Voćarstvo
Moderator: spacebound
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7894 times
- Been thanked: 18662 times
- Status: Offline
Re: Poljoprivreda
Misli se na šljive koje se uzgajaju za prodaje. I mi imamo voćnjak koji ne prskamo (nema koje voćke nema) ali to bude skoro sve crvljivo i pola opadne.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3910 times
- Been thanked: 2946 times
Nebi to smjelo biti tako.Razgovaraj sa nekim agronomom
ili ako imas deklaracije od tih vocki,dobije se uz vocku pri kupovini,vidi sta stoji na njima.
Ja ih nisam prsko,urod bi bio samo taki,cak sam sa gradjama podupirao grane.
ili ako imas deklaracije od tih vocki,dobije se uz vocku pri kupovini,vidi sta stoji na njima.
Ja ih nisam prsko,urod bi bio samo taki,cak sam sa gradjama podupirao grane.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
nisu prošla vremena đubrenja, jer ,...... hajmo malo logike; šta se to radi sa stajskim đubretom , ako ga ne bacaju na ovaj il onaj način po njivamaMaja wrote:Naravno. Davno su prošla vremena kad se voće i povrće đubrilo stajskim đubretom.

Ovaj
ISTI
Ili pak OVAJ način
Jer , ako se uzmu vrijednosti iz TABELE , onda se zna kako i šta a u suprotnom je sve igranje , onako napamet
Dalje, kopriva iliti žara , načupaš je što više, to bolje, ubaciš u cca 200 l bure , zatim natočiš u to bure vode, pustiš jedno dvije sedmice da kopriva bude u vodi i špricaj po voćkama pa neće biti crvića
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- Maja
- Administrator

Mrki se i u poljoprivredu najbolje razumije.
Stajskog đubriva ima malo. Poljoprivrednika puno. Stajsko đubrivo je skuplje od vještačkog, a neki dan je bilo na TV-u da je sve više farmi čije đubre nije dobro za gnojenje s obzirom da se kravama u prehranu svašta ubacuje.
Imaš voće i povrće koje je lakše nagnojiti stajskim, al imaš npr duhan koji se zasipa vještačkim.
Moj komšija je kupio stajsko za vinograd, 13 vreća po 20 KM, to je 260 KM, a vinograd nije jedino što ima.
Nema računice.
Stajskog đubriva ima malo. Poljoprivrednika puno. Stajsko đubrivo je skuplje od vještačkog, a neki dan je bilo na TV-u da je sve više farmi čije đubre nije dobro za gnojenje s obzirom da se kravama u prehranu svašta ubacuje.
Imaš voće i povrće koje je lakše nagnojiti stajskim, al imaš npr duhan koji se zasipa vještačkim.
Moj komšija je kupio stajsko za vinograd, 13 vreća po 20 KM, to je 260 KM, a vinograd nije jedino što ima.
Nema računice.
E, pa,.... ja sam prventveno mislio na one što imaju svoje đubre a ne na one što moraju kupovati.
A ako baš moraju kupovati, onda je svakako bolje , odnosno jeftinije umjetno.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
- Pasaga
- Hadžija

Nikad nisam koristio umjetno.mrki62 wrote:E, pa,.... ja sam prventveno mislio na one što imaju svoje đubre a ne na one što moraju kupovati.
Imao sam i previse ovog stajskog,pa sam u proljece i prodao pokoji kamion.
Radije nebih koristio nikakvo,ako bi mi alternativa bilo to umjetno.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9728 times
- Been thanked: 11468 times
Meni će za bašče trebati koja vreća djubriva jer nemam stajsko.
Nije ni prošle godine rodilo ništa. Suša mi pobila ono malo kukuruza sa 90%.
Nemam ja puno. Jedan dunum i tu posijem malo zbog kokošiju ali ni njih
više nemam. Nije bilo hrane kao što sam rekao a nisam je htio kupovati.
jebati ga više. 30 maraka mjesečno da bih pojeo u vrh glave dvadesetak
jaja tokom mjeseca. Isplatnije je kupiti jednu školjku na mjesec dana.
- Pasaga
- Hadžija

