Dijabetes
Moderator: Krokodil Behko
Re: Šećerna bolest sve češća kod mališana
Neki dan sam isto spomenula.. Zena bebi u bocicu gdje inace ide voda, mlijeko..stavlja coca coluu. Pa to je van svake pameti. Hajd sto trujes sebe s tim.. Al sto ono maksumce mora stradati zbog necije gluposti i poslije snositi posljedice..boriti se s viskom kilograma, raznim bolestima i jos masom stvari
Da ne spominjem McDonalds. Dodju roditelji s djecicom tu jesti. I dijete lijepo colu i pomfri
To su Amerikanci i smislili za debile poput takvih roditelja. Bitno da se lova vrti i da se privuku ljudi.
I onda poslije vodaj doktorima kad dobije secer
To su Amerikanci i smislili za debile poput takvih roditelja. Bitno da se lova vrti i da se privuku ljudi.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3910 times
- Been thanked: 2945 times
- Status: Offline
... svi ti Mc-eovi,Burger-kingovi...Merlin246 wrote: 14 Nov 2018, 20:13 Da ne spominjem McDonalds. Dodju roditelji s djecicom tu jesti. I dijete lijepo colu i pomfri![]()
To su Amerikanci i smislili za debile poput takvih roditelja. Bitno da se lova vrti i da se privuku ljudi.![]()
...to je ovde sve propalo...kolaps ....
narod se avizo,bolje ikad nego nikad .....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Ne znam ja gdje ti zivis..gdje ovdje?Pasaga wrote: 14 Nov 2018, 20:16... svi ti Mc-eovi,Burger-kingovi...Merlin246 wrote: 14 Nov 2018, 20:13 Da ne spominjem McDonalds. Dodju roditelji s djecicom tu jesti. I dijete lijepo colu i pomfri![]()
To su Amerikanci i smislili za debile poput takvih roditelja. Bitno da se lova vrti i da se privuku ljudi.![]()
...to je ovde sve propalo...kolaps ....
narod se avizo,bolje ikad nego nikad .....
Ja kako vidim kod nas to odlicno radi bome i to su najcesci gosti roditelji s djecom
Ma puno sve kod nas isto... Kad god naletim... Obiteljski ruckovi 
Baš kažem... Ajde što se stariji trpaju... Imaju saznanja, kakva takva... Njihov svjesni izbor...
Ali što te mlade organizme izlažu tim ugljikohidratnim bombama... Pa ajde nekom rijetkom prilikom... Nego ne...
Konstantno to čine, i ugrađuju im to u naviku, u lifestyle...
Baš kažem... Ajde što se stariji trpaju... Imaju saznanja, kakva takva... Njihov svjesni izbor...
Ali što te mlade organizme izlažu tim ugljikohidratnim bombama... Pa ajde nekom rijetkom prilikom... Nego ne...
Habibti, ya nour el - ain... 
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3910 times
- Been thanked: 2945 times
...Stormaga ....nekad je to bio modni krik....storm wrote: 14 Nov 2018, 20:31 Ma puno sve kod nas isto... Kad god naletim... Obiteljski ruckovi
Ako ides tamo,u semi si nekoj...neka si krema ...kontas ...
Danas,to je otrcano....
Samo ponegdje,pored auto-bana,ako autobus navrne.....
Vise od polovine ih se zatvorilo....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
Jbg tu je još uvijek taj đirPasaga wrote: 14 Nov 2018, 20:34...Stormaga ....nekad je to bio modni krik....storm wrote: 14 Nov 2018, 20:31 Ma puno sve kod nas isto... Kad god naletim... Obiteljski ruckovi
Danas,to je otrcano....
Vise od polovine ih se zatvorilo....
Habibti, ya nour el - ain... 
Mi "malo" kasnimo inace u svemu. Nema veze doci cemo i mi valjda jednom pameti 
Joj tako sam ja jednom izasao sa djevojkom i dosla moja raja kasnije i svi sjedimo zezamo se..
I pricaju se neki vicevi , reko jedan i ja da ispricam crnjak
Na sta mirise seceras kad ga spale? Na karamelu i ono raja se nasmiju.. gleda ona i mene bijedo , teko sta je bilo..
