Neko sigurno mora gospodariti ne samo tvojim/mojim životom već i cijelim svemirom...zar se ne nameće kao logično rješenje? Ovoliko zvijezda, planeta i čega sve ne, plovi kosmosom...i da sve to samo od sebe funkcioniše...hmmm...Lebowski wrote:Ne možeš gospodariti vlastitim životom u smislu da možeš dobiti sve što poželiš ali je dosta toga ipak u tvojim rukama. Važni su i drugi jer svako ima svoje želje i ciljeve koji se počesto isprepliću sa našim.
Ateizam
Re: Ateizam
Ne divim kakve veze ima logika sa tim, stvarno.
Krajnje je vrijeme da mi kažete ko upravlja mojim životom, ja ili neko drugi? Malo ja, malo on? Zašto toliko želite biti nečiji robovi?
Svemir je ipak podjednako i haos.. Znaš stalne eskpozije, sudari, nestajanja zvijezda, crne rupe, itd..sve to kroz čitavu prošlost svemira.
Krajnje je vrijeme da mi kažete ko upravlja mojim životom, ja ili neko drugi? Malo ja, malo on? Zašto toliko želite biti nečiji robovi?
Svemir je ipak podjednako i haos.. Znaš stalne eskpozije, sudari, nestajanja zvijezda, crne rupe, itd..sve to kroz čitavu prošlost svemira.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Ko hoće neka vjeruje, ko neće neka ŠUTI a ako ne bude uzećemo mu sva prava, pokoriti ga, ucjenjivati(ako pirstaneš na vjeru dobićeš to i to), možda ćemo gastrpati u zatvor, ubiti ili protjerati. Pored toga ćemo mu držati moralna predavanja, zastraživati groznim kaznama i na ovom a i na onom svijetu.
Ovako je upraksi bilo.
Ovo za potcjenjivanje bi morao nečim dokazati kao što bi i remb trebao svoju tvrdnju, nečim opipljivim.
Što se tiče foruma ateista je tek nekolicina(ili agnostika) i sad na osnovu koga ste došli do zaključaka. Bramsice, Klare, Podrinjca i mene?

Ovako je upraksi bilo.
Ovo za potcjenjivanje bi morao nečim dokazati kao što bi i remb trebao svoju tvrdnju, nečim opipljivim.
Što se tiče foruma ateista je tek nekolicina(ili agnostika) i sad na osnovu koga ste došli do zaključaka. Bramsice, Klare, Podrinjca i mene?
Ovo bih baš volio vidjeti. Mogu i ja naći dosta toga.Nemoj da sada rovim i trazim komentare gdje se prilicno dobro moze zakljuciti da taj forumas ima misljenje da su vjernici neki ljudi koji su ograniceni, zive u svom nekom baloncicu samo zato sto ne mogu racionalno razmisljati
Mislim da se Leb dosta korigovo u svom stavu i nastupu (a jest bio silovit
)...bar za ovo vremena kolko ga ja poznajem.
Leb, naucicemo mi tebe i mujezinit, budi siguran.
Salahudiine..Ne govorim o forumu. Tako je od postanka religija i islama. Tako se uči u školi jer moramo ili ranije jer nas pošalju tamo. To je i sad realnost u mnogim zemljama gdje je šerijat, takva je praksa bila dok se islam širio.
Sam si se ponudio za te postove.. ne bih ja pitao inače.
Sam si se ponudio za te postove.. ne bih ja pitao inače.
Ovdje pravite grešku i ti i sale. Nemam namjeru postati religiozan ili musliman i za mene ovo nije ništa novo.REMB wrote:Mislim da se Leb dosta korigovo u svom stavu i nastupu (a jest bio silovit)...bar za ovo vremena kolko ga ja poznajem.
Ne mislim da te vratimo islamu, već nako ne nastupaš prepotentno kako si možda nekad.
Dotjeracemo mi tebe u suru.
Dotjeracemo mi tebe u suru.
