Apokrifna evanđelja

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Naučnici tvrde: Dokument Jevanđelje po Isusu je autentič

Post by Spanac_113 » 11 Apr 2014, 23:29

Sve bajke nastale iz krizarskih ratova i redova koji su sebi htjeli pridati biblijsku vaznost. Kao i prije toga. U engleskoj postoje dvije lokacije na kojima je navodno Isus posadio drvece. Nepotrebno je pominjati da su tadasnji manastiri masne pare pobrali od hodocasca.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 12 Apr 2014, 01:39

Prvo što mi pade na pamet, a znam da sam to odnekle preuzeo samo se ne mogu sjetiti odakle, je: Kako to da je Bog smio imati djecu a Isus nije? :valja
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 12 Apr 2014, 08:08

Rockefeller wrote:Prvo što mi pade na pamet, a znam da sam to odnekle preuzeo samo se ne mogu sjetiti odakle, je: Kako to da je Bog smio imati djecu a Isus nije? :valja
Ne piše nigdje da je Isusu zabranjeno bilo imati djecu...a začet je bezgriješno, kao Božji poslanik, spasitelj...
Prema Evanđelju po Luki, anđeo Gabrijel navijestio je Mariji, da je ona izabrana biti majkom Isusa, Sina Božjega. Tijekom stoljeća, ljudi su iščekivali obećanoga Spasitelja. Marija je pristala: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj (Lk 1,38)” i začela Isusa po Duhu Svetome, bez ljudskoga udjela. Isus se utjelovio, da ljude pomiri s Bogom. U jednoj osobi, spojio je ljudsko i božansko. Marijin zaručnik Josip, prema običajima toga vremena, mogao je napustiti Mariju, no nakon što je u snu saznao Božji plan, odlučio je uzeti Mariju za svoju ženu. Za vrijeme trudnoće, Marija je posjetila svoju rođakinju Elizabetu, koja će ubrzo roditi Ivana Krstitelja.

Prema Novom zavjetu, Isus se rodio u judejskom gradu Betlehemu u Palestini, za vladavine rimskog cara Augusta i judejskog kralja Heroda. Prema Luki Josip i Marija morali su putovati iz svoga grada Nazareta u Betlehem, radi popisa stanovništva. Djevica Marija rodila ga je u staji, jer u svratištima nije bilo mjesta. Tamo su ga pohodili pastiri koju su u onom kraju čuvali ovce. Prema Mateju Josip i Marija su živjeli u Betlehemu kada se rodio Isus, kojeg su zatim pohodila tri kralja s istoka i darovali mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Oni su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.

Od godine njegova rođenja računa se kršćanska era (po novijim proračunima Isus je rođen nekoliko godina prije). Kršćansko brojanje godina, uspostavio je monah Dionizije Mali u 6. stoljeću. Datum rođenja nije poznat, ali se tradicionalno uzima 25. prosinca (Božić).

Herod odlučio je pogubiti svu djecu u Betlehemu i okolici od dvije godine na niže, jer se bojao, da mu Isus ne ugrozi prijestolje, stoga su Josip, Djevica Marija i Isus morali pobjeći u Egipat. Bili su u Egiptu nekoliko godina, dok nije umro Herod. Tada se anđeo javio Josipu u snu i rekao: "Ustani, reče, uzmi dijete i njegovu majku te pođi u zemlju izraelsku jer su umrli oni koji su djetetu o glavi radili (Mt 2, 20)". Vratili su se u Izrael, ali ne u Judeju, jer je tamo vladao Herdovov nasljednik Arhelaj, nego u Nazaret u Galileju gdje su bili sigurni (Mt 2, 22). Kada su se vratili iz Egipta ispunilo se starozavjetno proročanstvo: "Iz Egipta dozvah Sina svog (Hoš 1,11)."
dok islam ima o Isusu sljedeći stav
sa, sin Merjemin' (ar. Isa ibn Maryam) zauzima jedinstveno uzvišeno mjesto u islamu. Kuran kazuje, da je Isu rodila djevica, da je on "Duh od Boga (udahnut)" (Ruhun mina'Llah) i "Riječ Božja" (Kalimatu-Lllah). On se obično naziva "Isa, sin Merjemin", a u njegove titule pripadaju: Mesih, vjerovjesnik, Božji poslanik, i "jedan od Allahu bliskih". Prema Kuranu izvodio je različita čuda: oživljavao je mrtve, donio objavljenu knjigu Indžil (Evanđelje). U islamu, Isa je imao misiju kao Poslanik (Resul) najvišeg stupnja, koji donosi obnovu Božje vjere. Također po islamu, Isa nije umro na križu. Vratit će se prije sudnjeg dana i uništit će Dedžala, koji će se pojaviti pred kraj vremena, predstavljajući izopačenu verziju duhovnosti, zavodeći ljudski rod u konačnu i kobnu iluziju. Postoje određene predaje koje kažu, da Isa i Merjem nisu zaplakali, kada su rođeni. Sva ostala djeca to učine, jer po simboličnom tumačenju, dodirne ih šejtan prilikom dolaska na ovaj svijet. Po riječima poslanika Muhameda, Isa i Merjem jedina su bića u povijesti, koja su rođena u takvom stanju bezgriješnosti. Premda je pozicija Ise u islamu na mnogo načina posebna, u potpunosti se odbacuje bilo kakva ideja o njegovoj Božanstvenosti ili prihvaćanje da je Božji Sin.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 12 Apr 2014, 09:39

