Razumijem da se u mjestašcu od 500 stanovnika svi međusobno poznaju i da su u nedostatku drugog oblika zabave i trošenja vremena svi vjerovatno ludi od znatiželje da saznaju sve o nekome ko je tu slučajno naišao i koga nikada nisu vidjeli ili da prvorazrednu senzaciju predstavlja iznenadna spoznaja nekog novog detalja iz života nekog od mještana,.a za koji ostali ranije nisu znali.
Ali, u gradu od skoro 500.000 ljudi gdje živim situacija jedva da je bolja.i priča o poznanstvu prava je pošast. Ni sam više ne znam koliko puta u dnevnim dozama na ulici, gledajući u društvu tv ili u neobaveznom razgovoru čujem:
Znam ga….Znam ga iz osnovne…Moj punac je išao s njim u srednju školu....Znaš li ti ko je ona?....To ti je žena direktora firme, djevojka načelnika opštine, sestra ministra prometa I komunikacija, svastika kralja Artura III i nikad prežaljena ljubav šerifa od Nottinghama....
Vrhunac su mi situacije u kojima čovjek ode u neki lokal da popije kafu ili nešto pojede, a onda kao na pokretnoj traci dobija informacije o vlasniku objekta, njegovom porodičnom stablu i doznaje pikantne detalje iz njegove mladosti. Nekada samkao papagaj ponavljao da me stvarno zaboli neka stvar ko je vlasnik I da što se mene tiče lokalom može upravljati iz haaške ćelije dr. Dragan Dabić lično…zanima me jedino da li je kafa odnosno hapa dobra. Ali odustao sam, jer je to definitivno borba protiv vjetrenjača.
Još jedna simptomatična stvar za ljude koji u dušu poznaju sve što po gradu hoda, leti i gmiže je da su u njihovom društvu česte slijedeće scene:
Vaš sagovornik: Kako si, šta ima?
Vaš slučajni prolaznik a njegov znanac: Evo ide, kod tebe? (okreće leđa I odlazi dalje svojim poslom)
Vaš sagovornik: E ovo ti je najveći kreten, seljačina, povlo/ili u verziji br. 2 za slučaj da je prolaznik žensko - onda je to ona što je spavala s pola grada….
Ili ono najjezivije - ako se u priči pomene neko čak i takvim znalcima nepoznat - "Doznat ću ja ko je on/a"....
Naravno, nemam ni ja krila na leđima niti svijetleći kružić iznad glave, pa mi se katkad otme poneki vrlo pametan komentar u navedenom stilu.
I potpuno mi je jasno da smo kao društvo još uvijek na takvom stepenu razvoja i uređenosti da su različita poznanstva jednostavno zaista prijeka potreba i često osnovni preduslov da bi čovjek uopšte mogao kupiti svjež hljeb, izvaditi ličnu kartu, oženiti se ili dobiti parcelu za ukop pod zemlju, ali ipak….
Vaša iskustva i mišljenja?

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)