Neka nama Lebowskog. Mozda nam on bude karta za džennet....vidiš kolko se trošimo oko njegaSalahuddin wrote:REMB wrote:Mislim da se Leb dosta korigovo u svom stavu i nastupu (a jest bio silovit)...bar za ovo vremena kolko ga ja poznajem.
Ha! Koliko puta je meni izgledalo da odustaje.
Last edited by REMB on 09 Mar 2015, 00:35, edited 1 time in total.
Da li bi se mi kako mogli dogovoriti da se vas trojica zauzmete za mene na sudnjem danu
.. ono nek imam neku rezervu. 
pa svi mi smo mi neciji robovi ili necemu robujemo - a mi smo eto izabrali robovati Onom koji svim vlada.Lebowski wrote:Ne divim kakve veze ima logika sa tim, stvarno.![]()
da znas kako je ta "robija" slatka,.....istog trena bi pao na sedzdu.
ako Bog da. nikad se ne zna. zelim ti od srca.
nemres i jare i pare.Lebowski wrote:Da li bi se mi kako mogli dogovoriti da se vas trojica zauzmete za mene na sudnjem danu.. ono nek imam neku rezervu.
zauzimamo se evo na dunjaluku.
sto REMB rece, vidis koliko se trosimo. a ti ni mukajat.
sad imas sansu. a poslije se halali.
Paparaci, eto ja sam ionako malo tvrdoglava pa se i protiv Boga nekad bunim...kazem da je jako pogrijesio sto je covjeka stvorio tako da mora jesti, i to nekoliko puta na dan, ma ja ne moram...ima stvari u mojoj vjeri s kojima se ja ne slazem i gundzam ali....zakone su donosili crkveni oci a zapovijedi su od Boga....promijenit ce katolicka crkva jos kojesta, garant...eto ja cu se zauzeti za tebe...pomoliti se iako u crkvu ne idem....i Isusu je na putu pomogao poganin-nevjernik...njegova je vjera bila bolja od onoh nekih popova u hramovima...a kad su Isusa osudili na smrt....sva svjetina je urlala:Razapni ga, razapni ga...bilo je malo onih koji niau tako mislili...a i sam Pilat je rekao da krivnje kod Isusa ne nalazi...Svi mi imamo nekoga nadredzenog...normalno je to jer nismo svi jednako sposobni...Problem je sto oni koji imaju vlast i moc, oni to zlorabe umjesto da rabe u pravu namjeru...da pomognu drugima...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
- Podrinjac
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
'Kazes zasto Bog dozvoljava zlo', 'Ljudi jedni drugima cine zlo vece nego ikoja zivotinja'.. zar ta Allah ili Bog ne kontroliše svijetom, svemirom, čovječanstvom ?? Ako je toliko svemoguć kao što piše u knjigama, zašto to dozvoljava ?? Znači nije svemoguć kao što knjige piše. Jednostavno čeovječanstvo mu je izmaklo kotroli pa nema te njegove moći da kontoliše njima.Biba wrote:Podrinjac, istinski vjernik ne potcjenjuje niciju vjeru u jednoga Boga a ni ateiste koji ne diraju u tudzu i drukciju istinu.Kazes zasto Bog dozvoljava zlo.Ljudi jedni drugima cine zlo vece nego ikoja zivotinja jer dozvole zlu u som duhu da zavlada.Bolesti i nesrece se dogadzaju, ljudi pate boli ih i tijelo i dusaCovjek trpi.Kad covjek nauci da je upravo u njegocom trpljenju zapravo sazrijevanje prema spoznaji da i zle dogadzaje prihvatimo i ne hulimo na Boga.....i da mozemo biti sretni pokraj svih nevolja...kad shvatimo da svaki vjernik treba pomoci svima da na Zemlji zavlada dobrota...nema sukoba medzu takvim vjerama i vjernicima...Nietzsche (Tako je govorio Zaratustra) :Ponoc je takoszer podne....kad covjek u misticnom shvati da je to dvoje (dobro i lose sto nam se dogadza)...pomirljivo i jednako....onda moze biti sretan...i katolici cesto ne shvacaju da smrt nije kraj....nego dopuna zivotu....Isusova smrt to dokazuje...svi smo samo putnici koji bi trebali pomoci jedni drugima da ponovo pocnemo cijeniti prave vrijednosti....zasto bi mrzilidrugu vjeru koja uci istim vrijednostima...To moze samo budalasta osoba...
