Roboti i vještačka inteligencija
Moderator: Krokodil Behko
- Matan
- Sila nečista 
- Has thanked: 3775 times
- Been thanked: 6938 times
- Status: Offline
Re: Roboti i vještačka inteligencija
Al je kurton, nema on pojma, samo koristi vec dostupne informacije sa interneta..
ja ga pitam nesto, a on kaze, nema podataka o tome, sve sam pretrazio..
znaci, obicna trazilica..
a Kinezi, j.... ih lude, unistice svijet..

ja ga pitam nesto, a on kaze, nema podataka o tome, sve sam pretrazio..
znaci, obicna trazilica..
a Kinezi, j.... ih lude, unistice svijet..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
						- Masamune
- DeLorean 
- Mood:
- Has thanked: 22170 times
- Been thanked: 20249 times
- Status: Online
Ja sam redovno počeo da koristim ChatGPT na poslu kod analiza i finansijskih izvještaja, a preko 90% ljudi za to nije ni čulo u poslovnoj organizaciji.
I bome olakša posao da valja... naravno, treba uvijek dodatno prekontrolisati sve, ali uglavnom sve bude tačno.
Bome nismo ni svjesni koliko se brzo razvija sve u ovom segmentu. Bar mi koji nismo u toj struci.

I bome olakša posao da valja... naravno, treba uvijek dodatno prekontrolisati sve, ali uglavnom sve bude tačno.
Bome nismo ni svjesni koliko se brzo razvija sve u ovom segmentu. Bar mi koji nismo u toj struci.
- tuzlak1212
- Inventar foruma 
- Has thanked: 679 times
- Been thanked: 1055 times
A nije ovaj chat kojeg mi mozemo koristit taj AI o kojem institucije pricaju
Institucije imaju svoje modelinge i interne treninge, simulacije itd
Ovaj konvencionalni chat za svakog covjeka je nesto sto pokusava biti jack of all trades na minimalnim troskovima, kapacitetima i cesto ce grijesit
Ja na poslu imam claude code i to je cudo Bozije u poredjenju s bilo cim jer je specificirano treniran za kodiranje

To ja kontam, da li mozda neko masovne pare ulaze u treniranje i simuliranje ljudskog tijela pa toliko ispadaju cudne ideje sa svih strana

Institucije imaju svoje modelinge i interne treninge, simulacije itd
Ovaj konvencionalni chat za svakog covjeka je nesto sto pokusava biti jack of all trades na minimalnim troskovima, kapacitetima i cesto ce grijesit
Ja na poslu imam claude code i to je cudo Bozije u poredjenju s bilo cim jer je specificirano treniran za kodiranje
To ja kontam, da li mozda neko masovne pare ulaze u treniranje i simuliranje ljudskog tijela pa toliko ispadaju cudne ideje sa svih strana
- ironman
- sirius 
- Has thanked: 25658 times
- Been thanked: 26193 times
Pitam ga kako rijesiti problem sa konzumacijom bijelog luka.
Milion odgovora .
Ja napisem pa lakse i protivnicima dat da pojedu on se poce smijat.

Milion odgovora .
Ja napisem pa lakse i protivnicima dat da pojedu on se poce smijat.
dream of spring...
						- Krokodil Behko
- Globalni moderator 
- Has thanked: 9711 times
- Been thanked: 11448 times
Bismillah: Startao prvi muslimanski chat-Gpt

