Ukrajina

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 681 times
Been thanked: 1057 times
Status: Offline

Re: Ukrajina

Post by tuzlak1212 » 16 Oct 2025, 08:55

ironman wrote: 16 Oct 2025, 08:49
tuzlak1212 wrote: 16 Oct 2025, 08:47 ma ti stalno vracas na licno :D.
ne mozemo tako u Europu :zubi
pa valjda si skontao do sad da je i ne zelim u Evropu :D.
tu se na inicijalizacijama ne slazemo mada nisam ni ja za Evropu nego je to slang
ja vise geldam sta je dobro za covjecanstvo, al ja opet i tehnicki/inzinjerski razmatram mozda
evo skontja koliko cemo zasigurno imati losija auta iz Evrope u buducnosti, ko zna koliko ce vise zagadjivat, bit losija plastika, losiji metali, zato sto imamo razne sanckije, Evropska industrija mora sve eksponencijalno skuplje placat a napravit da auto i dalje kosta 60k KM inace ljudi nemaju para za to, znaci kvalitet ide ka nuli, sigurnost ka nuli
i tako dalje, nije samo autoindustrija, s ovom nemoci kupaca a preskupim resursima, neminovno je da ce kvalitet past drasticno i onda mi reci sta je razlika pucat samo na Bosnu ruske granate il pucat na cijelu Evropu najgore smece od plastika i raznih isparavanja jer se ne moze kvalitet finansirat
i onda neki kazu Evropa drugu zimu prezivljava, pricate nebuloze, ako ovako nastavi Evropa ce postat Pakistan, a Evropa nije luda da to dopusti i zato ce se morat napast Ruski energenti, dal ratom dal potpisivanjem sporazuma i okretanjem ledja Amerima

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25685 times
Been thanked: 26220 times

Post by ironman » 16 Oct 2025, 09:05

tuzlak1212 wrote: 16 Oct 2025, 08:55
ironman wrote: 16 Oct 2025, 08:49

pa valjda si skontao do sad da je i ne zelim u Evropu :D.
tu se na inicijalizacijama ne slazemo mada nisam ni ja za Evropu nego je to slang
ja vise geldam sta je dobro za covjecanstvo, al ja opet i tehnicki/inzinjerski razmatram mozda
evo skontja koliko cemo zasigurno imati losija auta iz Evrope u buducnosti, ko zna koliko ce vise zagadjivat, bit losija plastika, losiji metali, zato sto imamo razne sanckije, Evropska industrija mora sve eksponencijalno skuplje placat a napravit da auto i dalje kosta 60k KM inace ljudi nemaju para za to, znaci kvalitet ide ka nuli, sigurnost ka nuli
i tako dalje, nije samo autoindustrija, s ovom nemoci kupaca a preskupim resursima, neminovno je da ce kvalitet past drasticno i onda mi reci sta je razlika pucat samo na Bosnu ruske granate il pucat na cijelu Evropu najgore smece od plastika i raznih isparavanja jer se ne moze kvalitet finansirat
i onda neki kazu Evropa drugu zimu prezivljava, pricate nebuloze, ako ovako nastavi Evropa ce postat Pakistan, a Evropa nije luda da to dopusti i zato ce se morat napast Ruski energenti, dal ratom dal potpisivanjem sporazuma i okretanjem ledja Amerima
Nisi me citao.
Davno sam rekao da je cijena konformizma velika i da ce se morati platiti.
A popustiti pred ocitim fasizmom a rusi jesu fasisti pod putinom ..ja na to ne bih pristao kad bih morao ici u sumu i cijepati drva da se zagrijem.
Live free or die.
Jer pod rusima to ne bi bio zivot.
I da u pravu si to je moje licno misljenje..a isto tako msm da je i globalno za svijet bolje imati manje a biti slobodan nego biti ruski paor..
dream of spring...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9720 times
Been thanked: 11459 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 16 Oct 2025, 09:51

tuzlak1212 wrote: 16 Oct 2025, 08:42
naravno da Rusi hoce da svijet ovisi o njima kao sto Ameri hoce da se ovisi o njima
ali ovisnost o Rusima se nije pokazala negativnom u samom runtime-u saradnje, cak sta vise saradnja s Rusima je bila jako korisna i pozivitna, niko nije bio kamataren od Putina jer kupuje od Rusa naftu, svi su imali prostor za sirenja i gradnju kako god ko hoce