Kaze ona meni , pa moji roditelji su secerasi, reko izvini nisam znao..
I pricaju se neki vicevi , reko jedan i ja da ispricam crnjak
Na sta mirise seceras kad ga spale? Na karamelu i ono raja se nasmiju.. gleda ona i mene bijedo , teko sta je bilo..
Kaze ona meni , pa moji roditelji su secerasi, reko izvini nisam znao..
1n73LL1g3nc3 15 7h3 4b1L17Y 70 4D4P7 70 CH4NG3
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1644 times
- Been thanked: 3081 times
Po tradiciji sofra ide ovako.
Iznese se supa
Pa onda jedna pita, pa druga pita, pa krompir i piletina pa onda ide slatko.

Iznese se supa
Pa onda jedna pita, pa druga pita, pa krompir i piletina pa onda ide slatko.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Nemojte jordamiti, pogotovo kad dijaspora kaže hoću ovo neću ono, treba sve jesti, jer jazuk je da se baci a i grehota.storm wrote: 14 Nov 2018, 20:35Jbg tu je još uvijek taj đirPasaga wrote: 14 Nov 2018, 20:34...Stormaga ....nekad je to bio modni krik....storm wrote: 14 Nov 2018, 20:31 Ma puno sve kod nas isto... Kad god naletim... Obiteljski ruckovi
Danas,to je otrcano....
Vise od polovine ih se zatvorilo....![]()
To je nepoštovanje prema domaćici.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Nije mati htjela da skuhaMerlin246 wrote: 14 Nov 2018, 20:13 Da ne spominjem McDonalds. Dodju roditelji s djecicom tu jesti. I dijete lijepo colu i pomfri![]()
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Pa nije nitko morao kuhati..mogli su otici u restoran normalan pa naruciti neku laganu juhu djetetuMutevelija wrote: 14 Nov 2018, 22:34Nije mati htjela da skuhaMerlin246 wrote: 14 Nov 2018, 20:13 Da ne spominjem McDonalds. Dodju roditelji s djecicom tu jesti. I dijete lijepo colu i pomfri![]()
I onda poslije vodaj doktorima kad dobije secera nemoj sad što nije otac skuho, prvi su se očevi sjetili da ne kuhaju. Takac makac.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Pa da dobije proljev 
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Bebi ajvarČupava wrote: 14 Nov 2018, 18:42Ma vjerujem ... ali neko normalan ti neće pametovati za način prehrane ili na koji način vaspitavaš djete ... podsjetila si me na jednu koja je davala bebi ajvar kafenom kašičicom i još se hvali kako beba jede sa apetitom ..... pa jadna beba sta će kad je gladna ...
Lakse je skuhati krompir ili mrkvu.. napraviti pire, i nahraniti je nego otvoriti kupovnu teglu.. ali eto...
Nas narod je poseban u svasto voli nos trpati i kritikovati.. a najmanje vode računa o bitnim stvarima...
Mene sto ljuti je to sto roditelji trpaju djeci za užinu gluposti / čips/ smoki/ colu/i sl.... umjesto nešto od voća...![]()
![]()
Kako je došla na tu ideju?
Roditelji, usljed nedostatka vremena i borbe za posao, egzistenciju, a počesto i iz lijenosti i nemara, ne brinu uopšte šta im djeca jedu ni u kući, a kamo li za užinu u školi. Na prste jedne ruke možeš prebrojati djecu koja nose neki normalan sendvič od kuće, kao što smo mi radili ili da kupe nešto zdravo i hranljivo.
Većinom kako kažeš čips, kola, neke gluposti iz pekare prepune eurokrema ili nekih namaza.
Onda se čudimo što su djeca agresivna ili što ne mogu ni da hodaju kako treba, a trčanje je misaona imenica.
O bolestima koje se vremenom razviju niko i ne razmišlja mnogo.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
Čitam sve ovo što ste napisali i jasno da je tu uzrok ogromne većine nastanka dijabetesa kod najmlađih. Ali, ajmo sad s tim završiti. Imate li nekakva iskustva u terapiji i liječenju dijabetesa? Ako nema kod nas stručnih klinika, znate li za neke u inozemstvu gdje bi se toj djeci moglo pomoći?
