Mjesoviti brak?
Moderator: spacebound
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
- Status: Offline
Re: Mjesoviti brak?
mislim da su ljudi jako obazrivi pri odabiru imena iz straha prema porodici u kojoj zive (mada ne bi trebali ugadati drugima)
bez obzira sa kojom se majka religijom susrece ,ona bi trebala da odluci sama koja imena djeca trebaju nositi !!
bez obzira sa kojom se majka religijom susrece ,ona bi trebala da odluci sama koja imena djeca trebaju nositi !!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Evo ti , Julija, odgovora...Luna. wrote:to je po meni korak nazad i ne treba se slijepo drzati necega, sto je neko napiso prije nekoliko stotina godina. to je tada imalo svoje opravdanje i pokrivanje zene je sluzilo zastiti zene, jer su muskarci bili ko stoka i nisu se mogli obuzdat. danas to vise nije u koraku s vremenom i nije nikakva predost za zenu ako se ona na 40 stepeni zavije a musko moze hodat u gacama.
Vjernica (prakticar ili ne) ne bi nikada rekla da je ONO ŠTO JE KUR'ANOM PROPISANO korak unazad. Kur'an je univerzalna knjiga, i subhanallah kakva reforma Islama...
Ni ja nisam pokrivena, i priznam da je to prema mojoj religiji grijeh (i to teški, pošto je pokrivanje kose strogi farz), čupam obrve, šminkam se i imam tovar drugih i mnogo većih grijeha. Ali bar ne krivim vjeru za to, ne zovem je staromodnom i konzervativnom niti unazađujućom, nego priznam da sam ja ta koja je nesavrsena a ne Islam kao vjera.
Elem, odosmo od teme...
AmenCalla wrote:mislim da su ljudi jako obazrivi pri odabiru imena iz straha prema porodici u kojoj zive (mada ne bi trebali ugadati drugima)
Kakva neutralna imena?! Pa samo budala se obazire na to, bez obzira koje su vjere oba roditelja. Jedna kcer mi nosi pravo latinsko ime. Svekar mi infarkt dozivljavao, aman hoce cojek da nas se odrekne. No problem, nemoj da te vrata udare u zadnjicu pri izlasku
Ah da, a najvise sam uzivala u komentarima Vamilije: ti rodjenog svekra ne postujes
A Boga mi sam bila jako pristojan u procesu: "Nema problema, dacu joj ime Joka, je'l to odgovara?!"
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
- Calla
- Legenda foruma

Meni se cini da se poprilicno puno starih roditelja mjesa bracnim parovima pri odabiru imena djetetu,
i kad je par iste religije..ne samo kod mjesanih..
i kad je par iste religije..ne samo kod mjesanih..
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

O da, Calla... Da vidiš kako meni u trudnoći sipaju prijedlozi. Doduše, u prvoj trudnoći su, al zato sad niko ne smije ni da pisne...
Čak nisu ništa smjeli reći ni za ime koje razmatramo za djevojčicu,a koje ne zvuči "muslimanski"...
Kad su mi stare nene i tetke počele davati prijedloge, jednostavno nisam mogla doći sebi od šoka. Ja to dijete čekam, želim i nosim u svom stomaku 9 mjeseci, a onda ga čitav život trebam zvati Fahreteeee, zato što je to ime tamo nekog rahmetlije... Znam da se na ime brzo naviknemo, sraste s nama, ali ruke dalje od mene i moje bebe....
Čak nisu ništa smjeli reći ni za ime koje razmatramo za djevojčicu,a koje ne zvuči "muslimanski"...
Kad su mi stare nene i tetke počele davati prijedloge, jednostavno nisam mogla doći sebi od šoka. Ja to dijete čekam, želim i nosim u svom stomaku 9 mjeseci, a onda ga čitav život trebam zvati Fahreteeee, zato što je to ime tamo nekog rahmetlije... Znam da se na ime brzo naviknemo, sraste s nama, ali ruke dalje od mene i moje bebe....
- Calla
- Legenda foruma