I šta je bilo nakon nekog tamo februara 2022. godine?
Podsjeti nas i obavezno navedi razloge.

Moj ...ovaj ti, baš kao što postoje dometi svakog pojedinca, tako postoje dometi i svakog društva.

Pogledaj s kakvom viješću počinjem temu o Rusiji, prije čak 14 godina
Rusija stvara najjaču ratnu mornaricu na svijetu
viewtopic.php?t=2792

To nije slučajnost, namirisao sam govna čak u Sibiru.
Zanimljivo, samo tri godine nakon finansijske krize (kad je nafta bespovratno poskupila), Putin stvara vojsku za napad na Evropu. U samo tri godine, koliko je eksploatacija nafte i gasa bila dobro isplativa, sve zarađeno su bacili u oružje.

Msm, ovdje je sve jasno.
Pričaj ti šta hoćeš, al Amerikanac nije došao/poslao vojsku da ukida neke države na kontinentu, zabranjuje jezik ljudima, pljačka resurse tih država itd. Putin to sve radi, a podržava i sve evropske ridikule u namjeri da premreži sve i istisne Ameriku.

Pitanje za tebe, na koje je odgovor obavezan.

Jel bolje Evropa ovakva kakva jeste, pod uticajem USA, ili Evropa u kojoj su na vlasti Orban, AfD, Marina, Salvini, Wilders, itd?

Ovdje je o tome riječ bolan. To što si komentarisao, sve su neki prividi, ima malo i priželjkionizma, la vjeruj da je ova druga kombinacija mnogo gora.
Moram li pominjati, izvođači radova na Balkanu bili bi Vučić i Plenković?

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 16 Oct 2025, 11:11

Krokodil Behko wrote: 16 Oct 2025, 09:51
I šta je bilo nakon nekog tamo februara 2022. godine?
Podsjeti nas i obavezno navedi razloge.

Moj ...ovaj ti, baš kao što postoje dometi svakog pojedinca, tako postoje dometi i svakog društva.

Pogledaj s kakvom viješću počinjem temu o Rusiji, prije čak 14 godina
Rusija stvara najjaču ratnu mornaricu na svijetu
viewtopic.php?t=2792

To nije slučajnost, namirisao sam govna čak u Sibiru.
Zanimljivo, samo tri godine nakon finansijske krize (kad je nafta bespovratno poskupila), Putin stvara vojsku za napad na Evropu. U samo tri godine, koliko je eksploatacija nafte i gasa bila dobro isplativa, sve zarađeno su bacili u oružje.

Msm, ovdje je sve jasno.
Pričaj ti šta hoćeš, al Amerikanac nije došao/poslao vojsku da ukida neke države na kontinentu, zabranjuje jezik ljudima, pljačka resurse tih država itd. Putin to sve radi, a podržava i sve evropske ridikule u namjeri da premreži sve i istisne Ameriku.

Pitanje za tebe, na koje je odgovor obavezan.

Jel bolje Evropa ovakva kakva jeste, pod uticajem USA, ili Evropa u kojoj su na vlasti Orban, AfD, Marina, Salvini, Wilders, itd?