Lično nemam iskustva.
Spominjala sam da su roditelji pokušavali držati šećer pod kontrolom kod dječaka ishranom, fizičkim aktivnostima i sl.
Poseban režim ishrane, zatim trčanje svaki dan po par puta i tako,...međutim nije se pokazalo uspješnim.
Tako da je prešao na inzulin.
Spominjala sam da su roditelji pokušavali držati šećer pod kontrolom kod dječaka ishranom, fizičkim aktivnostima i sl.
Poseban režim ishrane, zatim trčanje svaki dan po par puta i tako,...međutim nije se pokazalo uspješnim.
Tako da je prešao na inzulin.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- Čupava
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 10 times
Hajd pa znaj odakle joj ideja sa ajvarom...Nice try wrote: 15 Nov 2018, 08:20Bebi ajvarČupava wrote: 14 Nov 2018, 18:42Ma vjerujem ... ali neko normalan ti neće pametovati za način prehrane ili na koji način vaspitavaš djete ... podsjetila si me na jednu koja je davala bebi ajvar kafenom kašičicom i još se hvali kako beba jede sa apetitom ..... pa jadna beba sta će kad je gladna ...
Lakse je skuhati krompir ili mrkvu.. napraviti pire, i nahraniti je nego otvoriti kupovnu teglu.. ali eto...
Nas narod je poseban u svasto voli nos trpati i kritikovati.. a najmanje vode računa o bitnim stvarima...
Mene sto ljuti je to sto roditelji trpaju djeci za užinu gluposti / čips/ smoki/ colu/i sl.... umjesto nešto od voća...![]()
![]()
![]()
Kako je došla na tu ideju?
Roditelji, usljed nedostatka vremena i borbe za posao, egzistenciju, a počesto i iz lijenosti i nemara, ne brinu uopšte šta im djeca jedu ni u kući, a kamo li za užinu u školi. Na prste jedne ruke možeš prebrojati djecu koja nose neki normalan sendvič od kuće, kao što smo mi radili ili da kupe nešto zdravo i hranljivo.
Većinom kako kažeš čips, kola, neke gluposti iz pekare prepune eurokrema ili nekih namaza.
Onda se čudimo što su djeca agresivna ili što ne mogu ni da hodaju kako treba, a trčanje je misaona imenica.
O bolestima koje se vremenom razviju niko i ne razmišlja mnogo.
A sto se tiče užine i skole bi se trebale paralelno uključiti u odabir iste...znam skole u kojima je zabranjeno unositi slicne grickalice ... imali su teme... svake sedmice su mogli imati za užinu nešto od povrća, voća ... sireve... suhomesnate proizvode također nisu mogli nositi... i super su prihvatili ideju roditelji kao i djeca...
Ali eto... nazalost kako rekoh djeca uvjek plate prije ili kasnije..
.
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 9884 times
- Been thanked: 16648 times
Ja sam s mamom od 4. mjeseca mog Darisa u konstantnoj borbi oko njihove ishrane
Ona je jos njega htjela sopat grahom i burekom kad je 8 mjeseci imao.I jos sta fali, i jos se uvrijedi jer pobogu i sestru i mene odhranila, zdrave prave, a ja citav zivot muku mucim sa zelucem.
Ne mozes joj objasnit da nije ljubav da ih doceka sa 3 kile slatkisa, vec da im cini stetu, da nije ljubav da im cim otvore oci uvali keks da nesto pregrizu do dorucka
Ne mozes joj objasnit da nije ljubav da ih doceka sa 3 kile slatkisa, vec da im cini stetu, da nije ljubav da im cim otvore oci uvali keks da nesto pregrizu do dorucka
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3484 times
Moji su roditelji po pitanju toga extra odgovorni, a svekrva dopušta sve i svašta, al' to je na kratko pa ignorišem.
Domaća hrana, prvensrtveno povrće i voće, šetnja, igra, boravak vani ... na to strogo paze.
Domaća hrana, prvensrtveno povrće i voće, šetnja, igra, boravak vani ... na to strogo paze.