Dijabetes

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times
Status: Offline

Re: Dijabetis

Post by Calla » 16 Jan 2014, 09:59

Laboratorijske pretrage kod pacijenata koji imaju šećernu bolest ili se na nju još uvek sumnja:

postoje dva tipa dijabetesa- tip I i tip II.Po nekad, simptomi bolesti nisu dovoljno ispoljeni pa ne čudi što oko 50% pacijenata sa tip II dijabetesom nema postavljenu dijagnozu, odnosno još uvek ne zna da boluje od šećerne bolesti.

Priprema pacijenata za laboratorijsko ispitivanje

- važno jer napomenuti pacijentnima da se dan uoči odlaska u laboratoriju hrana ne uzima posle 18 h.Pre davanja krvi I urina za analizu nije poželjno uzimati osim ako ordinirajući lekar smatra da je neki lek neophodan.Uzimanje krvi I urina u laboratorijama ne bi trebalo da traje duže od dva do tri sata , pa se uzimanje nekih neophodnih lekova može odložiti.Normalna vrednost – referentni interval glikoze u venskoj krvi je u rasponu od 3,9 do 6,1 mmol/L.Kada se pri kontrolnom pregledu ustanovi da je vrednost glukoze viša od referentnih vrednosti , obavezno je ponavljanje testiranja koncentracije glukoze u kapilarnoj krvi ( iz prsta).Koncentracija glukoze u serumu natašte ( glkadovanje od 12 do 16 časova ) iznad 7,0 mmol/L u dva uzastopna merenja, u razmaku od nekoliko dana upućuje na izvođenje testa opterećenja glukozom ili poznatiji kao OGTT.

Oralni glukoza tolerans test (OGTT)

Test se izvodi u jutarnjim časovima, posle 12 do 14 sati gladovanja.Pacijent tokom testa treba da miruje i izbegava pušenje. Pacijentu se uzme prvo kapilarni uzorak krvi ( iz prsta) natašte I odredi nivo glukoze.Zatim mu se da popije 75 g glukoze rastvorene u 250 – 300 ml vode.Nakon toga krv se uzima za analizu posle svakih 30 min u trajanju od 2 h.Vrednost glukoze izmedju 7,8 I 11,1 mmol/L u uzorku uzetom posle 2 h I još najmanje jedna vrednost iznad 11,1 mmol/L ukazuju na izmenjenu toleranciju na glukozu.

Glikozirani hemoglobin (HbA1c)

Glikozacija hemoglobina odvija se kontinuirano tokom života eritrocita I zato je koncentracija HbA1c proporcionalna prosečnom nivou glukoze u krvi tokom dva- tri meseca.Ulaskom u eritrocite glukoza se nepovratno vezuje za hemoglobin I ostaje tako vezana do kraja života eritrocita.Stoga je to dobar parameter za praćenje metaboličke kontrole dijabetesa, jer ne zavisi od kratkoročnih promena, odnosno variranja glikemije.To je najbolji način da se utvrdi da li je glikemija pod kontrolom I da li ima potrebe za korekcijom terapije.To je dragoceni pokazatelj I disciplinovanosti pacijenta ( uzimanje lekova I preporučena dijeta) u poslednja tri meseca.HbA1c se uzima iz venske krvi u bilo koje doba dana I ne mora se voditi računa da li je pacijent jeo ili ne , primio insulin ili ne.Ako je njegova vrednost ispod 7%, smatra se da je dijabetična bolest dobro reguliusana.Vrednost HbA1c iznad 8% zahteva korekciju terapije.Ako je njegova vrednost iznad 9%, veća je I mogućnost promena na očnom dnu, bubrezima,nervnom sistemu.

URIN

Analiza urina kod dijabetičara je neophodna, naročito zbog nekih biohemijskih parametara (glukoza, ketoni, specifična težina, kiselost- pH) koji se u laboratorijama određuju test tračicama.

Glukoza u urinu

Kod zdravih osoba šećer se ne nalazi u urinu.Glukozu u urinu ( glikozurija) kod dijabetičara je najbolje ispitivati u tri porcije urina- noćna i dve dnevne.Glukoza u urinu može da se pojavi i kod osoba sa glikemijom manjom od 10 mmol/L.

Ketoni u urinu

Aceton, acetosirćetna I beta-hidroksibuterna kiselina zajednički se zovu ketonska ili acetonska tela.Aceton je štetna materija nastala razgradnjom masti, kiselog je karaktera, pa utiče na pad pH vrednosti krvi, što ima nepovoljan uticaj na rad vitalnih organa ( mozak, jetra, srce, bubrezi I dr).U većoj količini javljaju se kod dijabetičara, kod poremećaja crevne apsorpcije, kod dužeg posta ili ako se izbace ugljeni hidrati iz ishrane.Urin koji sadrži više acetone ima karakterističan miris na voće a prisustvo ketonskih tela u urinu ukazuje na akutne komplikacije kod dijabetičara.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9726 times
Been thanked: 11465 times

Post by Krokodil Behko » 16 Jan 2014, 10:11

Ahhhhhhh wrote:Dijabetes tipa 2 je prevashodno bolest lošeg životnog stila, tj. kombinacija neadekvatne prehrane i izostanka fizičke aktivnosti (pri čemu primarno imam u vidu aktivnosti pod opterećenjem, kakva je npr. teretana, jer to su oblici aktivnosti koji povećavaju inzulinsku senzitivnost).
Nisam baš siguran u ovo oko ishrane i izostanka aktivnosti kad je Maja u pitanju.
Oni imaju na trpezi raznog voća tokom cijele godine jer su hercegovci. Zapravo, čini mi se da i pored toga, konzumira hranu koja je malo preteška i koja bi prije izazvala masnoću nego šećer.

