarom :D.
milanbilic wrote: 15 Aug 2022, 22:32 Ja i badzo u elementu hehe
Image

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2946 times

Post by Pasaga » 10 Oct 2025, 20:21

Bego wrote: 10 Oct 2025, 19:59
Naseef Mushroom wrote: 09 Oct 2025, 13:48

Šta veli “moj badžo” a zove ga šiptarom :D.
milanbilic wrote: 15 Aug 2022, 22:32 Ja i badzo u elementu hehe
Image
vidim,samo se brusnica dere .... :D
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

klanac23
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by klanac23 » 11 Oct 2025, 05:55

momci da rijesimo pitanje mog badze siptara. siptari kosovski se izmedjy sebe nazivaju siptarima i nedaju nikome drugom da ih tako zove. kada sam bio kod njega i poceli smo neku pricu o kosovskim albancima on mi je rekao da ga mogu zvati siptarom jer me toliko cijenio. nadam se da je sad jasno

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4074 times
Been thanked: 3736 times

Post by Naseef Mushroom » 11 Oct 2025, 08:24

klanac23 wrote: 11 Oct 2025, 05:55 momci da rijesimo pitanje mog badze siptara. siptari kosovski se izmedjy sebe nazivaju siptarima i nedaju nikome drugom da ih tako zove. kada sam bio kod njega i poceli smo neku pricu o kosovskim albancima on mi je rekao da ga mogu zvati siptarom jer me toliko cijenio. nadam se da je sad jasno
I can say Nigga, I have black friends :D.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

klanac23
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by klanac23 » 11 Oct 2025, 08:30

ko razumije shvatice. za mene je ova tema zakljucena. a tvoj komentar bih razumio i na nasem jeziku

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 11 Oct 2025, 08:34

klanac23 wrote: 10 Oct 2025, 08:39 izvinjavam se vasoj prosvijetljenoscu. ne lupetaj . koliko si knjiga procitao. navedi mi 20 naslova.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9900 times
Been thanked: 16696 times

Post by spacebound » 11 Oct 2025, 08:37

klanac23 wrote: 10 Oct 2025, 08:39 izvinjavam se vasoj prosvijetljenoscu. ne lupetaj . koliko si knjiga procitao. navedi mi 20 naslova.
Ispravno se pise ovako - Izvinjavam se Vasoj prosvjetljenosti. Ne lupetaj! Koliko si knjiga procitao? Navedi mi 20 naslova.

Iduci put kad posudis knjigu iz biblioteke obrati paznju na pravopis. Iz knjiga se uci.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 11 Oct 2025, 08:39

klanac23 wrote: 11 Oct 2025, 08:30 ko razumije shvatice. za mene je ova tema zakljucena. a tvoj komentar bih razumio i na nasem jeziku
O načitani, ta fraza da možeš nekoga zvati svakakvim imenima jer si dobio zeleno svjetlo od te grupe je i postala ofucana i krenula iz Amerike, gdje su neki bijelci umislili da mogu reći nigger jer su dobili odobrenje od nekog svog pajde crnca, zato sam i napisao na engleskom, kakve bi logike onda imalo da sam to sa niggerom napisao na bosanskom jeziku?

Tipičan primjer nekoga ko tvrdi da je pročitao 100 knjiga a ne zna osnovne stvari.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9722 times
Been thanked: 11464 times

Post by Krokodil Behko » 11 Oct 2025, 10:19

Ako bi bilo potpuno legitimno, Bošnjake izvan BiH zvati Balije, Hrvate izvan Hrvatske zvati ustaše, a Srbe izvan Srbije - četnici, e onda ....

Hasani kaže da u srpskom jeziku postoji slovo "ć", i da srpska zajednica ukoliko baš želi, umesto 'Šiptar' može da upotrebi termin 'Šćiptar', kako inače Albanci nazivaju sebe na albanskom, a što je sinonim etničkog entiteta Albanaca.

"Albanci na Balkanu se ne razlikuju ni po poreklu, zato što su zajedničkog porekla. Drugo je što je istorija tokom ratnih događaja s vremena na vreme podelila albansko stanovništvo u pet zemalja na Balkanu. Međutim, u smislu onoga što je kulturni i etnički entitet, krvno srodstvo, Albanci su jedan i jedno", zaključuje Hasani.

Oni u Srbiji koji koriste pežorativni termin "Šiptari" imaju objašnjenje da u tome nema nikakve uvrede jer da Albanci sami sebe tako nazivaju. Zašto onda "Šiptarima" ne zovu i Albance iz Albanije koji, takođe, sebe tako nazivaju?