Ovdje je o tome riječ bolan. To što si komentarisao, sve su neki prividi, ima malo i priželjkionizma, la vjeruj da je ova druga kombinacija mnogo gora.
Moram li pominjati, izvođači radova na Balkanu bili bi Vučić i Plenković?
E cuj sta je bilo 2022, pa nemoj cherry pick radit, sta je bilo Afganistanu, Iraku, Libiji, Siriji, Palestini u jurnjavi da se dolar spasi a printer za novce ne hladi
Nista nije znacajno drugacije kako jedni stite rudnike a drugi dolar, nezz sto toliko stitis jedne a hejtas druge
Putin je sebi u Evropi okupio drustvo gdje budale dominiraju i nema tu argumenta
Ali sta ako vecina genijalnih Evropljana stane uz Putinovog nasljednika sta ces onda reci, ja uopste ne pricam da ce Orban napravit prosperitet, ja govorim da ljudi koji drze primat u Evropskoj industriji ce pocet gurat bilo koju politiku koja je za bolje trgovine s energentima
Jel ti stvarno mislis da ce silni investitori ovo trpit vjecno, nema sanse premalo mislis o njima, rast popularnosti AfD ti treba bit pokazatelj kakav je puls u Evropi a ne o tome koga Putin okuplja oko sebe

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 16 Oct 2025, 11:18

tuzlak1212 wrote: 16 Oct 2025, 11:11
Jel ti stvarno mislis da ce silni investitori ovo trpit vjecno, nema sanse premalo mislis o njima, rast popularnosti AfD ti treba bit pokazatelj kakav je puls u Evropi a ne o tome koga Putin okuplja oko sebe

A jel ti stvarno misliš, da ti investitori ne znaju ko su i šta su Rusi?
Ne zaboravi, mnooooge evropske kompanije su se povukle odatle i prije nego što će njihove vlade uvesti restrikcije. CVijena energenata se stabilizirala i koliko ja vidim, niko ne razmišlja o kupovini kod Rusa.
Osim ako ti možeš da navedeš nešto vrlo konkretno oko toga, npr ta i ta kompanija itd.. Vrlo konkretno, ili sve ostaje samo na pretpostavci

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 16 Oct 2025, 20:43

Krokodil Behko wrote: 16 Oct 2025, 11:18

Ne zaboravi, mnooooge evropske kompanije su se povukle odatle i prije nego što će njihove vlade uvesti restrikcije. CVijena energenata se stabilizirala i koliko ja vidim, niko ne razmišlja o kupovini kod Rusa.
Osim ako ti možeš da navedeš nešto vrlo konkretno oko toga, npr ta i ta kompanija itd.. Vrlo konkretno, ili sve ostaje samo na pretpostavci
pa pretpostavljao sam da ce biti udareno sve sto se tice metala, nafte i plina a onda silne mikro posljedice svega toga, transporti protizvodnje prodaje itd
nemam kad sve to kopat, to je full time posao imam ja svog posla
al evo malo cu probat ne potrosit puno vremena na to
wolsvagenu godisnja prodaja vozila pala sa oko 11 miliona vozila nekad ranije na sada u jednom momentu 8 miliona, renault sa skoro 4 miliona na 2 miliona (50%!!!), peugeot sa 2.1 miliona na 1 milion
broj registrovanih kamiona za transport roba u EU je pao sa oko 900k na oko 700k (oko 20% pad transporta)
opsta energija znacajno pala
grafik potrosnje energije je znacajno negativan od rata u ukrajini na ovamo, negativna energija mora uticat na industriju
Image
ovo je sa EUROSTAT sajta, zadnjih 5 godina ovaj pad je oko sredina 2022, vidim da se ne vidi cisto
i dalje je oko 60% energije uvezeno izvan EU a u ovoj statistici ne racunaju Norvesku i USA kao uvoz (znaci uvoz je znacajno veci od 60%), dakle 60% je samo Rusija i ostatak Azije i Afrike
drugim rijecima Evropa nema energente

imao sam jos nekih stvari da guglam al nisma mogao brzo pronac na engleskom a AI mi izmislja linkove pa cu na ovome stati
hocemo li se sloziti da su ovo strasni udarci? nekom investitoru iz njegovog dzepa se izbijaju milioni ko iz cesme, to ne moze jeftin kredit tek tako amortizovat
Last edited by tuzlak1212 on 16 Oct 2025, 20:49, edited 1 time in total.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 51325 times
Been thanked: 9112 times