Peggy ,,
i sto je najinteresantnije svi ti prijedlozi dolaze iz ciste sebicne ljubavi od doticnih ,,,
ja uvjek kazem od oca djecica dobivaju prezime automatski,,A za lijepa imena ima da se majka pobrine
zato smatram da je svaka majka koja ocekuje svoje novorodence ta koja odlucuje o imenu i koju kulturu ce djetetu pruziti do 12 godine starosti,jer je to i jedina osoba koja 24 puna sata bdije nad malisanima a ne nekakve tetke koje usput uz kafu eto nesto kao kazu izuste ili predloze usput..
i sto je najinteresantnije svi ti prijedlozi dolaze iz ciste sebicne ljubavi od doticnih ,,,
ja uvjek kazem od oca djecica dobivaju prezime automatski,,A za lijepa imena ima da se majka pobrine
zato smatram da je svaka majka koja ocekuje svoje novorodence ta koja odlucuje o imenu i koju kulturu ce djetetu pruziti do 12 godine starosti,jer je to i jedina osoba koja 24 puna sata bdije nad malisanima a ne nekakve tetke koje usput uz kafu eto nesto kao kazu izuste ili predloze usput..
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
Meni je seka dala ime
A iz mjesovitog sam braka, nisu ni mama ni tata odlucivali hehe
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 40935 times
- Been thanked: 27465 times
- Status: Online
Ime ti JozefinaMala_Mu wrote:Meni je seka dala ime![]()
![]()
“Ljudi imaju puno toga lijepog o tebi da kažu, samo prije toga treba da umreš.”
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
Kako si saznaoRum wrote:Ime ti JozefinaMala_Mu wrote:Meni je seka dala ime![]()
![]()
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Pa lako sve Jozefine su slatkeMala_Mu wrote:Kako si saznaoRum wrote:Ime ti JozefinaMala_Mu wrote:Meni je seka dala ime![]()
![]()
A iz mjesovitog sam braka, nisu ni mama ni tata odlucivali heheeto otkri mi identitet
Tu bi se i ja složio... Moje prezime, a majka neka o ostalome ima odriješene ruke...Calla wrote:Peggy ,,
Habibti, ya nour el - ain... 
kad bolje razmislim svim tromama sam izabra ime ..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6706 times
Tako i treba, nemoj ti to k'o drug Storm prepustiti ženi.laganini wrote:kad bolje razmislim svim tromama sam izabra ime ..
Samo sabura
ma nije da sam se trsio da ja biram ali eto je..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6706 times
Tako pao grah.laganini wrote:ma nije da sam se trsio da ja biram ali eto je..
Samo sabura
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Evo mi dobar argument ako se ne složi s mojim prijedlogom ubudućeCalla wrote: ja uvjek kazem od oca djecica dobivaju prezime automatski,,A za lijepa imena ima da se majka pobrine
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
I jesi li smislila imena kad je slatka peggyPeggy Sue wrote:Evo mi dobar argument ako se ne složi s mojim prijedlogom ubudućeCalla wrote: ja uvjek kazem od oca djecica dobivaju prezime automatski,,A za lijepa imena ima da se majka pobrine
![]()

- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Moram imati u rukavu i jedno i drugo... Čas je pišonja, čas nijeRum wrote:I jesi li smislila imena kad je slatka peggyPeggy Sue wrote:Evo mi dobar argument ako se ne složi s mojim prijedlogom ubudućeCalla wrote: ja uvjek kazem od oca djecica dobivaju prezime automatski,,A za lijepa imena ima da se majka pobrine
![]()
Ma i rpezime je diskutabilno

D.I.L.L.I.G.A.F.
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Tako je.Luna. wrote: u islamu su sva pravila, koja su data, itekako opravdana i imala su smisla u svoje vrijeme. islam je lijepa religija i treba ici u korak s vremenom.
islam treba reformaciju da bi ga sto vise ljudi slijedilo. ja bi prva praktikovala vjeru vise da su neke stvari prilagodjene danasnjem vremenu i danasnjoj logici.
Islam treba modernizaciju i makar sekundu da bude bolje od ovog što zapad ima. A valjda taj pravi islam otpočne od BiH jer je BiH ionako najzapadnija muslimanska država.
Bosna ima potencijal države na zapadu koja garantuje sigurnost muslimanima. I zamislite samo da sve arapske injžinjere dovučemo u BiH i damo im slobodu pod uslovom da se nauče našeg jezika i kulture. I naravno promjene prezimena i prilagode imena. Ukratko ih asimiliramo. :dacanico
Ontopic: je sve rečeno. Ne diram druge i baš me briga kako rade drugi. A ako bih kakvu ženu "strankinju" birao gledao bih da ta bude poput vile ako je suditi po komentarima na ovoj temi.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place