Ti vidiš samo isječak a Bog vidi cijelu sliku (življenja).Podrinjac wrote:'Kazes zasto Bog dozvoljava zlo', 'Ljudi jedni drugima cine zlo vece nego ikoja zivotinja'.. zar ta Allah ili Bog ne kontroliše svijetom, svemirom, čovječanstvom ?? Ako je toliko svemoguć kao što piše u knjigama, zašto to dozvoljava ?? Znači nije svemoguć kao što knjige piše. Jednostavno čeovječanstvo mu je izmaklo kotroli pa nema te njegove moći da kontoliše njima.Biba wrote:Podrinjac, istinski vjernik ne potcjenjuje niciju vjeru u jednoga Boga a ni ateiste koji ne diraju u tudzu i drukciju istinu.Kazes zasto Bog dozvoljava zlo.Ljudi jedni drugima cine zlo vece nego ikoja zivotinja jer dozvole zlu u som duhu da zavlada.Bolesti i nesrece se dogadzaju, ljudi pate boli ih i tijelo i dusaCovjek trpi.Kad covjek nauci da je upravo u njegocom trpljenju zapravo sazrijevanje prema spoznaji da i zle dogadzaje prihvatimo i ne hulimo na Boga.....i da mozemo biti sretni pokraj svih nevolja...kad shvatimo da svaki vjernik treba pomoci svima da na Zemlji zavlada dobrota...nema sukoba medzu takvim vjerama i vjernicima...Nietzsche (Tako je govorio Zaratustra) :Ponoc je takoszer podne....kad covjek u misticnom shvati da je to dvoje (dobro i lose sto nam se dogadza)...pomirljivo i jednako....onda moze biti sretan...i katolici cesto ne shvacaju da smrt nije kraj....nego dopuna zivotu....Isusova smrt to dokazuje...svi smo samo putnici koji bi trebali pomoci jedni drugima da ponovo pocnemo cijeniti prave vrijednosti....zasto bi mrzilidrugu vjeru koja uci istim vrijednostima...To moze samo budalasta osoba...
Bog zna smisao i svrhu nečije patnje ali i radosti.
Čovjek može postaviti pitanje zašto je Bog uopšte dozvolio ljudima da budu zli i da se zbog toga pate ili zašto je dozvolio da budu toliko zli. Zašto želi da budemo dobri, zna da nećemo biti a ipak ne želi to promijeniti.. ili nije htio kad je rekao BUDI.
Ostavio je dobro i zlo da se napravi jasna razlika između onih koji su pokorni Bogu i onih "oholih"Lebowski wrote:Čovjek može postaviti pitanje zašto je Bog uopšte dozvolio ljudima da budu zli i da se zbog toga pate ili zašto je dozvolio da budu toliko zli. Zašto želi da budemo dobri, zna da nećemo biti a ipak ne želi to promijeniti.. ili nije htio kad je rekao BUDI.
Ako je htio da mu budu pokorni mogao je sve takvim stvoriti.. ne stvarati uopšte ohole. 
Stvarno ne razumijem zašto mu je stalo da postoje i ti oholi, dosadno mu posmatrati samo dobro?
Život čovjeka može biti lijep i bez zla, slobodnu volju možemo imati i bez činjenja loših djela ili barem onih velikih zbog kojih ćemo vječno gorjeti.
Stvarno ne razumijem zašto mu je stalo da postoje i ti oholi, dosadno mu posmatrati samo dobro?