Post by ElTriconi » 16 Oct 2025, 20:49

Po energiji se da sve primjetit, znaci europa propala ko mudo kroz poderane gace 🤔

Samo nek izmjestaju industriju van europe a nek uvoze skolovanu radnu snagu iz indije i afrike, pa ja 😂
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 16 Oct 2025, 20:49

Msm da ogroman dio gubitaka vezan uz ulaganja u elektricna auta .
A naravno da je udio cijene gasa isto uticao..samo ni priblizno koliko su rusisti racunali.
Pa na marginama one vojne parade u Pekingu je potpisan sporazum kojim je gotovo komplet onaj tok koji je isao za Evropu preuzela Kina .
Ne bi to bilo napravljeno da su rusisti racunali da ce im se vrata Evrope otvorit u skorije vrijeme.
I tu imas odgovor..zguglaj naci ces to.
dream of spring...

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 16 Oct 2025, 20:55

ironman wrote: 16 Oct 2025, 20:49 Msm da ogroman dio gubitaka vezan uz ulaganja u elektricna auta .
A naravno da je udio cijene gasa isto uticao..samo ni priblizno koliko su rusisti racunali.
Pa na marginama one vojne parade u Pekingu je potpisan sporazum kojim je gotovo komplet onaj tok koji je isao za Evropu preuzela Kina .
Ne bi to bilo napravljeno da su rusisti racunali da ce im se vrata Evrope otvorit u skorije vrijeme.
koliko me hronologija tehnike sluzi u glavi, sve oko el auta ce trosit vise od onih naftnih jer je premlada tehnologija da bi ista bilo energetski efikasno
nemoj mi samo i ti reci da guglam :D.

a jes to, okrece se nafta tamo Kini, ko zna sta ce s Evrope bit, bit ce ovo zestoka kriza, zato kazem Evropa ce ko Napoleon se morat zaletit tamo na njih

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 16 Oct 2025, 20:55

tuzlak1212 wrote: 16 Oct 2025, 20:43

pa pretpostavljao sam da ce biti udareno sve sto se tice metala, nafte i plina a onda silne mikro posljedice svega toga, transporti protizvodnje prodaje itd
wolsvagenu godisnja prodaja vozila pala sa oko 11 miliona vozila nekad ranije na sada u jednom momentu 8 miliona, renault sa skoro 4 miliona na 2 miliona (50%!!!), peugeot sa 2.1 miliona na 1 milion
broj registrovanih kamiona za transport roba u EU je pao sa oko 900k na oko 700k (oko 20% pad transporta)
grafik potrosnje energije je znacajno negativan od rata u ukrajini na ovamo, negativna energija mora uticat na industriju
Image
ovo je sa EUROSTAT sajta, zadnjih 5 godina ovaj pad je oko sredina 2022, vidim da se ne vidi cisto
i dalje je oko 60% energije uvezeno izvan EU a u ovoj statistici ne racunaju Norvesku i USA kao uvoz (znaci uvoz je znacajno veci od 60%), dakle 60% je samo Rusija i ostatak Azije i Afrike

imao sam jos nekih stvari da guglam al nisma mogao brzo pronac na engleskom a AI mi izmislja linkove pa cu na ovome stati
hocemo li se sloziti da su ovo strasni udarci? nekom investitoru iz njegovog dzepa se izbijaju milioni ko iz cesme, to ne moze jeftin kredit tek tako amortizovat

Zar ti nije naumpalo, da je to možda i zbog jačanja kineske konkurencije, a ako se slabije proizvodi i potrošnja energije biće slabija?