Saudijska kompanija Humain, specijalizirana za umjetnu inteligenciju, predstavila je Humain Chat, aplikaciju za razgovor baziranu na AI-u, razvijenu za arapske i muslimanske korisnike.
Prema podacima kompanije, chatbot pokreće ALLAM 34B, najnapredniji veliki jezički model ikad razvijen u arapskom svijetu. Model je treniran na više od osam petabajta podataka, što ga čini najvećim poznatim arapskim skupom podataka do sada.Humain Chat je dizajniran da pruža „kulturno usklađenu, dvojezičnu komunikaciju zasnovanu na arapskoj baštini i identitetu“, navode iz kompanije. Korisnici mogu razgovarati na arapskom i engleskom jeziku, mijenjati ih tokom razgovora i dobijati odgovore integrisane s pretragom u stvarnom vremenu, prenosi Indian Express.
Dostupan korisnicima u Saudijskoj Arabiji
Aplikacija podržava i glasovni unos na različitim arapskim dijalektima, a čitave razgovore je lako dijeliti s drugima.
Chatbot je trenutno dostupan korisnicima u Saudijskoj Arabiji putem web verzije, iOS-a i Androida, a u narednim mjesecima planira se širenje na Bliski istok, a potom i globalno. Na kraju, chatbot će biti dostupan više od 400 miliona arapskih govornika širom svijeta. „Ovo je prekretnica u generativnoj umjetnoj inteligenciji za arapski svijet. Donosimo dugo očekivanu jezičku i kulturnu inkluziju u digitalno doba“, izjavio je Tarek Amin, izvršni direktor Humaina.
„Humain Chat je razvijen za više od 400 miliona govornika arapskog jezika i dvije milijarde muslimana širom svijeta koji su do sada bili zapostavljeni u razvoju generativne umjetne inteligencije. Prvi put ljudi mogu stvarati, učiti i povezivati se na svom jeziku, u svojoj kulturi i kontekstu“, navode iz kompanije.
Prema riječima direktora, lansiranje Humain Chata pokazuje „sposobnost Saudijske Arabije da isporuči globalno konkurentne tehnologije zasnovane na vlastitoj infrastrukturi, podacima i identitetu“. Dodao je da je ovo tek početak puta ubrzane inovacije u kraljevini i šire, „s ogromnim ekonomskim i društvenim potencijalom“.
Navodi se i da je aplikacija u potpunosti u skladu sa saudijskim Zakonom o zaštiti ličnih podataka, a svi podaci pohranjeni su na serverima unutar zemlje, „čime se osiguravaju privatnost, sigurnost i suverenitet nacionalnih podataka“, tvrde iz kompanije. Humain, u vlasništvu Javnog investicijskog fonda Saudijske Arabije, predstavljen je u maju 2025. i funkcioniše kao full-stack AI kompanija fokusirana na četiri područja: infrastrukturu, cloud, podatke, modele i aplikacije.
Ograničenje pristupa određenim vrstama sadržaja
Humain Chat razvijen je unutar Saudijske uprave za podatke i umjetnu inteligenciju (SDAIA), državne agencije i regulatora. Zbog toga je gotovo sigurno da će se uskladiti s postojećim zakonima o cenzuri u Saudijskoj Arabiji i ograničiti pristup određenim vrstama sadržaja – baš kao i širi internetski sistem u toj zemlji.
Naravno, ovakvi izazovi nisu specifični samo za Saudijsku Arabiju. I američki chatbotovi imaju svoja ograničenja i pristranosti. Sam OpenAI priznaje da je ChatGPT „više naklonjen zapadnim pogledima na svijet“. Kompanija xAI Elona Muska, na primjer, prilagođavala je ideološki ton svog chatbota Grok nakon kritika korisnika zbog političke pristranosti.
Na početku ove godine administracija Donalda Trumpa predstavila je smjernice prema kojima bi AI kompanije morale uskladiti svoje modele s federalnim standardima – izbjegavajući, primjerice, naglašavanje klimatskih politika ili tema raznolikosti i inkluzivnosti – ako žele dobijati državne ugovore.
						- ironman
- sirius 
Re: Bismillah: Startao prvi muslimanski chat-Gpt
Treba ga pitat sta misli o arapima i Palestini.

dream of spring...
						- Masamune
- DeLorean 
- Mood:
Tad bi odgovorio rekao mi je Laser da nabijam na q sve one koji postavljaju to pitanje.

- ironman
- sirius 
- Laser
- Forum [Bot]![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png) 
- Mood:
- Has thanked: 1221 times
- Been thanked: 3873 times
Ključno pitanje je šta humana, prijateljska i slobodarska Amerika misli i radi po pitanju Palestine i palestinske djece.

Rasprava o stavu Arapa po tom pitanju je skretanje sa suštine.
Mahsuz selam Amerikama i zaljubljenicima u Amerike.

Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
						- ironman
- sirius 
Ja nemam problem priznat da establisment SAD igra kako cionisti sviraju.Laser wrote: 27 Aug 2025, 11:25Ključno pitanje je šta humana, prijateljska i slobodarska Amerika misli i radi po pitanju Palestine i palestinske djece.
Jer pare.
Al zasto to arapi rade?
Da US army i moc ,stoji to.
Al nafta nije ispod Oklahome nego ispod Arabije.
O cemu pricam.
Vise prosvjeda na nepravdu i genocid ima po SAD nego u bilo kojoj arapskoj zemlji.
dream of spring...
						- Laser
- Mood:
Pročitaj ovo boldirano što si sam napisao, pa ćeš skontat kako nema nikakve veze gdje leži nafta.ironman wrote: 27 Aug 2025, 11:33Ja nemam problem priznat da establisment SAD igra kako cionisti sviraju.Laser wrote: 27 Aug 2025, 11:25
Ključno pitanje je šta humana, prijateljska i slobodarska Amerika misli i radi po pitanju Palestine i palestinske djece.
Jer pare.
Al zasto to arapi rade?
O cemu pricam.
Vise prosvjeda na nepravdu i genocid ima po SAD nego u bilo kojoj arapskoj zemlji.
Ma kontaš ti to vrlo dobro, ali iz nekog razloga se praviš nevješt. Samo što to kod mene ne prolazi.