Život čovjeka može biti lijep i bez zla, slobodnu volju možemo imati i bez činjenja loših djela ili barem onih velikih zbog kojih ćemo vječno gorjeti.
- Podrinjac
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
AA zašto je dozvolio slobodnu volju ?? Meni to nije u redu.Salahuddin wrote:Gdje to Bog kaze da ce sprijeciti svako sranje koje covjek naumi? Razmisli malo, Bog ti je dao slobodnu volju. Imas osjecaj za dobro i zlo. Sad, sto neki bas odaberu ovo drugo pa naprave neki kurslus, ne mozes Boga prozivati.Podrinjac wrote:'Kazes zasto Bog dozvoljava zlo', 'Ljudi jedni drugima cine zlo vece nego ikoja zivotinja'.. zar ta Allah ili Bog ne kontroliše svijetom, svemirom, čovječanstvom ?? Ako je toliko svemoguć kao što piše u knjigama, zašto to dozvoljava ?? Znači nije svemoguć kao što knjige piše. Jednostavno čeovječanstvo mu je izmaklo kotroli pa nema te njegove moći da kontoliše njima.Biba wrote:Podrinjac, istinski vjernik ne potcjenjuje niciju vjeru u jednoga Boga a ni ateiste koji ne diraju u tudzu i drukciju istinu.Kazes zasto Bog dozvoljava zlo.Ljudi jedni drugima cine zlo vece nego ikoja zivotinja jer dozvole zlu u som duhu da zavlada.Bolesti i nesrece se dogadzaju, ljudi pate boli ih i tijelo i dusaCovjek trpi.Kad covjek nauci da je upravo u njegocom trpljenju zapravo sazrijevanje prema spoznaji da i zle dogadzaje prihvatimo i ne hulimo na Boga.....i da mozemo biti sretni pokraj svih nevolja...kad shvatimo da svaki vjernik treba pomoci svima da na Zemlji zavlada dobrota...nema sukoba medzu takvim vjerama i vjernicima...Nietzsche (Tako je govorio Zaratustra) :Ponoc je takoszer podne....kad covjek u misticnom shvati da je to dvoje (dobro i lose sto nam se dogadza)...pomirljivo i jednako....onda moze biti sretan...i katolici cesto ne shvacaju da smrt nije kraj....nego dopuna zivotu....Isusova smrt to dokazuje...svi smo samo putnici koji bi trebali pomoci jedni drugima da ponovo pocnemo cijeniti prave vrijednosti....zasto bi mrzilidrugu vjeru koja uci istim vrijednostima...To moze samo budalasta osoba...
To je tvoje (šturo) razumjevanje stvari, i ti bi čini se imao volju da i Bog tako poima stvari...Lebowski wrote:Ako je htio da mu budu pokorni mogao je sve takvim stvoriti.. ne stvarati uopšte ohole.
Naravno da su ti neke stvari nejasne (kao i svakom) al valjda je to i prirodno...jer ti si stvorenje a On Stvoritelj.
Kod nas katolika se nađe poneki "mudrac" pa postavi pitanje :"Postoji li kamen kojeg Bog ne može podići?"...jer ako je svemoguć onda ga može podići ali ako je svemoguć. onda takav kamen opet mora moći i stvoriti...Taj "kamen" je čovjek...Njega je Bog stvorio, dao mu život na dar, da ga njeguje iz zahvalnosti (Zato u kršćanstvu eutanazija ne dolazi u obzir)...i živeći čovječno dođe u blaženstvo...Čovjek ima izbor.Zašto zlo? Pisala sam da životinja ubija da se najede, najčešće...čak i ona najagresivnija neće ići i redom ubijati i smišljati rat i uništenje kao što to čine ljudi...Zašto zlo?..Pa zar đavo nije zapravo pali anđeo? Snažan je i moćan.Čovjek je stvoren i ima izbor između dobra i zla...jer zlo postoji...A čovjek se često ponaša -Hoćeš dobro? -Neću! -Hoćeš zlo?...Hoće ponekad objema rukama...Ateizam ne daje smisao životu ka vječnom i duhovnom, ma koliko moralan bio neki čovjek.Zaboravila sam ime znanstvenika..Dobitnik je Nobelove nagrada...Kad su ga upitali vjeruje li u Boga odgovori je :"Ako ga zamislim kao osobu, vjerujem!" Opet napomonjem Teslino ime...Tesla je bio izuzetno moralna osoba...i vjerovao je...iako priznati i genijalni znanstvenik.. 
