Prava zena u svijetu
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
-
Spanac_113
- Inventar foruma

- Status: Offline
Prava zena u svijetu
odlicna interaktivna pie chart o pravima zena u svijetu. po zemljama i po stanovnistvu. osnovna prava ukljucujuci pravo na rad, abortus itd itd....
http://www.theguardian.com/global-devel ... CMP=twt_gu
http://www.theguardian.com/global-devel ... CMP=twt_gu
Re: Prava zena u svijetu
ovisno stupnju demokratičnosti,religiji i tradiciji..naravno da neka o tih prava ne moraju bit ispravna sa stajališta čak i većina..naravno nisam tu isključiv samo na ženska prava..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7893 times
- Been thanked: 18659 times
Joj kad Španac uvali link na engleskom 
Puno se postiglo tj napredovalo kad su u pitanju prava žena, samo ne mislim da će ikad biti bolje nego danas. Nikad nećemo biti potpuno ravnopravni s muškarcima. A ravnopravnost za mene nije samo jednak broj žena i muškaraca u parlamentu, jednak broj muških i ženskih šefova u firmama, ista plata za isti posao itd, nego i jednakost tj podjela poslova što se tiče doma i porodice.
Nažalost, ovako što žena ima veća prava, više ima posla i ne čudi me ona vijest da dosta žena želi biti domaćica jer radeći na poslu pa radeći kod kuće nema vremena za sebe, postaje frustrirana, a i dijete ispašta jer premalo vremena provede s majkom a sve više ga odgajaju tete u vrtićima i dadilje.
Puno se postiglo tj napredovalo kad su u pitanju prava žena, samo ne mislim da će ikad biti bolje nego danas. Nikad nećemo biti potpuno ravnopravni s muškarcima. A ravnopravnost za mene nije samo jednak broj žena i muškaraca u parlamentu, jednak broj muških i ženskih šefova u firmama, ista plata za isti posao itd, nego i jednakost tj podjela poslova što se tiče doma i porodice.
Nažalost, ovako što žena ima veća prava, više ima posla i ne čudi me ona vijest da dosta žena želi biti domaćica jer radeći na poslu pa radeći kod kuće nema vremena za sebe, postaje frustrirana, a i dijete ispašta jer premalo vremena provede s majkom a sve više ga odgajaju tete u vrtićima i dadilje.
Idealno bi bilo da žena ima zaposlenje za 4 sata ili 5, pola radnog vremena, da stigne sve ostalo što mora sa djecom i po kući...ovako se satraše....a dobro je da nešto radi i za nju samu, da se malo makne iz kuće i ima krug ljudi i van doma i obitelji...Maja wrote:Joj kad Španac uvali link na engleskom
a normalno je da treba dijeliti domaće poslove, pa nismo u srednjem vijeku
Habibti, ya nour el - ain... 
Pitanje je koliko bi nam se to sviđalo da smo u svemu ravnopravni..al ono do kraja, i na što bi to ličilo.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
-
Ruana
Ne bi mi se svidjalo da smo u svemu ravnopravni, onda bi ja morala i gume na autu mjenjat. Morala bih svaki dan kad dodjem sa posla malo do vecere spavat. Morala bih kad treba malo sa djecom radit nesto korisno igrati PS.
Cijelo vrijeme bi morala govoriti "haj' majketi kad si tu" dodaj mi ovo ili ono.
Ko bi to sve izdrzao.
Cijelo vrijeme bi morala govoriti "haj' majketi kad si tu" dodaj mi ovo ili ono.
Ko bi to sve izdrzao.
-
Spanac_113
- Inventar foruma

pa ne bi valjalo ali mora postojati opcija.
ako hoce zensko u vojsku, borbene jedinice moze.
vulkanizer moze.
i sve ostalo.
ali ne da se dijeli pola-pola nego ko hoce i zna zanat, deri brate
ako hoce zensko u vojsku, borbene jedinice moze.
vulkanizer moze.
i sve ostalo.
ali ne da se dijeli pola-pola nego ko hoce i zna zanat, deri brate
Pravi si muslimanstorm wrote:Idealno bi bilo da žena ima zaposlenje za 4 sata ili 5, pola radnog vremena, da stigne sve ostalo što mora sa djecom i po kući...ovako se satraše....a dobro je da nešto radi i za nju samu, da se malo makne iz kuće i ima krug ljudi i van doma i obitelji...Maja wrote:Joj kad Španac uvali link na engleskom
a normalno je da treba dijeliti domaće poslove, pa nismo u srednjem vijeku
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
-
Ruana
Tako je ovdjdm, ja sam vidjela zenu automehanicara. Vidjela sam zenu zimara, molera, stolara ove su otkacene.
