Vegeterijanstvo..OK ili stranputica?
Moderator: Krokodil Behko
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Re: Naučno dokazano: Crveno meso je kancerogeno
Treba i ovo staviti na 100 Dana Bez, al' na mene ne računajte da ću vam održavati temu.
. . . . . . . . .
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Dorian wrote: 26 Jan 2020, 17:38Razumijemo se, to i ja govorim. I to 3-4 minuta, 5 minuta samo Ubermenschi mogu.Zagorka wrote: 26 Jan 2020, 17:29
De probaj bez kisika 5 minuta....javi kako je bilo....ako se ne javiš halaloslum![]()
Kiseonik je neophodan za život. Ali nas i ubija, truje naše ćelije i tako nas stari i ubija.
Tako i crveno meso. Možda nije zdravo, ali nije zdravo ni bez njega.
Tako da je i predmetni članak samo jedan u nizu besmislenih članaka o takvim stvarima.
Ama danasnje meso je puno hormona.
Nemoj ga plaho, promukaćeš.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Kao i jaja.Zagorka wrote: 26 Jan 2020, 17:41Dorian wrote: 26 Jan 2020, 17:38
Razumijemo se, to i ja govorim. I to 3-4 minuta, 5 minuta samo Ubermenschi mogu.
Kiseonik je neophodan za život. Ali nas i ubija, truje naše ćelije i tako nas stari i ubija.
Tako i crveno meso. Možda nije zdravo, ali nije zdravo ni bez njega.
Tako da je i predmetni članak samo jedan u nizu besmislenih članaka o takvim stvarima.
Ama danasnje meso je puno hormona.
Nemoj ga plaho, promukaćeš.
Kada bismo tražili samo prirodno i zdravo, pomrli bismo.
A to što je "zdrava hrana" skuplja od standardne i velika industrija, to je za drugu temu.
- Femea
- Propala kaladontašica

- Been thanked: 2 times
Što baš crveno 
Prestala sam da se opterećujem moranjima i očekivanjima, bilo čijim, pa i svojim.
- Socrates
- Forum [Bot]
Sve morske plodove, al' i to smo zaebali.
. . . . . . . . .
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Cuj kako. Japanci ispuste nuklearku u okean
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Socrates
- Forum [Bot]
Kontaminirali smo sve što se može kontaminirati.
Na kraju cemo jesti jedni druge.
Luis Suarez već duže vrijeme vjezba.
Na kraju cemo jesti jedni druge.
Luis Suarez već duže vrijeme vjezba.
. . . . . . . . .
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9728 times
- Been thanked: 11469 times
- Status: Online
Re: Vegeterijanstvo..OK ili stranputica?
Uskoro stižu veganska jaja napravljena u laboratoriji

Dvije Francuskinje osmislile su revolucionarnu vegansku zamjenu za jaja, koja u laboratoriji prave biolozi Pariske škole za industrijsku biologiju.
"Ključni sastojci i dalje se formiraju i uskoro će biti otkriveni. Problem sa kojim se suočavamo jeste pronalazak tačne ravnoteže sastojaka da bismo napravili pravu formula", rekle su biologinje Filipin Solie i Sherilin Tavazuk.
Ova jaja će se naći na tržištu čim njihova testiranja dobiju "zeleno svjetlo" kako bi mogli da garantuju da su nutritivno održiva. Cilj je da jaja budu spremna za tržište sredinom 2020. godine.
Veganska jaja će se konzumirati na identičan način kao i kokošija. Od vas zavisi da li ćete ih jesti kao omlet ili ćete ih koristiti za pravljenje kolača.
Ljuska je još u procesu izrade. U toku su konsultacije sa stručnjacima oko izbora najzdravije opcije.
U odnosu na kokošja jaja, veganska sadrže oko 10 odsto manje proteina i masti, manje su kalorična i sadrže dijetalna vlakna. Što se ukusa tiče, teško ga je opisati jer je jaje suptilnog ukusa, recimo da je ukus ovih jaja sumporastiji od kokošijih.
"Kada smo počeli sa kreiranjem veganskih jaja, najkomplikovanije je bilo napraviti jaja koja će pri kuhanju reagovati isto kao i kokošija", rekle su biološkinje o poteškoćama sa kojima su se susretale.
"Kokošija jaja se koriste na toliko različitih načina, i to otežava proces kopiranja", dodale su one.
Bilo je teško naći dijetalnu zamjenu za jaja, jer se ona u svemu nalaze, teško je naći zamjenu koja može da bude toliko fleksibilna.
Tim se nada da će nova jaja biti dobra zamjena za one koji su se odlučili za veganski način ishrane.

