Papa Franjo

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Papa Franjo: Evolucija je u skladu s katoličanstvom!

Post by Spanac_113 » 28 Oct 2014, 17:14

ili.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9711 times
Been thanked: 11447 times
Status: Online

Papa Franjo: Neka svi islamski čelnici osude terorizam

Post by Krokodil Behko » 01 Dec 2014, 21:25

Image

Rekao sam turskom predsjedniku Erdoganu kako bi bilo lijepo kada bi svi islamski čelnici, politički i vjerski lideri, akademici, jasno osudili terorizam i kazali kako to nije Islam, prenio je papa Franjo novinarima u zrakoplovu kojim se u Rim vratio iz trodnevnog (28. do 30. studenoga) pohoda Turskoj.

- Imamo potrebu za svjetskom osudom, odnosno da islamski predstavnici jasno kažu kako oni nisu to (islamski terorizam pr.s.t.), kako to nije Kuran - kazao je Franjo, a na primjedbu kako je Erdogan govorio o "islamofobiji“ u zapadnim zemljama svijeta, naglasio je kako pred tolikim terorističkim napadima ne samo na Srednjem istoku, već i u Africi, ima onih koji tako što kažu, "ali ako je to Islam onda se ja naljutim“. Mnogi muslimani su uvrijeđeni i kažu kako to (teroristi) nisu oni, kako je Kuran knjiga mira, objasnio je Franjo.

"Išao sam u Tursku kao hodočasnik, ne kao turist"

A, glede kršćanofobije kaže kako ne želi upotrijebiti "sladunjave riječi, jer nas kršćane žele protjerati sa Srednjeg istoka. Vidjeli smo to u Iraku, u zoni Mosul, odakle su kršćani morali otići ili platiti danak, koji ne pomaže. Pokoji puta nas tjeraju samo zato što smo bijelci. Izgleda kao da žele da ne ostane ništa kršćanskoga...Gledajte, na temu fobija, moramo uvijek razlikovati prijedlog, nadahnuće jedne religije od konkretne upotrijebe tog prijedloga koji provodi pojedina vlada. Ja sam musliman, Židov, kršćanin, ali ti vodiš tvoju državu ne kao musliman, kao Židov, kao kršćanin. Toliko puta se upotrebljava neko ime, ali stvarnost je različita“.

Franjo je objasnio i svoje držanje, molitvu, u Plavoj džamiji. - Išao sam u Tursku kao hodočasnik, ne kao turist. Imao sam religiozni motiv: podijeliti blagdan sv. Andrije s Bartolomeom. Kada sam išao u džamiju nisam mogao kazati 'sada sam turista', ja sam vjernik i vidio sam onu divotu. Muftija mi je objašnjavao stvari s mnogo blagosti, gdje se u Kuranu govori o Mariji i Krstitelju, i u onom trenutku sam osjetio potrebu da molim: za Tursku, za Muftija, za mene jer imam potrebu, a prije svega za mir. Gospodine prestanimo s ratovima. Bio je to trenutak iskrene molitve - objasnio je papa Franjo svoje držanje u Plavoj džamiji gdje se na trenutak zaustavio u molitvi pokraj Muftije.

Poklonili ste se pred patrijarhom. Kako ćete se sučeliti s kritikama konzervativaca prema takvom gestu otvaranja, pitali su novinaru papu Franju. Podsjetimo, papa Franjo se naklonio i pitao blagoslov patrijarha Bartolomeja. - Postoje otpori s pravoslavne i naše strane u okviru tih konzervativnih skupina. Ali moramo ih poštovati i nikada se umarati objašnjavati i razgovarati, bez vrijeđanja ili ogovaranja. Ti ne možeš poništiti neku osobu, ona je Božji sin. Ako ona ne želi govoriti, ja to štujem ali je ne ogovaram. Potrebni su blagost i dijalog - objasnio je Franjo svoj odnos prema pravoslavcima.

(Vijesti.ba/Večernji.ba)

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Papa Franjo: Neka svi islamski čelnici osude terorizam

Post by radeta62 » 02 Dec 2014, 12:03

Mogao je da predlozi katolickoj crkvi da osudi politiku zapada sto se mesa i rusi suverenitet drugih drzava koji misle drugacije od njih i izazivaju destabilizaju,ratove i stradanja.
:fuckoff

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 02 Dec 2014, 20:30

radeta62 wrote:Mogao je da predlozi katolickoj crkvi da osudi politiku zapada sto se mesa i rusi suverenitet drugih drzava koji misle drugacije od njih i izazivaju destabilizaju,ratove i stradanja.
..da pratiš njegove aktivnosti moga si to čut...ali jebiga kad ti to ne želiš čut jer vatikan je vaš vekovni neprijatelj... :djed
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila » 02 Dec 2014, 20:35

laganini wrote:
radeta62 wrote:Mogao je da predlozi katolickoj crkvi da osudi politiku zapada sto se mesa i rusi suverenitet drugih drzava koji misle drugacije od njih i izazivaju destabilizaju,ratove i stradanja.
..da pratiš njegove aktivnosti moga si to čut...ali jebiga kad ti to ne želiš čut jer vatikan je vaš vekovni neprijatelj... :djed
da...u pravu si

on baš ima kritike i za zapad

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 02 Dec 2014, 21:27

Ja sam mu davno rekao da se drži sisa i guzica :hihi
Habibti, ya nour el - ain... :srce