Osim toga, šta bi bilo rješenje? Polizati Putinu dupe?
Jesmol se mi predali četnicima 93.?

Ovo je rat i EU se sprema za rat. Nema govora o normalizaciji bez onzira na sve JER ISTA NIJE MOGUČA.
Neće biti normalizacije, neće biti normalizacije, neće biti normalizacije, bez obzira na bilo kakav grafikon. Pajdo, izaberi stranu, to je sve što možeš.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 16 Oct 2025, 20:56

Ne znam ni za jedan rat u kojem se ugađalo građanima i njihovom komotluku

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 16 Oct 2025, 20:57

Krokodil Behko wrote: 16 Oct 2025, 20:55
tuzlak1212 wrote: 16 Oct 2025, 20:43

Image

Zar ti nije naumpalo, da je to možda i zbog jačanja kineske konkurencije, a ako se slabije proizvodi i potrošnja energije biće slabija?

Ovo je rat i EU se sprema za rat. Nema govora o normalizaciji bez onzira na sve JER ISTA NIJE MOGUČA.
Neće biti normalizacije, neće biti normalizacije, neće biti normalizacije, bez obzira na bilo kakav grafikon. Pajdo, izaberi stranu, to je sve što možeš.
pa ja sve vrijeme i govorim il ce Evropa ici u rat s Rusima il ce se okrenut u saradnje koje sad ne postoje
kad bi mogli skipat 50 godina ovako da se trpi i gura, Evropa bi bila Pakistan ovim tempom i padom svakog oblika moci, a Evropa je previse skolovana, bahata i egoisticna da to dozvoli
ako se nesto drasticno u geopolitici ne promjeni, ovo ce puci sve u rekordnom roku

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 16 Oct 2025, 20:58

Kontinent je u ratu.
Opcije su

1. Popušiti Putinu
2. Suzbiti ga

Ostalo je sve mlaćenje prazne slame. Razmatramo posljedice rata, baš kao da je neko okrivio Aliju što je Sarajevo porušeno.
Taman toliko ima smisla kritikovati Evropu zbog Putina

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 16 Oct 2025, 21:01

tuzlak1212 wrote: 16 Oct 2025, 20:57
Krokodil Behko wrote: 16 Oct 2025, 20:55

pa ja sve vrijeme i govorim il ce Evropa ici u rat s Rusima il ce se okrenut u saradnje koje sad ne postoje
kad bi mogli skipat 50 godina ovako da se trpi i gura, Evropa bi bila Pakistan ovim tempom i padom svakog oblika moci, a Evropa je previse skolovana, bahata i egoisticna da to dozvoli
ako se nesto drasticno u geopolitici ne promjeni, ovo ce puci sve u rekordnom roku

Ja ne vidim nikakvo pucanje.
Kriza jeste, ali daleko od toga da se nešto ruši.
Svi znaju kakva bi to bila kataklizma. Osim toga, tu je i NATO. Jasno je da putin igra na kartu iscrpljivanja, al ja ne vidim da se nešto mijenja u Evropi. EU raspala se - ne raspala se, tu je NATO

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 16 Oct 2025, 21:02

Krokodil Behko wrote: 16 Oct 2025, 20:58 Kontinent je u ratu.
Opcije su

1. Popušiti Putinu
2. Suzbiti ga

Ostalo je sve mlaćenje prazne slame. Razmatramo posljedice rata, baš kao da je neko okrivio Aliju što je Sarajevo porušeno.
Taman toliko ima smisla kritikovati Evropu zbog Putina
Nije bas taj scenarij kao mi protiv cetnika
Ovdje je potpuno drugacija situacija, zamisli da je Milosevic htio da ratuje s Karadjicem u Banja Luci a mi se pozivamo na sankcije i svi cemo patit al ne damo komsije Srbe