- ironman
- sirius 
A gdje tacno se razilazimo ti i ja?Laser wrote: 27 Aug 2025, 13:14Pročitaj ovo boldirano što si sam napisao, pa ćeš skontat kako nema nikakve veze gdje leži nafta.ironman wrote: 27 Aug 2025, 11:33
Ja nemam problem priznat da establisment SAD igra kako cionisti sviraju.
Jer pare.
Al zasto to arapi rade?
O cemu pricam.
Ma kontaš ti to vrlo dobro, ali iz nekog razloga se praviš nevješt. Samo što to kod mene ne prolazi.
Msm u kojem dijelu mislis da si u pravu a ja u krivu?
Da..SAD nemaju ispravnu politiku ka Palestini.
Druga strana medalje kaze da ti i ja nismo u rovu samo zahvaljujuc politici SAD.
Trebamo se odreci prijateljstva?
A ne znam. Nisu azeri pametniji od nas.
Samo znaju da im rusija dise za vratom.
Ko mordor nama.
dream of spring...
						- Laser
- Mood:
Jah, guslar Filip Višnjić je mala maca za tvoje guslanje o Amerikama.  

- ironman
- sirius 
Za razliku od guslara ja ne lazem   

I preferiram gitaru,ponekad.

I preferiram gitaru,ponekad.
dream of spring...
						- Krokodil Behko
- Globalni moderator 
- Has thanked: 9711 times
- Been thanked: 11448 times
BLIŽI SE KRAJ LJUDSKOJ VRSTI: "Šansa da će nas AI uništiti sada iznosi 99,5 posto"

Poznati američki računarski naučnici Eliezer Yudkowsky i Nate Soares u svojoj novoj knjizi iznijeli su zastrašujuće upozorenje da bi razvoj umjetne superinteligencije mogao dovesti do istrebljenja čovječanstva, piše New York Post.
Publikacija nosi naslov "If Anyone Builds It, Everyone Dies: Why Superhuman AI Would Kill Us All" (Ako je iko izgradi, svi umiru: Zašto bi nas nadljudska umjetna inteligencija sve ubila). Autori tvrde da bi bilo koja kompanija ili grupa koja stvori umjetnu superinteligenciju na temelju današnjih metoda zapravo potpisala smrtnu presudu cijeloj ljudskoj vrsti.
Studija dvojice stručnjaka iz Instituta za istraživanje strojne inteligencije (MIR) na Univerzitetu u Berkeleyju objavljena je u trenutku kada je umjetna inteligencija sveprisutna, od nauke i industrije do svakodnevnog života.
‘Moramo usporiti’
Iako mnogi tehnološki stručnjaci vide AI kao prirodan napredak i pomoć čovječanstvu, Yudkowsky i Soares uvjereni su da je prijetnja daleko veća nego što javnost misli. Prema njihovim riječima, dovoljno je da jedan takav sustav proradi kako bi ljudska vrsta nestala.
Upozoravaju da bi roboti mogli preuzeti kontrolu nad elektranama i fabrikama, nakon čega bi čovjeka smatrali suvišnim i donijeli odluku o njegovom nestanku. "Čovječanstvo mora usporiti", poručuje Yudkowsky koji već godinama na mrežnoj stranici LessWrong.com upozorava na takozvane tehnoegzistencijalne rizike.
Opasnost, smatraju autori, leži i u tome što bi superinteligentni sustavi mogli prikrivati svoje stvarne namjere sve dok ne bude prekasno. "Superinteligentni protivnik neće otkriti svoje sposobnosti niti unaprijed pokazati svoje namjere", upozoravaju autori.
Kao jedini način da se spriječi takav scenarij navode drastične mjere, uključujući i preventivno uništavanje podatkovnih centara u kojima bi se mogla razvijati umjetna superinteligencija. Vjerovatnoća apokalipse umjetne inteligencije, prema njihovim procjenama, iznosi između 95 i 99,5 posto.
						- Masamune
- DeLorean 
- Mood:
Sun Tzu: 
Dakle, iako mala inteligencija može voditi tvrdoglavu borbu, na kraju je mora osvojiti veća inteligencija.

Dakle, iako mala inteligencija može voditi tvrdoglavu borbu, na kraju je mora osvojiti veća inteligencija.
- ironman
- sirius 
Al sta ce kad nas ukinu?
Ko ce podmazivat masine i sipat gorivo..il zavrnut saraf kad se sta pokvari?
Kontam ja da AI moze u sekundi oslobodit viruse iz CDC ..al sta nakon toga?
Jedino sad ako nije kakav zajeban tip pa se drzi one "o problemima cemo kad se pojave"..e onda smo ga naybali da valja

Jedino sad ako nije kakav zajeban tip pa se drzi one "o problemima cemo kad se pojave"..e onda smo ga naybali da valja

dream of spring...
						- tuzlak1212
- Inventar foruma 
- Has thanked: 679 times
- Been thanked: 1055 times
Bit ces prepusten da izumresironman wrote: 29 Sep 2025, 15:33 Al sta ce kad nas ukinu?
- ironman
- sirius 
A to se razlikuje od danas po cemutuzlak1212 wrote: 29 Sep 2025, 17:32Bit ces prepusten da izumresironman wrote: 29 Sep 2025, 15:33 Al sta ce kad nas ukinu?

dream of spring...
						- Rum
- Sebijin pulen 
- Mood:
- Has thanked: 40899 times
- Been thanked: 27418 times
Iskušenja pokažu koliko stvarno vrijedimo, pokažu ljude vrijednije od zlata i pokažu ljude jeftinije od blata.