Genetska komponenta može da postoji, ali ako ne postoje "sredinski aktivatori", genetika sama po sebi ne igra veliku ulogu, tako da je u slučaju tipa dva loš životni stil > sve ostalo. U skladu s tim, jedini "lijek" jeste permanentno korigovati ponašanja koja su do bolesti originalno i dovela, a to znači korekciju prehrane i uvođenje treninga pod opterećenem (uz adekvatnu suplementaciju i medikamentaciju, pri čemu je dugoročno relativno izvodljivo ovo drugo svesti na minimum ili čak i potpuno izbaciti ako se sve odradi kako treba).
Ovo je odlično. I ja mislim da genetika nema bitnije veze s tim. Također, promjena životnog stila nekako djeluje kao odlična ideja. Za početak, malo ranije u krevet i malo ranije ustajati :oo
Luna. wrote:
Calla wrote:
Lebowski wrote:Šećer joj je 12. Što se tiče prehrane jedan poznanik je skoro imao problema sa šećerom. Izbacio je alkohol totalno, jede zdravo..npr doručak i ručak uvijek u određeno vrijeme i sa mjerom, svaku noć pred spavanje određena voćka, dvije i samo to navečer. Mezu je izbacio također. Dobio je i gomilu tableta, pije 7,8 dnevno, dvije vrste. Pije ujutro prije doručka(oko 6h) pa par puta u toku dana, za ručak, popodne, pred spavanje.

Za nekih 20 dana spao je sa 122 na 106 kila a šećer mu se drastično smanjio i normalan je. Kod njega je i problem što mu je mati umrla od toga, otac boluje isto, a kažu mu doktor da tu ima i tog straha, da i to negativno utiče.

Meni bi u njenom slucaju pored te razine glucose od 12mmola ,
nekako bitnija informacija bila da znam kako je lijece i koji tiip diabetesa ona sada ima tip 1 ili tip 2 ,
jer ako ljekari sad direktno na prvom nastupu budu skrti i ne budu izvadili genetsku diagnostiku
tretirat ce je kao tip 2 -jku bez vece analize krvi a to nije nimalo fer..!!
zato su mi potrebni njeni medikamenti sa cime je lijece trenutno,,,
inzulinom sc,,,inzulinom i infuzijama ili antidiabetickim tabletama !!?
ishrana se da namjestiti brzo,,to mogu sa Majom i ovdje na ovoj stranici ,,
a za komsiju i ne treba se plasiti nego predrzavti savjeta koji dobiju kao smjernice od ljekara ili nutricistkinja na duze staze
da ne bi svojom nemarnoscu i ignoriranjem da nemaju diabetes nakon tri do pet godina dobili trajne posljedice
ostecenje unutrasnjih organa ,amputacije stopala,,dializa ,oslabljenje krvnih zila (srcani mozdani ) i nervnog sustava gastropareze ,impotencija !
e mojqa calla, ne pristupaju doktori dole tome ko ovi ovdje.. u nas ti sve trpaju u isti kos... ko sto za sve skoro daju antibiotik i jos hladno kaze, to ti je neki virus, evo ti antibiotik..
tako vjerovatno i sa diabetesom. daju uvijek iste lijekove...

steta sto se maja nije prije kontrolisala. ja vjerujem da je mozda sklona malo povisenom seceru ali da je doso do 12 zbog zuci. moja mama je imala problema s kamencom u zuci i kad je operisala preporodila se
Ama svima oni prepišu onaj "Amaryl". Svim ćećerašima koje poznajem, to su preporučili, baš kao i onaj domaći antibiotik, čudotvorni xiclav svojevremeno :hihi

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14495 times
Been thanked: 10020 times

Post by Julia-Klara » 16 Jan 2014, 10:19

dijabeticarima nije preporucljivo jesti voce upravo radi secera koji sadrzi ... povrce da, voce ne... ok,moze u manjim kolicinama,ali ne svakodnevno...
druga stvar koju sam naucila je da se MORA poceti jesti najkasnije 2 sata poslije ustajanja, i nastaviti takvim tempom cijeli dan, znaci svaka 2-3 sata obrok, naravno po preporuci lijecnika... vaganje i tacna gramaza je neophodna...
kada sam bila na toj dijabeticakrskoj dijeti imala sam osjecaj da jedem non stop, a kile su se topile , sto je dovelo i do normaliziranja secera u krvi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 16 Jan 2014, 10:25