E pa u jednom momentu cemo reci, jebes ga tamo srbin kolje srbina nabij ih kad su divljaci, daj ti da mi zivimo svoje zivote i uvezi nam te pardon stapice i psenice jer svaki drugi uvoz hrane vise ne mozemo podnijet s dzepom propadosmo hljeb nam postao skuplji od milke

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 16 Oct 2025, 21:13

tuzlak1212 wrote: 16 Oct 2025, 20:55
ironman wrote: 16 Oct 2025, 20:49 Msm da ogroman dio gubitaka vezan uz ulaganja u elektricna auta .
koliko me hronologija tehnike sluzi u glavi, sve oko el auta ce trosit vise od onih naftnih jer je premlada tehnologija da bi ista bilo energetski efikasno
nemoj mi samo i ti reci da guglam :D.

a jes to, okrece se nafta tamo Kini, ko zna sta ce s Evrope bit, bit ce ovo zestoka kriza, zato kazem Evropa ce ko Napoleon se morat zaletit tamo na njih
Zapravo sam o plinu gore pisao..plinovod koji je snabdijevao Evropu je ugovorom vezan za Kinu za narednih msm 20 i kusur godina.
Sta to znaci?
Prvo da koliko god da su rusisti lagali da ih agresija na Ukrajinu nije kostala evo odgovora..morali su ponavljam morali su ponuditi kinezima plin a cijena je takva da se moze ocekivat dodatna ekspanzija Kine..a najveci udarac tim potezom rusistima je taj da u KIni nema Angele Merkel,Orbana,Wildersa,Lepenove koji ce prodat politicki uticaj za jeftini plin ,ako se razumijemo..
Evropa je pronasla alternativne izvore.
Za naftu...a gdje je najvece nalaziste nafte na svijetu?
I sta se slucajno desava ovih dana oko tog nalazista..
Za koju lokaciju je Trump odobrio CIA akcije jer fentalin i gotova droga dolaze u SAD te cak raznio par brodica?
Tacke nije tesko povezati,,samo treba gledati.
dream of spring...

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 232 times
Been thanked: 153 times

Post by rocko » 17 Oct 2025, 05:06

ironman wrote: 16 Oct 2025, 08:46 Ja to gledam ovako.
Oduvijek.
Na jednoj strani imamo opciju koja je ispalila tomahawk na glavni grad agresora na nasu drzavu.
Na drugoj strani imas opciju koja je slala vojnike i rakete nasem neprijatelju da ih onda posalje i ispali na nas.
I nikad nisam u dilemi koju stranu izabrati a i kad bih nekad slucajno bio samo cu se sjetiti kako tomahawk pada na beli grad..
A tom logikpm I ukrajinci su I slali Iljudstvo I mts i dalje saradju sa srbadijom I dan dans

Losa ti premisa
Jos to je bila Jelcinova Rusija Putin tada bio savjetnik gradonacelnika st Petersburg

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko » 17 Oct 2025, 05:09

Behko 8.8 milijardi dollara mu.platila EU za plin isporucen od 01-01-2025 do 09-30-2025.

Mnogio vise nego sto su dali ukrajini, pa upitao se zasto ukrajinci pustaj Ruski plin preko svoje teritorije.
Moj Behko naivan si za ozbiljnog covjeka

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko » 17 Oct 2025, 05:11

I mnoge su se tiho vratile

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko » 17 Oct 2025, 05:14

Krokodil Behko wrote: 16 Oct 2025, 21:01
tuzlak1212 wrote: 16 Oct 2025, 20:57

Ja ne vidim nikakvo pucanje.
Kriza jeste, ali daleko od toga da se nešto ruši.
Svi znaju kakva bi to bila kataklizma. Osim toga, tu je i NATO. Jasno je da putin igra na kartu iscrpljivanja, al ja ne vidim da se nešto mijenja u Evropi. EU raspala se - ne raspala se, tu je NATO
Da li je? Sta reci NA TO?

Post Reply

Return to “Svijet”