In memoriam
Moderator: Krokodil Behko
- STrendzer
- Inventar foruma 
- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: Preminuo legendarni glumac Bud Spencer
Neka je laka zemlja...mnogo puta me nasmijao...na svoj nacin jedinstven i neponovljiv...i sad gledam ponekad njegove filmove..
odlaze jedam po jedan

odlaze jedam po jedan
- Melek
- Deer Hunter 
- Has thanked: 4350 times
- Been thanked: 3286 times
Re: Preminuo legendarni glumac Bud Spencer
Pa nije jedini.. I Jusuf Broz je bio gromada i relativno dugo zivio. Nije se zezati sa tim ruskim genima.Maja wrote:Golemo da je s onom težinom doživio 87 godina.
Sjećam se njegovih filmova, uvijek nekako bijele pantalone na njemu i košulje.
S obzirom da nije bio okretan negativci su se naprosto nabacivali na njegovu šaku
A Bud i Terence su mi bas bili svojevremeni idoli

Weak people revenge. 
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
						Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator 
- Has thanked: 9711 times
- Been thanked: 11448 times
Odlazak velikog vjernika: Capo di tutti capi

Iako se već godinu dana tvrdilo, na temelju medicinske dokumentacije, da je njegov život sveden na vegetalno stanje, Ministarstvo pravde nije dopustilo njegov izlazak na slobodu. Svi procesi koji su se protiv njega još vodili bili su "privremeno" obustavljeni jer je bio proglašen nesposobnim shvaćati i prisjećati se. Za vrhovne mafijaše i počinitelje izrazito teških zločina organiziranog kriminala, zatvorenih u režimu veoma strogog zatvora, doživotna kazna je zaista doživotna.
Njegova supruga i djeca su, obaviješteni da je Provenzano na umoru, doputovali sa Sicilije u Milano u nedjelju, isti dan su ga smjeli vidjeti, ali nisu dobili ponovnu dozvolu da pohode umirućeg.
Guido Longo, kvestor (šef policije) u Palermu, najavio je da će zabraniti ikakav javni sprovod Bernarda Provenzana.
- Za Corleone je smrt Bernarda Provenzana oslobođenje od raka, od korova koji je davio građane - komentirala je Leoluchina Savona, načelnica tog mjesta, koje je mafija iznijela na svjetski zao glas.
Okrutan i suptilan
Provenzano je rođen u Corleoneu 31. januara 1933., a već potkraj četrdesetih godina prošlog stoljeća bio je robustan mafijaš, sposoban da ljude zgazi i pregazi (zato su ga i prozvali “Traktor”, “u Tratturi”, što je i sam rado prihvaćao, pa su ga tako smjeli zvati i pred njim - naravno oni koji su mu bili dovoljno bliski da su uopće smjeli pred njeg). Ali bio je, kada zatreba, i suptilan, svjestan da je bolje da se za njega ne zna, uvjeren da mafija daleko bolji biznis vodi kad djeluje u tišini, bez prevelikog miješanja policije, nego kad prijeti i zastrašuje na sav glas.
- Za zaradu ne treba buka, a mrtvi čine buku - govorio je.
Imao je 25 godina kada je uvršten u grupu od 14 naoružanih killera, koliko ih je angažirao Luciano Liggio da ubiju vođu “Corleonesa”, Michelea Navarru. I sljedećih godina glavna Provenzanova zadaća bila je likvidiranje preostalih Navarrinih ljudi. Upravo ga je optužba za jedno od tih ubojstava navela da se 1963 “povuče iz opticaja” izvan mafije. Za razliku od njega, Liggio se 1974 dao uhvatiti, pa su “Corleonese” od tada vodila dvojica njegovih najbližih pobočnika: Salvatore “Totò” Riina i “Binnu” Provenzano.