Calla wrote:Tako je Luna ,,,sto se tice opisa kod tvoje mame svaka upala prouzrokuje na kratko povisenu glukosu kod osoba koje naginju tipu 2 diabetesu,,
i ja vjerujem da ce se i kod Maje to sve povuci cim upala se smiri,,i opet je moramo natjerati na kontrole a i onako dobre kolace koje ona pravi nece vise ni zeljeti puno jesti :))

o ljekarima ,,znam poprilicno kako to ide jer sa mojim roditeljima tu borbu vodim zajedno sa njihovim ljekarima ,mada kada sa doktorima diskutiras i vide da se razumijes u materiju slusaju:)))i to mi je drago jer uspostavis zaista dobru komunikaciju pa i roditelji kasnije kada ja odem bolje slusaju ljekare,,nekada i moji roditelji fulaju,,ljekari im propisu pravu terapiju a oni se predoziraju jer odrade pogresno:))
Ne znam da li si upoznata sa mojom malom dijagnozicom.
Lezija nervus peroneusa - teški stepen. Eh sad, pitaš se kakve veze to ima sa šećerom??
Pa draga Calla, kad živiš u BiH i tu se liječiš, sve je moguće. Kao što ti je vjerovatno poznato, ova lezija može prouzročiti i prateću boljku a to je opaka polineuropatija. E pa i to mi se desilo. Međutim, spadam među rijetke koji se obračunao sa njom i sveo je na nivo mioneuropatije. Još uvijek se pitaš kakve veze to ima? Ima zato što naši doktori nisu znali punih 16 mjeseci uzrok pa su mi kao preventivu, dali lijek protiv šećerne polineuropatije kojeg sam plaćao punih 16 mjeseci (Berlithion) a nije mi ni bio potreban.

Koji su parametri dijabetisa a koji pacijenta odvedu do tog stadija - dijabetičarska polineuropatija?

Ovo naravno, nema veze sa Majom, pitam onako.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Jan 2014, 10:58

´Dragi Behko ti zasigurno nosis neki drugi tip neuropathije jer ih ima zaista mnogo da i ljekari nekada ne uspiju pravi otkriti pa ti daju alternativnu terapiju koja niti pomogne niti naskodi
a za diabeticku polineuropathiju ja bih ti zasigurno odgovorila kao i prosli put da je to sklop dugogodisnjeg ostecenja nervnih vlakana povisenim secernim profilima bez ikakve terapije znaci pacijent koji se nicega nije pridrzavao posle stecene diagnoze diabetes niti se lijeci sa ishranom niti zeli tablete ili insulin redovno koristiti
a evo i malo literature,,zbog Dijabetične neuropatije

•Spadaju u grupu najčešćih hroničnih komplikacija dijabetesa melitusa (DM) i sreću se u preko 50% bolesnika kod kojih bolest traje više od 20 godina.
•Patogeneza DN je vrlo kompleksna i još uvek nije u potpunosti razjašnjena. Izvesno je da su uključeni i međusobno isprepletani brojni metabolički poremećaji koji nastaju kao posledica hiperglikemije, deficita insulina i C peptida.
•U kliničkom smislu DN predstavljaju kompleks sindroma od kojih su najčešća distalna simetrična senzomotorna polineuropatija i autonomna neuropatija u 80% bolesnika.
Last edited by Calla on 16 Jan 2014, 11:02, edited 1 time in total.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Jan 2014, 11:01

Liječenje dijabetičnih neuropatija

•Osnovni principi terapije DN su: 1) optimalna glikoregulacija; 2) eliminacija faktora rizika kao što sugojaznost, upotreba alkohola, pušenje 3) simptomatska terapija. Optimalna glikoregulacija dovodi do značajnog poboljšanja kod bolesnika sa fokalnim DN. Dosada je pozitivan terpijski efekat zapažen pri primeni inhibitora aldolaze-reduktaze, a-lipoične kiseline i g-linoleinske kiseline.
•Simptomatska terapija- Za otklanjanje neuropatskog bola i neprijatnih senzacija najčećeše se koriste triciklični antidepresivi, antiepileptici. U lečenju posturalne hipotenzije kod autonomne dijabetične neuropatije, koristi se fludrokortizon acetat u dozi većoj od 0.3mg. dnevno
•Liječenje dijabetične amiotrofije- Povoljan terapijski efekat dijabetične amiotrofije zapažen je primenom IVIg u dozi od 0.4g/kg pet dana, potom se nastavlja sa kortikosteroidima