Istoričarka Branka Prpa na to pitanje nudi kratak odgovor:

"To je rasprava s rasizmom, kad krenete u tu vrstu logičkih pitanja. Uopšte nije bitno ko sebe kako naziva, bitno je da je to pežorativan pojam."

Srpski političari i ne mali broj građana ipak su pravili razliku između odnosa prema Albancima iz Albanije i Albancima sa Kosova, što suštinski i objašnjava odsustvo uvredljive konotacije u označavanju prvih, ali ne i drugih, konstatuje Prpa i otkriva pozadinu te razlike.

"To je zato što je u političkoj svesti i političkoj praksi u poslednjih sto godina Albanija bila nacionalna država albanskog naroda, i nije imala nikakve veze sa Kraljevinom Srbijom, pa obema Jugoslavijama, pa onda ponovo sa Srbijom. Dakle, tu je jasna distinkcija između država, ali Kosovo u svesti i političkoj praksi ima potpuno drugi status. Za njih je to narod koji je, zapravo, u kategoriji građana drugog reda. Zato se za građane drugog reda upotrebljava druga politička terminologija. Dakle, (kosovski) Albanci se stalno nalaze pod posebnim režimom u proteklih sto godina. Pojam 'Šiptar' je samo na površini, a sadržaj je kao ono 'kaldera vulkana' - izgleda kao da se samo na površini nešto puši, a ispod more lave koja će eruptirati jednog dana", ukazuje Branka Prpa.

Odgovarajući na pitanje kada je termin "Šiptari" prvi put postao pežorativan za Albance sa Kosova u Titovoj Jugoslaviji, Fahri Musliu, dugogodišnji dopisnik kosovskih medija iz Beograda, za RSE kaže da je taj naziv postao pežorativan još šezdesetih godina jer je počeo da se zloupotrebljava.

"Nije se čak ni izgovaralo 'Šiptari' nego 'Šiftari'. Sećam se da je meni u to vreme kad sam bio u srednjoj školi počelo da smeta da me tako zovu. Zašto prave tu razliku? Ako sam ja Albanac, onda sam Albanac. Međutim, imali su dežurno pokriće - pa, vi sami sebe nazivate Šiptarima. To je tačno, međutim, svaki jezik ima svoja pravila. Isto to vam je kao kad u Srbiji Nemce nazivaju Švabe. Da li je to naziv za tu naciju? Da li je to pogrdno ili nije pogrdno?

I onda je tadašnje pokrajinsko rukovodstvo Kosova (Fadilj Hodža, Ali Šukrija, Veli Deva, Mahmut Bakali) tražilo od saveznog vrha da se to promeni, ističući da se ne može praviti razlika između Albanaca u Albaniji i Albanaca na Kosovu jer to je naziv za jednu naciju. Naziv 'Albanci' tako ulazi kao zvanični naziv za Albance s Kosova u novi ustav 1974. godine. A posle usvajanja, termin 'Šiptari' Albanci su posebno snažno osećali kad god bi ga u Srbiji koristili", kaže Musliu.

On ističe da je srećan što na Kosovu mediji i političari ne upotrebljavaju pogrdne nazive za Srbe - "Škije" ili "Kauri".

"Škije ili Kauri - to znači 'nevernici'. Meni je jako drago što te termine na Kosovu niko ne upotrebljava zvanično, nemate to ni u medijima. Bilo je toga posle rata, možda godinu dana, mediji su upotrebljavali te pežorativne nazive za Srbe, međutim, to je prestalo već davno."

Na drugoj strani, Vladimir Arsenijević primećuje da čovek u Srbiji ni u kom slučaju neće zapasti u nevolju ako o kosovskim Albancima govori negativno.

"Kod nas ćete više imati problema ako, recimo, o kosovskim Albancima na ulici, u autobusu ili negde gde drugi ljudi mogu da vas čuju - govorite pozitivno nego ako govorite stvari koje bi u nekim zemljama mogle da vas odvedu u zatvor, jer će vam ovde to doneti jedno apsolutno priznanje da ste onoliko Srbin koliko mrzite kosovske Albance", primećuje Arsenijević.

Podsetimo, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković još pet godina donela je mišljenje da su tabloidi "Informer" i "Telegraf" prekršili Zakon o zabrani diskriminacije jer su Albance nazivali "Šiptari". Navela je da je nazivanje albanskog naroda Šiptarima pogrdno i da vređa pripadnike te nacionalnosti.

Post Reply

Return to “EX YU”