Saznajte šta donosi novi porodični zakon u FBiH

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9711 times
Been thanked: 11452 times
Status: Offline

Saznajte šta donosi novi porodični zakon u FBiH

Post by Krokodil Behko » 25 Aug 2013, 22:10

Sve nezaposlene porodilje imat će pravo na 350 KM mjesečno

Image

Socijalna prava porodilja i obitelji s djecom uskoro bi trebala biti ujednačena na cijelom prostoru Federacije, doznaje Večernji.ba. Već godinu i pol traju aktivnosti na reformi postojeće legislative iz oblasti socijalne zaštite, a među novim propisima je i zakon o zaštiti obitelji s djecom, čiji će prijedlog vrlo brzo biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Kako ističu u resornom entitetskom ministarstvu, novim zakonom se želi postići izjednačavanje prava djece i obitelji na teritoriju FBiH. Financiranje pet prava na osnovi ovog zakona vršit će se u podijeljenoj nadležnosti između Federacije i županija. To su dječji dodatak, naknada umjesto plaće ženi u radnom odnosu za vrijeme dok izbiva s posla zbog trudnoće, porođaja i njege djeteta, novčana naknada plaće za polovinu punog radnog vremena, novčana pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu i jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta.

Ostala prava, koja uključuju pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodatnu prehranu za dojilje, posebni psihosocijalni tretman trudnica i bračnih partnera koji žele djecu, naknada za smještaj djece uz prehranu u ustanovama predškolskog odgoja i osiguranje jednog obroka u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja, financirat će županije.

Osim ujednačavanja prava na cijelom teritoriju Federacije, reforma socijalnog sistema donosi i druge novine. Tako će biti uvedeno pravo na novčanu naknadu plaće za polovinu punog radnog vremena, kao i dodatna prava za treće i četvrto rođeno dijete. Naime, za svako treće i četvrto novorođeno dijete koje živi u istoj obitelji dječji dodatak će iznositi 10 posto od prosječne plaće u Federaciji.

Uvodi se i ograničenje na pravo na dječji dodatak te izjednačavaju naknade ženi koja je u radnom odnosu za sve na teritoriju FBiH, a regulira se i obveza potpune isplate naknade na teret poslodavca. Žena će 12 mjeseci nakon poroda imati pravo na 80 posto prosječne plaće u Federaciji, a ostatak do punog iznosa njene plaće ostvarene u mjesecu koji je prethodio porodiljskom izbivanju isplaćivat će poslodavac.

Porodilje koje nisu u radnom odnosu imat će pravo na jednogodišnju novčanu pomoć u visini 40 posto prosječne plaće, a to bi po sadašnjim iznosima bilo oko 350 KM. Jednokratna pomoć za opremanje novorođenog djeteta iznosit će 50 posto od prosječne plaće, dok vrijednost naturalnog mjesečnog davanja za pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci ne može biti manja od 10 posto od prosječne plaće u županiji.

(Večernji.ba/DEPO PORTAL/aa)

alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Re: Saznajte šta donosi novi porodični zakon u FBiH

Post by alma75 » 25 Aug 2013, 23:43

Lijepo zamišljeno, ali mislim da se neće nikad ostvariti. Uskoro nećemo ni plate dobijati. A ovo da će poslodavac isplaćivati preostalih 20% , ma hajte ljudi, ne nasmijavajte me...

Alexandar
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Alexandar » 26 Aug 2013, 04:19

to da poslodavac financira deo porodiljskog je debilno. primer, vlasnik male trgovinice prehrane u kojoj radi jednu smenu sam a drugu zaposli neku zenu, a jedva ima prihoda za pokriti troskove njene plate. ta zena ode na porodiljski i on je duzan da placa deo, zbog toga ne moze da zaposli nekog drugog jer nema za platu isplatit, zatvara trgovinu jer nemoze funkcionisat samo jedna smena i lepo dvoje ljudi postane nezaposleno i na teret drzave.

nije obaveza privatnika da financira ljude da imaju decu, nego drzave.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 26 Aug 2013, 09:38

Odsustvo porodilje se zove porodiljsko bolovanje. U suštini, to bolovanje je samo izjednačeno sa "običnim" bolovanjem za kojeg također, isplaćuje se 80% od startne zarade uposlenika ili preciznije rečeno, 80% od 23 dnevnice/184 satnice.

Alexandar
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Alexandar » 26 Aug 2013, 11:11

ma nemoze se to poredit, naknada pada na teret poslodavca samo prvih 42 dana bolovanja, posle toga na drzavu. porodiljski traje godinu dana i poslodavac mora uzeti novu radnicu za tu godinu sta znaci da mora isplacivati dve place umesto jedne a cesto mali poslodavci imaju kalkulaciju da opstaju na knap s troskovima.
drzava je prebacila brigu o natalitetu na privatnike i time samo nastetila mladim ubracenim zenama jer ih se niko nece usudit da zaposli.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 26 Aug 2013, 11:19

Znam šta te u tekstu inicira da tako kažeš ali čini mi se da je tekst poglupo napisan pa stvara nejasnoće.