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 16 Jan 2014, 11:03

Krokodil Behko wrote:
Nisam baš siguran u ovo oko ishrane i izostanka aktivnosti kad je Maja u pitanju.
Oni imaju na trpezi raznog voća tokom cijele godine jer su hercegovci. Zapravo, čini mi se da i pored toga, konzumira hranu koja je malo preteška i koja bi prije izazvala masnoću nego šećer.
To da li neko ima voće na trpezi ili ne, nažalost, ne znači ama baš ništa - uostalom, u trećoj rečenici si dao informacije koje "demantuju" sadržaj prve. Prehrana u cjelini je ono što se pika, ne izdvojeni elementi. Ako neko jede gomilu voća i povrća, ali npr. unosi 3000kcal dnevno više nego što mu/joj trebadugi vremenski period (bez obzira odakle te kalorije dolazile), taj neko se ne hrani adekvatno, bez obzira na to što jede mnogo voća ili povrća. Karikiram malo, naravno, ali jasno ti je šta govorim. (A, kad si već insinuirao, dijetetski holesterol ima marginalan uticaj na holesterol u krvi i ta "lipidna hipoteza" je zapravo rezultat prevare koju je istraživač imena Ancel Keyes izvršio - ukratko, naštimao je rezultate istraživanja i sve to je poslije otkriveno i mahom demantovano). U tom smislu, ne postoji nužno ni "laka ili teška" hrana i "(ne)zdrava prehrana" je uvijek stvar konteksta - organizam ne prepoznaje tipove hrane, već samo ukupnu količinu makro i mikronutrijenata. Ako unosiš sve što ti treba u adekvatnim količinama, hraniš se zdravo, it is as simple as that. A, osoba koja ne praktikuje trening snage nekoliko puta sedmično po definiciji nema adekvatnu fizičku aktivnost koja je neophodna za prevenciju (ili reverziju) dijabetesa. Tip aktivnosti je ovdje veoma važan i tijelo literature vrlo nedvosmisleno ukazuje da "dizanje željeza" nema alternativu kada je o ovome riječ. Ne govorim ovdje o bilo kome individualno, ali hoću da kažem da na osnovu djelića informacija nije moguće suditi o tome da li je nečiji životni stil "zdrav" ili ne.
What can change the nature of a man?

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Jan 2014, 11:09

Polineuropatije, mononeuropatije i multiple neuropatije

•Polineuropatije nastaju usled difuznog oštećenja perifernog nervnog sistema i karakteriše ih postojanje bilateralnog simetričnog poremećaja funkcije perifernih živaca. Polineuropatije su najčešće distalne, rijeđe proksimalne.
•U odnosu na funkcionalni gubitak mogu biti miješovite, senzomotorne, predominatno motorne, senzitivne ili autonomne,
•U odnosu na klinički tok mogu biti monfazna bolest sa potpunim oporavkom, mogu imati remitetno recidivantan tok ili kontinuiran progresivan tok. Ukoliko postoji oštećenje samo jednog perifernog živca ili multipla oštećenja i to su: mononeuropatija i multifokalna neuropatija (mononeuritis multiplex).
•U odnosu na klinički tok polineuropatija mogu biti monofazna bolest, sa potpunim oporavkom, mogu imati remitentno recidivantan tok ili kontinuiran progresivan tok.
DIJAGNOSTIKA

•Važno je da se u okviru kompletnog kliničkog ispitivanja utvrdi uzrok polineuropatija i u skladu sa time primeni odgovarajuća terapija. Postoje brojne neuropatije kod kojih se ne može utvrditi uzrok, tzv. idiopatske neuropatije, koje se priključuju na osnovu svojih kliničkih, elektrofizioloških karakteristikaka onim oblicima sa kojima imaju najviše zajedničkih krakteristika i u tom pravcu se primjenjuje terapija.
•Mogućnosti za liječenje genetski determinisanih neuropatija još uvijek su ograničene na primjenu simptomatske terapije, davanje genetskog savijeta u skladu sa tipom nasleđivanja kao i sprovođenje različitih postupaka u cilju prevencije naročito kada se radi o naslednim metaboličkim poremećajima.
Elektromiografija

•Elektrodijagnostika-elektromiografija /EMG/ – je ključna dijagnostička procedura kod bolesnika kod kojih se sumnja na neuropatiju.
•Uopšteno rečeno nije moguće samo kliničkim pregledom razlikovati aksonalne i demijelinizacione poremećaje i zato se koristi elektromioneruografija.
•Utvrđivanje razlike između primarno demjelinizacionih i aksonalnih neuropatija je veoma bitno zbog različitog dijagnostičkog i terapijskog pristupa.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14495 times
Been thanked: 10020 times

Post by Julia-Klara » 16 Jan 2014, 11:23

Ahhhhhhh wrote:
Krokodil Behko wrote:
To da li neko ima voće na trpezi ili ne, nažalost, ne znači ama baš ništa - uostalom, u trećoj rečenici si dao informacije koje "demantuju" sadržaj prve. Prehrana u cjelini je ono što se pika, ne izdvojeni elementi. Ako neko jede gomilu voća i povrća, ali npr. unosi 3000kcal dnevno više nego što mu/joj trebadugi vremenski period (bez obzira odakle te kalorije dolazile), taj neko se ne hrani adekvatno, bez obzira na to što jede mnogo voća ili povrća. Karikiram malo, naravno, ali jasno ti je šta govorim. (A, kad si već insinuirao, dijetetski holesterol ima marginalan uticaj na holesterol u krvi i ta "lipidna hipoteza" je zapravo rezultat prevare koju je istraživač imena Ancel Keyes izvršio - ukratko, naštimao je rezultate istraživanja i sve to je poslije otkriveno i mahom demantovano). U tom smislu, ne postoji nužno ni "laka ili teška" hrana i "(ne)zdrava prehrana" je uvijek stvar konteksta - organizam ne prepoznaje tipove hrane, već samo ukupnu količinu makro i mikronutrijenata. Ako unosiš sve što ti treba u adekvatnim količinama, hraniš se zdravo, it is as simple as that. A, osoba koja ne praktikuje trening snage nekoliko puta sedmično po definiciji nema adekvatnu fizičku aktivnost koja je neophodna za prevenciju (ili reverziju) dijabetesa. Tip aktivnosti je ovdje veoma važan i tijelo literature vrlo nedvosmisleno ukazuje da "dizanje željeza" nema alternativu kada je o ovome riječ. Ne govorim ovdje o bilo kome individualno, ali hoću da kažem da na osnovu djelića informacija nije moguće suditi o tome da li je nečiji životni stil "zdrav" ili ne.
ne pije vode u svim uslovima, izvini ... opterecenje na kosti kod pretilih osoba je mnogo vece nego kod "normalno" gradjenih, tako da se prije pocetka fizickih/sportskih aktivnosti treba posavjetovati sa lijecnikom