Razumim te buraz,samo ti je i to sto kupis sve na koncetratu i pesticidu.Krokodil Behko wrote:Meni će za bašče trebati koja vreća djubriva jer nemam stajsko.
Nabavi 20-tak kokosiju,isplatit ce ti se visestruko.
Njihovo djubrivo je jako bar tri put od obicnog.
Onako cjelog,nerazblazenog je malo opasno bacit pod zezevat,prejako je,izgori usjev.
Razrjedis ga sa vodom i bacis po basci,gdje planiras sadit zezevat
pa da vidis uroda.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Voćnjak
Stiže proljeće. Zapravo već je tu. Bar kalendarski. Kao što je uglavnom poznato, imam oko tridesetak voćkica. Lani ih je suša uglavnom pobila i to doslovno. Ništa nije rodilo.
Još jesenas preduzeo sam jednu mjeru. natrpao sam pepela u kolica i od voćke do voćke. Po par lopata uz svaku voćku. Izgleda da je bilo efekata. Svo mi je voće "progledalo" i napupilo a ponegdje se i cvat već nazire. A kod komšija nema ništa i to unatoč činjenici da su imućni pa nema kakvo djubrivo ne bacaju uz voćke. Eno nekidan su i uskopali oko voćaka i to ko da vrt prave. Po dva kvadrata raskopane zemlje oko svake voćke. Učinio sam ovo sa pepelom da bi mi zemlja bila rastresitija te da žile lakše konzumiraju korisne tvari iz zemlje.
Ehhh..sadddd..
Treba li još šta prije behara učiniti?
Ubrzo ću okrečiti stabla. To se radi svake godine zar ne?
Koje bi vrijeme bilo najidealnije za prskanje?
Prskalicu imam i radio sam to ali da se baš razumijem u tačan termin to već ne.
Može li se šta po vašem mišljenju učiniti ako ponovo naleti suša?
Još jesenas preduzeo sam jednu mjeru. natrpao sam pepela u kolica i od voćke do voćke. Po par lopata uz svaku voćku. Izgleda da je bilo efekata. Svo mi je voće "progledalo" i napupilo a ponegdje se i cvat već nazire. A kod komšija nema ništa i to unatoč činjenici da su imućni pa nema kakvo djubrivo ne bacaju uz voćke. Eno nekidan su i uskopali oko voćaka i to ko da vrt prave. Po dva kvadrata raskopane zemlje oko svake voćke. Učinio sam ovo sa pepelom da bi mi zemlja bila rastresitija te da žile lakše konzumiraju korisne tvari iz zemlje.
Ehhh..sadddd..
Treba li još šta prije behara učiniti?
Ubrzo ću okrečiti stabla. To se radi svake godine zar ne?
Koje bi vrijeme bilo najidealnije za prskanje?
Prskalicu imam i radio sam to ali da se baš razumijem u tačan termin to već ne.
Može li se šta po vašem mišljenju učiniti ako ponovo naleti suša?
- Pasaga
- Hadžija

Re: Voćnjak
imo sam ja toga malo vise.....to je bila moja velika ljubav....
Jaro,nedaj im mnogo djubriva,ne direktno u zile...
u slucaju suse to stetno djeluje,spali vocku....baci dalje od zila,ne mnogo djubriva
ja bih djubrio svako druge godine,a izmedju vocki malo prefrezaj,samo da nema trave
od trave navuku svaku bolest.Kad budu u cvatu,onda ih poprskaj
Okreci obavezno stabla,....vidi trebaju li obrezivanje,zatim ima li suhi grana
te suhe grane mogu biti opasne jer u njima se kriju jaja i larve i tako
se razvija na cjelu vocku.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Maja
- Administrator