Iako zvan i Knjigovođom, mali (‘o Curtu) Riina bio je daleko okrutniji i skloniji teroru, pa je 1981 počeo mafijaški rat, u kojemu su “Corleonesi” postali najjača grupa u Cosi nostri, što je bilo dobro za poslove, ali je istodobno na Siciliju privučena golema pozornost policije i javnosti, uz povremene intervencije oružanih snaga - a to je bilo loše za mafijaške poslove. Riina je ubio (ili dao ubiti) više od 600 ljudi, ali je stradati počeo tek pošto se dao u pravi pravcati terorizam, dižući u zrak po Italiji i spomenike kulture (Georgofilsku kulu u Firenzi, kada je znatno oštetio i Galeriju degli Uffizi) i crkve (čak i Lateransku nadbaziliku, katedralu Pape i svega kršćanstva, za odmazdu što je Ivan Pavao II u Agrigentu osudio mafiju).
43 godine bijega
Provenzano je uhvaćen 11-IV-2006 u pojati u polju oko dva kilometra od Corleonea, mjesta u brdima iznad Palerma, nakon 43 godine skrivanja. Kada su policajci upali u pojatu, kako je javljeno, nije pružao otpor, a i nije bio naoružan. Imao je samo traperice i džemper, a u džepu tih hlača nađeni su papirići, tzv. pizzini, legendarni po tome što je to bilo jedino sredstvo kojim je komunicirao i s ostalim mafijašima i sa svojom obitelji. Provenzano se manijakalno bojao suvremenih sredstava praćenja, prisluškivanja, pa nikad nije koristio telefone. U pojati je nađen i stari pisaći stroj, kojim se služio za pisanje tih poruka.
A ipak mu je dohakala suvremena tehnologija. Policija je pratila i Provenzanovu suprugu Saveriju Benedettu Palazzolo, još otkako se 1992. tiho vratila u njihovu kuću u Corleoneu, zajedno s djecom (i njih je Provenzano složio u bijegu). Bilo je jasno da ona također s mužem komunicira pismenim porukama, još otkako je u jednog mafijaša, kurira, svojedobno nađen pizzino koji je ona poslala Provenzanu, zajedno sa čarapama. Na toj cedulji je pisalo: “Šaljem ti čarape. Moraš ih prati u mlakoj vodi”. I na kraju: “Završavam svetim blagoslovom, neka bi svjetlost Gospodinova svijetlila nad tobom. A nama neka dade snagu trpjeti”.
Da ne bi vidjela kako je prate, policajci su koristili strahovito jake teleobjektive, kadre snimati i po veoma oskudnu svjetlu. Pratili su svakoga tko je odlazio od Provenzanove supruge, računajući da će netko od njih nositi poruke, pa i pakete.
Važne odluke
Kamo će sada Provenzano? Onima koji vjeruju u drugi svijet to pitanje može biti ključno. Naime, Provenzano je bio veoma pobožan, a neke od odluka je donio tek nakon pomnog proučavanja Svetog pisma. Čak pet primjeraka Biblije odnosno pojedinih evanđelja nađeno je u pojati koja mu je služila kao skrovište. Na zidu te pojate nad svim je bdjeo portret sv. o. Pija. U krevetu, pri ruci, drvena krunica. Oko vrata je Provenzano imao tri križa. Na duši, kažu, više od 180 ubojstava.
Nije bio jedini tako odan Bogu i Njegovim svecima. Salvatore Riina, “Totò ‘u curtu”, imao je u trenutku hvatanja 1993 na duši oko 600 ubojstava a na tijelu škapular s likom svete Rosalije. Pietro Aglieri “u Signurinu” uhvaćen je s drvenim križem oko vrata, napravljenim od masline iz Svete Zemlje. U svom skrovištu Aglieri je imao vlastitu kapelu, kamo mu je do uhidbe 1997 dolazio služiti misu svećenik Mario Frittitta. Malo prije njega uhvaćen je i šef u Cataniji Nitto Santapaola, koji je također u skrovištu imao privatnu kapelu.