Tema ala Da Vincijev kod.. Kao što piše u tekstu ništa oni nisu dokazali, samo da su ti spisi iz...pazi sad.. 8. stoljeća.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 12 Apr 2014, 09:44

Rockefeller wrote:Prvo što mi pade na pamet, a znam da sam to odnekle preuzeo samo se ne mogu sjetiti odakle, je: Kako to da je Bog smio imati djecu a Isus nije? :valja
..bog imao dijecu..možda si mislio da smo svi božja dica.. :place
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 13 Apr 2014, 23:51

laganini wrote:..bog imao dijecu..možda si mislio da smo svi božja dica.. :place
Ti možda jesi, al' ja sam mamin i tatin.

Kako zovete Isusa? Božijim sinom. I to je ok, nisam ništa rekao protiv toga. Stvar vjere. Govorim o ovome naprijed: Ako je bog imao dijete, zašto se Crkva protivi ideji da je Isus imao dijete?

Šta će biti ako sutra dokažemo da je Isus imao sina? A šta će biti ako nakon toga nadjemo direktnog potomka Isusa na zemlji?
storm wrote:Ne piše nigdje da je Isusu zabranjeno bilo imati djecu...
Ne piše... ali negiraju. Crkvenjaci to doživljavaju kao udar na kršćanstvo, što zapravo nije... to je traženje istine. Ne postoje nepobitni dokazi da on nije imao sina, što znači da mi imamo pravo sumnjati da jeste.

I bez obzira o kojoj vjeri se radilo, makar se to radilo o samom Muhamedu ja mislim da svi mi imamo pravo znati pravu istinu. Ako za nešto ne postoji neoboriv dokaz da je tako, onda imamo pravo sumnjati da je obratno ili nekako treće.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 13 Apr 2014, 23:53

Rockefeller wrote:
laganini wrote:..bog imao dijecu..možda si mislio da smo svi božja dica.. :place

Kako zovete Isusa? Božijim sinom. I to je ok, nisam ništa rekao protiv toga. Stvar vjere. Govorim o ovome naprijed: Ako je bog imao dijete, zašto se Crkva protivi ideji da je Isus imao dijete?

Šta će biti ako sutra dokažemo da je Isus imao sina? A šta će biti ako nakon toga nadjemo direktnog potomka Isusa na zemlji?
storm wrote:Ne piše nigdje da je Isusu zabranjeno bilo imati djecu...
Ne piše... ali negiraju. Crkvenjaci to doživljavaju kao udar na kršćanstvo, što zapravo nije... to je traženje istine. Ne postoje nepobitni dokazi da on nije imao sina, što znači da mi imamo pravo sumnjati da jeste.

I bez obzira o kojoj vjeri se radilo, makar se to radilo o samom Muhamedu ja mislim da svi mi imamo pravo znati pravu istinu. Ako za nešto ne postoji neoboriv dokaz da je tako, onda imamo pravo sumnjati da je obratno ili nekako treće.
..pa božiji sin u duhovnom smislu... :place
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 14 Apr 2014, 15:35

Rockefeller wrote:

Boze oprosti mi, svu sam kafu prolila :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9692 times
Been thanked: 11431 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 15 Apr 2014, 10:45

NAUČNA ANALIZA: Potvrđeno: Isus je bio oženjen Marijom

Ako ništa drugo ovo otkriće još jednom potvrđuje da kršćanstvom kroz povijest nisu dominirala uvijek ista vjerovanja te da ona koja su u raznim crkvama prihvaćena kao kanon nisu jedina moguća.