Kod nas je sve prskano davno. Ima više od mjesec dana. Meni je mrsko što se kod nas frezaju voćnjaci pa kad ideš da bereš hodaš po toj zemlji, a noge upadaju, dok je kod bosanaca ko livada. Mi smo čini mi se bolesni za tim frezanjem. Nigdje ne smije biti ni travke.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Kod mene je doslovno livada. Zapravo posadjene su na travnjaku. Malo okopano okolo i to bi bilo sve. Ama koje crno prskanje? Kod nas jutros i snijega bilo. A nisam znao da od trave dobiju te parazite.
ja jos nista nisam radila, tek me ceka. Ali nekidan primjetih poceo mi orah rasti na samom ulazu u kapiju. Odakle se tu stvoro pojma nemam, jer nemam orah uopste. U svakom slucaju moram ga maknuti odatle, bilo bi mi zao ako ga pomaknem a on krepa.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Ove "instant" voćke se moraju prskati,to je definitivno.Ima nekakvo crveno ulje,koje se pršće prije behara,pa nekakvo u behar..i šta sve ne.Znam to,jer mi ide na živce svo to prskanje,prošle godine nismo htjeli ništa da pršćemo i nije bilo ni jedne voćke...Sad opet po starom..Krokodil Behko wrote:Kod mene je doslovno livada. Zapravo posadjene su na travnjaku. Malo okopano okolo i to bi bilo sve. Ama koje crno prskanje? Kod nas jutros i snijega bilo. A nisam znao da od trave dobiju te parazite.
Kad se sjetim prijašnjih veelikih stabala kruške ili jabuke,nikad niko nije ni okresao,a kamo li poprskao,a rađale svake godine...
Bas... Prosle godine nismo dohvatili vocke zato sto se kuca pravila i nisu nam bile ni na kraj pameti, a ni prije toga godinama nije niko nista dirao zato sto nije niko ni zivio i bas su rodile i jabuke, tresnje, visnje i bas sam se iznenadila.Fatma wrote: Kad se sjetim prijašnjih veelikih stabala kruške ili jabuke,nikad niko nije ni okresao,a kamo li poprskao,a rađale svake godine...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Ukoliko oko oraha nema slobodno bar 15 kvadrata, sklanjaj ga odmah. Njemu žile narastu toliko velike i jake da bi i temelj kuće mogao pući i to kao od šale.Nela wrote:ja jos nista nisam radila, tek me ceka. Ali nekidan primjetih poceo mi orah rasti na samom ulazu u kapiju. Odakle se tu stvoro pojma nemam, jer nemam orah uopste. U svakom slucaju moram ga maknuti odatle, bilo bi mi zao ako ga pomaknem a on krepa.
Prošle godine bila je suša pa i da si prskala, opet bi bilo slabo.Fatma wrote:Ove "instant" voćke se moraju prskati,to je definitivno.Ima nekakvo crveno ulje,koje se pršće prije behara,pa nekakvo u behar..i šta sve ne.Znam to,jer mi ide na živce svo to prskanje,prošle godine nismo htjeli ništa da pršćemo i nije bilo ni jedne voćke...Sad opet po starom..Krokodil Behko wrote:Kod mene je doslovno livada. Zapravo posadjene su na travnjaku. Malo okopano okolo i to bi bilo sve. Ama koje crno prskanje? Kod nas jutros i snijega bilo. A nisam znao da od trave dobiju te parazite.
Kad se sjetim prijašnjih veelikih stabala kruške ili jabuke,nikad niko nije ni okresao,a kamo li poprskao,a rađale svake godine...
Imam ja i tih starih i velikih ali su dotrajala. Mislio sam već sad na proljeće ali odgodih za jesen rušenje dva stara jabukova stabla. Nema ništa od njih. Tu su već decenijama i pomalo su i struhla.
Znam, zato ga i moram pomaci.Krokodil Behko wrote:Ukoliko oko oraha nema slobodno bar 15 kvadrata, sklanjaj ga odmah. Njemu žile narastu toliko velike i jake da bi i temelj kuće mogao pući i to kao od šale.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Uvijek neki belaj sa voćkama. Jesenas sam ih dobro pripremio da na proljeće što prije procvatu i eto.. Ova studen im pobila cvat. Sutra ću ih okrečiti.
- Pasaga
- Hadžija

Buraz,bogami mi je zao....steta je to...Krokodil Behko wrote:Uvijek neki belaj sa voćkama. Jesenas sam ih dobro pripremio da na proljeće što prije procvatu i eto.. Ova studen im pobila cvat. Sutra ću ih okrečiti.
plus sto iznevjeri cojka,
Mi dole bismo u ova rizicna vremena,gledali u nebo,tako se kaze.
Stariji bi uvjek imali predosjecaj kad bi mogla da padne slana iliti led.
Tada bi cjelo mjesto,10-15 ljudi,iskupili stari guma i navece kasno zapalili.
To bi postavili na otprilike sredine polja gdje su okolo vocke i vinogradi.
Vjeruj mi da je mnogo pomagalo.Taj dim od guma bi koliko toliko zagrijao zrak u tom podrucju i taj led bi uvjek zaobisao tu lokaciju.
Malo jest cudno ali ljudi svasta rade i znaju.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce