Ratni masakri - ko je kriv?

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Borislav Herak pušten na slobodu

Post by paparaci » 01 Sep 2012, 02:03

nije mi jasno zbog cega mu je preinacena kazna?! kako takvog monstruma uopste mogu i smiju pustiti uopste na slobodu?! ovaj svijet je totalno otisao u helac. umjesto da su ga sto duze i na najgori nacin mucili, sve dok ne krepa. pa ga bacili zivotinjama. oni njega nagradise pravo. :bua
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9714 times
Been thanked: 11455 times

Re: Borislav Herak pušten na slobodu

Post by Krokodil Behko » 01 Sep 2012, 07:38

Ako je tek tako, detaljno opisao, kao je sve uradio, to znači, da je psihopata
jer ne vjerujem, da normalni ljudi, mogu hladnokrvno ubijati druge ljude koji im
ništa nisu skrivili.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

U istočnoj Bosni ima neotkrivena grobnica veća od Tomašice

Post by Krokodil Behko » 25 Nov 2013, 16:16

Image

Slobodan Stojanović, bivši pripadnik Četvrte čete 37. odreda Posebnih jedinica policije Srbije i bivši zaštićeni svjedok Tužilaštva za ratne zločine Srbije, ovih dana iz temelja je uzdrmao Tužilaštvo svojim tvrdnjama da glavni tužilac Vladimir Vukčević, štiti policajce koji su počinili montruozne zločine nad albanskim stanovništvom na Kosovu i BiH.

Stojanović za 'Slobodnu Bosnu' otkrio koje metode zaštite zločinaca Vukčević koristi i u kojim još neotkrivenim zločinima na prostoru BiH su učestvovali policajci iz Srbije.

Na pitanje da li su ubistva na Kosovu bila brutalnija od onih koje je ova jedinica izvela na prostoru Bosne i Hercegovine, Stojanović kaže:

"Ubistva nisu bila brutalnija nego u Bosni. Bila su ista, jer su ih isti ljudi činili. Ukoliko mislite na čoveka koji je pravio lampe od lobanja i hteo da upari žensku i mušku lampu u spavaćoj sobi, to je delo jednog psihopate kojeg inače lično poznajem. Završio je u duševnoj bolnici ili su ga proglasili ludim. Jer oni tako rade, kada neko progovori, proglase ga ludim. Mogu vam objasniti i kako je djelovala policija iz Srbije na teritoriji BiH tokom rata. Prilikom prelaska Drine kod Malog Zvornika oduzimali su nam službene legitimacije, daju nam vojnu opremu da se presvučemo i mi postajemo vojnici. Država Srbija nas je mobilisala. U Bosni su počinjeni strašni zločini i Tužilaštvo, odnosno Vladimir Vukčević o tome puno zna. Taj naš 37. odred bio je i u BiH."

Na pitanje koji su bili njegovi glavni zadaci Stojanović kaže - "uništiti živu silu" i dodaje:

"Postoji jedna masovna grobnica u kojoj se nalazi između 1.000 i 2.000 muslimana, u čijoj likvidaciji su učestvovali policajci iz Policijske uprave Leskovac, angažovani u 37. odredu. Grobnica još nije otkrivena a nalazi se u istočnoj Bosni. Srbijansko tužilaštvo jako dobro zna gde se nalazi. Kako ne bi znali kada je preko noći došla komanda da se u tajnosti upute rovokopači, da se iskopa velika jama i da se kamionima dovezu leševi. Tela muslimana su noću dovezena i položena u tu jamu, preko njih je bačena zemlja pa je onda išao drugi red leševa I tako redom. To su sve žene, deca i starci, koji su bili nemoćni da pruže bilo kakav otpor. Grobnica Tomašica kod Prijedora biće mala u odnosu na ovu kada se otkrije. Ja bih rado rekao gde se nalazi, ali vidite kakva opstrukcija postoji kod našeg Tužilaštva, a smatram da ništa bolja situacija nije ni kod vas".

Na pitanje šta bi ga motivisalo da otkrije lokaciju masovne grobnice, Stojanović kaže:

"Da dobijem azil u nekoj evropskoj zemlji, jer ovde je moj život postao nemoguć. Sve što kažem obije mi se o glavu. Poznajem kolege koje su stavljale leševe na kamione. Oni su bili spremni da svedoče o tome, ali su odustali kada su videli šta se dogodilo meni i ostalim svedocima. Moj kolega policajac Jovan Golubović bio je prisutan u nekoliko navrata u Bosni, video je gde su ljudi zakopani, on je o tome govorio u Haškom tribunalu, međutim, niko nije hteo da ga sasluša, rekli su - to nas ne zanima. E, to meni najteže pada. Evo mi sada razgovaramo. Vi će te u Slobodnoj Bosni objaviti sve šta sam rekao, ali posle toga se ništa neće desiti. Što kažu po onoj narodnoj - ' pas laje, a vetar nosi'. Dakle, niko ništa ne poduzima".

Stojanović kaže da su svi oni koji su počinili monstruozne ratne zločine u Bosni i na Kosovu zbrinuti od države Srbije.

"Devedeset posto zločinaca normalno živi i radi, i niko im ne može ništa.Većina njih nalazi se u Žandarmeriji, neki su instruktori u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ). Svi su zbrinuti i u proseku imaju platu od oko 1.000 eura. Žandarmerija je inače elitna jedinica za ubistva i likvidiranje mirnih građana. Pre mesec dana u Nišu su ubili zlatara. Dugo su mu uzimali reket i na kraju ga ubili. I u Beogradu rade isto, reketiraju i maltretiraju ljude. U svim tim jedinicama su i Srbi iz Bosne i Hercegovine koji su izbegli u Srbiju. Oni se međusobno čuvaju da ne bi procurila tajna kako su ubijali, pljačkali i krali. Ljudi su se na Kosovo neverovatno obogatili od pljački. Među njima i policajci, a pogotovo ljudi iz linije komandne odgovornosti", kazao je Stojanović za Slobodnu Bosnu.

(Bportal.ba)

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2945 times

Re: U istočnoj Bosni ima neotkrivena grobnica veća od Tomaši

Post by Pasaga » 25 Nov 2013, 18:27

Ovo je vrlo moguce.
Ceka se da se svjedoci prorjede ili pomru.
Tomasica u Prjedoru je samo pocetak,tek ce da pocme
otkopavanje Kozare i podkozarja.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Tempy
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tempy » 25 Nov 2013, 18:38

Hoće li nekad doći kraj tim jamama? Prošlo je više od 20 godina, a kraj se ne nazire. Nestalih još ima. Bolna tema uvijek.

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 165 times
Been thanked: 367 times

Post by harlekin » 25 Nov 2013, 19:49

bahhh ma to gluposti
sta fali sto su nas ubijali ko zeceve,par hiljada gore dole
ajmo mi bit cool i sirit dobrosusjedske odnose :ljub
i ak ko slucajno jbe im majku cetnicku to je cisto zaostao coek, i trebalo bi ga zatvorit ili natjerat da postuje ovak simpa susjede
nea veze ako nas i sutra budu isto tak ubijali ili nasu djecu,bitno da smo mi cool i do grla u evropskoj guzici :behko

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7889 times
Been thanked: 18650 times

Post by Maja » 25 Nov 2013, 19:56

Tempy wrote:Hoće li nekad doći kraj tim jamama? Prošlo je više od 20 godina, a kraj se ne nazire. Nestalih još ima. Bolna tema uvijek.
Najgore je to što nikad neće biti pronađeni svi nestali.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 25 Nov 2013, 20:00

Krokodil Behko wrote:Image

Slobodan Stojanović, bivši pripadnik Četvrte čete 37. odreda Posebnih jedinica policije Srbije i bivši zaštićeni svjedok Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Stojanović za 'Slobodnu Bosnu' otkrio koje metode zaštite zločinaca Vukčević koristi i u kojim još neotkrivenim zločinima na prostoru BiH su učestvovali policajci iz Srbije.

"Mogu vam objasniti i kako je djelovala policija iz Srbije na teritoriji BiH tokom rata. Prilikom prelaska Drine kod Malog Zvornika oduzimali su nam službene legitimacije, daju nam vojnu opremu da se presvučemo i mi postajemo vojnici. Država Srbija nas je mobilisala. U Bosni su počinjeni strašni zločini i Tužilaštvo, odnosno Vladimir Vukčević o tome puno zna. Taj naš 37. odred bio je i u BiH."

Na pitanje koji su bili njegovi glavni zadaci Stojanović kaže - "uništiti živu silu" i dodaje:

"Postoji jedna masovna grobnica u kojoj se nalazi između 1.000 i 2.000 muslimana, u čijoj likvidaciji su učestvovali policajci iz Policijske uprave Leskovac, angažovani u 37. odredu. Grobnica još nije otkrivena a nalazi se u istočnoj Bosni. Srbijansko tužilaštvo jako dobro zna gde se nalazi. Kako ne bi znali kada je preko noći došla komanda da se u tajnosti upute rovokopači, da se iskopa velika jama i da se kamionima dovezu leševi. Tela muslimana su noću dovezena i položena u tu jamu, preko njih je bačena zemlja pa je onda išao drugi red leševa I tako redom.".

Na pitanje šta bi ga motivisalo da otkrije lokaciju masovne grobnice, Stojanović kaže:

"Da dobijem azil u nekoj evropskoj zemlji, jer ovde je moj život postao nemoguć. Sve što kažem obije mi se o glavu. Poznajem kolege koje su stavljale leševe na kamione. Oni su bili spremni da svedoče o tome, ali su odustali kada su videli šta se dogodilo meni i ostalim svedocima. Moj kolega policajac Jovan Golubović bio je prisutan u nekoliko navrata u Bosni, video je gde su ljudi zakopani, on je o tome govorio u Haškom tribunalu, međutim, niko nije hteo da ga sasluša, rekli su - to nas ne zanima. E, to meni najteže pada. Evo mi sada razgovaramo. Vi će te u Slobodnoj Bosni objaviti sve šta sam rekao, ali posle toga se ništa neće desiti. Što kažu po onoj narodnoj - ' pas laje, a vetar nosi'. Dakle, niko ništa ne poduzima".

Stojanović kaže da su svi oni koji su počinili monstruozne ratne zločine u Bosni i na Kosovu zbrinuti od države Srbije.

"Devedeset posto zločinaca normalno živi i radi, i niko im ne može ništa.Većina njih nalazi se u Žandarmeriji, neki su instruktori u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ). Pre mesec dana u Nišu su ubili zlatara.
Ovaj ili nastoji unovciti ono sto zna ili se prepao za vlastitu kozu po uzoru na nishkog zlatara. Najgore sto se sud pravi blesav o direktnoj umjesanosti komandnih struktura Srbije i Crne Gore na vojne operacije po HR i BiH. Imaju dokumenti, svjedoci, zabiljske UN, ... Dobrovoljci su druga prica.

Tempy, jos uvijek se trazi oko 11 000 ljudi. Mozda su fulali u par hiljada, ali opet min nedostaje 5-6000 ljudi, maltene jos jedna Srebrenica. Posto su tamo zrtve bile razbacane u jedno 20tak vecih grobnica, znaci sigurno se treba otkopati jos jedno 30-40 grobnica koje ce sadrzavati po stotinjak zrtava.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2945 times

Post by Pasaga » 25 Nov 2013, 20:02

Momci,oko Prjedora jos nije ni zapoceo pravi posao.
Da nebude na kraju da je Prjedor vece stratiste od Srebrenice????
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

dacina_curica

Post by dacina_curica » 25 Nov 2013, 20:04

Pa gdje u istocnoj Bosni, lokacija? Koji kurac mu uopste daju za pravo da zadrzava ovu informaciju za sebe, kakav azil koji kurac...
Ima nas koji jos uvijek cekamo....

Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra » 25 Nov 2013, 20:33

dacina_curica wrote:Pa gdje u istocnoj Bosni, lokacija? Koji k.... mu uopste daju za pravo da zadrzava ovu informaciju za sebe, kakav azil koji k.......
Ima nas koji jos uvijek cekamo....
Daco šta je sa nekim jezerom kod Zvornika? Imam prijateljicu koja je od tamo, spominje da u tom jezeru ima tjela ali ne znam jel ikad ista se radilo na tome?
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 25 Nov 2013, 20:37

Mislim da je to manje vjerovatno. Vjerovatno se misli na jezero na Drini a recimo slično takvo jezero je već pretraženo gore u Višegradu prilikom remonta hidroelektrane pa su snizili akumulaciju na minimum i pronađen je veliki broj posmrtnih ostataka. Moguća lokacije je i crveni mulj i tu ne znam da li je išta rađeno. Do sada, do otkrivanja grobnice kod prijedora, najveća je bila u Glumini na Zvorniku.

dacina_curica

Post by dacina_curica » 25 Nov 2013, 20:41

Ako misli na Zvornicko jezero mogicnost svakako postoji ali u tom jezeru je pretraga oduvijek bila jako teska. Kad se tata utopio u njemu 84. nisu ga mogli naci nekoliko dana, adok su njega trazili nasli su nekog vojnika koji se utopio neko vrijeme prije. Veze nemam.

Zvornik i okolina su puni neotkrivenih grobnica, mi dajdzu trazimo godinama I jos nista.

Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra » 25 Nov 2013, 20:42

Ne znam ja taj kraj Behko uopste ali kako mi ona reče na tom jezeru su bile vikendice. Sad se tu niko ne kupa upravo iz razloga koji navedoh.
Daco moguće da je to.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 25 Nov 2013, 20:52

Jedino da ga skroz isprazne kao i višegradsko jezero.

Eh sad nešto važno da kažem. Bio sam na toj strani u ratu, preciznije na Teočaku a to je granično sa zvorničkom općinom, pa čak smo i bili locirani kao bataljon na toj općini. Među narodom se pričalo da je dosta žrtava bačeno u Crveno mulje a to je valjda onaj talog koji ostaje iza proizvodnje glinice. Teško je za vjerovati da to do sada nije provjeravano ali ipak navodim kao moguću lokaciju.

Isto tako, oni nepristupačniji djijelovi općine poput Baljkovice i Snagova trebali bi biti pretraženi. Uvjeren sam da lokalni Srbi znaju gdje su te grobnice.

dacina_curica

Post by dacina_curica » 25 Nov 2013, 21:12

Behko moguce. Na tom dijelu oko Karakaja do Glinice je vec otkriveno nekoliko sekundarnih grobnica vec, naravno niko ih nije trazio vec je na svaku neko nabasao. Ova u kojoj su nasli majkin kompletan komsiluk je nasao lik kad je na toj lokaciji kopao temelj za garazu.

A zna se ko sjedi na toj lokaciji tako da bilo kakvo "trazenje" mimo zvanicnog naloga ne dolazi u obzir.

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 165 times
Been thanked: 367 times

Post by harlekin » 25 Nov 2013, 21:17

dajte men ovog lika sto prica da je bio u tim odredima
i reci ce gdje je zakopao macka koji mu je krepao dok je bio klinac a kamoli grobnica gdje ima :kafa

Ruana

Post by Ruana » 25 Nov 2013, 21:36

Pa gdje bi drugo nestali oni iz logora u Foci nego u jami.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Godišnjica masakra na Markalama

Post by Spanac_113 » 11 Dec 2013, 14:37

Krokodil Behko wrote:Ma jok. To smo sami sebe.
kako su ovi poceli da se bune, protiv procesuiranja,
jednom cemo zaista sami sebi, morati suditi zbog ovoga.
Samo da podsjetim, zbog "Kapije" jos uvijek, niko nijie
procesuiran.. Mensecini.
dobro ti se cini. nije da nije procesuiran nego niko i ne spominje van Tuzle.
ko da nikad nije bilo.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Godišnjica masakra na Markalama

Post by Krokodil Behko » 11 Dec 2013, 15:44

Spanac_113 wrote:
Krokodil Behko wrote:Ma jok. To smo sami sebe.
kako su ovi poceli da se bune, protiv procesuiranja,
jednom cemo zaista sami sebi, morati suditi zbog ovoga.
Samo da podsjetim, zbog "Kapije" jos uvijek, niko nijie
procesuiran.. Mensecini.
dobro ti se cini. nije da nije procesuiran nego niko i ne spominje van Tuzle.
ko da nikad nije bilo.

Taman toliko, da izvršioci kao i ideolozi (Karadžić, Mladić&co) tek su jednako krivi za to što se prepušta zaboravu s naše strane a na srpskoj strani (ako bi se i pomenulo) odmah pukne neka teorija koja "opravdava" taj masakr. S jedne strane, insistiraju na pojedinačnoj odgovornosti, a s druge strane svim silama se trude relativizirati i tu pojedinačnu odgovornost. Teško će ići ali mora se tim putem pojedinačne odgovornosti. Tu bi nam realno gledano, srpska strana najviše mogla pomoći. Napredaka ima ali još je to daleko od neke svijesti o nekim zločinima počinjenim u ime cijelih naroda. Rekao sam svijest. Kome koji q treba nečije teatralno izvinjenje? Jedno, pet, stotinu ili milion takvih izvinjenja ništa ne znači. Ono što bi čovjek morao imati u glavi o ovim stvarima, mnogo je važnije. Čisto kao neka garancija da se sve to, opet neće desiti.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”