Ponekad imam utisak da si previse iskljuciv, i drzis za ispavno samo ono sto ti sam propovjedas,no u nekim stvarima i nisi ekspert, moras si to priznati. Ne kazem da ja jesam,ali imamo Callu kojoj je dijabetes i bavljenje istim zivotno opredjeljenje,pa dodjes ti , i kazes da ono sto ona prica ne pije vode.
Tebi svaka cast, zivis zdravo, imas cilj, ali de malo spusti lopticu. Ono sto djeluje kod tebe mozda kod nekog drugog nece, vrlo jednostavno.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Jan 2014, 12:02

Evo najmanje smjernice za svakodnevnu ishranu za osobe koje imaju Diabetes,,nazalost nisam najstrucnija za postavljati slike a moram se potruditi da nabacam i recepata koji bi bili prava konkretna smjernica za svakodnevnicu u borbi protiv diabetesa,,
imagesCAMKSL4U.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 16 Jan 2014, 12:04

Draga JK, tvrdnja je istinita sama po sebi, bez obzira na to ko je iznosi ili iz kakvih motivacija. "Mišljenje" je potpuno irelevatno kada je riječ o činjenicama, jer ja u svemu što sam ovdje napisao nisam iznosio nikakvo mišljenje ni jednog jedinog trenutka, već samo prenosim ono što su zaključci na datu temu, a na osnovu aktuelnog nivoa saznanja u nauci. Pozivanje na "ekspertizu" je logička pogreška koja se naziva "argument iz autoriteta". Ja ako kažem da je 1+1=2 i ako se pojavi neki "profesor matematike" koji kaže da je 1+1=3, on nije po definiciji u pravu samo zbog toga što ima "diplomu" iz te oblasti, jer kao što rekoh, istinitost tvrdnje se procjenjuje sama po sebi. Daleko od toga da nemam "svoje mišljenje" o raznim "estetskim" pitanjima, ali kada je o nauci riječ, ne propovijedam ništa, niti tvrdim da je ispravo ono što navodim, zbog toga što to navodim - redoslijed je upravo obrnut: proučio sam materiju, utvrdio šta je aktuelni naučni koncenzus i onda sam to prihvatio kao istinito i samo prenosim dalje, dok se eventualno ne pojave neka nova saznanja koja bi bacila novo svjetlo na problematiku, a takva nova saznanja ažurno pratim. Slobodna si ti ili bilo ko drugi da pročita relevantne naučne izvore i onda možemo diskutovati o tome koje su metodološke limitacije i implikacije individualnih istraživanja i slobodno navedi naučno validne izvore koji govore oprečno ovom što sam ja napisao - ne da se ne bih naljutio, već bih bio zahvalan! Nešto je ultimativno ili tačno ili pogrešno, bez obzira na to što možda u datom trenutku nemamo adekvatan odgovor ili što ga možda nećemo nikada ni imati. Ali, za neke stvari već imamo odgovore za koje sa visokim stepenom vjerovatnoće možemo tvrditi da su validni, a taj konkretan navod za koji tvrdiš da sam "isključiv" potpada pod tu kategoriju - znamo da je to najvjerovatnije tako, bez obzira što se to možda nekome ne dopada ili što neko "misli drugačije". Ako neko tvrdi nešto drugo, taj neko je dužan da demonstrira istinitost svoje tvrdnje, jer naučni metod tako funkcioniše. Onda nisam ja taj koji griješi ako argumentovano tvrdim da je to tako, ali da sam spreman da "revidiram poziciju ako sam sučeljen sa jačim činjenicama", nego griješi onaj ko pokušava da relativizuje nešto što nije ispravo relativizovati ili navodi tvrdnju bez pokrića - u ovom slučaju si to ti (i ne mislim ništa loše pod tim, samo ispravljam netačan navod).