Papirus veličine četiri cm s osam cm napisan na koptskom jeziku prvi je put 2012. na međunarodnom seminaru u Rimu predstavila Karen King, profesorica kršćanske povijesti na Sveučilištu Harvard.

U osam nepotpunih redaka teksta sačuvan je dio razgovora u kojem Krist s učenicima raspravlja o duhovnim kvalifikacijama Marije. Iz njega se, među ostalim, u samom središtu može iščitati sljedeće: 'Isus im reče, moja supruga... Ona je dostojna da bude moja učenica...'

King je uvjerena da je tekst, popularno nazvan 'Evanđelje o Isusovoj ženi', nastao u drugoj polovici drugog stoljeća te da je koptski prijepis s izvornog grčkog. Iako američka povjesničarka nikada nije ustvrdila da je papirus konačan dokaz za to da je Isus bio u braku, već samo potvrda toga da su neki kršćani u to vjerovali, dokument je naišao na skepsu brojnih teologa i vjerskih učenjaka. Neki od njih posumnjali su da bi dokument mogao biti krivotvorina.

Dokazi autentičnosti

No kemijske analize fragmenta utvrdile su da je ispisan autentičnom drevnom tintom, a datiranje ugljikom da vlakna papirusa potječu iz vremena između 659. i 869. godine. Jedan od ključnih dokaza da tekst nije napisan u novije vrijeme na starom komadu papirusa jest činjenica da se tinta nije razlila po napuklinama koje su nastale starenjem materijala. Zanimljivo je također da riječ supruga u tekstu nije stvorena izmjenom termina žena kako su to pretpostavili neki od skeptika.

'Svi dokazi upućuju na to da je dokument drevan', rekla je King. 'Za nas kao povjesničare sljedeće je pitanje što to znači.'

'Ovo evanđelje dobar je razlog da preispitamo ono što smo mislili da znamo i zapitamo se koja je povijesna uloga bračnog statusa Isusa u promišljanjima ranih kršćana o braku, celibatu i obitelji', rekla je King.

No neki stručnjaci još uvijek nisu potpuno uvjereni.

Epigraf Leo Depuydt sa Sveučilišta Brown u Providenceu tvrdi da u tekstu postoje gramatičke pogreške te smatra da je riječ o krivotvorini sastavljenoj na temelju kopije Evanđelja po Tomi napisanoj na starom komadu papirusa.

King međutim tvrdi da su navodne greške zapravo krive interpretacije Depuydta te da je ponavljanje sličnih termina u Tominu evanđelju i Evanđelju o Mariji očekivano budući da su slični zapisi sa sličnom terminologijom kolali Mediteranom onoga vremena.

Dogme na kušnji

Fragment je dosad jedini poznati pisani dokaz u kojem se izrijekom tvrdi da je Krist imao ženu. Jedan od istraživača fragmenta prof. Hal Taussig smatra da bi mogao biti pokazatelj toga da je Marija Magdalena bila jedna od vođa ranog kršćanstva. Svjestan je će toga da tu ideju, baš kao i onu drugu da Isus nije živio u celibatu mnogim teolozima i vjernicima biti teško prihvatiti.

'To bi mase ljudi moglo najviše uvrijediti. No mnogi koji su u braku takvog bi Isusa mogli doživjeti bliskijim.'

Dokument je još jedan izazov za neke od temeljnih dogmi kršćanskih crkava, osobito katoličke. Naime, ideje o celibatu i predvodničkoj ulozi muškaraca u crkvenoj hijerarhiji temelje se na predodžbama o Kristu kao neženji te o njegovim učenicima kao dominantnim likovima i vođama kršćanstva.

Nema sumnje da će novi dokazi oduševiti brojne ljubitelje 'Da Vincijeva koda', baš kao i teoretičare zavjera koji su uvjereni da Vatikan u svojim arhivima skriva mnoge slične tajne apokrifne dokumente.

Autor Evanđelja o Isusovoj ženi nije poznat. Pretpostavlja se da je dokument pronađen u Egiptu, a trenutačno se nalazi u vlasništvu anonimnog privatnog kolekcionara.

[ytube][/ytube]

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Izgubljeno evanđelje: Isus je bio oženjen?

Post by Krokodil Behko » 10 Nov 2014, 09:59

Image

Isus se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina koji se pojavio u Britanskoj knjižnici, prenosi Independent.

Tekst je nazvan "Izgubljeno evanđelje" i preveden s jezika koji se povezuje s aramejskim, a na njemu su godinama radili profesor Barrie Wilson i pisac Simcha Jacobovici. U njemu se navodi i da je Marija Magdalena zapravo bila "originalna Djevica Marija", ali da je, kao što je navedeno, bila njegov žena, a ne majka.

Mnogi stručnjaci umanjili su povijesnu vrijednost ove biblijske ličnosti, ali prema prevoditeljima ovog teksta, ona je imala puno veću važnost nego što joj se prvotno pripisivalo, odnosno bila je uz Isusa u svim trenucima koji su se dosad povezivali s Djevicom Marijom.

Naravno, ovo nije prvi put da se otkrivaju razna "nova evanđelja" u kojima se tvrdi da je Isus bio u romantičnom odnosu s Marijom Magdalenom, a o tome su pisali i Nikos Kazantzakis u "Posljednjem Kristovom iskušenju" i Dan Brown u "Da Vincijevom kodu".

Za ovaj se tekst navodi da datira iz 570. godine te da je napisan na životinjskoj koži. U arhivima Britanske knjižnice nalazi se posljednjih 20 godina, a tamo je donesen iz Britanskog muzeja koji ga je 1847. godine kupio od trgovca umjetninama koji je tvrdio da ga je nabavio iz samostana sv. Makarija u Egiptu. Posljednjih 160 godina dokument su proučavali stručnjaci koji u njemu nisu pronašli "ništa zanimljivo", što se očito promijenilo kad je on stigao u Wilsonove ruke. Nakon šest godina proučavanja on i Jacobovici došli su do spomenutih "otkrića".

Daljnja saznanja iz knjige bit će poznata u srijedu kad je zakazana službena promocija.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4349 times
Been thanked: 3284 times

Re: Izgubljeno evanđelje: Isus je bio oženjen?

Post by Melek » 10 Nov 2014, 10:53

Ma sa tim "religijama" nas je neko sveskupa debelo naguzio. Mo's mislit' jesu ljudi nekad bili pametni, kad nas njihov "legacy" jos uvijek handri a 21. vijek. Savrseni zlocin..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23883 times
Been thanked: 6243 times

Post by Veca » 10 Nov 2014, 11:19

...bravo,Melek! ...svi su mi se,vise,popeli na quraz!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 10 Nov 2014, 12:10

Veca wrote:...bravo,Melek! ...svi su mi se,vise,popeli na quraz!
Haj suti.Ni nemas qrac :zubi
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23883 times
Been thanked: 6243 times

Post by Veca » 10 Nov 2014, 17:32

Zagorka wrote:
Veca wrote:...bravo,Melek! ...svi su mi se,vise,popeli na quraz!
Haj suti.Ni nemas qrac :zubi

...zamislim si da imam! :D :cudi
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 10 Nov 2014, 17:51

U samom naslovu je jasno postavljen znak pitanja i to valjda ima neko značenje.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Apokrifna evanđelja

Post by Biba » 05 Dec 2015, 19:07

Ne mogu tumaciti evanđelje....

Svasta se pisalo. Između ostaloga i da postoje u Evropi potomci Isusa i Marije Magdalene pa sve dorle da su Marija i Isus lazna imena za neke egipatske bogove...
Juda jest izdao Isusa i Isus je to znao...
Bog je mogao spasiti Isusa patnje...ali On je dao svoga sina u liku covjeka koji prihvaca patnju...svi mi imamo neku patnju..
Isus nije proklinjao Judu vec je zavapio Eli, eli lama sabakhtani (azavtani).....
Isusa je Sotona iskusavao i nudio cijeli svijet....Isus je otkupio duse....ali grijesi nisu oprosteni kako neki misle..
I feudalac otkupi robove ali njihova sudbina se ne zna..hoce li biti slobodni ili ostati robovi..tako i duse..oprost ili kazna...po zaslugama...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: Samo da pitam

Post by KOMESAR » 24 Dec 2016, 14:01

Ko je bila Marija Magdalena?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 24 Dec 2016, 16:00

KOMESAR wrote:Ko je bila Marija Magdalena?

Isusova žena.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 24 Dec 2016, 16:07

Krokodil Behko wrote:

Isusova žena.
Isus živio s griješnicom?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3909 times
Been thanked: 2945 times

Post by Pasaga » 24 Dec 2016, 16:08

KOMESAR wrote:
Krokodil Behko wrote:

Isusova žena.
Isus živio s griješnicom?
...bila je na ispovidi ..... :cudi
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Post Reply

Return to “Religija”