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 03 Dec 2014, 00:12

ne mogu islamski celnici toliko cesto osuditi terorizam i ponavljati kako to nije islam - koliko zapadni mediji mogu svakodnevno i neumorno slati u svijet drugu sliku. svjesno su se ukorijenili termini poput islamski terorizam - sto predstavlja apsurd sam po sebi.
u njemackoj skoro svaka dzamija jednom godisnje organizuje dan otvorenih vrata gdje se svi zainteresovani ugoste na najljepsi nacin i objasne im se osnove islama. pored toga cesto cijeli razred neke skole dodje u posjetu - gdje je program isti.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 03 Dec 2014, 05:34

paparaci wrote:ne mogu islamski celnici toliko cesto osuditi terorizam i ponavljati kako to nije islam - koliko zapadni mediji mogu svakodnevno i neumorno slati u svijet drugu sliku. svjesno su se ukorijenili termini poput islamski terorizam - sto predstavlja apsurd sam po sebi.
u njemackoj skoro svaka dzamija jednom godisnje organizuje dan otvorenih vrata gdje se svi zainteresovani ugoste na najljepsi nacin i objasne im se osnove islama. pored toga cesto cijeli razred neke skole dodje u posjetu - gdje je program isti.

Slažem se....tko je želio to čuti, odavno mu je jasno, kakav je stav i mišljenje islamskih čelnika :ok
Jednako i kakav je stav pape prema zapadnom sistemu vrijednosti, pa i o sadašnjem stanju katoličke crkve .... tko želi čuti , a tko ne želi bezveze mu je svakodnevno i sms poruke slati.....

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 » 03 Dec 2014, 15:27

laganini wrote:
Imam sumove, hvatam sliku ali ga ne mogu cuti sta prica o osudi zapada i njihove politike.Protiv abortusa znam da se zalaze kao sto znam da je Vatikan protiv pravoslavlja. :komp

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Papa Franjo 6. juna dolazi u Sarajevo

Post by Krokodil Behko » 01 Feb 2015, 15:16

Image
Nakon održanog Angelusa papa Franjo najavio je u svom nagovoru, u nedjelju 1. februara 2015. u Vatikanu da će u subotu, 6. juna 2015. pohoditi glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo te pozvao vjernike na molitvu.

„Draga braćo i sestre, želim najaviti da ću u subotu, 6. juna, ako se to Bogu svidi, poći u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine. Već od sada vas molim da molite kako bi moj posjet tim dragim narodima bio ohrabrenje vjernicima katolicima te polučio kvasac dobra i doprinio konsolidaciji bratstva i mira“, kazao je papa Franjo u nagovoru nakon Angelusa.

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini najavio je konferenciju za novinstvo koja će se održati u ponedjeljak, 2. februara 2015. u 9.30 sati u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu, ulica Pehlivanuša 9. Apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić tom će prigodom govoriti o predstojećem pohodu pape Franje Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba/ktabkbih.net)

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7887 times
Been thanked: 18648 times

Re: Papa Franjo 6. juna dolazi u Sarajevo

Post by Maja » 01 Feb 2015, 17:10

Fino :ok

Ćmić?

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit » 01 Feb 2015, 17:19

:bravo
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14472 times
Been thanked: 10008 times

Post by Julia-Klara » 01 Feb 2015, 17:54

Maja wrote:Fino :ok

Ćmić?
jok vala , koji cu mu? ali neka ga, bujrum :hoi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 165 times
Been thanked: 367 times

Post by harlekin » 01 Feb 2015, 18:29

nikad necu skontat u cem je kvaka i velicina pape :ovaj
kao gdje taj nogom kroci ptice cvrkucu,cvatu tulipani a vjernici nicice na koljena padaju
jer eto ide desna ruka bozija
men izgleda ko neki stari deda,kojeg su izabrali neke stare dede,koji se vecinom nesjecaju koji je dan
al eto nek dodje kad mu cejf,flikne kafu na bascarsiji s nekim vrsnjakom,odigra partiju saha,i moze se hvalit kak je bio u sarajevu :kafa

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 01 Feb 2015, 18:48

dolazi vam zlo... :djed

nek dodje ovamo :obrve
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 01 Feb 2015, 18:53

Zlo je otišlo... sad treba utjerati i vama dobro :obrve

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 01 Feb 2015, 19:17

e svasta...

ja reko istinu :djed

nego nek dojde ovamo :valja
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 01 Feb 2015, 19:18

e svasta...

ja reko istinu :djed

nego nek dojde ovamo :valja

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 01 Feb 2015, 19:54

drugrankovic wrote:dolazi vam zlo... :djed

nek dodje ovamo :obrve
kacavendicu bre,dokle cete tako?!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 01 Feb 2015, 20:26

Nadam se da se neće pojaviti neki novi Gavrilo. Eno na Indexu, već se junače.
A trebalo bi na oku pridržati i ove abu hamze i njima slične.
Dobitna kombinacija, dan prije, zaći i pohvatati ih sve iole sumnjive likove i pozatvarati.
Krivi-pravi nije bitno. Bitna je borba za prava građana :ok

Post Reply

Return to “Religija”