Eto ko da su muškarci takvi.Ruana wrote:Ne bi mi se svidjalo da smo u svemu ravnopravni, onda bi ja morala i gume na autu mjenjat. Morala bih svaki dan kad dodjem sa posla malo do vecere spavat. Morala bih kad treba malo sa djecom radit nesto korisno igrati PS.
Ko bi to sve izdrzao.
Niđe veze.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
-
Ciklama
Ruana, ni Krajišnici nisu ništa bolji.Ruana wrote:Nisu svi samo Hercegovci.
ovo češ mi objasniti prvi put kad se vidimoBonaqua wrote:Pravi si muslimanstorm wrote:Idealno bi bilo da žena ima zaposlenje za 4 sata ili 5, pola radnog vremena, da stigne sve ostalo što mora sa djecom i po kući...ovako se satraše....a dobro je da nešto radi i za nju samu, da se malo makne iz kuće i ima krug ljudi i van doma i obitelji...Maja wrote:Joj kad Španac uvali link na engleskom
a normalno je da treba dijeliti domaće poslove, pa nismo u srednjem vijekujos da si recimo rek'o da zena moze (ako hoce) sav zaradjeni novac za sebe zadrzati
![]()
Habibti, ya nour el - ain... 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9718 times
- Been thanked: 11458 times
Pripazi se Stormestorm wrote:ovo češ mi objasniti prvi put kad se vidimoBonaqua wrote:Pravi si muslimanstorm wrote:Idealno bi bilo da žena ima zaposlenje za 4 sata ili 5, pola radnog vremena, da stigne sve ostalo što mora sa djecom i po kući...ovako se satraše....a dobro je da nešto radi i za nju samu, da se malo makne iz kuće i ima krug ljudi i van doma i obitelji...Maja wrote:Joj kad Španac uvali link na engleskom
a normalno je da treba dijeliti domaće poslove, pa nismo u srednjem vijekujos da si recimo rek'o da zena moze (ako hoce) sav zaradjeni novac za sebe zadrzati
![]()
Ako je Bonaqua osoba koja preferira šiitski islam, ne samo da će zadržati sve zarađene pare, nego ćeš ti morati da joj plaćaš ako živiš s njom u braku.. Živa istina
Zanimljiva je ova ravnopravnost u radu. Muškarci su davno davno prirodno preuzeli fizičke, zanatske, ratarske, rudarske... poslove, a žene kućne. Ako zanemarimo sposobnost i učinkovitost, radna ravnopravnost trebala bi se zasnivati na slobodnom izboru i želji. I sad žene hoće npr. da vare ili da kopaju, nema frke, eto vam. A muškarci neće da rade kućne poslove, e tu je frka jer žene onda počnu, kad mi možemo sve što vi ne bi u kući? Ova iskrivljena logika sjebala je stvari u zadnjih 50 godina.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Većina ljudi ravnopravnost vidi toliko bukvalno,znaci ako muz nosi vrecu brasna od pedeset kila,zena mora istovariti pola sebi na rame.I tu stavljaju tačku.To je kod mnogih viđenje ravnopravnosti 
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3910 times
- Been thanked: 2945 times
...a one nece da idu na njivu...u radionicu....krhotina wrote:Zanimljiva je ova ravnopravnost u radu. Muškarci su davno davno prirodno preuzeli fizičke, zanatske, ratarske, rudarske... poslove, a žene kućne. Ako zanemarimo sposobnost i učinkovitost, radna ravnopravnost trebala bi se zasnivati na slobodnom izboru i želji. I sad žene hoće npr. da vare ili da kopaju, nema frke, eto vam. A muškarci neće da rade kućne poslove, e tu je frka jer žene onda počnu, kad mi možemo sve što vi ne bi u kući? Ova iskrivljena logika sjebala je stvari u zadnjih 50 godina.
hoce ravnopravnost....
napad je najbolja odbrana,preventiva....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Zagorka wrote:Većina ljudi ravnopravnost vidi toliko bukvalno,znaci ako muz nosi vrecu brasna od pedeset kila,zena mora istovariti pola sebi na rame.I tu stavljaju tačku.To je kod mnogih viđenje ravnopravnosti
Moja žena nosi vreću od 25kg a ja joj osiguram nesmetan prolaz i oslobodim mjesto za istovar
...nema to veze s ravnopravnosti..gentlemen t oneće dozvolit..Zagorka wrote:Većina ljudi ravnopravnost vidi toliko bukvalno,znaci ako muz nosi vrecu brasna od pedeset kila,zena mora istovariti pola sebi na rame.I tu stavljaju tačku.To je kod mnogih viđenje ravnopravnosti
..slobodan čovik kad tad bude baniran..