Da li sam ja negdje rekao da x ne treba da se konsultuje sa ljekarom? Da li sam igdje rekao išta "o opterećenju kostiju"? Insinuiraš stvari koje uopšte nisam pomenuo. Ali, kad ih već ti pominješ, postoje stvari koje se zovu frekvencija, intenzitet i volumen vježbe (pored samog odabira konkretne vježbe) i sve se uvijek prilagođava individualnoj osobi, pa tako i pretiloj osobi i to uopšte nije problem, znamo kako to učiniti - ove stvari su već toliko dobro utvrđene da uopšte nisu upitne. Žao mi je što razbijam iluzije, ali ne postoji niti jedna druga forma vježbe koja je efikasnija za povećanje inzulinske senzitivnosti od treninga pod opterećenjem i to nije tako zato što ja to mislim ili kažem, već zbog toga što smo te pretpostavke višestruko testirali i potvrdili (ista stvar je i sa "zdravom i nezdravom hranom" - ne, ne postoji nikakav fiziološki mehanizam kojim organizam može raspoznati tip hrane, već samo nutritivni sadržaj i zato je "zdravo ili nezdravo" uvijek, ali uvijek stvar konteksta - nisam isključiv ako to tvrdim - samo sam u pravu). Ja ne tvrdim da je to tako zbog toga što vježbam, već vježbam zbog toga što je to tako. Ako smatraš da to nije tako, imaš puno pravo (ti ili bilo ko) da misliš šta god želiš, ali ako želiš druge da ubijediš da si u pravu, moraš za to iznijeti adekvatne činjenice, jer tvrdnja koja je bez činjenica koje joj idu u prilog data, na isti način može biti i odbačena. Ne shvati ništa od navedenog pogrešno, ali ako hoćeš racionalno da braniš neku poziciju, to se radi ovako kako ja opisah. :respekt

P.S. Calla, ne vidi se ništa sa slike.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Jan 2014, 12:13

ubit cu se ,,imam tako lijepe slike i tanjure sa pravim namirnicama a ne mogu ih smanjiti i ovdje
postaviti ,,nista moram to od kuce uraditi :lupa

Ahhhhhh,,I julieee,,slozit cete se vi brzo oko malih nesuglasica ,,:))))

Ahhhhhh Dzuli je samo mislila da ne mogu svi sa Diabetesom typ 2 vjezbati tek tako nekakve vjezbice bez nagleda ljekara ,,
nitko te nije ni zasto osudio :)))prihvati to ,i idemo dalje
hvataj se svoje knjige i uci nemoj da ti mi pokrademo dragocjeno vrjeme koje krades za svoj ispit,,
sacekat cemo mi tebe i na ovoj temi :))

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Jan 2014, 12:33

Vrlo je bitan redoviti unos hrane s ugljikohidratima (CHO) koji se sporo apsorbiraju (kao što je krumpir, kruh, tjestenina, riža, voće, povrće) kako bi se spriječila hipoglikemija.

Hrana koja se preporuča kod dijabetesa temelji se na jednakim principima zdrave prehrane kao i za sve ljude. Slobodno se mogu koristiti proizvodi u koje nije dodan šećer.

Svi napitci bi trebali biti bez šećera.

Obroci
Ono što je važno uzeti u obzir je sljedeće:

Vrsta hrane: Pri svakom obroku potrebno je jesti hranu s ugljikohidratima koji se sporo apsorbiraju.
Količine: Većinu hrane pri svakom obroku trebaju sačinjavati ugljikohidrati. Obroci se nikada ne smiju preskakati.
Vrijeme obroka :
Primjeri hrane bogate ugljikohidratima
Sljedeća hrana je dobar izvor ugljikohidrata koji se sporo apsorbiraju, a njima se može održavati razina glukoze u krvi:

kruh, pogače, čajni kolačići – žitarice;
mlijeko, obrano (s malo masti) aromatizirano mlijeko (bez šećera)
krekeri, Ryvita, rižini kolačići;
obični keksi, pločice žitarica, riža;
tjestenina, rezanci – čips – krumpiri
zapečeni grah, povrće;
voće (svježe i sušeno);
jogurti bez šećera

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 16 Jan 2014, 12:34

Calla wrote:ubit cu se ,,imam tako lijepe slike i tanjure sa pravim namirnicama a ne mogu ih smanjiti i ovdje

Ahhhhhh Dzuli je samo mislila da ne mogu svi sa Diabetesom typ 2 vjezbati tek tako nekakve vjezbice bez nagleda ljekara ,,
hvataj se svoje knjige i uci nemoj da ti mi pokrademo dragocjeno vrjeme koje krades za svoj ispit,,
Drugi put: To ja nisam ni rekao, niti je to uopšte problem odraditi kako treba! Niti se osjećam "napadnut", samo ako debatujemo, onda postoje nekakva pravila kako se to radi, zar ne?