Provenzano je svaku rečenicu izrečenu zatvorskim čuvarima završavao riječima: “Bog vas blagoslovio!” U Bibliji koju je stalno koristio crvenom je olovkom podcrtao citate iz Govora na gori u Evanđelju po Luki: “Svako se stablo prepoznaje po svom rodu”. I dalje: “Dobar čovjek, iz dobre riznice svog srca, iznosi dobro...” I još: “Zašto me zovete: ‘Gospodine, Gospodine!’, a ne vršite što kažem?”
"Sve to je autentično, nema u tome himbe", pisao je svojevremeno sicilijanski pisac Andrea Camilleri (tvorac "komisara Montalbana"), Ali, tvrdi Camilleri, “nije to vjera nego praznovjerje”.
(avaz)
						- Podrinjac
- Forum [Bot]![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png) 
- Been thanked: 5 times
Re: Odlazak velikog vjernika: Capo di tutti capi
Meni je ova jednačina dovoljna da shvatim koješta ...Salahuddin wrote:Pa i ja sam postao vjernik nakon sto sam radio kojesta. I, kao sada odjednom oglupavio, jel'? Tacno cu jednom, vama ateistima da se se spremim, iako cu morati da pisem satima ali necete biti u stanju da pobijete nista sto vam budem dao kao "jednacinu"/"rebus"/logicki izazov, svejedno. Dugo sam razzmisljao o tome, jos kada je onomad religija bila uzareni PDF ali mi se nije dalo jer ima tu mnogo posla, da vas se spusti malo na zemlju po skoro svakoj osnovi. Tek da vidite da vas i moj mozak nije mnogo razlicit od kur.ca, samo ima drugu funkciju. I ti mislis da si kur.cem sve shvatio?Polako, naci cu jednom vremena ali cete morati da budete tu i da mi odgovorate odmah, da se ne mucim dzaba. Nadam se da cete casno prugutati pokoju knedlu.Podrinjac wrote:Većinom ovakvi na kraju i postanu vjernici.
-GRČKI BOGOVI: Afrodita, Apolon, Ares, Artemida, Atina, Demetra, Dionis, Hefest, Hera, Hermes, Posejdon, Zeus, Eros, Hron, Uran, Hemera, Astrej ...
-NORDIJSKI BOGOVI: Aegir, Andrimnir, Baldr, Bor, Bragi, Buri, Dagr, Deling, Eir, Eli, Forseti, Freja, Laga, Loki, Mimir, Njord, Not, Odin, Ran, Saga, Sif, Sigin, Vili ...
-RIMSKI BOGOVI: Saturn, Jupiter, Neptun, Pluton, Venera, Minerva, Vulkan, Mars, Ceres, Merkur, Vesta, Bakho, Apolon, Dijana, Junona, Prozerpina...
-MAJANSKI BOGOVI: Kinich Ahau, Chac, Hun Hunahpu, Ek Chuah ...
-ASTEČKI BOGOVI: Huitzilopochtli, Tonatiuh, Tlaloc, Quetzalcoatl,Acolmiztli, Centeotl, Macuilxochitl , Oxomoco , Opochtli, Metztli, Xilonen , Temazcaltechi, Quaxolotl, Old-old-coyote , Matlalcueitl, Mayahual , Coccochimetl , Ehecatl , Centzonuitznaua, Uitzilopochtli, Uixtochihuatl, Xipe
Nije point u tome da si ti "oglupavio"Salahuddin wrote:Pa i ja sam postao vjernik nakon sto sam radio kojesta. I, kao sada odjednom oglupavio, jel'? Tacno cu jednom, vama ateistima da se se spremim, iako cu morati da pisem satima ali necete biti u stanju da pobijete nista sto vam budem dao kao "jednacinu"/"rebus"/logicki izazov, svejedno. Dugo sam razzmisljao o tome, jos kada je onomad religija bila uzareni PDF ali mi se nije dalo jer ima tu mnogo posla, da vas se spusti malo na zemlju po skoro svakoj osnovi. Tek da vidite da vas i moj mozak nije mnogo razlicit od kur.ca, samo ima drugu funkciju. I ti mislis da si kur.cem sve shvatio?Polako, naci cu jednom vremena ali cete morati da budete tu i da mi odgovorate odmah, da se ne mucim dzaba. Nadam se da cete casno prugutati pokoju knedlu.Podrinjac wrote:Većinom ovakvi na kraju i postanu vjernici.