Dvije Francuskinje osmislile su revolucionarnu vegansku zamjenu za jaja, koja u laboratoriji prave biolozi Pariske škole za industrijsku biologiju.
"Ključni sastojci i dalje se formiraju i uskoro će biti otkriveni. Problem sa kojim se suočavamo jeste pronalazak tačne ravnoteže sastojaka da bismo napravili pravu formula", rekle su biologinje Filipin Solie i Sherilin Tavazuk.
Ova jaja će se naći na tržištu čim njihova testiranja dobiju "zeleno svjetlo" kako bi mogli da garantuju da su nutritivno održiva. Cilj je da jaja budu spremna za tržište sredinom 2020. godine.
Veganska jaja će se konzumirati na identičan način kao i kokošija. Od vas zavisi da li ćete ih jesti kao omlet ili ćete ih koristiti za pravljenje kolača.
Ljuska je još u procesu izrade. U toku su konsultacije sa stručnjacima oko izbora najzdravije opcije.
U odnosu na kokošja jaja, veganska sadrže oko 10 odsto manje proteina i masti, manje su kalorična i sadrže dijetalna vlakna. Što se ukusa tiče, teško ga je opisati jer je jaje suptilnog ukusa, recimo da je ukus ovih jaja sumporastiji od kokošijih.
"Kada smo počeli sa kreiranjem veganskih jaja, najkomplikovanije je bilo napraviti jaja koja će pri kuhanju reagovati isto kao i kokošija", rekle su biološkinje o poteškoćama sa kojima su se susretale.
"Kokošija jaja se koriste na toliko različitih načina, i to otežava proces kopiranja", dodale su one.
Bilo je teško naći dijetalnu zamjenu za jaja, jer se ona u svemu nalaze, teško je naći zamjenu koja može da bude toliko fleksibilna.
Tim se nada da će nova jaja biti dobra zamjena za one koji su se odlučili za veganski način ishrane.
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 9906 times
- Been thanked: 16706 times
Boze budala
Ako vec neces da jedes pravo koji djavo imas i zamjene ganjat.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 9906 times
- Been thanked: 16706 times
I gdje se stevija moze kupit, i je li skupa?
Koliko cu para dat za ovo mogla sam i liposukciju uradit, da se ne patim
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 6 times
Na indijanskom se vegeterijanac kaze los lovac.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
- Has thanked: 4651 times
- Been thanked: 4314 times
Meni je to ok.
Nek svako jede i sprema sebi sta zeli, sve dok to ne utice na necije zdravlje.
A sto se mesa tice, nisam vegeterjanka ali mogla bi da ga ne jedem i rjetko ga jedem, iako cesto spremam. Osim tu i tamo neka pohovana snicla ili mljeveno meso na pizzi.. za ostalo ne marim.
Primjetila sam u zadnje vrijeme da mi se isto ne traze razne salame sto je isto ok jer svakako nisu bas..
Sto se tice ovih zamjena za veg., meni je, iskreno to smjesno. Ako ne jedes meso, sta ce ti veganske hrenovke i sve ostalo? Il jesi ili nisi. Biz.
A sto se mesa tice, nisam vegeterjanka ali mogla bi da ga ne jedem i rjetko ga jedem, iako cesto spremam. Osim tu i tamo neka pohovana snicla ili mljeveno meso na pizzi.. za ostalo ne marim.
Primjetila sam u zadnje vrijeme da mi se isto ne traze razne salame sto je isto ok jer svakako nisu bas..
Sto se tice ovih zamjena za veg., meni je, iskreno to smjesno. Ako ne jedes meso, sta ce ti veganske hrenovke i sve ostalo? Il jesi ili nisi. Biz.
„Ah, die Liebe. Ein grausamer Fehler. Und doch so furchtbar leicht zu entzweien.“
- edo_79
- Inventar foruma

- Mood:
- Has thanked: 469 times
- Been thanked: 1430 times
Nek vegetarijanci jedu bilje, neam ja ništa protiv ... de ti meni po kile od buta, i po kile rebara .... a što se vegetarijanstva tiče ... more veš lonac šopske salate .... kakve crne pohovane šnicle ....uvijek_kontra wrote: 17 Feb 2020, 13:44 Meni je to ok.
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."