Uvodi se i ograničenje na pravo na dječji dodatak te izjednačavaju naknade ženi koja je u radnom odnosu za sve na teritoriju FBiH, a regulira se i obveza potpune isplate naknade na teret poslodavca. Žena će 12 mjeseci nakon poroda imati pravo na 80 posto prosječne plaće u Federaciji, a ostatak do punog iznosa njene plaće ostvarene u mjesecu koji je prethodio porodiljskom izbivanju isplaćivat će poslodavac.
Dvije podvučene teze su međusobno u konfliktu. Shvatio sam da će preostalih 20% plate isplaćivati poslodavac a 80% je na teret nadležne institucije. Znam ja to oko isplate bolovanja. I sam sam bio oko 9 mjeseci na bolovanju ali ne na porodiljskom :oo

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 26 Aug 2013, 11:30

A kad isti privatnik na razgovoru za posao pita da li si udata, imas li djece i namjeravas li ih imati to nikom nista. E takve drzava treba kaznjavati, nema niko pravo zadirati u tvoj privatni zivot.
Ako si mislio otvoriti firmu i poslovati onda znas sta te ceka, a ne ti ces zaradjivati a problem ce nastati kad zena ode na bolovanje. ako nisu u stanju isplacivati 20%, ne trebaju ni raditi.
Aleks, razmisli o tome da u drzavnim institucijama plate dolaze od nas sviju, obicnog naroda, zasto bi onda bio postedjen jedan privatnik, ionako smao gledaju kako prevariti drzavu i narod. Masa raje kod takvih ne prijavljena.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by gejsha » 26 Aug 2013, 12:00

Ovdje su porodilje ove godine dobile neke novce sad ne znam da li je bilo jednokratno ili mjesečno primanje.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 26 Aug 2013, 15:02

Nela wrote:A kad isti privatnik na razgovoru za posao pita da li si udata, imas li djece i namjeravas li ih imati to nikom nista. E takve drzava treba kaznjavati, nema niko pravo zadirati u tvoj privatni zivot.
Ako si mislio otvoriti firmu i poslovati onda znas sta te ceka, a ne ti ces zaradjivati a problem ce nastati kad zena ode na bolovanje. ako nisu u stanju isplacivati 20%, ne trebaju ni raditi.
Aleks, razmisli o tome da u drzavnim institucijama plate dolaze od nas sviju, obicnog naroda, zasto bi onda bio postedjen jedan privatnik, ionako smao gledaju kako prevariti drzavu i narod. Masa raje kod takvih ne prijavljena.
Ali Nela, privatnik nije pošteđen, nikako. Osim što je najčešće dužan sam sebi isplaćivati plaću iz čega idu sva davanja kao i ostalim zaposlenima, još je dužan na godišnju dobit platiti porez. Osim toga, još je dužan NA plaće zaposlenika platiti doprinose (doprinose IZ plaća plaćaju sami zaposlenici iako često ne idu za tim, misle kako poslodavac izdvaja samo onaj iznos koji oni dobiju na ruke.)

Dakle, privatnici itekako sudjeluju u financiranju države i, posredno, svih socijalnih davanja.

A ovo drugo boldano je prilično nepravedna predrasuda jer ima mnogo mnogo malih privatnika koji pošteno rade i trude se nešto pokrenuti a oni su jako potrebni gospodarstvu svake zemlje.
Predrasuda da je dovoljno samo otvoriti firmu i "mlatiti pare" je česta u narodu, samo mi nije jasno ako je tako, što onda svi ne otvore firmu i mlate pare? Vjerojatno zato što je ipak lakše i jednostavnije pronaći neki posao (čije je radno mjesto omogućio neki privatnik) o kojem možemo prestati razmišljati na kraju radnog dana i za koji znamo kolika nam je mjesečna plaća. Privatnici o poslu eto razmišljaju 24 sata dnevno, nikad ne znaju koliko će taj mjesec zaraditi i da li će uopće (često troškovi premašuju prihode pogotovo u ova krizna vremena i poslodavac nema zarade taj mjesec) i tako dalje.
Nisu svi privatnici lopovi.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 26 Aug 2013, 15:22

Slazem se da nije postedjen, i ne treba biti. Slazem se i sa cinjenicom da ima jako postenih privatnika (mada su u manjini). Ja nisam rekla da je ijedan privatnik lopov, samo sam htjela naglasiti da oni svoje radnike iskoristavaju vise od maksimuma i prema tome, mogu biti toliko korektni i isplacivati bolovanje. Do sad su bili postedjeni istog, pa su opet pri odabiru kandidata trazili (kada je zensko u pitanju) da nema ni kuceta ni maceta, a da je po vrh svega mladja jer niko nece starije.
Nisu oni bas tako nevini Katja kao sto ti predstaljas, ako je iko aplicirao ili radio u privatnom sektoru zna o cemu govorim.
Rijetki privatnici daju vikend slobodan, usluzne djelatnosti - radni dan-svaki dan. moras raditi cijeli dan subotom da bi nedjelju odmarao i gdje je sad stavka zakona koja govori o 40h radnog vremena u sedmici. Ok, i neka se radi vise, a koji to privatnik placa prekovremene? Nijedan.
Koji privatnik placa veci iznos sa nocnu smjenu, rad za praznik? Nijedan. I imalo bi se jos svasta napisati, podrzavam inicijativu za placanje bolovanja.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Porodilje su vlastima na posljednjem mjestu