Odbacio si prijašnji način, koji možda nije bio baš prema nauku vjere i nakon odluke promijenio si sve....
kod ovakvih je sasvim druga stvar....toliko smrtnih grijehova i oni sami znaju, da je neoprostivo....dođe im kao neka utjeha a znaju da im je gorjeti na kraju...
Ne volim ta tumačenja bezuvjetnih oprosta...i te iste fratre koji iz koristi ili iz straha daju oproste...
Pobio si ljude- NE MOŽE!
Katoličanstvo pamti, kad su bogaataši kupovali oprost.....bila je tarifa....čak i za umorstvo...
oprošteno ti je idi s Bogom sinko
 crni srednji vijek....
 crni srednji vijek....I to nije bilo u afektu (neka situacija), ratu (obrana obitelji, zemlje), ne znam, prometna nezgoda.....nego to su smišljena, hladna umorstva iz koristi, želje za moći, pohlepe....
Habibti, ya nour el - ain... 

- Krokodil Behko
- Globalni moderator 
Pa kupuju ga i sada i to isti ti mafijaši.storm wrote: Katoličanstvo pamti, kad su bogaataši kupovali oprost.....
Zar nije bila afera oko mafijaških para u vatikanskoj banci i onaj činovnik banke, koji je pronađen u Londonu "ohlađen" pod misterioznim okolnostima. Onaj takozvani "božiji bankar".
						- 
				nanenamalenakurawa
- Na probnom 
mafija je nekad nasa bila dok smo mi vladali sicilijom

- dr laganini
- Inventar foruma 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator 
Preminuo general Stjepan Šiber

Stjepan je bio jedan od glavnih organizatora odbrane Bosne i Hercegovine početkom agresije 1992. godine, a vrijeme i mjesto njegove sahrane će biti naknadno objavljeni.
Rođen je 20. augusta 1938. u Gradačcu gdje je završio osnovnu i srednju školu, a nakon toga 1957. odlazi u Ljubljanu na Vojnu akademiju Kopnene vojske.
Nakon završene akademije postaje aktivni oficir u JNA, a do 1992. godine je napredovao do čina pukovnika. U aprilu 1992. stavlja se na raspolaganje i staje u odbranu zemlje. Predsjedavajući Predsjedništva Alija Izetbegović mu je predlagao da postane komandant Armije BiH, no Šiber je to odbio jer je ministar obrane bio Hrvat. Imenovan je zamjenikom komandanta Armije BiH.
Šiber se zalagao za jedinstvenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu zasnovanu na građanskoj demokratiji. Tokom rata je izjavio "da se slučajno rodio kao Hrvat te da se mogao roditi i kao Ciganin".
(klix)
						- Veca
- Uvijek slobodna! 
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 23908 times
- Been thanked: 6243 times
Re: Preminuo general Stjepan Šiber
...moj komsija! ...neka mu je laka zemlja 

Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
						Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Lavlje_srce
- Alienka 
- Has thanked: 4119 times
- Been thanked: 3086 times
Neka mu je slava i hvala. Pocivao u miru.

Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
						You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Mirelam
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 345 times
Stjepan je iz Gradačca, sto bi ga opet moglo povezati ideoloski sa jednim slavnim Bosancem. Malo je njemu Sarajevo bilo.Podrinjac wrote:Velik čovjek. Sarajlija pravi.
- Podrinjac
- Been thanked: 5 times
znači došljo. Ništa onda.Mirelam wrote:Stjepan je iz Gradačca, sto bi ga opet moglo povezati ideoloski sa jednim slavnim Bosancem. Malo je njemu Sarajevo bilo.Podrinjac wrote:Velik čovjek. Sarajlija pravi.
Pravi Gradačanin. More l' tako ?

- Krokodil Behko
- Globalni moderator 
Stjepan Šiber uz vojne počasti sahranjen na groblju Bare

Uz vojne počasti od Šibera su se oprostili oni koji su sa njim dijelili teške ratne dane ali i one prijeratne i poslijeratne. Svi ga se sjećaju kao velikog čovjeka, velikog Bosanca i Hercegovca koji je odigrao veliku ulogu u odbrani BiH. Ranije danas u Sarajevu je održana i komemorativna sjednica na kojoj su riječi hvale za ovog velikog čovjeka kazali oni koji su sa njim bili u teškim ratnim godinama u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).
Stjepan Šiber je rođen u Gradačcu 20. juna 1938. godine. U gradu Zmaja od Bosne završio je osnovnu i srednju školu. Nakon toga odlazi u Ljubljanu gdje završava Vojnu akademiju. Poslije završene Akademije postaje oficir JNA. Nakon niza unapređenja 1992. godine dolazi do čina pukovnika JNA.
Na raspolaganje Republici BiH stavlja se već početkom agresije na BiH 1992.
Postavljen je za zamjenika načelnika/komandanta Štaba Vrhovne komande Armije RBiH. Godinu kasnije Predsjedništvo RBiH Šibera unaprjeđuje u čin generala Armije RBiH, te ga šalje u diplomatiju kao vojnog atašea u Švicarskoj.
Preminuo je 25. avgusta u Sarajevu.
(SB)
						- dr laganini
- Inventar foruma 
- STrendzer
- Inventar foruma 
- Been thanked: 1 time
Da je srece da se svi ogedaju na ovog dobrog covjeka. 
Laka ti zemlja Bosanska generale.

Laka ti zemlja Bosanska generale.