P.S. Nemam tehnički "ispit za koji se trebam spremati" lol, imam finiširanje nekih stvari u vezi sa odbranom i samu odbranu doktorata, a problem je što je to samo jedna od 10-ak stvari koje trenutno radim. Između ostalog, pišem gomilu radova (imam i neke koji će biti "pitki širem auditorijumu", koje ću rado s vama podijeliti kad budu gotovo, npr. imam jedan odličan o religiji & ateizmu, biće nešto i o psihopatiji, depresiji itd. ali sve u svoje vrijeme), pravim izvještaje za ispitanike sa istraživanja literarnih preferencija, aktivno pregovaram sa državnim vrhom oko pokretanja naučno-evaluativnog insituta koji bih vodio, nadgledam nekoliko istraživačkih projekata iz nekoliko zemalja itd., ali duga je to priča i da ne idem previše u off-topic. Poenta je da radim kao lud i spavam kad stignem! :zid

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 16 Jan 2014, 12:43

Calla wrote:´Dragi Behko ti zasigurno nosis neki drugi tip neuropathije jer ih ima zaista mnogo da i ljekari nekada ne uspiju pravi otkriti pa ti daju alternativnu terapiju koja niti pomogne niti naskodi
a za diabeticku polineuropathiju ja bih ti zasigurno odgovorila kao i prosli put da je to sklop dugogodisnjeg ostecenja nervnih vlakana povisenim secernim profilima bez ikakve terapije znaci pacijent koji se nicega nije pridrzavao posle stecene diagnoze diabetes niti se lijeci sa ishranom niti zeli tablete ili insulin redovno koristiti
a evo i malo literature,,zbog Dijabetične neuropatije
Zar sam te već pitao to? :rumenko
Ali nema veze. Mislim da znam šta je na stvari u vezi mene. Imao sam razne dijagnoze, dok na kraju nije pala ta koju sam pomenuo u prethodnom postu. Mislim da je sve zbog kompresije diska na neki nerv. Sad ću da prevrnem po svojim (milionskim) nalazima i da pronađem taj EMNG kao i otpusno pismo pa da uslikam.

Ahhhhhhh wrote:
Krokodil Behko wrote:
To da li neko ima voće na trpezi ili ne, nažalost, ne znači ama baš ništa - uostalom, u trećoj rečenici si dao informacije koje "demantuju" sadržaj prve. Prehrana u cjelini je ono što se pika, ne izdvojeni elementi. Ako neko jede gomilu voća i povrća, ali npr. unosi 3000kcal dnevno više nego što mu/joj trebadugi vremenski period (bez obzira odakle te kalorije dolazile), taj neko se ne hrani adekvatno, bez obzira na to što jede mnogo voća ili povrća. Karikiram malo, naravno, ali jasno ti je šta govorim.
Koliko razumjeh, isti je princip kao i ono što si pisao na temi o teretani. Princip unosa i sagorijevanja kalorija. Pa da, šećer je obično kaloričan i kako sad kontam, treba ga sagorijevati ravnomjerno kao i unostiti manje ili veće količine, u zavisnosti od potreba organizma. Ne zna, meni nekad baš prahne nešto slatko pa obavezno držim teglu krema u pripravnosti :oo
Ujutro pogotovo osjećam potrebu za šećerom i kod mene, eventualno može biti manjak istog :D

(A, kad si već insinuirao, dijetetski holesterol ima marginalan uticaj na holesterol u krvi i ta "lipidna hipoteza" je zapravo rezultat prevare koju je istraživač imena Ancel Keyes izvršio - ukratko, naštimao je rezultate istraživanja i sve to je poslije otkriveno i mahom demantovano). U tom smislu, ne postoji nužno ni "laka ili teška" hrana i "(ne)zdrava prehrana" je uvijek stvar konteksta - organizam ne prepoznaje tipove hrane, već samo ukupnu količinu makro i mikronutrijenata.

Ovdje kao da prepoznajem sebe. Da li se to odnosi na nas koji smo vitki bez obzira na to šta i koliko jedemo. Mogu pojesti dva slona dnevno ili samo dvije kifle, rezultat je isti :cudi
Da li je to zbog navedenog simptoma?
A, osoba koja ne praktikuje trening snage nekoliko puta sedmično po definiciji nema adekvatnu fizičku aktivnost koja je neophodna za prevenciju (ili reverziju) dijabetesa. Tip aktivnosti je ovdje veoma važan i tijelo literature vrlo nedvosmisleno ukazuje da "dizanje željeza" nema alternativu kada je o ovome riječ. Ne govorim ovdje o bilo kome individualno, ali hoću da kažem da na osnovu djelića informacija nije moguće suditi o tome da li je nečiji životni stil "zdrav" ili ne.
I ja mislim da dizanje tereta ili izlaganje nekim drugim vrstama vježbi ili jednostavno opterećenjima, može rezultirati na način da organizam bolje sagorijeva sve unešene kalorije: proteini, bjelančevine, vitamini - nebitno porijeklo.

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 16 Jan 2014, 12:49

Da, Behko, na kraju dana, sve se svodi na bazičnu fiziologiju i termodinamiku i nema nikakvog "misticizma". Jeste, postoje neke specifičnosti kod dijabetečara (na koje drugi ljudi ne moraju obraćati pažnju), ali i većina toga nema veliku vrijednost u izolaciji, tj. bez konteksta (pisao sam npr. u tom smislu o glikogenskom indeksu na temi o dijeti i liniji - ako uzmeš high GI namirnicu i uz nju uneseš nekoliko dodatnih grama vlakana, drastično ćeš umanjiti GI, tako da treba znati šta unosiš, koliko i zbog čega).