Post by Krokodil Behko » 01 Feb 2014, 09:50

Image

Naknade za porodiljsko odsustvo kasne iz mjeseca u mjesec pa većina bračnih parova s nestrpljenjem iščekuje kada će dobiti novac. Negoduju zbog nebrige vlasti i strahuju hoće li uopće dobiti naknade zbog dubioze u kojoj se Kanton već dugo nalazi.

Kako živjeti

- Mi smo aktuelnoj vlasti KS na posljednjem mjestu. NIje ih briga za natalitet i kakav je standard mladih bračnih parova. Kanton nema novca pa se plašim hoće li moja supruga uopće dobiti naknadu. Pitam se zašto moramo čekati po nekoliko mjeseci nakon rođenja djeteta da uopće počnemo dobivati novac - negoduje Mirza Vricić.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Muamer Bandić, pak, kaže da porodilje od dana podnošenja prijave ostvaruju pravo na naknadu.

- Ukupna sredstva doznačimo Ministarstvu finansija KS na isplatu, a ona zavise od prijave po općinskim službama. Kada oni nama na vrijeme dostave spiskove, mi ih unesemo u ukupan zbir svih novčanih naknada - pojašnjava Bandić i dodaje da će decembarske naknade biti isplaćene mjesec nakon isplate novembarskih.

Ističe da se oko 21 milion KM godišnje izdvaja za porodilje koje u drugim kantonima nemaju pravo te da je budžet Ministarstva umanjen za 20 posto, a nivo izdvajanja zadržan na prošlogodišnjem nivou.

Samo posrednik

Načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić (SBB) podsjeća da sredstva za naknade za porodiljsko odsustvo osigurava Kanton te da su u ovoj općini nedavno isplaćivane novembarske.

- Općina je samo posrednik. Mi od nas svakoj porodilji jednokratno isplatimo po 200 KM kao vid pomoći - kaže Hadžibajrić.

Po 120 KM za nezaposlene

Prema podacima općinskih službi, nezaposlene porodilje dobivaju po 120 KM mjesečno. S druge strane, žene koje su u radnom odnosu primaju po 458 KM, a Općina Novi Grad daje jednokratnu novčanu pomoć od 210 KM za opremanje novorođenčeta samo porodiljama koje ostvare pravo na dječiji dodatak.

laganini
Spamer
Spamer

Re: Porodilje su vlastima na posljednjem mjestu

Post by laganini » 01 Feb 2014, 13:33

...natalitet u bih najslabiji kod muslimanskog naroda...a najbolji kod hrvatskog...ja bi se zamislia..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14473 times
Been thanked: 10009 times

Post by Julia-Klara » 01 Feb 2014, 14:00

gdje si nasao te podatke,laganini?
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 01 Feb 2014, 14:01

..ne mogu se sjetit ali su točni..ako nisu lažni...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 01 Feb 2014, 14:04

hvala, nemam vise pitanja :kafa

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 01 Feb 2014, 14:50

laganini wrote:...natalitet u bih najslabiji kod muslimanskog naroda...a najbolji kod hrvatskog...ja bi se zamislia..
A to ima veze sa temom... :grana
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 01 Feb 2014, 18:23

laganini wrote:..ne mogu se sjetit ali su točni..ako nisu lažni...
Natalitet u Federaciji je najlošiji u Posavskom, hercegovačko neretvanskom, srednjobosanskom i u kantonu br 10 (Z.Herc.)

Eto, pa ako ima još nekih pitanja? :)

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7889 times
Been thanked: 18649 times

Post by Maja » 04 Feb 2014, 12:35

Krokodil Behko wrote:
Natalitet u Federaciji je najlošiji u Posavskom, hercegovačko neretvanskom, srednjobosanskom i u kantonu br 10 (Z.Herc.)

Imam ja pitanje. Jel to ne vole Hrvati seks :oo

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 04 Feb 2014, 12:38

ili ne vole djecu ? ili ih radjaju u Hrvatskoj i tamo prijavljuju? 1000 mogucnosti

sto se tice naslova-Vlada ne voli nikog, i svi mi ostali smo posljednji na listi njihovih favorita :ljut

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 04 Feb 2014, 12:47

Krokodil Behko wrote:

Hrvati će zapravo reći da ovo nije sasvim točno jer im se žene porađaju u Hrvatskoj.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”