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
ma dobro. covjek vazda nesto negoduje. ko bi nama ugodio.Biba wrote:Paparaci, eto ja sam ionako malo tvrdoglava pa se i protiv Boga nekad bunim...kazem da je jako pogrijesio sto je covjeka stvorio tako da mora jesti, i to nekoliko puta na dan, ma ja ne moram...ima stvari u mojoj vjeri s kojima se ja ne slazem i gundzam ali....zakone su donosili crkveni oci a zapovijedi su od Boga....promijenit ce katolicka crkva jos kojesta, garant...eto ja cu se zauzeti za tebe...pomoliti se iako u crkvu ne idem....i Isusu je na putu pomogao poganin-nevjernik...njegova je vjera bila bolja od onoh nekih popova u hramovima...a kad su Isusa osudili na smrt....sva svjetina je urlala:Razapni ga, razapni ga...bilo je malo onih koji niau tako mislili...a i sam Pilat je rekao da krivnje kod Isusa ne nalazi...Svi mi imamo nekoga nadredzenog...normalno je to jer nismo svi jednako sposobni...Problem je sto oni koji imaju vlast i moc, oni to zlorabe umjesto da rabe u pravu namjeru...da pomognu drugima...
lijepo je i treba se za skoro svakog pomoliti. tebi hvala i da ti Allah dragi podari najbolje.
ne beri brige za Isusa a.s. on je dobro i docice nam opet da nas izvede na selamet. mozda uskoro.....
sto se tice vlastodrzaca i nekih mocnika - oni nisu presudni za nase vjerovanje kao jedinke.
dobro se jasno razlikuje od zla, kao i pravi put od krivog.
zato da nas iskusa jedne s drugima. kako cemo se ponasati i ophoditi prema onom sto nam je propisao i stavio nam u obavezu. prema nasim djelima bicemo nagradjeni ili kaznjeni. kad bi se On uplicao u (sve) takve stvari, onda raj i pakao ne bi imali smisla.Podrinjac wrote:'Kazes zasto Bog dozvoljava zlo', 'Ljudi jedni drugima cine zlo vece nego ikoja zivotinja'.. zar ta Allah ili Bog ne kontroliše svijetom, svemirom, čovječanstvom ?? Ako je toliko svemoguć kao što piše u knjigama, zašto to dozvoljava ?? Znači nije svemoguć kao što knjige piše. Jednostavno čeovječanstvo mu je izmaklo kotroli pa nema te njegove moći da kontoliše njima.
najzad, kako god bilo. cinjenica je da postoji i da ce nas sve jednog dana postrojiti. svidjelo se nama ovo sve ili ne.
On je taj koji gospodari svim i koji odredjuje pravila "igre".
najzalosnije je to sto se mi to eto k'o nesto busamo u prsa i protivimo tobejarabi Bogu i njegovim odredbama smatrajuci se naprednim, obrazovanim, civilizovanim, slobodnim,.......
......., ali zato gutamo i progutamo svakodnevno mnogo sta na poslu, u ustanovama, restoranima, kaficima,.......
znaci trpimo i prihvatamo odredbe i pravila obicnih smrtnika koja su ne riajetko na stetu nas samih, ali ustajemo protiv Bozijih Zakona i Zapovijedi koji nose samo dobro nas same!?