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Jan 2014, 14:54

Evo malo i gradiva uz primjere iz praksi iz kojih se najlakse uci kako se pacijenti nose sa diabetesom u svakodnevnici ,,
:))
Mića već godinama ima povišen nivo šećera u krvi i doktorka mu je dala tablete. Osim što je pio lekove redovno, ničeg drugog se nije pridržavao. Jeo je i pio sve kao i ranije. Ženu je često prozivao da mu ona zabranjuje da jede i da neće da mu sprema hranu koju voli, da hoće da ga uništi i tome slično. Ona ga je molila, pokušala lepim, pa ružnim i na kraju, kada je videla da nema nikakve koristi, digla ruke od prepiranja.

Poslednjih meseci primetila je da je Mića mnogo smršao, iako mu je apetit više nego odličan. Pio je dosta tečnosti, čak se i noću budio par puta da mokri.

Jedva ga je dovukla ponovo kod lekara, i to tek kada se Mića požalio da mu već izvesno vreme trnu prsti na nogama. Znala je ona odavno da mu taj šećer nije dobro regulisan, ali šta vredi kad nije hteo da sluša. Sad se, izgleda, malo uplašio i pristao da ode na pregled i ujutro da krv i urin na analizu.

I šta ćemo sada, doktorka? – upita Mića nervozno.

- Moraćeš na insulin, eto šta ćemo. Primaćeš za početak jednom ili dva puta dnevno, pa ćemo da vidimo kako ti se šećer ponaša i određivati terapiju.

- Na insulin!? – reće Mića iznenađeno. – Ma, ni mrtav! Uvek sam govorio, sve ću da radim samo neću na insulin!

- Mićo, ako ne budeš primao insulin, za koji mesec bi mogao da ostaneš bez noge ili da ti otkažu bubrezi, srce, ili da izgubiš vid. Eto, već se žališ da ti noge trnu. Insulin je jedino rešenje, ako misliš da doživiš lepu starost. I bolje ćeš se osećati nego sada.

Tu se Mića malo pribere, shvati da mora da posluša, inače, ode voz.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Jan 2014, 15:03

Ahhhhhhh wrote:
Calla wrote:ubit cu se ,,imam tako lijepe slike i tanjure sa pravim namirnicama a ne mogu ih smanjiti i ovdje

Drugi put: To ja nisam ni rekao, niti je to uopšte problem odraditi kako treba! Niti se osjećam "napadnut", samo ako debatujemo, onda postoje nekakva pravila kako se to radi, zar ne?

P.S. Nemam tehnički "ispit za koji se trebam spremati" lol, imam finiširanje nekih stvari u vezi sa odbranom i samu odbranu doktorata, a problem je što je to samo jedna od 10-ak stvari koje trenutno radim. Između ostalog, pišem gomilu radova (imam i neke koji će biti "pitki širem auditorijumu", koje ću rado s vama podijeliti kad budu gotovo, npr. imam jedan odličan o religiji & ateizmu, biće nešto i o psihopatiji, depresiji itd. ali sve u svoje vrijeme), pravim izvještaje za ispitanike sa istraživanja literarnih preferencija, aktivno pregovaram sa državnim vrhom oko pokretanja naučno-evaluativnog insituta koji bih vodio, nadgledam nekoliko istraživačkih projekata iz nekoliko zemalja itd., ali duga je to priča i da ne idem previše u off-topic. Poenta je da radim kao lud i spavam kad stignem! :zid

eeeee vidi vidi,,zato sam ja spremna sacekati ,mozda bih te mogla u skoro vrjeme i pridobiti za referenta na nekom kongresu ovamo kod mene :))
a volila bih kada bih mogla pola svog sna tebi pokloniti ,
ja trenutno spavam medvjedskim snom po 10 sati svaku noc , znam cak u 21:00 biti u krevetu :lupa :grana

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 16 Jan 2014, 16:20

Calla wrote: eeeee vidi vidi,,zato sam ja spremna sacekati ,mozda bih te mogla u skoro vrjeme i pridobiti za referenta na nekom kongresu ovamo kod mene :))
Drage volje, samo sad zaista nisam u poziciji da prihvatim bilo kakav angažman, jer morao bih se klonirati da bih stigao to i ispoštovati - čak ni recenzije časopisima trenutno nisam u mogućnosti da prihvatam (što mi teško pada, jer sam vrlo tražen i visoko kotiran recenzent i, iskreno, volim to raditi), ali od ljeta ću malo prodisati - ako ništa, bar ću sigurno biti gotov sa doktoratom i glavninom članaka koje imam planirano za objavu do kraja ove kalendarske godine.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 16 Jan 2014, 17:15

Calla wrote:nabavi mi informaciju jesu je poceli medikamentozno lijeciti protiv diabetesa i kako se medikamenti zovu:))
Dobio sam danas informaciju od Maje ali nema nikakvih detalja. Valjda je bila kod nekog psihologa koji ju je rastužio. Uz malo sreće, bit će tu sutra popodne-veče a rekla je da te pozz i da će se čuti s tobom oko svega.

Post Reply

Return to “Zdravlje”