drugarice i drugovi?
riječ ''dama'' zvuči vintage. ono...dama.....evo sad trčim maraton. sjajno mjesto za razmišljanje i pokušavam se sjetiti an aktuelne dame. prva koja mi pada na pamet je engleska kraljica. njen šeširić koji me podsjeća na tutu. bijelu tutu. ružna je brate.
ružna ko pas. ko dva psa....toliko je grdna.....nemam ni truni respekta prema njenoj predodređenosti. al ona jest dama . Elizabeta II. Elizabeta Ružna.
Ona je kraljica, dakle posebna kategorija....
e sad....da li dame prde? (the question is now?) ...prde jašta radi.
''Gadno i uznemiravajuće'' (Madonna).
i kad bi me neko sad za jaja objesio i reko mi ako se ne sjetiš bar jedne dame- smrtnice, gotoF si.....
OMG....kako da mi bar jedna padne na pamet????
Angela Merkel?....ona mi više liči na aktivnu lezbejku nego na damu.
Jadranka Kosor.....ona bi mi jaja spasila. Da,....ona je ta!......sjetih se Jace.....
U mom okruženju ih nema. Sve gole seljoberke.....jebozovne papanke, koje , ne lezi vraže , umišljaju da u njima čuči dama....čuči racku!
Gospoda!
paaaa ...tu bi se već moglo nać' nešto što i ima konture gospodina....mislim...ono....ima ljudi, obrazovanih, načitanih, relativno dobro uhljebljenih, koji drže do svog dostojanstva.....kad nešto kažu, drugi začepe....i kojima sex nije korijen svega. skoro da bi se gospodom mogli nazvat'.
i što je najbitnije...nisu bivši drugovi....
Kako je uopšte moguće ostati gospodin čovjek ili dama u društvu u kojem vladaju kodeksi krkanluka i primitivizma teške kategorije. Kome to može poći za rukom ili za čim već. Odgovor je u novčaniku. Mada ima istinitih primjera ljudi koji ne mogu biti ništa drugo nego gospoda bilo gdje i bilo kada i koji su čak i među najvećim ološem i bjelosvjetskom bagrom ostali priznati i cijenjeni kao gospoda.
Sjajan primjer toga je roman Записки из Мёртвого дома od F. M. Dostojevskog gdje on pripovjeda o svojim robijaškim danima koje je provodio u društvu ruskog ološa. Mada je bio epileptičar.
Zar se neko od osoba iz bosanskohercegovačkog javnog života može (samo)nazvati gospodinom (u pravom smislu te riječi) ili damom a da ne ispadne smiješan(a) i prezira vrijedan?!.Je li Bogić Bogićević ostao jedini živući bosanski gospodin mada deklarativno drug?
krupna je ova tema. a sitan je sat.
hrrrr .....plju!
tetovirane ruke, tetovirane ruke, tetovirane ruke moj budi mi silan i dobro mi stoj.